Vieze geur in prullenbak: 10+ eenvoudige tips

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in prullenbak 10+ eenvoudige tips

Een prullenbak hoort geen vieze geur af te geven. En zeker niet een dermate vieze gier dat je die elders in de kamer -of zelfs het huis- kunt ruiken.

In een prullenbak hoor je eigenlijk alleen papier, wat propjes en wat verpakkingsmateriaal te gooien. De rest hoort in de vuilnisbak in de keuken weggegooid te worden.

Maar de praktijk is niet altijd zo eenvoudig en gedurende de dag verdwijnt er helaas allerlei afval in de prullenbak die er niet thuis hoort. Daar kan je van alles van vinden en van alles aan doen, maar dat is nu eenmaal de realiteit.

En, uiteraard, een prullenbak zal nooit helemaal lekker ruiken, maar dat is zeker geen excuus om in de stank te zitten. In dit artikel lees je dan ook allerlei tips en trucs om daar iets aan te doen.

Ik leer je hoe je stap voor stap een prullenbak effectief schoon kan maken om van allerlei vieze geurtjes af te komen, hoe je toekomstige vieze geurtjes kan voorkomen en hoe je je prullenbak snel stukken beter kan laten ruiken.

Wacht niet langer en lees mijn artikel om van die nare geurtjes in je prullenbak af te komen.

Pinterest Vieze geur in prullenbak 10+ eenvoudige tips

De beste oplossing tegen een vieze geur in de prullenbak: afval scheiden

Een van de snelste en meest eenvoudige oplossingen om van een vieze geur in de prullenbak af te komen is het scheiden van afval. Waarom? Omdat in een prullenbak alleen droog afval thuishoort en geen andere viezigheid – zeker geen etensresten.

Een prullenbak hoort dagelijks geleegd te worden. Zit er niet zoveel in? Dan gooi je het simpelweg over naar een andere bak of zak.

Door je afval op de juiste manier geschieden te houden, voorkom je nare geurtjes in je prullenbak en elders. Voornamelijk door het vermengen van allerlei stankveroorzakers te voorkomen.

Het scheiden van afval is dus niet alleen goed voor de natuur, maar ook goed voor je huis. En met name de geur! Vooral door zo min mogelijk afvalbakken nat te laten worden, ga je stank effectief tegen.

Door de volgende vijf soorten afval te scheiden, ga je een stikkende prullenbak vanzelf tegen:

 • Papier en karton, deze kunnen prima in een prullenbak.
 • Plastic en glas, deze kun je naar de daarvoor bestemde bakken of inleverpunten brengen.
 • Keukenafval, dat gaat vooral de vuilnisbak in de keuken in.
 • Restafval, alles dat niet elders thuishoort kan hierin.

Door alleen karton en papier in je prullenbak te deponeren, zorg je dat er geen stankveroorzakers bij komen en kan je lang van een schone en frisse prullenbak genieten.

Snel van vieze geurtjes af? Probeer eens een goede allesreiniger, zoals die van Dettol. Klik hier om het aanbod aan allesreinigers van Dettol op bol.com te bekijken, af ga direct voor onderstaand exemplaar met uitstekende recensies:

Wat kan je aan een stinkende prullenbak doen?

We hebben het nu over het voorkomen van stank in de prullenbak gehad door afval te scheiden en alleen papier en karton erin weg te gooien, maar soms ben je te laat. Hieronder lees je hoe je een stinkende prullenbak het beste schoonmaakt om van de vieze geur af te komen.

Naast het zo vaak mogelijk legen van de prullenbak, zijn dit de beste manieren om de bak schoon te maken en te houden.

Bakingsoda en azijn

Doodgewoon bakingsoda is een ideaal product tegen stank en nare geurtjes, dit vanwege de enorme kracht om geurtjes te absorberen. Azijn werkt goed tegen nare geurtjes doordat het effectief stankverwekkers kan doden vanwege de relatief hoge zuurtegraad van azijn.

De combinatie van bakingsoda met azijn is dan ook ideaal om op een goedkope en natuurlijke manier van allerlei nare geurtjes in en om huis af te komen – en dus ook van de vieze geurtjes in je prullenbak.

Het bestrijden van stank in de prullenbak is eenvoudig:

 • Neem een doekje en maak die goed vochtig met azijn
 • Neem met de doek de prullenbak goed af en laat deze lekker vochtig
 • Strooi een flinke hoeveelheid bakingsoda over de prullenbak en werk deze met je vingers of een sponsje in
 • Laat de prullenbak zo een nachtje staan
 • De volgende dag spoel je de vuilnisbak goed af
 • Laat de vuilnisbak aan de lucht drogen totdat deze helemaal niet meer vochtig is

Je bent nu van de stank in de prullenbak af en je prullenbak ruikt weer goed fris.

Geen bakingsoda in huis? Die koop je gemakkelijk online. Klik hier voor het aanbod aan bakingsoda op bol.com of ga direct voor dit bekend merk:

Bleek of chloor

Soms moet je net een stapje verder gaan om van nare geurtjes af te komen. Bleek en chloor doden bacteriën en andere oorzaken van stank vrijwel direct nadat ze ermee in aanraking komen.

Gebruik deze middelen nooit samen, maar kies er een die je in huis hebt. Ze werken beiden even goed.

Het gebruik is eenvoudig: neem een doekje en maak de prullenbak goed vochtig met water. Knijp een scheutje chloor of bleekmiddel over de prullenbak heen en werk deze in met de doek. Spoel de prullenbak goed af en laat het aan de lucht drogen.

De stank in je prullenbak moet nu verleden tijd zijn

Bleek of chloor

Nog meer hulpmiddelen tegen stank in de prullenbak

Nu weet je in de basis van het schoonmaken van een prullenbak. Maar voor de mensen die nog veel grondiger van de vieze geur in hun prullenbak af willen komen, zijn er nog een paar handige hulpmiddelen. Wat die zijn, lees je hieronder.

Met een hogedrukspuit de prullenbak schoonmaken

Zorg ervoor dat je prullenbak helemaal leeg is. Vul de prullenbak zo mogelijk met water (die om meer stabiliteit te krijgen) en zet deze buiten.

Neem de hogedrukspuit en spuit de prullenbak aan de buitenkant goed af. Kneep er wat schoonmaakmiddel overheen en spuit deze er weer met behulp van de spuit er weer af.

Giet het water aan de binnenkant van de bak af, doe een kneepje schoonmaakmiddel in de vuilnisbak en spuit de de binnenkant goed schoon.

Gooi de prullenbak weer leeg en laat deze buiten drogen. Maak er pas weer gebruik van wanneer de prullenbak helemaal droog is.

Maak gebruik van een stoomreiniger om je prullenbak schoon te maken

Met behulp van een stoomreiniger kan je snel en effectief een prullenbak schoonmaken. De stoomreiniger is erg goed in het neutraliseren van vieze geurtjes omdat deze met een zeer hoge temperatuur werkt.

Zet de prullenbak voor het schoonmaken even in de douche en sluit de stoomreiniger aan om deze op temperatuur te laten komen.

Ondertussen doe je wat schoonmaakmiddel over en in de prullenbak. Pas wanneer de stoomreiniger volledig op temperatuur is, start je met het schoonmaken. Eerst de binnenkant en dan de buitenkant.

Wanneer je klaar bent, is het belangrijk om de prullenbak goed aan de lucht te laten drogen. Doe je dat niet, dan werk je stank en bacteriën alleen maar in de hand.

Hoe kan je je prullenbak weer lekker laten ruiken?

Heb je je prullenbak goed schoongemaakt en is deze vrij van stank, dan wil je je prullenbak zo lang mogelijk lekker fris laten ruiken.

Naast het regelmatig en op de juiste manier wassen van de prullenbak, het soorten van je afval en dagelijks de prullenbak legen, zijn er veel meer dingen die je kunt doen om je prullenbak goed te laten ruiken:

 • Doe een paar eetlepels bakingsoda in de prullenbak om nare geurtjes op te nemen.
 • Voorkom vocht door gebruik te maken van een handje vol kattenbakvulling, eventueel een geparfumeerde variant.
 • Gooi je gebruikte drogerdoekjes niet zomaar weg, maar plaats deze onderop je prullenbak.
 • Neem vocht op door eerst een oude krant in de prullenbak te doen.
 • Laat wat citrusschillen drogen en doe die onderin je prullenbak.
 • Doe een paar druppels van een etherische olie naar keuze in de prullenbak. Klik hier voor het aanbod aan lekkere geurtjes op bol.com.
Hoe kan je je prullenbak weer lekker laten ruiken

Jouw ervaringen met een stinkende prullenbak

Een prullenbak hoort eigenlijk niet te stinken, maar door verkeerd gebruik, niet wassen of puur ongeluk kan je toch in de stank terecht komen. Hopelijk heb je in dit artikel gelezen wat je daar zoal tegen kan doen.

Heb jij wellicht meer tips om van de stank in een prullenbak af te komen, of weet jij een goed schoonmaakmiddel? Laat jouw tips dan in de reacties achter!

Ook jouw ervaringen met een stinkende prullenbak kunnen andere mensen helpen! Waar kwam de stank vandaan en hoe ben je er uiteindelijk vanaf gekomen? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten.

Heb je nog hulp nodig met het reinigen van je stinkende prullenbak? Stel je vraag hieronder en ik doe mijn best om die voor je te beantwoorden!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie