Een stinkende Quooker weer lekker laten ruiken

Deel dit bericht op Pinterest:

Een stinkende Quooker weer lekker laten ruiken (1)

De meest voorkomende stank waarover eigenaren van een Quooker klagen is dat het water naar verloop van tijd naar rotte eieren gaat stinken.

Meestal was het stankprobleem goed te voorkomen door het regelmatig en op de juiste wijze schoonmaken van de Quooker.

Maar goed, beter laat dan nooit, heb je eenmaal last van een stinkende Quooker, dan is het belangrijk om daar direct iets aan te doen.

Negen van de tien keer is het probleem een bacterie opbouw in het waterreservoir. En met name rondom het element dat het water opwarmt.

Je ziet dit het meeste terug bij mensen die terugkomen van vakantie of om een andere reden langere tijd niet van de Quooker gebruikt hebben gemaakt.

Maar ook wanneer jouw stinkende Quooker een andere oorzaak heeft, zal het advies in dit artikel je ongetwijfeld kunnen helpen.

Lees maar snel verder om erachter te komen waarom die nare lucht uit de Quooker komt, hoe je die weg krijgt en hoe je op de juiste manier een Quooker moet onderhouden.

Pinterest Een stinkende Quooker weer lekker laten ruiken

Waarom stinkt mijn Quooker?

De twee meest voorkomende oorzaken van een stinkende Quooker zijn:

 • Een opbouw van bacteriën rond het verwarmingselement in het reservoir.
 • Een verkeerd aangesloten sifon.

Hieronder ga ik daar in detail op in.

Waarom stinkt mijn Quooker

Bacterie opbouw in het waterreservoir

Heb je last van een stinkende Quooker, dan is de kans groot dat dat komt door bacteriën die zich in de Quooker hebben gevestigd.

Een donkere, vochtige en warme omgeving is de ideale broedplaats voor bacteriën, schimmels en andere oorzaken van stank.

Zeker wanneer je een tijdje op vakantie bent geweest of om andere reden de Quooker langere tijd niet hebt gebruikt, is dit een veelgehoorde klacht.

Is dit door oorzaak van het probleem, dan kan je dat allereerst aan de stank merken. Bacteriën hebben een lucht dat stinkt naar rotte eieren.

Ook is er een eenvoudige proef die je kunt doen om erachter te komen of dit het probleem is:

Neem een kop heet water en een kop koud water. Beiden uit de Quooker. Merk je een verschil in geur? Zo ja, dan heb je het probleem gevonden!

Het beste dat je hiertegen kunt doen is de Quooker langere tijd op kokend water te laten doorspoelen.

De sifon en de Quooker

Een sifon, ook wel een zwanenhals, U-bocht of waterslot genoemd, is een mechanisme om nare geurtjes van de buitenlucht te scheiden.

Dat werkt doordat de sifon een laag water in een bocht vangt waardoor er geen lucht met vieze geurtjes kan ontsnappen

Bij de Quooker is een zwarte plastic slang meegeleverd. Deze sluit je aan op het zogenaamde overdrukventiel.

Lager gelegen boor je een gaatje met een bij de Quooker meegeleverde boor en sluit je daar de plastic in slang aan.

In de plastic slang leg je een knoop en daarmee heb je als het ware zelf een sifon gemaakt. Heb je dit niet, of niet goed, gedaan, dan kunnen er vieze geurtjes uit de Quooker ontsnappen.

Je doet er goed aan om dit te controleren: blijft er netjes een beetje water in de knoop achter? Lekt er niets? Zit de slang goed bevestigd?

Onderhoud van een Quooker

Een Quooker goed onderhouden voorkomt niet alleen dat deze gaat stinken, maar verlengt de levensduur van je product. Gelukkig is de onderhoud van een Quooker niet lastig:

 • Eens in de twee jaar moet je de perlator (het kraanzeefje) ontkalken. Dat kan eenvoudig met schoonmaakazijn of een ontkalkingsmiddel.
 • Eens in de vijf jaar heeft de Quooker een uitgebreid onderhoudsbeurt nodig. Dan kan je prima zelf doen met de onderhoudsset die via de officiële website van Quooker is te krijgen.
Onderhoud van een Quooker

Ga je met vakantie?

Ben je van plan om binnenkort met vakantie te gaan, of gebruik je meer dan een week de Quooker niet? Voorkom stank en nare geurtjes door de stekker uit de Quooker te halen en de Quooker leeg te laten lopen.

Laat je Quooker gedurende de tijd dat het niet gebruikt wordt open staan, zodat stank en nare geurtjes geen kans krijgen.

Heb jij ervaring met een stinkende Quooker?

Een Quooker is een bijzonder handig en fijn apparaat. Zelf heb ik er al enkele jaren en we zijn er ontzettend blij mee.

Letterlijk binnen een handomdraai kokend of juist ijskoud water en als je trek hebt ook nog eens water met prik!

Als je weet hoe je ermee om moet gaan, heeft het weinig onderhoud nodig en heb je er veel plezier aan.

Heb jij weleens last gehad van een stinkende Quooker? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaring!

Deel in de reacties wat het probleem was en hoe je dat hebt opgelost. Wellicht hebben anderen iets aan jouw tips.

Heb je andere onderhoudstips of gebruikstips voor de Quooker? Deel die dan ook hieronder in de reacties. Eventuele vragen beantwoord ik ook uiteraard graag.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Een stinkende Quooker weer lekker laten ruiken”

 1. Hi Peter, i am having this issue at my place, after going on vacation. on arrival the water is smelly and with weird taste. i replace the tap and got a bit better but hasn’t inproved since then it is still with wierd smell and taste.
  Did the steps bellow but still the same.
  I would like to test the water to get a better idea of what is its. Could you recomment lab were i can test the water ?

  Beantwoorden
  • Hi Ivo,

   The most important thing is that you first try to flush the system out completely. If you still experience a bad taste after flushing, it would be wise to contact your local water supplier. I don’t advise to do any home testing just yet!

   Regards,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie