Stank van muizenplas: de geur van muizenurine verwijderen

Deel dit bericht op Pinterest:

Stank van muizenplas_ de geur van muizenurine verwijderen

De plas van muizen is een zeer sterkte en penetrante geur. Wanneer het eenmaal op je vloer, je tapijt of elders terecht komt, dan dringt het door tot diep in de vezels en is het maar moeilijk weg te krijgen.

Gelukkig bestaan er veel verschillende oplossingen om de stank van muizenurine tegen te gaan zonder dat je allerlei dure behandelingen of gevaarlijke chemicaliën hoeft te gebruiken.

Je kunt de geur van muizenurine omschrijven als een ammoniak-achtige lucht dat iets weg heeft van een toilet dat heel lang niet is schoongemaakt. Erg vies dus!

Vooral in kleinere of slecht geventileerde ruimtes kan de stank van muizenplas pas echt heel erg worden. De urinegeur kan niet goed weg en dringt door tot in alles wat er in zo’n ruimte zit.

In dit artikel vertel ik je alles dat je moet weten over de stank van muizenplas en leg ik je precies uit wat je moet doen om van de urinegeur af te komen.

Pinterest Stank van muizenplas_ de geur van muizenurine verwijderen

Over de stank van muizenurine

Muizen hebben weinig tot slechte controle over hun blaas en laten, vaak al rennend, de hele dag door straaltjes urine gaan. Heb je muizen in of om huis, dan duurt het niet lang totdat je last gaat krijgen van de stank van muizenplas.

De urine zelf heeft een wat muffe, penetrante en ammoniakachtige lucht. Wanneer je het voor het eerst ruikt, denk je wellicht dat het er al lang licht, maar dat hoeft niet perse, zo ruikt muizenplas nu eenmaal.

Hoe dan ook, de urinelucht is niet te missen!

Er is niet veel voor nodig om een hele huis naar de muizenplas te laten ruiken. Het vervelende is dat muizen steeds kleine druppeltjes laten lopen, dus wat eerst niet zo erg lijkt, wordt na verloop van tijd een groot stankprobleem.

Dat muizen al plassend door je huis rennen, is niet zomaar. De urine helpt hen en hun soortgenoten om hun weg door je huis te vinden. Door middel van de urine markeren zij de veilige looproutes en zo weten andere muizen ook waar het eten of hun nest te vinden is.

Wel is het zo dat je niet vaak alleen maar last zal hebben van urine. De urinedruppels gaan vaak gepaard met uitwerpselen. Deze muizenkeutels hebben ook weer een eigen geur. De stank die je ruikt is dan ook vaak een mengsel van plas en poep.

Wat kan je doen tegen de stank van muizenplas?

Hieronder lees je een aantal verschillende oplossingen om de stank van muizenurine in huis tegen te gaan. Je kunt er oplossingen uitkiezen die je een goed idee lijken of je kunt ze allen gezamenlijk toepassen.

Goed ventileren

Of je het nu bezig bent om de stank van muizenplas op te ruimen, of iets anders, het is altijd een goed idee om je huis goed te ventileren.

Heb je een mechanisch ventilatiesysteem in huis? Stel deze dan tijdens het schoonmaken lekker hoog in, dat scheelt een hoop. Heb je geen ventilatiesysteem, zet dan voldoende ramen en deuren open om voor een goede luchtverplaatsing te zorgen.

Een goede ventilatie zorgt er niet alleen voor dat de stank minder wordt, maar maakt het voor jou tijdens het opruimen ook stukken dragelijker!

Goed ventileren

Spuit een goed schoonmaakmiddel

Voordat je urine, uitwerpselen, nestmateriaal of ander muzientroep op gaat ruimen, is het belangrijk om alles even onder te spuiten met een schoonmaakmiddel. Schoonmaakmiddel in een spuitfles is hierdoor ideaal.

Hiermee zorg je voor een eerste desinfectie van het op te ruimen materiaal of schoon te maken omgeving, maar zorg je er ook voor dat het makkelijk op te ruimen is en kleine deeltjes zich niet gemakkelijk kunnen verspreiden.

Spuit het schoonmaakmiddel in alle omgevingen waar je vermoed dat de muizen kwamen, waar je ze gezien hebt, waar je uitwerpselen ziet, waar je urine ziet en op alle andere plekken waar je gaat schoonmaken.

Pas nadat de eerste bacteriën gedood zijn met je schoonmaakmiddel, kan je aan de slag gaan met het schoonmaken en het verwijderen van de stank van muizenplas.

Maak meerdere keren schoon

Een enkele keer schoonmaken is helaas niet voldoende. Veel mensen geven vaak op wanneer zij na een enkele keer schoonmaken nog steeds muizenurine ruiken.

Je moet zeker meerdere keren schoonmaken. Wanneer je de muizenurine begint op te merken, ben je waarschijnlijk al best laat. De muizen lopen dan al dagen plassend door je huis heen op zoek naar voedsel en schuilplaatsen

Beter een keertje extra schoonmaken dan te weinig.

Dweilen en stomen

Stoomreiniger is met gemak de beste manier om de stank van muizenurine te bestrijden. Dat komt omdat je door de hoge temperaturen bacteriën en nare geurtjes makkelijk kunt verwijderen en omdat de stoom tot diep in de aangetaste vezels door kan dringen.

Helaas heeft niet iedereen een stoomreiniger of is het schoon te maken oppervlak niet altijd voor stoomreinigen geschikt. Heb je een stoomreiniger? Gebruik deze dan! 

Wil je er een proberen? Klik dan hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken of neem eens een kijkje naar dit multifunctioneel exemplaar met uitstekende recensies:

Dweilen of anderszins schoonmaken kan met een doodgewoon allesreiniger. Ook is regulier natuurazijn een goed alternatief. Het zuurtegraad van azijn kan nare geurtjes effecties neutraliseren.

Een andere tip die ik je kan geven is om een omgevingsschoonmaakmiddel voor huisdieren te gebruiken. Deze schoonmaakmiddelen zijn specifiek bedoeld voor het verwijderen van de stank van dieren en kan je prima gebruiken om de geur van muizenurine tegen te gaan.

Gebruik een luchtverfrisser

Voor, na of tijdens het schoonmaken van muizenplas is het altijd fijn om de omgeving een beetje lekker te laten ruiken. Dat doe je gemakkelijk met een lekkere luchtverfrisser.

Hoewel luchtverfrissers de geur alleen tijdelijk neutraliseren of verdoezelen, kan het stukken schelen. Ook gaat na verloop van tijd de lekkere geur in de omgeving zitten en ruikt je huis een stuk frisser.

Je hebt luchtverfrissers en woningparfums in allerlei soorten en maten van buideltjes die je in de stofzuiger kan doen, tot geurstokjes tot sprays.

Bekijk hiervoor het aanbod aan luchtverfrissers online: klik hier om naar een aanbod aan luchtverfrissers op bol.com te gaan.

Desinfecteren is erg belangrijk

Iets kan nog zo lekker ruiken, maar het moet ook echt goed schoon zijn. Dat doe je door te desinfecteren. Je hebt daat geen exotische producten voor nodig: Azijn, bleekmiddel en chloor zijn allemaal voorbeelden van producten die je kunt gebruiken om te desinfecteren.

Sla deze stap nooit over bij het schoonmaken van muizenurine, het is absoluut noodzakelijk om de stank goed tegen te gaan.

Desinfecteren is erg belangrijk

De stank van muizenurine uit je vloer of tapijt verwijderen

Hebben er muizen op je tapijt of op je vloer geplast? Dan is de kans groot dat ze dat wel vaker gedaan hebben. Het is noodzakelijk om extra aandacht te besteden aan het uit je vloer of tapijt verwijderen van de stank van muizenplas.

Stap 1: Zet de stoomreiniger klaar

Een stoomreiniger is de beste manier om van de geur van muizenplas af te komen. Heb je geen stoomreiniger, dan kan je er gemakkelijk eentje huren bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt.

Wil je er een proberen? Klik dan hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken of neem eens een kijkje naar dit multifunctioneel exemplaar met uitstekende recensies:

Stap 2: Maak gebruik van azijn

Vul de stoomreiniger met gelijke delen water en azijn. Dit mengsel zorgt voor de meest diepgaande en frisse resultaten.

Stap 3: Behandel voor met bakingsoda

Bakingsoda, ofwel natriumbicarbonaat of zuiveringszout, werkt geur-absorberend en heeft een extra reinigend effect wanneer je het combineert met azijn. Strooi dit middel over het gehele oppervlak dat je wilt schoonmaken.

Stap 4: Stomen!

Verwijder de stank van muzienurine nu door het aangedane oppervlak goed te stomen. Ga er meerdere keren overheen.

Stap 5: Goed drogen

Laat de vloer of het tapijt goed drogen aan de lucht. Doe wat ramen en deuren open om te zorgen voor een goede ventilatie.

Stap 6: Stofzuigen

Helaas moet je nog even stofzuigen. Zeker wanneer je gebruik hebt gemaakt van de bakingsoda is het belangrijk om even na te zuigen om ervoor te zorgen dat de soda volledig uit je tapijt of van de vloer is.

Ervaring met de stank van muizenplas?

Heb jij weleens last gehad van de stank van muizenurine in huis? Hoe kwam dit en wat heb je gedaan om er vanaf te komen? Deel hieronder in de reacties jouw ervaringen met ons door een berichtje achter te laten.

Ook wanneer je vragen hebt over het tegengaan van de stank van muizenurine ben je van harte welkom om hieronder je vraag te stellen. Ik doe vervolgens mijn best om deze voor je te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

14 gedachten over “Stank van muizenplas: de geur van muizenurine verwijderen”

 1. Heb buiten op de plaats waar muizen uit de kruipruimte naar buiten komen een muizengifdoos geplaatst ( al 7 weken geleden) en daar blauwe gifkorrels in gedaan . Alles is op en nu stinkt het heel erg in huis in de kamers boven de kruipruimte
  Wat kan ik daar aan doen?

  Beantwoorden
  • Beste Henny,

   Dat betekent dus dat een of meerdere muizen/ratten van het gif heeft gegeten en nu ergens bij jou in huis dood ligt. De stank is waarschijnlijk ontbindingslucht. Als je het dode muisje kan vinden en kan opruimen, dan ben je er snel vanaf. Zo niet, dan is mijn advies om een week of 2 flink door te luchten en het lekker koel in huis te houden. Het lijkje droogt vanzelf op en dan gaat de stank ook weg.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. In de gebruiksaanwijzing van mijn stoomreiniger van Wap/Nilfisk staat dat deze uitsluitend met gewoon water gevuld mag worden en geen andere middelen. Zodoende snap ik niet waarom hier staat een oplossing van water en azijn. In warmwatertoestellen wordt azijn gebruikt om te ontkalken.

  Beantwoorden
  • Beste Gert,

   Dat zal ongetwijfeld kloppen dat het er staat. Uit mijn ervaring is het echter geen enkel probleem. Doe het al jaren!

   Trouwens, dat azijn gebruikt wordt in warmwatertoestellen om te ontkalken, wil dus eigenlijk zeggen dat het geen probleem is.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 3. In ons vakantiehuisje komt er stank uit het stopcontact. Bij het plaatsen van een dimmer er vlak boven was de stank niet te harden. Denk dat er muizen huizen onder de vloer bij het stopcontact. Zit ook houtwol in de muur wat waarschijnlijk helaas verzadigd is met urine. Heb het stopcontact afgeplakt maar de geur komt door de dimmer. Wat zou ik kunnen doen? Er is weinig ruimte om schoon te maken en door de electrische draden is vocht misschien geen goed idee…

  Beantwoorden
  • Beste Jos,

   In principe drogen dode muizen uit en dan ruik je ze niet meer. Daar gaat een week of drie overheen. Urine blijft stukken langer hangen, maar is over het algemeen goed weg te krijgen.

   Maar het tegengeen van de stank doe je beter wanneer je de muizen met succes hebt bestreden, en die gaan niet zomaar weg. Dus als ik jou was zou ik daar eerst eens mee beginnen. Daarna zal je merken dat de stank vanzelf minder wordt en kan je er makkelijker van afkomen.

   Succes met de bestrijding!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 4. Beste Peter,
  Ons vakantiehuisje staat eigenlijk de gehele winter op slot.
  Wij komen alleen tussendoor om blad en ander spul te ruimen.
  Nu ontdekte ik dat een of meerdere muizen in de douchebak hebben geplast/ keutels. Ik krijg het niet schoon en denk dat het in het sanitair is ingetrokken? Wat kan ik nog doen?

  Beantwoorden
  • Beste Tineke,

   Wat bedoel je precies met “in het sanitair getrokken”? De douchebak zal vast van kunststof zijn, daar trekt geur niet zo makkelijk in.

   Waar ruik je de geur precies, echt in de douchecabine (als je die hebt), in de badkamer, of ook elders?

   Hoor graag,

   Groethes,
   Peter

   Beantwoorden
  • Hoi Cindy,

   Wat bedoel je precies met hete lucht verwarming? Een warmtepomp of zoiets? Vloerverwarming? En zijn de muizen zelf al bestreden? Want anders moet je daar beginnen. Dat wordt dweilen met de kraan open als de muizen nog rondlopen!

   Gr,
   Peter

   Beantwoorden
 5. Een jaar geleden hebben wij een huis verbouwd. Tijdens de verbouwing hadden wij wel eens last van muizen. Behandeld met gif en daarna geen meer gezien, gehoord of muizen keutels gevonden. ze zaten voornamelijk in de kruipruimte. Wij denken dat er hierdoor een hele penetrante urine lucht in de woonkamer was, maar zijn niet goed op zoek gegaan waar de geur precies vandaan kwam.
  Boven de woonkamer zit de zolder.
  Als je nu bij ons op de zolder bent hangt de penetrante urine lucht er nog steeds. Hoe weet ik of er nog muizen tussen de muren lopen? Of onder de zoldervloer? Muren en zolder vloer geïsoleerd met isolatie wol. Kunnen er niet meer bij. Ivm gelegde vloer en gipsplaten.
  Hoe krijgen we de geur weg, zonder dat de vloer open moet? Helpt azijn hier dan tegen?
  De geur komt nu voornamelijk bij de zolder weg, we denken onder de vloer, daar is de lucht het sterkst.
  Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Tineke.

  Beantwoorden
  • Beste Tineke,

   Als je muizen op/rond zolder had, dan had je dat wel gehoord. Vooral ’s nachts hoor je dan tikkende en knagende geluiden. Kan bijna niet missen.

   Mijn vermoeden is dat je geen actieve muizenplaag meer hebt. Wat eventueel zou kunnen is dat de stank van een dode muis of muizenurine ergens in de zoldervloer getrokken is. Vooral wanneer deze van hout is, is dat de meest voor de hand liggende verklaring.

   Het slechte nieuws is, is dat alleen vervanging je in de geval van de stank af gaat helpen. Je kan het beste zelf eens goed “rondsnuffelen” op zolder. Vooral richting de vloer. Probeer te achterhalen of de stank juist op bepaalde delen sterker is dan elders en of de stank echt van de vloer (of onder de vloer) komt.

   Hoor graag wat de uitkomst is!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 6. Wat een fijn en behulpzaam artikel!
  Wij hebben een muis gevangen en die heeft dus gepoept en gepiest achter kasten die niet te verplaatsen zijn. Ik heb zo veel mogelijk weggehaald en schoongemaakt, maar ik kan niet overal helemaal bij dus het blijft stinken naar urine.
  Geen nieuwe keutels meer en ook geen muizen meer gezien of gevangen.
  Weet u hoe lang het duurt voor de urinegeur vervaagt? Er is ventilatie aanwezig.

  Beantwoorden
  • Beste muizenvanger,

   Dank voor het mooie compliment!

   Het antwoord is waarschijnlijk: erg lang. Meer precies kan ik helaas niet zijn, want dat ligt aan veel factoren. Sterker nog, ik zou er persoonlijk niet op wachten totdat het vervaagt. Is er een manier dat je erbij kunt met een dweil, plantenspuit of iets anders? Dan zou ik met wat water en wasmiddel een beetje deppen/soppen. Ik denk dat je daar onder de omstandigheden het meest bij gebaat zal zijn.

   Succes met de stank.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie