Stank van lelies: oorzaak en oplossing

Deel dit bericht op Pinterest:

Stank van lelies_ oorzaak en oplossing (3)

Lelies zijn planten die je in alle soorten, maten, kleuren en ook geuren hebt. In Nederland is de lelie een populaire plant om te kweken en te houden. We zijn een van de grootste exporteurs van lelies in de wereld en met recht een lelie-land te noemen.

Naast de prachtige bloemen van lelies, geven zij ook veelal een prettige geur af. Maar niet altijd! Lelies kunnen flink stinken. Sterker nog, de lekker ruikende lelies die wij veelal kennen zij zo gekweekt.

Van nature hebben lelies een onaangename -voor mensen zelfs vieze geur- die insecten aantrekt om zo het voortplanten van de lelie te bevorderen. Nu wij de lelies veelal kweken, is de stank eruit gekweekt en is er juist gekweekt op een lekkere geur.

Echter kan het wel degelijk voorkomen dat je een stinkende lelie hebt. De vraag die dan bij mensen op komt is of er iets tegen de stank van lelies kan worden gedaan. Je wilt immers wel van de mooie bloemen kunnen genieten.

De stank van lelies is vrij eenvoudig te verwijderen. Het enige dat je nodig hebt is een paar minuten tijd en pincet of fijne schaar.

In dit artikel leer ik je hoe je de stank van een lelie weg kunt krijgen en zo een prachtig mooie en heerlijk ruikende plant overhoudt.

Pinterest Stank van lelies_ oorzaak en oplossing

Waarom kunnen lelies stinken

Ten eerste zijn lelies een kruidachtige plant. Enige geur -vies of lekker- is dan ook te verwachten. Daarnaast zijn er meer dan 300 soorten lelies bekend, er is een enorme variatie in geur en kleur te verwachten.

Ook is geur natuurlijk iets subjectiefs, wat de een lekker vindt ruiken, vindt de ander weer stinken. En hoewel wij lekker ruikende bloemen verwachten, hebben lelies van nature toch echt meestal een sterke, onaangename geur.

Iets anders om te onthouden is dat lelies vooral ’s nachts kunnen gaan stinken terwijl ze overdag niet zo sterk ruiken. Ook hoe dat zit lees je hieronder.

Het is namelijk zo dat de stank die lelies -en veel andere planten- afgeven bedoeld is om insecten aan te trekken. De onaangename geur bootst rottend materiaal na, waar insecten op afkomen om van te eten.

Planten, waaronder lelies, doen dit om zich voort te planten. De insect komt zaden (mannelijk) van de ene plant in aanraking en brengt deze in contact met de stempel (vrouwelijk) van een andere planten.

Leliesoorten en andere soorten planten die vooral aantrekkelijk moeten zijn voor insecten die ’s nachts actief zijn, zullen hun geur dan ook vooral ’s avonds verspreiden.

Nu je weet waarom lelies kunnen stinken, weet je waarschijnlijk ook hoe we de stank kunnen tegengaan of voorkoken: Door het verwijderen van de meeldraden van de lelie waar de helmknoppen – en dus de zaden – aan vast zitten.

Hieronder leg ik je in 5 stappen uit hoe dat moet.

Waarom kunnen lelies stinken

5 stappen tegen de stank van lelies

Om de stank van lelies tegen te gaan, is het belangrijk om de meeldraden in zijn geheel te verwijderen.

Step 1: De voorbereidingen

Je hebt het volgende nodig:

  • Een oude krant
  • Een pincent of fijne schaar
  • De lelies

Leg om te beginnen de krant open op tafel en leg de lelies erop. Hou de pincet bij de hand.

5 stappen tegen de stank van lelies

Stap 2: De meeldraden zoeken

Neem de lelie in de ene hand en de pincet in de ander. Zoek de een meeldraad op en ga met de pincet zoveel mogelijk naar de basis van de meeldraad.

Step 3: Verwijder de meeldraden

Knijp met de pincet de meeldraad zo veel mogelijk bij de basis stuk en trek de meeldraad uit de bloem. Het is verstandig om de meeldraad zo snel en secuur mogelijk weg te leggen, want de zaden kunnen flink vlekken.

Step 4: Herhalen

Herhaal deze stappen totdat je de lelies van alle meeldraden hebt ontdaan.

Step 5

Je kunt de lelie weer terug plaatsen en het afval weggooien. Doe dat wel voorzichtig, want lelies kunnen voor zeer hardnekkige vlekken zorgen! Het beste vouw je de krant goed dicht met de meeldraden erin en gooi je ze direct weg in de afvalbak.

Stank voorkomen? Koop lelies die geen geur afgeven

Lelies zijn populaire planten waar veel mensen dol op zijn. Ze kunnen zeer verschillend en uiteenlopend ruiken dat de een kan stinken en de ander heerlijk kan ruiken.

Veel heeft te maken met de soort lelies in kwestie. Door het vele kweken met lelies zijn er soorten ontstaan die veel minder (of soms helemaal niet!) geuren. Dit zijn de Aziatische lelies.

Mensen die de stank van lelies willen voorkomen, doen er goed aan om voor een Aziatische lelie te kiezen. Deze bestaan in zeer uiteenlopende groten en kleuren, dus voor ieder wat wils!

Conclusies en ervaringen met de vieze geur van lelies

Lelies geven van nature verschillende soorten geuren af. Dit kan een zoete geur zijn, om de geur van fruit na te bootsen of een nare geur om rottend materiaal na te bootsen.

Lelies doen dit om vogels, insecten en andere dieren aan te trekken om zo hun zaden te verspreiden naar andere planten. Door het verwijderen van de meeldraden – het mannelijk geslachtsorgaan – kan je de vieze geur van lelies voorkomen.

Heb jij weleens te maken gehad met stinkende lelies? heb je er toen iets aan kunnen doen? Wellicht ben je bekend met bovenstaande methode? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten.

Kom je niet van de stank af, of heb je een vraag over het verwijderen van de meeldraden, dan kun je die hieronder kwijt. Ik help je graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

10 gedachten over “Stank van lelies: oorzaak en oplossing”

  1. Heb je toch van de lelie, bij het vervoer of verwijderen van de meeldraden wat op je kleren hebt gekregen. Niet aan wrijven maar met plakband er op duwen. Succes verzekert.

    Beantwoorden
  2. Wauw, intuïtief bedacht ik dit gisteravond zelf ook! Mijn vrouw werkt al de hele week in dezelfde ruimte als de schitterende bos roze lelies… Maar zoals je al voelt aankomen; sinds ze allemaal zijn opengegaan, is de geur te sterk. Dat hebben we al haast niet meer door als je ring zit, maar nu klaagt ze over hoofdpijn, wat ik niet verbazend vind. Dus, zodra de zon weer op is, ga ik op missie ‘bloembesnijdenis’. Voelt ergens wel intens/indringend. Zal wel zijn omdat ik het mannetje ben.

    Toen ik het opperde dat verwijderen van de stuifmeeldraden wellicht zou helpen, reageerde ze zowaar enthousiast met “als dat zo is, dan wil ik dat best doen.” En dat terwijl ze nooit van zulke detailklusjes is. Misschien de feminine in haar die zich verlekkert bij het afsnijden van het mannelijk geslachtsdeel… aaaah!

    Bedankt Peter, en goed initiatief deze site!

    Beantwoorden
    • Beste Jannie,

      Eigenlijk niet. Maar die zouden ook niet die kenmerkende geur moeten afgeven. Weet je zeker dat het van de lelies afkomt en niet bijvoorbeeld het water?

      Hoor graag!

      Groetjes,
      Peter

      Beantwoorden
  3. Hi Peter,
    Ik was op zoek naar informatie om een nare leliegeur geur op te lossen. En werd doorgezet naar jouw site:stankspecialist. Orientaalse lelies bezorgen mij misselijkheid, daarom zal ik ze nooit kopen maar kreeg ze van de week cadeau.
    Het verwijderen van de meeldraden blijkt een prima idee.De lelies staan weer mooi te zijn in de vaas. Veel dank. Ik verwacht dat ik je site vaker zal bezoeken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie