Stank uit de spouwmuur opsporen en verhelpen

Deel dit bericht op Pinterest:

 

In dit artikel bespreek ik de drie voorkomendste oorzaken van stank uit de spouwmuur en help ik je die zelf te verhelpen zonder dat je een dure professional hoeft in te schakelen.

 

Het is om twee redenen lastig om stank vanuit een spouwmuur aan te pakken. Ten eerste is de oorsprong van de geur vaak lastig te achterhalen en ten tweede is het verwijderen van de stank lastig omdat je er in de regel lastig bij kunt.

 

Schimmel, dood ongedierte en ventilatieproblemen zijn de drie voornaamste oorzaken van stank vanuit de spouwmuur. 

 

Veel succes bij het oplossen van je stankprobleem!Pinterest Stank uit de spouwmuur opsporen en verhelpen (1)

Een muffe geur vanuit de spouwmuur: schimmel

Een muffe geur in combinatie met niezen, hoesten en hoofdpijn? Dat kan schimmel zijn. Ook in de spouwmuur en zelfs wanneer je spouwmuurisolatie hebt.

 

Een spouwmuur kan onder omstandigheden bevattelijk zijn voor schimmel. Wanneer de spouw niet geïsoleerd is, wanneer de isolatie niet goed is aangebracht of wanneer er sprake is van schade is de kans dat schimmel de oorzaak van de geur is groter.

 

Schimmel gedijt goed op vochtige en donkere plaatsen en is gemakkelijk te herkennen. In het geval van een spouwmuur heb je wat dat betreft een groot nadeel: je kunt de schimmel niet zien zitten.

 

Maar vaak kun je het wel ruiken: schimmel heeft een muffe, aard-achtige geur en kan op den duur gepaard gaan met gezondheidsklachten als niezen, hoesten en hoofdpijn.

 

Een goede manier om erachter te komen waar in de spouwmuur het probleem nu precies zit en om te bevestigd te krijgen of de stank wel degelijk schimmel is, is na te gaan of je temperatuurverschillen aan de muur merkt.

 

Het opsporen van een temperatuurverschil kun je met de hand doen (is lastig!) of met behulp van een een thermometer die de temperatuur op oppervlakken kan meten.

 

Nog beter (en gemakkelijker!) is het gebruik van een warmtebeeldcamera, infraroodcamera of thermografische camera. Dat is een camera dat een beeld creëert door middel van infrarood straling en jou daarmee een idee kan geven van een eventueel probleem in de spouwmuur.

Dode muis of rat in de spouwmuur: de geur van “rot”

Een veel voorkomende oorzaak van stank vanuit de spouwmuur is een dood dier zoals een muis of rat. Vooral wanneer je gif hebt geplaatst, is dit een probleem waar je rekening mee had moeten houden.

 

Helaas kan zo’n knaagdier nu eenmaal op een moeilijk bereikbare plek sterven, of het nu onder de vloer is of in een spouwmuur. 

 

De stank van een dode muis of rat in de spouwmuur laat zich lastig omschrijven. Het is een vieze, penetrante lucht dat naar bedorven voedsel ruikt. Sommige mensen beschrijven de geur als iets dat op zwavel ruikt, of simpelweg als “de geur van de dood”.

 

Ben je er van overtuigd dat er een ontbindend lijkje in de spouwmuur zit, dan is er maar een oplossing: boren. Dat is aan de ene kant om het lijkje op te sporen, maar aan de andere kant ook noodzakelijk om de geur te verwijderen.

 

Je kunt het beste een klein gaatje zo laag mogelijk aan de onderzijde van de muur boren. Vervolgens kun je eens goed ruiken of je er bent, of met behulp van een endoscoopcamera op onderzoek uitgaan. 

 

Een endoscoopcamera is beslist niet duur en heb je al vanaf een euro of €20,-. 

 

Als je onderzoek geen resultaten oplevert, probeer dan een andere plek en boor nog een klein gaatje totdat je op de de juiste plaats bent aangekomen.

 

Ben je er van overtuigd op de juiste plek te zitten, dan heb je eigenlijk twee opties: 

 

 • Je maakt er nog een paar gaten bij en lucht goed om het lijkje te laten opdrogen en zo de geur te stoppen;
 • Je sloopt een groot genoeg deel van de muur om het lijkje weg te halen.
Dode muis of rat in de spouwmuur de geur van “rot”

Ventilatie problemen: van blokkades tot gaten

Een spouwmuur kan op verschillende manieren worden geïsoleerd en deze manieren kunnen weer bepaalde risico’s met zich meebrengen.

 

Zo kun je onbedoeld een ventilatiegat, leiding of rooster blokkeren. Dit zorgt voor de opbouw van vocht en vervolgens van schimmel. Daarna heb je al snel last van stank vanuit de spouwmuur.

 

Iets anders dat fout kan gaan is dat er onverhoopt scheurtjes of gaten gaan ontstaan in het isolatiemateriaal of in de spouwmuur. Ook hierbij is het probleem weer de opbouw van vocht en het ontstaan van schimmel.Wat kun je doen tegen stank vanuit de spouwmuur?

Ventileer de omgeving – In alle gevallen is een goede ventilatie erg belangrijk. Niet alleen om de stank uit de spouwmuur te verdrijven, maar ook tegen vocht. Een paar kleine gaatjes die makkelijk zich te dichten zijn voldoende. Je kunt het proces nog eens versnellen door er een ventilator tegenaan te zetten.

Droog de boosdoener – In veel gevallen wordt stank veroorzaakt door een dode muis of rat, of iets als een wespennest. In deze gevallen is het laten uitdrogen van de boosdoener een goede manier om de stank te verwijderen zonder de muur open te hoeven breken.

Houd de omgeving zo warm mogelijk en zorg voor een goede ventilatie. Een straalkachel met ventilator is hiervoor echt ideaal.

Hygiënische schoonmaak – Er zijn gevallen waarbij je bij de plek des onheils kunt komen. Bijvoorbeeld wanneer er toch echt een opening in de spouwmuur moet worden gemaakt om de stank te verwijderen. Het is dan goed om direct van de gelegenheid gebruik te maken om de omgeving hygiënisch schoon te maken, bijvoorbeeld met bleekmiddel.

Vochtvreters plaatsen – Vocht is een veel voorkomende oorzaak van stank – ook stank vanuit de spouwmuur. Goed ventileren is altijd de basis, maar het plaatsen van vochtvreters of het gebruik van een luchtontvochtiger kan handig zijn.

Gebruik een geurverwijderaar – Geurverwijderaars heb je in allerlei soorten en maten:  bijvoorbeeld met actieve koolstoffilters of HEPA-filters. Ook deze kunnen je helpen bij het verwijderen van stank en nare geurtjes.

Neem de stank op – Naast voorgaande oplossingen, kun je ook denken aan diverse huismiddelen die je kunt inzetten om van een stankprobleem af te komen. Houtskool en bakingsoda staan er bijvoorbeeld om bekend geurtjes op te nemen. 

Wat kun je doen tegen stank vanuit de spouwmuur

Conclusies en ervaring met stank vanuit de spouwmuur

Stank vanuit de spouwmuur is erg vervelend, vooral omdat het vinden van de oorzaak en vervolgens het verwijderen van de geur erg lastig is. Je hebt immers maar lastig zicht en je kunt er niet gemakkelijk bij.

 

Toch zijn er voldoende trucjes om erachter te komen waar de stank precies zit en wat de oorzaak is. Ook voor wat betreft het verwijderen zijn er mogelijkheden: ventileren en uitdrogen zijn de meest voor de hand liggende opties.

 

Heb jij last (gehad) van stank vanuit de spouwmuur of heb jij juist hulp nodig bij het het verwijderen ervan, laat dan hieronder in de reacties een berichtje achter. Vragen, tips en ervaringen van anderen worden zeer op prijs gesteld!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

6 gedachten over “Stank uit de spouwmuur opsporen en verhelpen”

 1. Beste Peter,

  Bedankt voor het artikel. Staat veel interessante en bruikbare info in!

  Wij hebben een redelijk nieuw huis uit 2017. We hebben nu sinds een aantal jaar een vreemde lucht die met vlagen te ruiken is in de garage. Binnen ruiken we hem een keer of 10-15 per dag en buiten wat vaker en sterker als je ruikt aan de ventilatiegaten naar de kruipruimte en ook de spouwventilatie openingen (zowel aan de voor- als achterzijde van de garage). De lucht is het beste te omschrijven als zurig, en niet aardeachtig. We hebben twee jaar geleden last gehad van muizen. Daarvoor roken we ook de stank en na het bestrijden van de muizen was deze even weg. De muizen hebben we gevangen met muizenvallen, we hebben geen gif gestrooid. Nu hebben we weer vallen gezet, maar er komen nu geen muizen in. We kunnen helaas niet in de kruipruimte, maar we zitten er aan te denken hier een toegang voor te laten maken. De spouwisolatie heb ik een stukje kunnen pakken via een opening, deze is kurkdroog. Verder denken we dat de muizen de vorige keer in ieder geval op de vuilcontainer van onze buren waar we de oprit mee delen. Zij gooien hun eten in de container zonder het in zakken te doen en we hebben de vorige keer de meeste muizen daar gevangen. Ze doet dit nu nog en zij hebben zelf geen last van stank in huis.

  Is er aan bovenstaand verhaal een vermoeden van wat de zurige geur mogelijk kan veroorzaken? En zou het nut hebben om bij de kruipruimte te komen?

  Alvast bedankt.

  Mvg,

  Marcel.

  Beantwoorden
  • Beste Marcel,

   Bedankt voor je bericht en fijn om te horen dat mijn artikel nuttig voor je is geweest.

   Het is lastig om zonder ter plaatse te zijn precies te zeggen wat de oorzaak van de zurige geur zou kunnen zijn. Echter, gezien de informatie die je hebt gegeven, lijkt het erop dat de muizenproblemen uit het verleden de oorzaak kunnen zijn van de geur in de garage. Muizen en ander ongedierte kunnen zich verstoppen in muren, plafonds, vloeren en in de isolatie. Wanneer ze daar doodgaan, kan er een nare geur ontstaan die zich kan verspreiden door de ventilatiegaten en andere openingen in de garage.

   Als je vermoedt dat de muizen de oorzaak zijn van de geur, dan zou het zeker nuttig zijn om de kruipruimte te inspecteren. Als je geen toegang hebt tot de kruipruimte, dan kan het zeker de moeite waard zijn om deze te laten maken. Op die manier kun je de oorzaak van de geur mogelijk achterhalen en de juiste maatregelen nemen om deze te verhelpen.

   Dat alles gezegd hebben: een zurige geur en het feit dat je weet dat er muizen waren, wijst wat mij betreft op (muizen)urine dat ergens in is getrokken.

   Met vriendelijke groet,

   Peter

   Beantwoorden
 2. Dag,
  Wij hebben steenmarters onder de dakpannen en dakgoot gehad. Nu ruiken we al een hele poos ( vooral met warm weer) een nare, vieze lucht. Het lijkt ons dat de marters bij ons onder de dakpannen het toilet hadden. Het trekt door de spaanplaten heen en je kunt niet fatsoenlijk op zolder zijn of de was ophangen. Zo vies is de geur. Wat zou je hier aan kunnen doen?

  Beantwoorden
  • Hoi Leonie,

   In dat van het toilet zou je best gelijk kunnen hebben. Steenmarters zijn berucht om hun stank.

   Urinelucht halen uit spaanplaat is bijna onbegonnen werk. Dat trekt zo verschrikkelijk in dat (gedeeltelijke) vervanging vaak de makkelijkste weg is.

   Ventileren, bijvoorbeeld met behulp van een of meerdere fans zou kunnen helpen. Ik hoor ook goede verhalen over het gebruik van ozonapparaten in het geval van urinelucht. Dat zou ook nog eens een optie kunnen zijn.

   Succes ermee en als je nog vragen hebt, kan je die hier altijd kwijt.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 3. Hallo Peter,

  Een zeer interessant artikel die je vindt als je tegen een probleem aanloopt. Zo ook bij ons bedrijf. Op ons kantoor begon het ineens erg te stinken en het leek een wietlucht. De lucht werd steeds sterker en moeilijk te omschrijven. weken lang naar mogelijke oorzaken gezocht maar te vergeefs. Tot ik vandaag buiten stond en de muur een bekeek, er zitten enorme beluchtingsgaten in en toe ik hier aan rook, heel duidelijk de lucht die we binnen ook waarnemen. Nu dus de vraag is het schimmel of een dood dier? Heb jij wel eens de term wietlucht in deze situaties gehoord?

  Beantwoorden
  • Hoi Paul,

   Ik kan helaas niet zeggen dat ik de term wietlucht in dit verband heb gehoord.

   Mijn eerste ingeving is dat het schimmel is, dit link ik toch eerder aan “wietlucht” dan een dood dier.

   Daarnaast, het karkas van een dood dier zou na enkele weken al lang zijn opgedroogd en van de geur zou ja dan nog weinig merken.

   Ik vermoed iets in de trant van een verstopping van of een lekkage in de beluchtingsgaten die schimmel veroorzaakt.

   Hoop dat je er wat aan hebt!

   Gr,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie