Stinkende jeans weer lekker laten ruiken: een gids

Deel dit bericht op Pinterest:

Stinkende jeans weer lekker laten ruiken een gids

Zowel bij de productie van een spijkerbroek als wanneer deze af is, komen er chemicaliën aan te pas. Bijvoorbeeld om de jeans er in de winkel mooi uit te laten zien.

 

Vooral donkere spijkerbroeken hebben een grote hoeveelheid verf en chemicaliën nodig om hun kleur fris en helder te houden. 

 

Hoewel je jeans er mooi uit komen te zien, kunnen ze door die chemische toevoegingen nogal gaan stinken. 

 

Het verwijderen van de geur van deze chemicaliën kan een uitdaging zijn. In dit artikel lees je een paar tips die je kunt proberen om de stank van nieuwe jeans eruit te krijgen.

 

Maar niet alleen nieuwe jeans kunnen stinken. Ook jeans die je al even hebt kunnen nare geurtjes krijgen. Omdat je ze niet goed wast, droogt of iets anders.

 

Misschien is het wel een doodgewone zweetlucht die je er maar niet uit komt. Ook daar kan ik je mee helpen. Lees maar snel verder!

Pinterest Stinkende jeans weer lekker laten ruiken een gids

Mijn oplossing om jeans lekker te laten ruiken

De beste tip die ik je kan geven voor het verwijderen van nare geurtjes uit jeans en ander textiel is het gebruik van een wastoevoeging. Zelf gebruik ik altijd de hygiënische wastoevoeging van Dettol waarmee ik alle kleding en linnengoed was en stank en nare geurtjes gemakkelijk verwijdert. 

 

Het is Ideaal voor alle stanken zoals rooklucht, kooklucht, zweet, meeldauw, schimmel, chemicaliën en geurtjes van huisdieren. Gebruik gewoon 1 tot 2 scheutjes tijdens het was met ieder willekeurige wasmiddel.

Waarom stinken nieuwe jeans altijd?

De voornaamste reden waarom nieuwe jeans stinken is door de toevoeging van formaldehyde. Het doel van dit chemische middel is om schimmel, bacteriën en andere ongewenste stoffen die de jeans in de winkel of tijdens opslag en verzending kunnen beschadigen, te voorkomen. 

 

Formaldehyde wordt ook op sommige spijkerbroeken gebruikt om deze kreukvrij en vlekbestendige te maken.

 

Misschien komt de naam formaldehyde je bekend voor. Deze stof wordt vaak gebruikt in onder andere kleding, cosmetica en in de gezondheidszorg. Blootstelling aan formaldehyde kan ademhalingsproblemen, huiduitslag en hoofdpijn veroorzaken en is nog eens kankerverwekkend voor de mens ook.

 

Naast het feit dat deze stof je jeans goed laat stinken, is het ook nog eens ongezond. Daarom is het belangrijk om nieuwe spijkerbroeken altijd te wassen voordat je ze draagt. Iets wat mensen niet altijd even goed doen.

 

Hieronder lees je stapsgewijs hoe je van de stinkende geur in je jeans af kan komen.

Hoe stinkende jeans weer lekker laten ruiken

Er zijn verschillende middelen waaruit je kunt kiezen om je jeans weer lekker te laten ruiken. Azijn, bakingsoda (zuiveringszout), borax of een wastoevoeging.

 

Zelf ben ik een voorstander van het laten weken van jeans. Dat kost wel wat extra tijd, maar is het dubbel en dwars waard. Het gemakkelijkst is toch om een van deze middelen in de wasmachine bij het wasmiddel te doen. Dan ben je met een wasje al klaar.

 

Moet je meerdere jeans van een nare geur ontdoen, dan doe je dat het best even een voor een in een emmer en niet allemaal samen.

 

Azijn is een prima middel om stank uit jeans te halen. Het voordeel van azijn is dat het stank veroorzakende schimmels, bacteriën en chemicaliën effectief uitschakelt. Je kunt een kopje azijn aan water toevoegen en het een avondje laten weken, of je voegt het rechtstreeks toe aan de wasmachine. Azijn is ook nog eens goed voor je wasmachine.

 

Een andere geweldige ontgeurder die goed werkt tegen chemische geuren is zuiveringszout. Ook wel bekend als bakingsoda. Let er wel op dat je niet zowel azijn als zuiveringszout tegelijk gebruikt, omdat ze elkaar opheffen. Daarnaast kan dit mengsel gaan bruisen.

 

Om baksoda te gebruiken kun je weer simpelweg een half kopje rechtstreeks in de wasmachine doen, of je voegt het toe aan een emmertje water waar je de jeans in laat weken. 

 

Mijn voorkeur gaat altijd uit naar het laten weken, want dat is in mijn ervaring veel effectiever.

 

Een andere optie is om wat borax toe te voegen aan het wasprogramma of opnieuw je jeans in een wat opgelost borax en water te laten weken. Let wel, borax lost het best op in een beetje warmer water.

 

Mochten de voorgaande opties niets voor jou zijn, of blijf je met een hardnekkige stank in je jeans zitten? Probeer dan eens een hygiënische wastoevoeging zoals die van Dettol. Plaats de jeans in de emmer met een scheutje Dettol en laat ze een nacht weken. Na het weken doe je de jeans in de wasmachine, opnieuw met een scheutje Dettol, en je jeans zullen heerlijk lekker ruiken!

 

Het verwijderen van stank uit jeans zal door een van deze methoden niet al te lastig zijn, ook voor wat betreft het verwijderen van zweet lichaamslucht/ waar u altijd mee te maken heeft. Hoe zit het met "raw denim" dat niet gewassen mag worden?

Raw denim wordt ook wel simpelweg een ongewassen spijkerbroeken of dry denim genoemd en is eigenlijk een paar jeans dat onbehandeld is en ongewassen blijft.

 

De vraag hoe je raw denim schoon houdt, is er een die vaak wordt gesteld, maar waar nauwelijks een eenduidig antwoord op te vinden is.

 

Je kunt je spijkerbroek wassen zoals je wilt; wekelijks, tweewekelijks, maandelijks, tweemaandelijks, zesmaandelijks, elk jaar of helemaal nooit. Het is geheel aan jou!

 

Maar hoe vaker je je spijkerbroek wast, hoe lager het contrast van de vervagingen zal zijn en hoe eerder de indigokleur verdwenen zal zijn.

 

Hoe minder je je jeans wast, hoe hoger het contrast op de vervagingen en in het algemeen zal zijn. Maar je Jeans zullen er niet schoner van worden of minder stinken.

 

Uiteindelijk is het een persoonlijke vraag. Wat wil je ermee en wat vind jij belangrijk? Trouwens, deze discussie is alleen zinvol voor raw (ongewassen) denim jeans en niet voor gewone voorgewassen spijkerbroeken.

 

We zeggen dat je je spijkerbroek minimaal zes maanden moet dragen voordat je hem gaat wassen. Dat heb je al een miljoen keer gehoord, en dit is een aanbeveling voor onze dry denim. 

 

Een veelgehoord advies over raw denim is dat het minstens 6 maanden moet worden ingelopen voordat je het wast. Dit om die “versleten look” er goed in te lopen.

 

Het wassen van een raw denim spijkerbroek de je zo:

 

  • Keer de jeans binnenstebuiten
  • Vul een emmer voor drie kwart met lauw water
  • Voeg een klein scheutje gewoon wasmiddel en een klein scheutje Dettol wastoevoeging toe
  • Leg de spijkerbroek in het water en roer deze rustig door het water
  • Laat de jeans een uurtje weken
  • Leeg het water uit de emmer en haal de jeans eruit
  • Spoel de jeans goed na met koud water
  • Laat jeans even een uurtje in de douche afdruipen en hang de jeans op om aan de lucht te laten drogen.
Hoe zit het met raw denim dat niet gewassen mag worden

Tips om je jeans blijvend lekker te laten ruiken

 

Het is altijd goed om, voordat je voor het eerst een middel gebruikt om jeans te wassen, je het op een klein opvallend deel gebruikt om er zeker van te zijn dat ze niet zullen verkleuren of vervagen.

 

Was een stinkende spijkerbroek niet in een was met ander wasgoed, maar was deze apart of laat de jeans eerst alleen weken. Was je de jeans samen met ander wasgoed dan heb je de kans dat de stank ook in je ander wasgoed terecht komt.

 

Was je jeans nooit met te heet water. 40 graden kan, maar 30 graden is beter.

 

Laat bij voorkeur je jeans nooit stomen in een stomerij die gebruik maakt van chemicaliën. 

 

Bewaar jeans, en andere kleding, niet in plastic zakken. Daarmee zorg je er juist voor dat de stank kan intrekken.

 

Vermijd bij voorkeur het gebruik van de droger, de haardroger, de kachel en andere hulpmiddelen bij het drogen van je jeans. De lucht is voldoende.

 

Laat je jeans nooit in direct zonlicht drogen.

Tips om je jeans blijvend lekker te laten ruiken

Conclusies en ervaringen

De tips in dit artikel helpen je om je jeans schoon te krijgen en te houden. Daarnaast kun je met de suggesties in dit artikel die vervelende stank uit nieuwe jeans halen en andere vervelende geurtjes uit je jeans houden.

 

Misschien heb je nog goede tips waarmee je ons kunt helpen met het verwijderen van stank uit jeans. Deel je gouden tips hieronder in de reacties.

 

Ook wanneer je vragen hebt over het verwijderen van stank uit jeans of andere kleding, kun je die hieronder. Ik doe mijn best om alle vragen zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie