Wat te doen tegen een stinkend doucheputje? 5+ oplossingen!

Deel dit bericht op Pinterest:

Wat te doen tegen een stinkend doucheputje 5+ oplossingen!

Je gaat aan het eind van de dag douchen om er weer lekker fris uit te komen. Maar wat als je de douche in stapt en een vieze geur vanuit het doucheputje komt je tegemoet?!

De meest voorkomende oorzaak van een stinkend doucheputje is een opbouw van allerlei bacteriën in het putje veroorzaakt door viezigheid als haren en zeepresten. Dit is een ideale plaats voor stank veroorzakende bacteriën om zich in voort te planten.

Maar dat is niet de enige reden van stank vanuit het putje. Er zijn talloze andere redenen te verzinnen, van lucht vanuit het riool tot een ernstig lekkage.

Een stinkend doucheputje kan dan ook een flinke domper zijn op wat een lekker frisse en rustgevende douche had moeten zijn. Zeker wanneer je het vaker merkt, dan kan het nodig zijn om op onderzoek uit te gaan.

Het vervelende aan een stinkend doucheputje is dat de overgrote meerderheid van de oorzaken van de stank niet vanzelf weggaan. En zoals met wel meer zaken in en om huis: hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker het probleem is om op te lossen. Maar het voorkomen van problemen is eigenlijk het beste.

In dit artikel leg ik je precies uit waar de stank zoal vandaan kan komen, hoe het ontstaat en -vooral- wat je tegen de stank kunt doen en hoe je deze in de toekomst kunt voorkomen.

Gelukkig kan je de meeste oorzaken prima zelf afhandelen zonder dat je een dure loodgieter of ontstoppingsbedrijf in hoeft te schakelen. Laten we er maar snel naar gaan kijken!

Pinterest Wat te doen tegen een stinkend doucheputje 5+ oplossingen!

Wat is de oorzaak van een stinkend doucheputje

Hoewel er vrij veel verschillende oorzaken mogelijk zijn, zijn de problemen onder te verdelen in 4 verschillende categorieën:

 • Bacterie- en schimmelgroei in en rond het doucheputje
 • Verstoppingen of gedeeltelijke verstoppingen
 • Ontsnapt rioollucht
 •  Lekkages en beschadigingen aan het putje, de afvoer of de riolering

Vaak kan je aan de stank vanuit het doucheputje vrij goed vaststellen om wat voor soort probleem het gaat:

 • Een muffe geur is vaak een aanwijzing dat het probleem schimmelgroei is.
  Verstoppingen hebben vaak een lucht van rotte eieren.
 • Rioollucht wordt vaak als zwavelachtig omschreven.
 • Lekkages geven vaak een “natte hond” lucht af, maar ook een muffe lucht vanwege de schimmelgroei die er vaak mee gepaard gaat.

Wat kan je doen tegen een stinkend doucheputje?

Afhankelijk van wat het probleem is, zijn er zeer veel verschillende oplossingen voor een stinkend doucheputje mogelijk. Vaak kan je het probleem al zien wanneer je even goed naar het putje kijkt, maar soms moet je verder op onderzoek uit.

Kan je het probleem traceren door het volgen van de geur, of door het koppelen van de geur aan een van de hierboven genoemde kenmerken, dan kan je aan de slag. Maar ook wanneer je niet weet waar je het probleem precies moet zoeken, dan kan je al een hoop doen.

Begin met de verschillende oplossingen die hieronder staan en je bent vast snel van de vieze geur af!

Ontstoppen en reinigen van de afvoer

Het reinigen van de afvoer kan op verschillende manieren. Door een goede ontstopper te gebruiken, heb je een twee-in-een werking, maar dat wil je natuurlijk niet te vaak doen.

Voor een iets minder hardnekkige oplossing, kan je 200ml bleekmiddel mengen met een liter kokend water en een kneepje azijn. Giet dit in het doucheputje en laat het ten minste een uur inwerken. Daarna kan naspoelen met een flinke hoeveelheid warm of koud water.

Een zelfgemaakte natuurlijke ontstopper meng je gemakkelijk zelf door 100 gr bakingsoda over het doucheputje te strooien en er vervolgens 200ml azijn overheen te gieten. Je zal merken dat het gaat schuimen en borrelen, maar dat is precies de bedoeling. Wanneer het borrelen klaar is, kan je naspoelen met heet water.

Toch niet zelf aan de knutsel en wil je gebruik maken van een middel tegen stank en verstoppingen in de afvoer? Kies dan de Duo-ontstopper (link naar bol.com), deze topper helpt direct om alle viezigheid in de afvoer weg te krijgen! 

Eigenlijk is een ontstopper – in de vorm van een gekochte of een zelfgemaakte – de eerste stap in het tegengaan van stank vanuit het doucheputje. Je reinigt niet alleen de afvoer van binnen en van buiten, maar je doodt ook alle aanwezige schimmels, bacteriën en andere stankveroorzakers.

Maak de afvoerstop goed schoon

De afvoerstop is het zeefje dat ervoor zorgt dat groot vuil niet de afvoer in kan. Deze kan je meestal eenvoudig uit de afvoer schroeven. De afvoerstop maak je vervolgens goed schoon met een sopje. Is de stop erg vervuild, dan doe je er goed aan om deze in een badje met bleekmiddel te laten weken. Desnoods koop je een nieuwe, ze kosten slechts een paar euru.

Maak de afvoerstop goed schoon

Maak de afvoer handmatig schoon

Heb de afvoerstop eraf gehaald, dan is het verstandig om de afvoer zelf en alles waar je gemakkelijk bij kan goed schoon te maken.

Met een daarvoor bestemde pijpenrager die je dat het makkelijkst, maar een door gebruik te maken van een oude tandenborstel kan je alles onder de afvoerstop en in de bovenste laag van de afvoer zelf goed schoonmaken.

Hierbij is het niet noodzakelijk om allerhande bijzondere middelen voor te gebruiken, wat azijn, een beetje bleek of een scheutje afwasmiddel is voldoende.

Schrik overigens niet van de vuiligheid in de vorm van zwarte drek, schimmel en andere rotzooi dat eruit zal komen!

Tip! Goede schoonmaakmiddelen hebben altijd de beste recensies. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken en soorteer op de beoordelingen. Ervaringen van andere zeggen vaak het meest!

Zorg voor een voldoende waterslot

Een van de belangrijkste en meest effectieve manieren om ervoor te zorgen dat er geen rioollucht van de afvoer uit het doucheputje ontsnapt is door middel van een zogenoemde waterslot.

Deze waterslot is niet meer dan een laagje water dat in een S-bocht terechtkomt dat ervoor zorgt dat er geen rechtstreeks contact meer is tussen het rioollucht en de buitenlucht. Met andere woorden: het rioollucht wordt door een laagje water tegengehouden.

Wanneer de douche niet vaak wordt gebruikt of wanneer het erg warm is, kan het laagje water verdampen en komt het rioollucht ontzettend gemakkelijk naar boven door het doucheputje heen en zit jij in de stank!

Gelukkig is de oplossing erg eenvoudig: regelmatig van de douche gebruik maken. En zo niet, af en toe het water een paar minuutjes laten lopen. Daarmee zorg je ervoor dat de waterslot vanzelf herstelt.

Reinig de omgeving om het doucheputje heen

De omgeving van een doucheputje is de ideale plaats voor zeepresten, haar, schimmel en ander viezigheid om zich te gaan ophopen. Dit in combinatie met bacteriegroei zorgt ervoor dat je doucheputje keer op keer gaat stinken, ook na het reinigen.

Gebruik een badkamerreiniger en maak de omgeving goed schoon, van de douchecabine, tot de tegels en eventuele blootliggende buizen en afvoeren. Dat kan je doen met een spons, maar ook een harde nylon borstel is hier prima voor geschikt.

Dit zorgt niet alleen voor het tegengaan van de stank, maar ook voor een mooie en schone badkamer.

Reinig de omgeving om het doucheputje heen (1)

Hoe voorkom je dat je last krijgt van stank vanuit de doucheput

Wanneer het gaat om stank in de badkamer en vooral vanuit een doucheput, zijn er een aantal boosdoeners te benoemen:

 • Schimmel
 • Haren
 • Zeepresten

Door ten minste het advies hieronder op te volgen, voorkom je dat deze boosdoeners stank gaan veroorzaken en zal je nog lang van een lekker ruikende douche gebruik kunnen maken.

Wat is jou ervaring met een stinkend doucheputje?

Hopelijk kan je met behulp van bovenstaande tips en adviezen jouw stankprobleem oplossen en je doucheputje ook in de toekomst fris en schoon laten ruiken!

Heb jij nog goede schoonmaaktips, tips om de stank te bestrijden of wil je anderszins jouw ervaringen op het gebied van stank vanuit de doucheput met ons delen? Laat dan hieronder in de reacties een berichtje voor ons achter. Van elkaars ervaringen kunnen we immers een hoop leren.

Mocht je juist een vraag hebben over het oplossen van stankproblemen in de douche of de doucheput, dan kan je die hieronder stellen. Ik probeer alle vragen zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Wat te doen tegen een stinkend doucheputje? 5+ oplossingen!”

 1. Hoi Peter, bedankt voor de info.
  Wat kan je doen als bij regen een rioollucht uit het afvoerputje van de douche komt?
  Overigens zit de wasbak een meter van de douche af en uit deze afvoer komt helemaal geen stank.
  Wij wonen op de eerste verdieping.

  Beantwoorden
  • Hoi Tessa,

   Weet je zeker dat dit alleen bij regen voorkomt? Want ik zou dan inderdaad verwachten dat de stank dan ook uit de wasbak zou komen.

   Hoe oud is de woning ongeveer? Bij oudere woningen (vooroorlogs) is dit wel iets dat vaker voorkomt. Heb het zelf eens bij een herenhuis aan de gracht meegemaakt. Dat was geen pretje, de hele afvoer moest worden omgeleid.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie