Stinkend shirt weer lekker laten ruiken: 5+ uitstekende tips!

Deel dit bericht op Pinterest:

Stinkend shirt weer lekker laten ruiken 5+ uitstekende tips!

Je wast je kleren om ervoor te zorgen dat ze weer lekker fris uit de wasmachine komen. In het geval van een shirt is dat zeker niet anders, want wie wil nu heel de dag op zijn werk of op school in een stinkend shirt rondlopen?

Maar helaas is dat niet altijd het geval en blijft een shirt, ook na een goede wasbeurt stinken. Maar gelukkig is dat nergens voor nodig en kun je heel goed zelf een stinkend shirt weer goed opfrissen, als je dat op de juiste manier doet.

Om nare geurtjes uit je shirt te verwijderen, moet je weten waar die geur nu eigenlijk vandaan komt. Pas dan kun je er iets aan doen. Zweet, huidcellen en bacteriën spelen daar een grote rol bij, maar hoe dat precies zit lees je verderop in dit artikel.

Ik leer je precies wat de voorkomendste oorzaken zijn van stank in je shirts en wat je moet doen om er vanaf te komen.

En als iemand die graag sport, en daarbij flink zweet, kan ik je vertellen dat deze tips en technieken en helpen. Lees maar snel verder!

Pinterest Stinkend shirt weer lekker laten ruiken 5+ uitstekende tips!

Waarom blijven mijn shirts stinken? Zelfs na het wassen!

Kort gezegd komt dat omdat er bacteriën in je shirt terecht zijn gekomen en die zijn daar al die tijd lekker blijven zitten. Dat zit zo:

Wanneer je gedurende de dag bezig bent en je lichaamstemperatuur omhoog gaat, dan koelt je lichaam dat af door te gaan zweten. Dat hoeft niet alleen bij sport of buitengewone inspanning te zijn, maar dat gebeurt in kleine beetjes gedurende de dag.

En vergeet niet, een shirt zit onder je oksels en uit je onderarmen zweet je toch echt het meest!

We weten allemaal dat vers zweet niet stinkt en out zweet wel. Dat komt omdat zweet op zich geurloos is, maar wanneer het in contact komt met de bacteriën op je huid, dan begint de stank op te bouwen.

En hoe langer die bacteriën in het zweet hun gang kunnen gaan, hoe erger de stank.

Je shirts die komen de hele dag door met de zweet en de bacteriën in contact, waardoor de stank ook in je shirt gaat zitten. En het stofje dat voor die geur zorgt, ook na het wassen, heet boterzuur (ook wel butaanzuur genoemd).

Dit stofje blijft ook na het wassen in je shirt actief en daarom blijft je shirt maar stinken – ook na het wassen.

 

De oplossing tegen een stinkend shirt

Nu dat we dit allemaal weten, weten we ook hoe we een stinkend shirt weer lekker fris kunnen maken:

  • Je shirts zo droog mogelijk houden
  • Zo kort mogelijk blootstellen aan je lichaam
  • De bacterieen doden


En als je weet hoe, is dit alles goed te doen!

Snel van de stank af

We hebben hierboven al kunnen lezen waar die stank in je shirts nu vandaan komt. Bacteriën en stank moleculen als boterzuur spelen hierbij een grote rol.

Om deze stank veroorzakers snel en effectief uit te schakelen, is het een goed idee om bij het wassen een daarvoor bestemd middel te gebruiken.

De hygiënische was toevoegingen van Dettol doen precies dit! Ze doden bacteriën, schimmels en andere stank veroorzakers en zorgen ervoor dat je shirts na het wassen niet meer stinken en daadwerkelijk hygiënisch schoon zijn.

Het gebruikt van een dergelijke was toevoeging is erg eenvoudig, voeg de aangegeven hoeveelheid toe aan de was die je gaat doen en was je shirts zoals je gewend bent. Ze zullen lekkerder uit de was komen dan ooit tevoren!

Wat kan je doen tegen een stinkend shirt?

Heel veel uitleg en een snelle oplossing verder, gaan we nu de diepte in duiken. Hieronder lees je de allerbeste tips, trucs en methode om een stinkend shirt weer fris te laten ruiken.

Het verwijderen van stank uit een shirt is echt niet moeilijk. Als het mij lukt, kun jij het vast en zeker! Mocht je nog een goede tip hebben die hier niet bij staat, dan ben ik je erg dankbaar als je die onderaan in de reacties achter wilt laten.

Was je shirts altijd direct

Het allermakkelijkste dat je tegen stank in een shirt kan doen is deze zo snel mogelijk na het vuil worden wassen. Daardoor voorkom je dat bacteriën, schimmels en andere stank veroorzakers de kans krijgen om zich in de vezels van je shirt te hechten.

Hierbij kan ik me goed voorstellen dat je niet iedere dag constant aan het wassen wilt zijn, zowel vanwege het milieu als vanwege je portemonnee. Dan is het volgende erg belangrijk.

De meeste mensen zijn gewend om vuil wasgoed direct in de wasmand te gooien. Maar dat is eigenlijk niet goed. Daardoor kan de stank alleen maar verder je shirts intrekken, met stinkende shirts en ander wasgoed tot gevolg.

Beter laat je je stinkende shirts goed luchten door ze op te hangen en pas daarna, netjes, in de wasmand te gooien. Zeker geen balletjes van je shirts maken en die in de wasmand “dunken”!

Heb je ruimte in je vriezer over?

Nu we weten dat om van onze stinkende shirts af te komen, we de bacteriën daarin moeten doden, is de vraag: hoe dan?

Nou, je kunt bacteriën (en andere oorzaken van stank) gemakkelijk doden met zeer hoge, of zeer lage temperaturen. Zeer hoge temperaturen zijn soms niet altijd goed voor je wasgoed, maar zeer lage temperaturen kunnen je shirts geen kwaad.

Je kunt je shirts die erg stinken dan ook in een plastic zak in de vriezer doen om de bacteriën te doden. Een goede tip is om dit altijd met je sportkleding te doen. Vooral bij stinkende shirts is dit een uitstekende methode om van stank af te komen.

Je shirt in azijn weken

Heb je een shirt waar de stank al een hele tijd in zit? Of wil je simpelweg je kleding even goed opfrissen? Dan is onderstaande methode het proberen waard.

Door je shirts en andere kleding in azijn te weken, zorg je ervoor dat de ingetrokken stank moleculen en bacteriën effectief worden uitgeschakeld. Dat komt door het zuur in azijn dat daar erg effectief in is.

Neem een teil of emmer en plaats daar je wasgoed in. Giet ongeveer 100 ml tot 200 ml azijn per 1 liter water rechtstreeks bij de kleding. Het water mag warm of koud zijn. Dat maakt niet zoveel uit. Laat je shirts minstens een half uurtje weken, maar hoe langer hoe beter.

Na het weken, kun je je shirts zoals je altijd doet in de wasmachine wassen. Het resultaat zal je verrassen!

Vermijdt wasverzachter

De meeste mensen gebruiken tijdens het wassen een wasverzachter. Dat doen ze vanwege de vele lekkere geurtjes die in de wasverzachter zitten en omdat ze hopen dat hun kleding kreukvrij en lekker zacht uit de wasmachine komt.

Helaas zijn dit reclamepraatjes. Hoewel een wasverzachter inderdaad lekker ruikt en je kleding er soms lekker zacht uitkomt, is dat voor een deel schijn. Het laagje dat de wasverzachter op je kleding achterlaat, duurt maar even. Daarna ruikt en voelt je kleding weer al vanouds.

Sterker nog, wasverzachters werken zelfs stank en nare geurtjes in de hand. Het laagje dat wasverzachters op je shirts achterlaat, zorgt er namelijk voor dat bacteriën zich nog beter aan je shirt kan hechten en daarna dat je shirt meer gaat stinken.

Probeer maar eens om zonder wasverzachter te wassen en zonder een drogerdoekje te drogen. Je merkt het verschil vast wel.

.

Vermijdt wasverzachter

Kies een natuurlijk wasmiddel

Veel wasmiddelen bevatten stoffen die meer geënt zijn op het behoud van je wasmachine (zoals ontkalkers) dan op het schoon en fris achterlaten van je kleding.

Middelen die tegen kalk werken, hebben hetzelfde effect op je shirts als de wasverzachter: ze bieden een fijn oppervlak voor bacteriën om zich aan te hechten. En dat willen we juist voorkomen.

Kies dan ook een natuurlijk alternatief gemaakt met enzymen of andere natuurlijke opties.

Kies een natuurlijk wasmiddel

Droog je kleding aan de lucht

Door je kleding aan de lucht te drogen, zorg je er niet alleen voor dat je kleding door en door goed droog is, je zorgt ook nog eens voor extra frisheid. De perfecte manier om stank uit je shirt te luchten!

Hoewel de droger een snel en zeer effectieve manier is om je kleding te drogen, kan het soms stank in de hand werken.

Bacteriën gedijen goed in warme, vochtige en donkere omgevingen. Laat je droger nu net alle drie zijn! Wanneer het even kan is het beter om je stinkende shirts lekker buiten te hangen – het liefst in de zon.

Andere manieren om een zweetlucht uit je shirt te halen

We hebben het hierboven al even over azijn gehad. Hoewel je shirts echt niet naar azijn gaan ruiken, zijn sommige mensen daar huiverige voor. Hieronder lees je andere manieren om een zweetlucht uit je shirts te halen.

Weken in soda

Sodakristallen zijn een beetje ouderwetse hulpmiddelen die je kleding goed hygiënisch kunnen helpen schoonmaken. Het gaat stank tegen en dat is nu precies wat we willen.


Het enige dat je hoeft te doen is je stinkende shirt in een emmer koud water met wat soda kristallen erbij laten weken.


Let wel, niet alle shirts zijn hiervoor geschikt, dus let op de adviezen op de verpakking en vermijdt het gebruik bij fel gekleurde kleding.

Gebruik een wastoevoeding

Een wastoevoeging is een middel dat speciaal ontwikkeld is om stank, vlekken en viezigheid uit shirts en andere kleding te verwijderen. Het middel dringt tot diep in de vezels van je wasgoed door en doet daar zijn werk door de bacteriën uit te schakelen.

Je kunt het middel simpelweg bij de was doen, of je kunt voor het wassen je stinkende shirts erin weken. Zeker bij wasgoed dat lang in de wasmand heeft gelegen of bij je sportkleding is dit een uitstekende methode om van de vieze geur af te komen.

Conclusies en ervaringen met stinkende shirts

Niemand vindt het fijn om de hele dag in een stinkend shirt te moeten rondlopen. En helemaal niet wanneer je shirt net gewassen is en maar blijft stinken.

Om van dit irritant en frustrerend probleem af te komen, kun je de tips en adviezen in dit artikel gebruiken. Het is mij zelfs gelukt om mijn sportkleding lekker fris te houden, dus het zal jou ook vast en zeker lukken.

Heb je nog een gouden tips over het verwijderen van stank en nare geurtjes uit shirts en andere kledingstukken, dan zijn we benieuwd naar je ervaringen! Ook wanneer je de tips uit dit artikel hebt toegepast, ben ik benieuwd of het je geholpen heeft.

Laat hieronder in de reacties een berichtje achter! En mocht je nog vragen hebben, dan kun je die ook hieronder kwijt. Ik help je graag verder door je vragen zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie