Vieze geur in de flat: wat doe je eraan?

Deel dit bericht op Pinterest:

Bad smell in the flat_ what can you do about it_

Of je nu in een appartement woont of in een vrijstaand huis, niemand wil met een vieze geur zitten. Helaas is de kans op stankoverlast in een flat nu eenmaal groter dan bij andere woonvormen. Dat komt eigenlijk alleen omdat je met veel meer mensen in een kleinere omgeving leeft.

Een vieze geur of zelfs stank in huis is ontzettend vervelend! Maar wanneer je in een flat woont en de stank elders vandaan komt, is dat nog veel vervelender. Je kunt er immers vaak niet direct zelf iets aan doen.

Gelukkig zijn er veel dingen die je wel kan doen tegen een vieze geur in de flat. En die tips en trucs zal ik je hieronder precies uitleggen.

Bad smell in the flat_ what can you do about it_ (1)

Waar komt een vieze geur in de flat vandaan?

Voordat je iets aan een vieze geur kunt doen, is het wel belangrijk om na te gaan wat de oorzaak is van de geur. Meestal kan je dat aan de geur afleiden, maar soms is iets meer onderzoek nodig.

Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van een vieze geur in een flat:

Afval – Rondslingerend afval is een van de meest voornaamste stankveroorzakers in en om een flat. Of het nu je eigen afval is of dat van je buren, wanneer je er niet netjes mee omgaat, zit iedereen in de stank.

Ongedierte – Van een flat is het maar al te gemakkelijk om etensresten uit het raam of van het balkon te gooien. Dat trekt muizen, ratten en ander ongedierte aan die met hun uitwerpselen en urine voor een flinke stank kunnen zorgen.

Slechte ventilatie – Vooral in oudere woningen, denk aan flats van 4 hoog zonder trap in de randstad, is ventilatie nogal eens een probleem. Deze flats dateren van de jaren 50 en 60 en zijn maar slecht te ventileren. Vochtproblemen en schimmelgroei zorgen dan ook voor een vieze geur in deze flats.

Stank van de buren – Kooklucht, frituurlucht, sigaretten, wietgeur, je kan het zo gek niet bedenken of je buren kunnen je er wel mee opzadelen. Vieze luchtjes die je niet kan plaatsen kunnen ook weleens van de buren afkomen.

Gemeenschappelijke ruimtes – Het is nu eenmaal zo dat niemand zich verantwoordelijk voelt voor een gemeenschappelijke ruimte. Die worden vaak minder goed opgeruimd, schoongehouden of gelucht.

Huisdieren – Honden en katten die in of om een flat hun behoefte doen zijn grote veroorzakers van stank. Zeker wanneer dat in (gesloten) ruimtes gebeurd zoals een trappenhuis of lift.

Wil je er zelf iets aan doen?! Ga dan aan de slag met een middel dat bestemd is om nare geurtjes te verwijderen. HG Alle Nare Geurtjes Verwijderen doet precies dat! Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of neem eens een kijkje naar mijn aanrader:

Wat te doen tegen stank in de flat

Hopelijk heb je aan de hand van de bovengenoemde suggesties kunnen achterhalen om wat voor een probleem het gaat. Daarmee kan je je stankprobleem gerichter oplossen.

Maar ook wanneer je niet weet waar de stank vandaan komt: niet getreurd, je komt er vast vanaf. Begin met een of enkele van onderstaande adviezen en hopelijk heb je snel het probleem op weten te lossen.

Doorluchten – Begin altijd met het zo goed mogelijk doorluchten van alle ruimtes. Het is goed om zowel in huis als in de gemeenschappelijke ruimtes binnen je flat even goed te ventileren. Ventileren is altijd de basis van het tegengaan van stank en nare luchtjes.

Ventilatie – Heeft jouw flat of appartement een ventilatiesysteem of WTW-unit, dan is het goed om die even voluit te laten draaien. Let er daarbij op dat de stank niet erger wordt, want dat is een teken dat de roosters of de leidingen moeten worden schoongemaakt. Daarvoor schakel je het beste een monteur voor in.

Vuilniszakken en afval – Laat afval niet slingeren en leg volle zakken ook niet voor de deur. Het is altijd belangrijk om direct afval weg te gooien in goed afsluitbare zakken en deze zeker nergens onbeheerd te laten slingeren. Dat is vragen om problemen.

Regelmatig schoonmaken – In overleg met de VvE, woningbouw of huurdersvereniging is het verstandig om de gemeenschappelijke ruimtes zoals de berging, de gangen, het trappenhuis, de balustrades en meer regelmatig schoon te (laten) maken.

Praat met de buren – Je kan het niet alleen. Vraag hen of zij ook last hebben van de stank en of zij weten waar het eventueel vandaan kan komen.

Hang informatie op in de flat – Als enige bewoner van een flat zelf een stankprobleem of vieze geur oplossen is wel erg lastig. Dat doe je beter samen. Hang op een goed zichtbare plek, het liefst bij de ingang, een informatiepamflet met een aantal belangrijke punten:

  • Laat geen rommel slingeren
  • Gooi geen eten uit het raam of van het balkon
  • Voer de voegsel of andere dieren niet
  • Ruim ongelukjes van je huisdier direct op
Wat kan ik zelf in mijn appartement doen tegen een vieze geur in de flat (2

Wanneer moet je de VvE of woningbouw inschakelen?

Soms kom je er met de buren onderling niet uit of is het probleem niet door jou zelf op te lossen – en bij een aanhoudende vieze geur is dat vaak het geval. Dan is het belangrijk om hulp in te schakelen.

De aangewezen eerste stap is om het zelf met de buren proberen te regelen. Lukt dan niet, escaleer dan het probleem naar de VvE of woningbouw. Dit afhankelijk of het om een koop- of huurappartement gaat.

Voordat je die stap zet is het wel belangrijk om te kijken of je het probleem niet zelf op kan lossen, of wellicht in overleg met de buren. Je wilt immers niet met een eenvoudig advies worden weggestuurd!

Wat kan ik zelf in mijn appartement doen tegen een vieze geur in de flat

Soms ben je nog met het probleem bezig, of ben je nog in afwachting van iemand anders die met het probleem bezig is. Dat is natuurlijk goed, maar totdat je van de vieze lucht af bent, zit jij in de stank!

Daarom is het belangrijk om goed na te gaan wat jij in de tussentijd kunt doen om van de vieze geur in jouw appartement af te komen. Dit doe je om er zelf geen last van te hebben.

Enkele goede mogelijkheden om thuis zelf snel van een vieze geur af te komen:

  • Plaats in huis planten en en bloemen, dit zijn natuurlijke luchtverfrissers
  • Plaats een of meerdere luchtverfrissers
  • Verspreid wat geurstokjes met een lekker luchtje naar keuze
  • Steek ’s avonds een geurkaarsje aan
Tip! Luchtverfrissers zijn er in alle soorten en maten. Klik hier om het aanbod aan luchtverfrissers op bol.com te bekijken, of ga direct voor onderstaand exemplaar met uitstekende recensies:
Wat kan ik zelf in mijn appartement doen tegen een vieze geur in de flat (1)

Ervaringen met een vieze lucht in de flat

Heb jij weleens last gehad van een vieze geur in de flat? Waar kwam de geur toen vandaan en hoe ben je er vanaf gekomen? Deel hieronder jouw ervaringen door in de reacties een berichtje achter te laten.

Ook wanneer je vragen hebt, kan je die hieronder kwijt. Ik beantwoord je vragen over het verwijderen van stank en nare luchtjes graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie