Hoe maak je een stinkend kussen goed schoon?

Deel dit bericht op Pinterest:

Hoe maak je een stinkend kussen goed schoon

Kussen zijn heerlijk om op te slapen of mee te relaxen en geven je huis een mooi, warm en decoratief tintje. En als er iets is waarvan je niet wilt dat het gaat stinken, zijn het je kussens wel!

Na verloop van tijd worden kussens vies en kunnen ze gaan stinken. Immers, kussens vangen dagelijks stof, haren, dode huidschilfers, lichaamsoliën en ander viezigheid op. Om over een ongelukje hier of daar maar niet te spreken…

Het is dan ook belangrijk om je kussens regelmatig te wassen om stank en nare geurtjes te voorkomen. In dit artikel lees je precies hoe je dat met de hand of in de wasmachine kan doen. Ook andere manieren om te voorkomen dat je kussens gaan stinken komen aan bod

Misschien ben je al te laat en stinkt je kussen inmiddels. Ook dan kan ik je ongetwijfeld helpen om je kussen op de juiste manier hygiënisch schoon en vrij van stank te krijgen.

Je kan nooit helemaal voorkomen dat een kussen vies wordt; dat hoort er nu eenmaal bij. Lees verder om erachter te komen wat je daar zoal tegen kan doen.

Pinterest Hoe maak je een stinkend kussen goed schoon

Waarom stinkt mijn kussen?

Om te weten hoe je het beste de stank uit je kussen kan verwijderen of voorkomen dat je kussen überhaupt gaat stinken, is het goed om na te gaan wat de meest voorkomende oorzaken van een stinkende kussen nu eigenlijk zijn.

Zweet, je lichaam en kussens

De meest voorkomende oorzaak van stinkende kussens is omdat deze in contact komen met je lichaam en met zweet.


Gedurende de nacht verliezen mensen vocht in de vorm van zweet. Dit zweet komt via je hoofd en je lichaam op je kussen terecht. Naast zweet, komen de bacteriën die zich op je huid bevinden steeds met je kussens in contact.


Wanneer je je kussen niet regelmatig schoonmaakt, dan gaat dat inderdaad stinken. En wellicht sneller dan je denkt, want hierin komt alles dat voor de stank veroorzakende bacteriën belangrijk is bijeen: vocht, warmte en het donker.


Hoewel dit de meest voorkomende oorzaak is van een stinkend kussen, is het ook vrij eenvoudig te verwijderen. Hoe dat moet lees je verderop in dit artikel.

Het materiaal of de vulling stinkt

Sommige soorten kussens hebben nu eenmaal een bepaalde geur vanwege de vulling of het materiaal waar de kussen mee is gemaakt.


Zo heeft een kapok kussen een “aardige” geur en een kussen gemaakt van synthetisch materiaal juist een iets “chemische” lucht.


Deze geurtjes zijn inherent aan de materiaal waar de kussen van gemaakt is. Je zal merken dat het na een tijdje zal vervagen en dat het steeds minder merkbaar zal zijn. Ook zal je merken dat je eraan gewend raakt.


Een druppeltje etherische olie naar keuze of een geur neutraliserende spray kan de geur een beetje maskeren, maar er is hierbij geen sprake van iets dat vies is.

Een nieuw kussen stinkt

Wanneer je een nieuwe kussen koopt, dan kan deze een bepaalde geur hebben. Sommige mensen vinden de geur van een nieuwe kussen stinken en dat kan ik heel goed begrijpen.


De stank die je ervaart is in de fabriek of in de winkel in de kussen getrokken en het duurt vervolgens even voordat deze eruit is.


Net zoals bij nieuwe kleding kunnen de kussens door de winkelier of fabrikant worden voorzien van een spray dat de kleding beschermt tegen vlekken, motten en slijtage en ruikt vrij synthetisch. Vooral bij duurdere kussens is dat het geval.


Je zal merken dat de geur er vrij vlot vanzelf uit gaat en zo niet, kan je je kussen wassen zoals ik hieronder zal beschrijven.

Ongelukjes in alle soorten en maten

Een andere reden waarom je kussen stinkt omdat er iets op je kussen is gemorst, bijvoorbeeld eten of drinken.


Tegenwoordig hebben we daar niet alleen op de bank last van, maar met de opkomst van Netflix, Disney plus, Videoland en dergelijke, kijken we steeds meer in bed naar onze favoriete films en series. Uiteraard met een hapje of een drankje daarbij.


Wanneer je iets dat je op je kussen hebt laten vallen gelijk weer schoonmaakt, hoeft het niet zo een probleem te zijn. Doe je dat niet, dan heb je binnen de kortste keren last van een stinkend kussen. Uiteraard is dat wel afhankelijk van wat je morst.


De truc bij het morsen op een kussen is om deze direct goed schoon te maken, zo voorkom je niet alle stank, maar ook vlekken.

Huisdieren zijn grote stank veroorzakers

Huisdieren zoals honden en katten zijn ook een oorzaak van een vieze geur in je kussens. Zowel op de bank als in bed en inderdaad ook in hun eigen kussens.


Mag je huisdier op de bank, of in bed, dan kan je erop wachten totdat de geur van je hond of kat je kussen in trekt, met een stinkend kussen tot gevolg.


Nu is het uiteraard je eigen keuze waar je huisdieren wel of niet mogen komen, maar als ze met je kussens in contact komen, dan moet je er zeker rekening mee houden dat je extra tijd zal moeten steken in het schoonmaken en schoonhouden van je kussens.

Hoe was je een stinkend kussen in de wasmachine?

Er zijn grofweg twee manieren om een stinkend kussen te wassen: in de wasmachine of met de hand. Beide manieren zijn zeer goed te doen, maar de keuze is vooral afhankelijk van hoe jouw kussen gewassen moet worden afhankelijk van het materiaal en de was instructies.

Voordat je aan het wassen slaat is het dus verstandig om op het etiket op je kussen na te gaan hoe deze gewassen moet worden. De meeste kussens kunnen veilig in de wasmachine gewassen worden. Kussens met een synthetische vulling en donzen kussen kunnen veelal de wasmachine in.

Kussens met diverse soorten schuimvulling of kussens met alternatieve vullingen zoals zaden en dergelijke moeten meestal met de hand worden gewassen.

Hieronder lees je precies hoe je met behulp van de wasmachine je kussen op de beste manier schoonmaakt om deze te ontdoen van viezigheid en nare geurtjes door stof, haar, zweet, dode huidcellen, lichaamsoliën en ander vuil. Moet jouw kussen met de hand worden gewassen, dan lees je in het volgend hoofdstuk hoe dat moet.

Stap 1: Bereid je kussen voor op het wassen

Haal de kussensloop eraf en ga na of er vlekken op de kussen aanwezig zijn waar je rekening mee moet houden. Bij ongelukjes van kinderen of huisdieren is dit meestal wel het geval.


Het beste breng je voor het wassen een vlekverwijderaar aan op de vlek. Heb je dat niet in huis, dan kan een beetje azijn vermengd met baking soda ook helpen. Breng het rechtstreeks aan op de vlek en ga door naar de volgende stap.

Stap 2: Het wassen van je kussen

Neem altijd de wasinstructies op het etiket van je kussen bij het wassen in acht. Was maximaal twee hoofdkussens of drie kleinere kussens per keer in de wasmachine.


Gebruik nooit wasverzachter bij het wassen van kussens. Ik snap dat je hoopt dat je kussens er lekker zacht uit zullen komen, maar wasverzachter heeft de nare eigenschap om een laagje op het wasgoed achter te laten waar bacteriën zich erg makkelijk aan kunnen hechten. Bij stankproblemen niet doen dus!


Voeg bij het wasmiddel een hygiënische was toevoeging toe, zoals die van Dettol. Deze zijn speciaal ontwikkeld om bacteriën en schimmels die in je kussens zitten uit te schakelen zodat je geen last meer hebt van stank.

Stap 3: Drogen

Zelf ben ik geen voorstander van het gebruik van een droger om kussens te drogen. Ten eerste komt dat de levensduur van je kussens niet ten goede en ten tweede werkt het stank juist in de hand!

De droger, een warm, vochtig en donker apparaat is juist de ideale broedplaats voor stank veroorzakende bacteriën. Niet doen dus en je kussens gewoon lekker aan de lucht laten drogen.

Het liefst buiten in de zonlicht als dat kan, maar daar zullen we het verderop in dit artikel nog over hebben.

drogen

Met de hand een stinkend kussen wassen

Mag je kussen niet in de wasmachine of wil je er extra zuinig op zijn, dan is het met de hand wassen een prima alternatief dat niet onder hoeft te doen aan de wasmachine.


Sterker nog, vaak kan je door met de hand te wassen beter vlekken en stank uit je kussen krijgen dan in de wasmachine! Hieronder lees je precies hoe je te werk moet gaan.

Stap 1: Bereid je kussen voor op het wassen

Net als bij het wassen met de wasmachine, haal je eerst de kussensloop eraf en moet je nagaan of er vlekken voorbehandeld moeten worden.


Dat kan met een daarvoor bestemde vlekverwijderaar of met een mengsel van baking soda en azijn. Breng het zo nodig aan op de aanwezige vlekken en laat het ten minste een half uurtje intrekken.

Stap 2: Spoelen

Spoel je kussen goed af met een ruime hoeveelheid water.

Stap 3: Met de hand wassen

Ga als volgt te werk:

  • Vul een bak, emmer of teil dat groot genoeg is om de kussen helemaal in te plaatsen met handwarm water.
  • Voeg aan het water een dopje wasmiddel toe.
  • Gebruik geen wasverzachter, maar in de plaats daarvan een hygiënische was toevoeging zoals die van Dettol.
  • Dompel je kussen goed onder in het sopje en kneed je kussen schoon.
  • Vermijd het wringen van je kussen of er hard in knijpen.
  • Na ongeveer 10 minuten ben je klaar.

Stap 4: Spoelen en drogen

Spoel je kussen nu af met ruim water en masseer het wasmiddel eruit. Vervolgens kan je je kussen aan de lucht laten drogen, het liefst door je kussen op te hangen. Zo niet, dan moet je je kussen regelmatig keren.

Het goed laten drogen van een kussen is erg belangrijk om stank en nare geurtjes te voorkomen en kan wel 24 uur duren.

Hieronder lees je meer over het aan de zonlicht laten drogen van je kussen.

Zonlicht en luchten is goed voor je kussen

Een van de beste natuurlijke schoonmaakmiddelen die er bestaan is zonlicht. De UV-stralen van de zon doden microscopische stank veroorzakers en zorgen voor een lekker frisse geur.


Je kussen aan de zon laten drogen is simpelweg de beste manier om deze na het wassen te laten drogen, maar ook om regelmatig je kussen tijdens wasbeurten door even op te frissen is een prima idee!


Het beste is om je kussen op te hangen om een goede luchtdoorvoer te bevorderen, maar als dat niet mogelijk is vanwege het gewicht of de vorm van je kussen, dan kan je deze ook neerleggen en regelmatig keren.

 

Zonlicht en luchten is goed voor je kussen

7 tips om stank en nare geurtjes in je kussen voorkomen

Je hebt inmiddels zoveel moeite gedaan om de stank uit je kussen te verwijderen en deze weer lekker te laten ruiken, dat het zonde zou zijn om je kussen te verwaarlozen! Met deze 5 tips moet het jou vast lukken om je kussen langdurig schoon en fris te houden.


Tip 1: Douchen doe je bij voorkeur voor het slapen gaan. Zo stap je lekker fris in bed en houd je ook je beddengoed langer schoon. Het is op zijn minst goed om voor het slapen te gaan je gezicht te wassen. Zeker wanneer je die dag make-up of andere gezichtsverzorgingsproducten gebruikt.


Tip 2: Was je kussen ten minste een keer per 2 maanden en je overige beddengoed – inclusief de kussenslopen – een keer per week


Tip 3: Houd je kamer koel en fris door dagelijks te luchten. Zo voorkom je dat bacteriën, schimmels en andere stank veroorzakers in jouw kussen hun gang kunnen gaan.


Tip 4: Laat je kussens regelmatig luchten. Het liefst buiten in de zonlicht. Houd wel de regen in de gaten, want ze mogen niet nat worden!


Tip 5: Heb je een stoomreiniger? Dan is het heel verstandig om hiermee regelmatig je kussens op te fris. Zorg daarna wel dat je ze goed laat drogen, want een natte kussen gaat stinken!

Heb jij weleens last gehad van een stinkend kussen?

Hopelijk kan je aan de hand van deze uitgebreide schoonmaakgids jouw stinkend kussen omtoveren naar een fris exemplaar dat er als nieuw uitziet!


Hebben de tips in dit artikel jou geholpen, dan ben ik erg benieuwd naar jouw verhaal! Ook wanneer jij andere manieren hebt om stank uit een kussen te krijgen, dan ben ik erg benieuwd naar jouw tips!


Deel je ervaringen hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten. Heb je juist een vraag over het verwijderen van stank uit een kussen, dan kan je die hieronder stellen. Ik doe mijn best om alle vragen goed en snel te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie