Stank van frituren uit huis krijgen: 8 tips!

Deel dit bericht op Pinterest:

Stank van frituren uit huis krijgen_ 8 tips! (1)

Een patatje, kroketje of andere snack frituren is iets dat veel mensen doen. Of je nu kiest voor een Airfryer of de klassieke frituur met olie, je zal altijd merken dat je er naast een lekke snack ook nog stank in huis aan overhoudt.

Gelukkig zijn er veel verschillende manieren waarop je de stank van frituren vrij eenvoudig uit huis kunt krijgen. Het is immers niet fijn om na het snel frituren van iets lekkers langere tijd in de stank te blijven zitten.

Wie onderstaande tips opvolgt, zal merken dat de geur van frituren gemakkelijk en snel uit huis weg te krijgen is. Je hoeft dan ook niet meer bang te zijn dat je uren in de stank hoeft te zitten!

Lees maar snel verder.

Pinterest Stank van frituren uit huis krijgen_ 8 tips!

De stank van frituren voorkomen, verminderen, verdoezelen of verwijderen

Voordat ik je alle tips tegen de stank van frituren uit ga leggen, is het goed om stil te staan bij de verschillende aspecten die komen kijken bij het tegengaan van stank.

Je kunt de stank van frituren immers volledig voorkomen, verminderen, verdoezelen of verwijderen.

Wanneer je stank voorkomt, dan heb je er helemaal geen last van. Het is dus weg voordat je er iets aan hoeft te doen.

Een techniek dat stank verminderd betekent dat er wel enige stank vrijkomt bij het frituren, maar veel minder dan gewoonlijk.

Je kunt de vieze geur van frituren ook verdoezelen, dat wil zeggen maskeren met andere -prettigere- geuren.

En ten slotte is er het verwijderen van de stank van frituren. Dat betekent dat er tijdens het frituren wel degelijk nog stank vrijkomt, maar dat je die daarna in zijn geheel weg kan krijgen.

Ik zeg altijd dat voorkomen beter is dan genezen, maar in deze situatie kunnen daar nadelen aan kleven. Het is dan ook altijd goed om een combinatie van verschillende technieken toe te passen en je verwachtingen van het resultaat daaraan te koppelen.

Tip: frituren met zo min mogelijks tank? Probeer dan eens een Airfyer! Klik hier om het aanbod aan Airfryers op bol.com te bekijken, of ga gelijk voor de topper hieronder:

Tips tegen de stank van frituren

Hieronder lees je verschillende tips tegen de stank van frituren die in een van de vier hierboven genoemde categorieën vallen.

Ventileren en luchtstroom

Sluit de deur naar de keuken en ook andere deuren die naar bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer of andere ruimtes gaan. Daarmee voorkom je dat de stank van de frituur verder je huis in stroomt.

Daarnaast is het belangrijk om voor goede ventilatie in de keuken te zorgen, zet ramen en deuren naar buiten toe lekker open. Heb je een elektrische of mechanische ventilatie systeem, dan kan je die aan zetten of een stukje hoger draaien.

Ten slotte kan je een eventuele ventilatiekap voor boven het fornuis open zetten. Zelfs wanneer je niet direct onder de ventilatiekap frituurt, zal je daar profijt van hebben.

Dit alles zorgt ervoor dat de stank van frituren niet verder komt dan de keuken en daarnaast goed naar buien weg kan trekken.

Zo snel mogelijk opruimen.

Vet kan flink heet worden en ook een apparaat als een Airfryer heeft even nodig om af te koelen. Het is dan ook erg aantrekkelijk om direct aan je pas gemaakte snack te beginnen dan op te ruimen.

Maar hoe lang me het schoonmaken wacht, hoe meer de stank van het frituren zich kan gaan verspreiden. Niet alleen vanuit de frituur zelf, maar de geur zit ook aan en in de omgeving door het spetteren en de luchtverplaatsing.

Voordat je aan je snack gaat beginnen is het goed om even snel met een doekje en een goede ontvetter de omgeving af te nemen. Vooral het aanrecht en de nabij gelegen kastjes, muren en andere oppervlakken afnemen met wat ontvetter doet wonderen.

Wanneer het apparaat zelf, en / of de olie dat erin zit, is afgekoeld, is het verstandig om die zo snel mogelijk schoon te maken. Maar je zal zien dat de stank flink afneemt door het ontvetten van de omgeving. Ook wanneer je het niet direct ziet, zit er echt stinkend vet op!

Breng wat azijn in de omgeving

Breng wat water in een pannetje aan de kook en voeg daar een beetje azijn aan toe. De verhouding maakt eerlijk gezegd niet heel veel uit, maar ga maar uit van 1 deel azijn op 2 delen water.

Nadat het water kookt en je de azijn eraan toe gevoegd hebt, zet je het vuur zo laag mogelijk en laat je het mengsel een kwartiertje door pruttelen. Daarna zet je het vuur uit en laat je het mengsel afkoelen. Daarna kan je het weggooien.

Veel mensen denken dat azijn de stank van frituren “opneemt”, maar dat is niet waar. Enerzijds verdoezelt het azijn de stank, maar daar gaat het eigenlijk niet om.

Azijn is een ontzettend goede ontvetter. Door deze te koken en zo door middel van stoom de omgeving in te brengen – precies op dezelfde manier als vet tijdens het frituren – zorg je ervoor dat azijn de vetdeeltjes oplost en weg krijgt. Daarmee is ook de stank verdwenen!

Je hoeft je overigens geen zorgen te maken om een azijnlucht in huis, die is na een half uurtje weg. Toch liever een lekkerder geurtje? Voeg dan wat vanille, kaneel of zelfs een druppeltje wasverzachter toe!

Breng way azijn in de omgeving

Schoteltje bakingsoda

In tegenstelling tot azijn is bakingsoda wel een middel dat geurtjes opneemt. Je kan de stank van het frituren sterk verminderen door vooraf een schoteltje bakingsoda (natriumbicarbonaat) naast de frituur of Airfryer te plaatsen.

Ongeveer een uurtje na het frituren gooi je de bakingsoda weer weg. Je zal merken dat zo’n schoteltje bakingsoda aardig wat geur op kan nemen.

Bakingsoda koop je snel en gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan bakingsoda op bol.com te bekijken, of ga gelijk voor dit bekend merk:

Verdoezel een frituurgeur met gebak of koekjes!

Een leuke tip die ik elders heb gelezen is om na het frituren iets lekkers klaar te maken dat in tegenstelling tot het frituren wel een lekkere geur de omgeving in brengt. Denk aan brownies, koekjes, gebak of iets anders!

Verdoezel een frituurgeur met gebak of koekjes!

Denk eens na over de locatie

De meeste mensen frituren in de keuken. En dat is begrijpelijk, de keuken is immers de plaats in huis waar eten wordt bereid. Maar dat hoeft niet, ik ken ook mensen die bijvoorbeeld in de schuur frituren. Dan heb je helemaal geen stank in huis.

Maar zo ver hoef je natuurlijk niet te gaan. De friteuse of de airfryer onder een raam zetten of onder een afzuigkap kan een boel schelen.

Al met al is het goed om na te denken over of de plaats waar je frituurt niet beter slimmer kan. Als er maar elektriciteit is, dan kan je er frituren en een verlengsnoer doet wonderen!

Geurkaarsjes, etherische olieen, luchtverfrissers en meer

Er zijn ontzettend veel makkelijke manieren om de stank van frituren te verdoezelen en te vervangen door geuren die je wel lekker vindt. Denk daarbij aan:

  • Het aansteken van een geurkaarsje
  • Verspreiden van etherische oliën
  • Plaatsen van een luchtverfrissers

Er zijn nog ontzettend veel verschillende manieren, dus kies iets waar je je goed bij voelt of wat je toevallig a in huis hebt liggen. En het fijne is dat je de geur die wordt verspreid zelf kan kiezen, dus voor ieder wat wils!

Een zogenaamde Aroma Diffuser helpt jou in huis een lekker geurtje verspreiden. Klik hier voor het aanbod op bol.com of neem eens een kijkje naar deze:

Maak gebruik van verse olie

Het is niet nodig om iedere keer na het frituren de olie in je friteuse te verversen. Maar na verloop van tijd kan olie gaan stinken. Zeker wanneer je het niet schoon houdt.

Het dus wel altijd een goed idee om na het frituren eventuele afgebroken stukjes en andere restjes uit het vet te vissen en eventueel de olie te filteren. Daardoor gaat de olie stukken langer mee zonder dat je het voor nieuw olie hoeft te verwisselen.

Een beetje op de temperatuur letten is ook een goed idee. Hoe warmer de temperatuur, hoe sneller het gaat stinken. Laat het vet niet onnodig heet worden en zet de Airfryer niet onnodig hoog.

Elektrische luchtverfrisser

Er zijn ontzettend veel elektrische luchtverfrissers op de markt. Deze zijn vooral populair bij mensen met allergieën of mensen met huisdieren, maar zou je evengoed in kunnen zetten tegen nare luchtjes in de keuken, waaronder de stank van frituren.

De meeste luchtverfrissers werken met koolstof, door ionisatie of door een andere techniek. Wel zijn ze iets aan de prijs, maar als je budget het toelaat een zeer effectieve oplossing om de stank echt te verwijderen en niet alleen te verdoezelen!

Conclusies en ervaringen met de stank van frituren

Hopelijk heb ik je met deze 8 tips je kunnen helpen de stank van frituren te voorkomen, te verdoezelen of helemaal te verwijderen! Pas er een toe, enkele of allemaal tegelijk.

Heb jij zelf nog goede tips om ervoor te zorgen dat je geen last hebt van de stank va frituren? Deel deze dan hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten. Ook wanneer jij een van mijn tips hebt geprobeerd hoor ik graag wat jouw ervaringen ermee zijn.

Mocht je nog vragen hebben over het tegengaan van een frituurlucht, ook dan kan je hieronder je vraagt kwijt en kom ik er zo snel mogelijk op terug.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie