Vieze geur in huis na regen: 2 oorzaken en oplossingen

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in huis na regen_ 2 oorzaken en oplossingen

Een vieze geur in huis nadat het heeft geregend is een veel voorkomend probleem, vooral in oudere huizen. Maar vaak zit er meer achter: je huis stink waarschijnlijk niet na elke regenbui en de ene keer is het erger dan de andere keer.

Om het probleem blijvend op te lossen, zal je na moeten gaan wanneer je het meest last hebt van vieze geurtjes na een regenbui. Vaak is het namelijk een probleem dat zich in de zomer voordoet.

Ook is belangrijk om te weten of de stank zich bijvoorbeeld alleen voordoet wanneer je een tijdje niet thuis bent geweest, of dat je juist andere tekenen kunt herkennen. Dit helpt je om erachter te komen waar het probleem precies vandaan komt.

Zodra je hebt ontdekt wanneer het probleem zich precies voordoet, dan kan je aan de hand van de informatie in dit artikel het probleem voor de toekomst oplossen en je direct van de vieze geur afhelpen.

Stinkt jou huis ook zo na een flinke regenbui? Hieronder lees je wat je daar zoal aan kunt doen.

Pinterest Vieze geur in huis na regen_ 2 oorzaken en oplossingen

Waarom heb ik een vieze geur in huis na regen?

Er zijn twee veel voorkomende oorzaken van een vieze geur in huis na regen:

 • Schimmel
 • Rioollucht

Schimmel gedijt immers goed bij de aanwezigheid van vocht. Rioollucht kan juist door de regen naar boven worden gedrukt en bij jou in huis terecht komen.

Schimmel en stank na een regenbui

Meestal ruikt je huis na een regenbui vies vanwege de groei van schimmel en bacteriën.

Heb je na een flinke regenbui een vieze geur in huis? En komt dit regelmatig voor? Dan komt het regenwater waarschijnlijk ergens terecht waar het niet goed weg kan en ontstaat er schimmel.

Dit probleem doet zich het meest voor op plekken waar je niet vaak komt en waar het dan ook langere tijd ongemerkt fout kan gaan. Ruimtes waarbij dit speelt zijn:

 • Zolder
 • Kruipruimten
 • Spouwmuren
 • Kelder
Schimmel en stank na een regenbui

Rioollucht in huis na een regenbui

Je staat er wellicht niet bij stil, maar in principe kan stinkende rioollucht langs iedere afvoerbuis in je huis terecht komen.

Dit probleem speelt juist wanneer het regent. Wat er gebeurt is dat er water in de riolering terecht komt dat niet snel genoeg kan worden afgevoerd en vervolgens rioollucht omhoog drukt naar je huis toe.

Merk je dat het bovenstaande het geval is, dan betekent dat dat er een probleem in de leidingen in je huis zit of in de omgeving van je huis. Het is belangrijk om daar zo snel mogelijk een loodgieter naar te laten kijken.

Problemen die zich in de leidingen buiten jouw huis voordoen, hoef jij immers niet op te lossen. Zoek dus goed uit waar het probleem zit.

Hoe ontstaat de vieze geur in huis na regen?

Er zijn dus twee veel voorkomende vieze geuren in huus na een regenbui: een muffe geur van schimmel en een rioollucht.

De rioollucht moet een loodgieter naar kijken om uit te zoeken waar het probleem precies zit en hoe je het op kunt lossen. Zo’n muffe lucht in huis na een regenbui heeft een hele andere oorsprong en andere oplossingen. Daar gaan we nu dieper op in.

Hoe ontstaat de vieze geur in huis na regen_

Een muffe geur in huis na regen

Merk je een muffe geur in huis, in je kleding of in je meubilair, dan zal je uit moeten zoeken waar dat probleem precies vandaan komt. Er zijn immers vele andere manieren, zoals een hoge luchtvochtigheid of gebrek aan ventilatie, waardoor een muffe geur kan ontstaan.

Hoewel deze punten meestal een oorzaak zin van de geur, is dit meestal niet de hoofdoorzaak.

De meesten mensen denken dat een muffe geur alleen afkomstig kan zijn van vieze, verlaten, onhygiënische spullen en ruimten in huis. Maar schimmels kunnen overal ontstaan, zelfs in een dure nieuwbouwwoning of appartement in een hoge flat.

Om te groeien, heeft een schimmel alleen duisternis, zuurstof, warmte en vocht nodig. In huis heb je een overvloed aan donkere, warme ruimtes met zuurstof. Komt er door regen maar een klein beetje vocht bij, dan is het hek van de dam.

Is er zelfs sprake van een grote, merkbare lekkage in huis waardoor regenwater naar binnenkomt, dan kan dat al binnen enkele dagen voor een zeer ernstige stank zorgen.

Je ruikt het eerder dan je denkt

Hoewel vocht, in de vorm van regenwater, een belangrijke oorzaak kan zijn voor een vieze geur in huis, speelt er veel meer. Alle soorten schimmels, zoals witte schimmel, zwarte schimmel en groene schimmel hebben vocht nodig. Een klein beetje is al voldoende.

De stank dat je in huis na een regenbui ruikt zijn schimmels die zich binnen voort te planten. Bij dat proces komen allerlei stofjes vrij die stank veroorzaken.

Dus als je huis muf ruikt, betekent dat niet dat er ergens een enorme schimmelaanslag hoeft te zijn. In plaats daarvan zou de geur kunnen duiden op een beginnen problemen. Maar je kunt er zeker van zijn dat er ergens regenwater je huis binnenkomt.

Water zoekt altijd het laagste punt op om af te stromen, dus als het regent en het water kan makkelijk via jouw huis een weg naar beneden vormen, dan krijg je al snel last.

Schimmels kunnen gevaarlijk zijn

Schimmels kunnen gevaarlijk zijn en brengen dan ook de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee: Longklachten, misselijkheid, vermoeidheid, neusirritatie, duizeligheid en hoofdpijn hoofdpijn.

Hoe kan je de vieze geur na regen voorkomen?

Net zoals water van boven naar beneden stroomt, werk jij ook het beste van boven naar beneden om uit te zoeken waar het vocht vandaan komt. Hoe sneller je erachter komt, hoe sneller jij van de vieze geur in huis af bent.

Controleer het dak en je plafond: soms kan je dak na een regenbui gaan lekken en dan via je plafond naar binnen sijpelen. Heb je een zolder, dan begin je daar. Ga alles na op vocht, verkleuringen of stank.

Systeemplafonds zijn berucht voor het verstoppen van vochtproblemen, dus neem daar ook een kijkje.

Controleer de binnen- en buitenmuren van je huis: Lekkage in uw huis kan een belangrijke oorzaak van vocht zijn. Regenwater kan ook makkelijk binnenmuren binnensijpelen. Dat zie je veel bij spouwmuren.

Besteed extra aandacht aan muren waar leidingen en afvoeren doorheen lopen of uitkomen.

Controleer alle ramen en kozijnen: Als een raam of kozijn niet goed is gemonteerd, kan er water in het raam lekken en de muren van het huis nat maken.

Maar let niet alleen op vocht dat binnenkomt. Ook condensatie door temperatuurverschillen kan een vochtprobleem opleveren.

Niks gevonden? Zoek het dan elders

Controleer koelkasten, wasmachines, douches, toiletten en dergelijken. Ga na of deze apparaten of voorzieningen niet ergens lekken of vocht vasthouden. Ook daar kan het probleem vandaan komen.

Alleen omdat je het probleem na een regenbui merkt, wil niet zeggen dat het probleem niet elders zit. Staar je dus vooral niet blind op de regen.

Probleem gevonden? Dichten is de eerste stap!

Afhankelijk van wat het probleem is, je moet ervoor zorgen dat er geen vocht meer in huis wordt veroorzaakt. Of dat nu het repareren van een wasmachine is of het dichten van een lekkaage.

Kan je het probleem zel niet oplossen, schakel dan een monteur of een loodgieter in, maar de eerste stap in het bestrijden van vieze geurtjes in huis is om ervoor te zorgen dat er geen vocht meer binnenkomt.

Daarna kan je overgaan tot het verwijderen van de geur en het eventueel herstellen van de schade.

Hoe kan je de geur snel bestrijden?

Wat de herkomst van de vieze geuren ook zijn, de gemakkelijkste manier om deze te bestrijden, is door de lucht in huis te laten bewegen. Hoe beter de luchtcirculatie, hoe minder stank in huis.

Een goede ventilatie kan helpen om de muffe geur uit je huis te verwijderen en ook om de effecten van schimmels te verminderen.

Daarnaast gebruik je een speciale stofzuiger met HEPA-filter voor het verwijderen van schimmel en andere geurveroorzakers in huis. Met deze stofzuigers kan je gemakkelijk vocht en schimmelveroorzakers opzuigen.

Klik hier om het aanbod aan stofzuigers met HEPA-filter op bol.com te bekijken.

Zeker voor mensen in een andere woning of die last hebben van vochtproblemen is een stofzuiger met HEPA-filter noodzakelijk!

Ervaringen met een vieze geur in huis na regen?

Het is ons allemaal wel een keer overkomen: na een flinke regenbui merk je een vieze, muffe, stinkende geur in huis. In plaats van een frisse, schone, natuurlijke geur ruikt je huis naar een riool of een natte hond als het regent.

Heb jij dit probleem weleens ervaren? Merkte je de stank alleen na de regen of ook op andere momenten? Hoe ben je er uiteindelijk vanaf gekomen en wat bleek het probleem te zijn? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten.

Momenteel last van een vieze geur in huis nadat het heeft geregend en heb je daar vragen over? Stel ze hieronder en ik zal mijn best doen om je te helpen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

12 gedachten over “Vieze geur in huis na regen: 2 oorzaken en oplossingen”

 1. Hallo,
  Ik heb in december het bezoek van een rat gehad. Deze kwam ’s avonds slapen in de isolatie tussen de buitenwand en de douchewand. Na rattenvergif te hebben gelegd (wat tegen mijn principe is, maar soms kan het niet anders) heb ik de rat niet meer gehoord of gezien. Maar het is gedurende weken beginnen regenen en er is een stank ontstaan die ik niet de baas kan. De stank was verminderd vorige week toen het heel hard gevroren heeft. Maar nu het opnieuw positieve temperaturen zijn, is de stank niet te harden. Ik vermoed dat de rat nog in de isolatie zit en aan het rotten is, of de uitwerpselen van de rat stinken door de vochtigheid ? Wie kan mij helpen aub ? Het is een heel moeilijke plaats want de hele douche moet er uit.

  Beantwoorden
  • Beste Cats,

   Lastig hoor! Als je er echt niet bij kunt, dan kan je het beste zoveel mogelijk luchten en de ruimte zo koel mogelijk houden. Hierdoor droogt het lijkje sneller uit en ben je na enkele weken van de lucht af. Erg vervelend dat het wat langer duurt. Maar het alternatief is dat je inderdaad de rat op moet gaan zoeken en dat is nog vervelender.

   Hoor graag of je er inmiddels vanaf bent!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Hallo,

  We hebben al een paar jaar in meer en mindere mate een vieze zoete, weeïge lucht rond huis hangen. Vooral op zolder maar ook in het klompenhok wel eens. Kruipruimtes gecontroleerd niks te vinden. Camera op zolder gezet onder de vloer geen beesten. Dakgoten en onder de pannen gekeken, niets te vinden. Vaak na een droge periode en als er dan regen valt.

  Geen schimmel (zo ver te zien), beesten, of lekkages. CV en wasmachine afvoer na laten kijken ondanks dat die compleet aan de andere kant van de zolder zitten dan waar de lucht vandaan komt.

  Wij weten het even niet meer 🤷🏼‍♂️

  Beantwoorden
  • Beste Henk,

   Wat vervelend van de stank! Heb je geprobeerd om de oorzaak buitenshuis te zoeken in plaats van alleen binnen? Ik denk dat bijvoorbeeld aan dakgoten of verstopte putjes. Je lijkt de link te leggen met regen, dus dan zou je logischerwijs denken dat het iets met vocht, afwatering, o.i.d. te maken heeft. Zou dat nog kunnen?

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 3. Hallo wij hebben een muffe grur in huis na regen alle afvoer en kruipruimte gecontroleerd niks gevonden maar probleem is er nog steeds het is zo erg doms dat ik naast een luchtverfrisser moet slapen of zitten naast me neus anders is het onftagelijk ik heb in een tent in de tuin gelegen (stank trekt ook in kleding en stof)

  Beantwoorden
  • Beste Kim,

   Wow dit klinkt wel heel extreem. Om wat voor woning gaat het?

   Ik heb zoiets weleens meegemaakt in een herenhuis naast een gracht. Na veel gerommel bleek het probleem te liggen aan rioolwater en lucht dat omhoog werd geduwd door een halfzacht dichtgemetselde leiding.

   Mijn eerste ingeving zou het riool zijn, maar dat verwacht je echt bij oudere woningen.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 4. Goede morgen
  Wij hebben een muffe geur in huis zelfs onze eding stinkt het huis is net 6 maanden geleden verbouwd, ergste is wij ruiken het zelf niet??? Sommige mensen ook niet maar andere zeggen het ruikt naar natte doos?? Klooster lucht? Ik word er zo onzeker van?? De kruipruimte hebben we net luchtroosters laten plaatsen..help

  Beantwoorden
  • Hoi Bianca,

   Wat vervelend probleem! Zeker als je niet goed weet waar je het moet zoeken. Ik zal mijn best doen om je te helpen.

   Het eerste waar ik aan denk is de verbouwing. Zeker als je zegt natte doos, kloosterlucht, en dergelijke. Heb je veel (nieuwe?) pershouten producten staan. Bijvoorbeeld IKEA spullen?

   Het tweede waar ik aan denk is luchtvochtigheid. Heb je iets in huis om dit te meten? Zo niet, dan zou dat een goede investering zijn! De kans is groot dat daar je probleem zit.

   Succes met het uitzoeken.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 5. Beste Peter,

  Wij hebben af en toe een muffe geur in de slaapkamer, nota bene in een opbouw die pas 6 jaar staat. De treed eigenlijk alleen savonds op. Vooral in de herft winter in vochtige koude periodes. Is dit schimmel of kan dit wat anders zijn?

  Groeten Remco

  Beantwoorden
  • Beste Remco,

   Schimmel is zeker mogelijk, maar dan zou je het overdag ook ruiken. Ik heb hier te weinig informatie aan om je een goede richting uit te sturen helaas.

   Enkele andere voor de hand liggende zaken waar ik aan denk zijn de verwarming of een lekkage. De lekkage ligt misschien het meest voor de hand.

   Blijft het probleem voortduren, dan zou ik eens met een thermografische camera kijken als je die ergens kunt krijgen. Hoef je niet te moeilijk te doen en dan zie je al snel of vocht het probleem is en zo ja waar.

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 6. Beste Peter,

  Onze wastafel in de badkamer stinkt erg als het veel regent.
  Ik heb er al meerdere malen gootsteenontstopper in gedaan, doch dit helpt niet.
  Wij wonen in een appartement op de eerste verdieping. Het doucheputje geeft geen stank af.
  Waar kan deze stank aan liggen?

  Met vriendelijke groeten, Herma

  Beantwoorden
  • Hi Herma,

   Bedankt voor je bericht. Het is mogelijk dat de stank uit de wastafel veroorzaakt wordt door een verstopping in de afvoerleiding, maar omdat je aangeeft dat de gootsteenontstopper niet heeft geholpen, kan het ook zijn dat de oorzaak elders ligt. Het is goed om te weten dat de afvoerleidingen van de wastafel en de douche vaak op dezelfde afvoerpijp zijn aangesloten. Als er dus een probleem is met de afvoerpijp, kan het zijn dat beide afvoeren stinken.

   Als het alleen voorkomt tijdens regenachtige dagen, kan het zijn dat er water in de afvoerpijp blijft staan en stank veroorzaakt. Dit kan komen doordat er een slechte beluchting is van de afvoerleidingen, waardoor er een vacuüm ontstaat. Het water in de afvoerpijp kan dan niet weglopen en gaat stinken.

   Ik raad je aan om contact op te nemen met een loodgieter om de afvoerleidingen te laten controleren en te kijken of er sprake is van een slechte beluchting. Mogelijk moet er dan een ontluchtingspijp geïnstalleerd worden om de afvoer beter te laten functioneren en de stank te verminderen.

   Ik hoop dat dit helpt.

   Succes en groetjes,

   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie