Wat doe je tegen vieze lucht in huis na gourmetten?

Deel dit bericht op Pinterest:

Wat doe je tegen vieze lucht in huis na gourmetten_

Gourmetten is iets dat wij in Nederland graag doen! Vooral tijdens de feestdagen zoals op Nieuwjaarsdag, met Pasen of met de Kerst zijn veel mensen aan het gourmetten.

Nu is gourmetten een ontzettend gezellige bezigheid, maar na afloop zit je naast een berg afwas ook nog eens met de vieze lucht in huis!

Wat kan je doen tegen de vieze lucht in huis na het gourmetten is dan ook een vraag die terecht wordt gesteld. Want de stank na na afloop van een gezellige samenkomst is toch echt het grote nadeel.

Je haar, je kleren, de bank, je gordijnen, echt alles stinkt na het gourmetten.

Gelukkig is er veel dat je kan doen tegen de vieze lucht in huis na het gourmetten. Er zijn veel manieren om de lucht te verwijderen, te verminderen of met een ander, lekkerder, luchtje te verdoezelen.

Hieronder lees je al mijn tips en trucs om mijn huis ook na de feestdagen lekker fris te laten ruiken.

Pinterest Wat doe je tegen vieze lucht in huis na gourmetten_

Waar komt de vieze geur van gourmetten vandaan?

Tijdens en na het gourmetten gebeurt er nogal wat waardoor er er een vieze lucht in huis terecht komt. Er spelen meerdere factoren mee, denk maar aan het volgende:

  • Je bent voedsel aan het bereiden in een ruimte die daar niet voor ingericht is.
  • Rook, damp en kooklucht worden minder goed afgevoerd.
  • Er is veelal meer textiel in de omgeving dat geurtjes snel opneemt.
  • De kamer waar gegourmet wordt, heeft veel meer oppervlakken waar (minuscule) vetspettertjes op terecht kunnen komen.
  • Tijdens het gourmetten wordt er flink wat vet gebruikt, dat de rook- en stankontwikkeling niet ten goede komt.

Al met al is het gourmetten een leuke, gezellige bezigheid, maar wel een waardoor er achteraf nog flink wat extra schoonmaak werk bij komt kijken.

Vieze lucht in huis na gourmetten verwijderen

Hieronder leg ik je stapsgewijs de beste manier uit om snel en effectief de vieze lucht van gourmetten uit huis kan krijgen.

Stap 1: Zet een raampje open

Het begint allemaal bij een goede hoeveelheid frisse lucht. Zet een raampje in de kamer waar je hebt gegourmet open en zet een eventuele mechanische of elektrische ventilatie een tandje hoger.

Als het niet te koud is, is het aan te raden om ook elders in huis goed te luchten.

Stap 2: Gourmet opruimen en afvegen

Eenmaal uitgegeten en aan het opruimen toegekomen? Dan begint hier het verwijderen van de stank!

Begin met het afruimen van de tafel. Breng alle vaat naar de keuken en neem daarbij alle losse onderdelen van het gourmetstel mee, zoals de grillplaat en de pannetjes.

Spuit vervolgens met een ontvetter je gourmetstel goed onder en laat dat intrekken

Ga nu weer terug naar de keuken en plaats al het vaat in de vaatwasser, af start met het afwassen.

Neem de gourmetstel nu met een doekje af.

Stap 3: Vegen, vegen en nog eens vegen

Neem nu met een vochtig doekje en een beetje allesreiniger alle oppervlakken in de kamer waar je gegourmet hebt af. Beperk je niet alleen tot de eettafel, maar alles: kastjes, salontafels en eigenlijk alles waar vet- en rookdeeltjes op terecht zouden kunnen komen.

Tip! Een goede ontvetter of schoonmaakmiddel tegen nare geurtjes doet wonderen. Klik hier om het gehele aanbod op bol.com te bekijken, of kies onderstaand gespecialiseerd middel tegen nare geurtjes:

Stap 4: Wassen en stomen

De oppervlakken die je niet makkelijk af kan nemen moet nu gewassen of gestoomd worden. Heb je een handstoomreiniger, dan ben je snel klaar. Zo niet, dan moet je er toch iets meer tijd aan besteden.

Haal de gordijnen naar beneden en doe die even op een korte programma in de wasmachine. Fris je bank op en doe hetzelfde voor de andere spullen in de kamer die je niet gemakkelijk kon afnemen.

Vieze geurtjes van het gourmetten verminderen

Na het gourmetten kan je wel heel hard gaan schoonmaken, maar je kan het jezelf een stuk makkelijker te maken door de aanwezigheid van nare geurtjes te verminderen. Dat scheelt je toch een hoop werk.

Aan de hand van onderstaande tips kan je ervoor zorgen dat de stank minder wordt! Pas er gerust een, een paar of allemaal toe.

Tip 1: Frisse lucht en luchtcirculatie

Frisse lucht en een goede luchtcirculatie voorkomt tijdens het gourmetten een hele hoop nare geurtjes in huis. Zet voldoende ramen en deuren open om zo tot een goede luchtcirculatie te komen en de toevoer van frisse lucht te vergroten.

Hoe eerder stank en nare geurtjes naar buiten toe kunnen, hoe sneller jij er vanaf bent.

Je kunt dit proces nog eens versnellen door een staande ventilator tijdens het gourmetten van je gourmetstel richting een open raam of deur te laten draaien. Daarmee zorg je ervoor, zonder dat je mensen tot last bent, dat de lucht snel wordt afgedragen.

Tip 2: Bakingsoda

Bakingsoda, ook wel natrium bicarbonaat genoemd, is een buitengewoon veelzijdig middel. Het kan inderdaad als ingrediënt bij het bakken worden gebruikt, maar kan ook tegen nare geurtjes in huis worden ingezet.

Bakingsoda neemt nare geurtjes op en neutraliseert ze. Verspreid wat schaaltjes bakingsoda in de kamer waar je gaat gourmetten en gooi de bakingsoda na her gourmetten gewoon in de prullenbak. Je zal merken dat er stukken minder nare geurtjes in huis overblijven.

Tip! Je hebt geen bijzondere bakingsoda nodig. Ieder merk is prima. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken (bijvoorbeeld voor grootverpakkingen) of ga direct voor dit bekende merk:

Wattenbolletjes met etherische olieen (1)

Tip 3: Citroen in water

Citroen is een natuurlijke ontvetter en heeft een frisse geur. Heb je tijdens het gourmetten een of meerdere pannetjes over, dan kan de volgende tip je flink van dienst zijn.

Snijdt een citroen in schijfjes en plaats deze in een lege gourmetpannetjes. Vul deze vervolgens met water en plaats ze onderop het gourmetstel. Zorg ervoor dat er niet teveel water verdampt door ze regelmatig bij te vullen.

Tijdens het gourmetten zal het citroenwater verdampen, waardoor je een frissere geur krijgt dan gourmetlucht. Ook zal de citroen je helpen met het vet vrij houden van de omgeving.

De stank na het gourmetten maskeren

Vaak is het na de maaltijd niet direct tijd om op te ruimen. Je wilt daarna immers nog even kunnen nagenieten en je gasten gaan heus niet direct na het ete weer weg. De grote schoonmaak moet dus nog eve op zich laten wachten.

Door gebruik te maken van onderstaande tips, zorg je ervoor dat de vieze geur van het gourmetten in huis wordt gemaskeerd waardoor jij rustig kan nagenieten zonder in de stank te hoeven zitten.

Tip 1: Bereid het toetje alvast voor

Door tijdens het gourmetten een lekker toetje in je oven voor te bereiden, kan je de vieze gourmet geurtjes in huis overstemmen met de bakluchten van een cake, taart, koekjes, brownies of ander dessert.

Tip 2: Wasverzachter

Breng tijdens het gourmetten in de keuken een pannetje met water aan de kook. Voeg er een scheutje wasverzachter aan toe en zet het vuur daarna uit.

Tijdens het gourmetten zal het pannetje in de keuken blijven stomen en de geur van de wasverzachter door je huis heen verspreiden. Makkelijk en snel om de gourmetlucht de maskeren!

Tip 3: Luchtverfrisser

Zet in de kamer waar je gaat gourmetten een luchtverfrisser neer. Vooral die geurstokjes zijn lekker, maar ook een elektrische luchtverfrisser met een ingebouwde fan kan erg handig zijn.

Het fijne hieraan is dat je zelf een lekker geurtjes kan kiezen. Maar goed, waarschijnlijk is ieder geurtje beter dan de vieze lucht van gourmetten in huis!

Tip! Qua luchtverfrissers is het aanbod enorm. Klik hier hier om de beste producten van bol.com te bekijken of ga direct voor onderstaand exemplaar met de beste recensies: 

Tip 4: Wattenbolletjes met etherische olieen

Zet verspreid over de kamer wat schaaltjes niet met wat wattenbolletjes erin. Druppel er een lekkere etherische olie overheen en je hebt tijdens het gourmetten geen last meer van een vieze lucht, maar een heerlijk zelfgekozen geurtje.

Wattenbolletjes met etherische olieen

Even over de veiligheid

Op het internet lees je allemaal tips over het onderdompelen van je gourmetstel in allerlei sopjes en oplossingen. Doe dat niet.

Een gourmetstel is een elektrisch apparaat en die hoor je niet in water onder te dompelen.

Ik snap best dat zo’n apparaat lastig schoonmaken kan zijn, maar wanneer je dat op de juiste manier doet, dan kan dat op een betere en een veiligere manier.

Voor licht vuile gourmetstellen gebruik je azijn of citroen, dat zijn prima natuurlijke ontvetters. Voor het hardere werk, gebruik je het beste zo’n ontvetter spray die voor de keuken is bedoeld. Aanbrengen, in laten werken en vervolgens kan je het gemakkelijk afwassen of afnemen met een doekje!

Ervaringen met het verwijderen van de stank van gourmetten in huis

Hopelijk heb ik je met de bovenstaande methodes en tips kunnen helpen om de feestdagen relaxter en zonder nare luchtjes in huis kunnen doorbrengen. Gourmetten is hartstikke leuk, lekker en gezellig, maar minder fijn wanneer je dagen erna nog in de smerige lucht zit!

Heb jij bovenstaande tips geprobeerd of weet jij misschien andere manieren om van een gourmetlucht in huis af te komen? Deel jouw ervaringen door hieronder in de reacties een berichtje achter te laten. Ook wanneer je vragen hebt, kan je die hieronder kwijt. Ik doe mijn best om die voor je te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie