Vuilnisbak stinkt: 5 stappen naar een frisse vuilnisbak

Deel dit bericht op Pinterest:

vuilnisbak stinkt 5 stappen naar een frisse vuilnisbak (1)

Het zou een beetje gek zijn om te zeggen dat een vuilnisbak lekker hoort te ruiken, maar het is ook weer niet de bedoeling dat je je stinkende vuilnisbak door heel het huis heen ruikt.

Sterker nog, een vuilnisbak mag je pas ruiken als je deze open doet en er vlakbij staat. Een stinkende keuken of een geur die elders in huis te ruiken is, is al helemaal niet de bedoeling.

Vaak komt de stank vanuit de vuilnisbak doordat iemand er iets vies in heeft gegooid. De herkomst van de stank is dan gemakkelijk te achterhalen en je weet wat je moet doen.

Maar hoe zit dat nou als je de geur uit je vuilnisbak maar niet weg krijgt, wanneer deze steeds terug komt, of onverklaarbaar lijkt te komen en gaan. Naast het feit dat je vuilnisbak stinkt – en dat al vervelend is – trekt een stinkende vuilnisbak ook nog insecten en ander ongedierte aan. Bah!

Stinkt jouw vuilnisbak en ben je op zoek naar een oplossing om van die hardnekkige geurtjes af te komen die maar blijven terugkomen – ook wanneer je je vuilnisbak net geleegd hebt en je de zak hebt weggegooid? Dan ben je hier aan het juiste adres.

In dit artikel leer je ten eerste hoe je je vuilnisbak grondig kan schoonmaken zodat deze niet langer stinkt en vervolgens allerlei methoden om stank in de toekomst te voorkomen. Volg dit advies op om voor goed van de vieze in je vuilnisbak af te komen.

Lees maar snel verder!

vuilnisbak stinkt 5 stappen naar een frisse vuilnisbak

Stinkende vuilnisbak grondig schoonmaken

Het allereerste dat je moet doen om de vuilnisbak die stink weer normaal te laten ruiken is een grondige schoonmaak. Hiervoor gebruik je het beste bleek of chloor omdat deze bacteriën, schimmels en andere oorzaken van stank snel en effectief uitschakelt.

Voor wie liever een natuurlijk alternatief gebruikt, is een natuurlijke allesreiniger of keukenreiniger ook prima.

Hieronder lees je stap voor stap hoe je te werk moet gaan.

Stap 1: Haal de vuilnisbak leeg

Voordat je de vuilnisbak grondig schoon kan maken, is het belangrijk om de vuilnisbak te legen. Dat wil zeggen de vuilniszak eruit halen en weggooien en zo nodig met wat papieren doekjes zichtbaar vuil weg te halen.

Daarna kan je met de stappen hieronder aan de slag om van de vieze geur in je vuilnisbak af te komen.

Stap 2: Schoonmaakmiddel

Bij voorkeur plaats je de vuilnisbak even in de tuin om daar schoon te maken, maar als dat niet mogelijk is, is de douche een prima oplossing.

Breng een scheutje chloor, bleekmiddel of ander schoonmaakmiddel aan op de vuilnisemmer en werk deze met een spons zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van de vuilnis in. Vergeet eventueel het deksel of andere (losse) onderdelen niet.

Laat het schoonmaakmiddel 5 minuutjes intrekken.

Tip! Door heet gebruik van een goed ontsmettingsmiddel, ben je zo van de stank af. Klik hier om het aanbod aan ontsmettingsmiddelen op bol.com te bekijken, of ga direct voor de allesreiniger van Dettol. Die is pas echt goed:

Stap 4: Afspoelen

Pak de tuinslang, een emmer of de douchekop en spoel de vuilnisbak aan alle zijden goed af. Gebruik hiervoor bij voorkeur zo warm mogelijk water en weed royaal met het afspoelen.

Stap 5: Goed laten drogen

Dit is wellicht de meest belangrijke stap. Het goed laten drogen van de vuilnisbak is erg belangrijk. Dit om bacteriegroei en andere stankveroorzakers niet opnieuw de kans te geven.

Laat de vuilnisbak zo mogelijk buiten aan de lucht drogen. Als dat voor jou niet mogelijk is, zet de vuilnisbak dan binnen bij een raam neer.

Plaats nooit de deksel erop en doe zeker geen nieuwe vuilniszak in de vuilnisbak totdat deze volledig droog is.

Ook het afdrogen met een doek, föhn of op andere wijze raad ik af. Lekker natuurlijk aan de lucht laten drogen is het beste om een vuilnisbak die stinkt weer lekker te laten ruiken.

Van de stank af blijven? Absorbeer vocht en nare geurtjes

Een vuilnisbak komt de hele dag door met allerlei stankveroorzakers in aanraking, van afval tot etensresten. Maar de oorzaak van de vuilnisbak die stinkt ligt vaker dan niet bij de bacteriën en schimmels die in jouw vuilnisbak leven.

De combinatie van vocht, organisch afval en een donkere ruimte werkt bacteriegroei – en dus stank – in de hand. Het beste wat je kan doen nadat je je vuilnisbak weer schoon hebt gemaakt is zorgen dat nare geurtjes en vocht geabsorbeerd worden.

De drie beste mogelijkheden hiertoe lees je hieronder.

Bakingsoda

Bakingsoda, ook wel officieel natriumbicarbonaat genoemd, is een poeder dat vooral wordt gebruikt bij het bakken van deegproducten. Maar vanwege het sterk absorberend karakter van bakingsoda neemt het zowel nare geurtjes als een overschot aan vocht op.

Het gebruik is ontzettend makkelijk: strooi in de vuilnisbak -dus niet in de zak, maar echt in de bak zelf- ongeveer een kopje bakingsoda, doe de vuilniszak erin en je bent ongeveer een week van de nare geurtjes af.

Na een week maak je je vuilnisbak weer goed schoon en dan kan je er weer bakingsoda in doen om de stank buiten de deur te houden. Erg makkelijk!

Tip! Bakingsoda is eenvoudig online te bestellen. Klik hier voor het gehele aanbod van bakingsoda op bol.com of kies voor dit bekend merk:

Oude kranten

Hoewel dit weinig doet om de geur te absorberen, doet dit des te meer om vocht op te nemen. En dat is al heel wat!

Plaats simpelweg wat oude kranten onderop de vuilnisemmer en doe daar je vuilniszak weer bovenop. Heb je extra kranten over, dan kan je er ook eentje onderaan in de vuilniszak zelf doen!

Wanneer je je vuilniszak weggooit, gooi je de oude krant die onderop ligt ook weg en doe je er weer in nieuwe in.

Kattenbakvulling

Het gebruik van kattenbakvulling is wat mij betreft de allerbeste oplossing tegen stank en nare geurtjes in je vuilnisbak. Kattenbakvulling neemt niet alleen vocht op, het absorbeert stank en is spotgoedkoop.

Ook bestaat er geparfumeerde kattenbakvulling, waardoor je niet alleen van de stank af bent maar je vuilnisbak nog lekker laat ruiken ook.

Je kan net zoals bij de oude kranten, een klein laagje kattenbakvulling rechtstreeks in de vuilnisbak gieten en ook nog eens een beetje in de zak zelf. Niet teveel, want daar wordt de vuilniszak weer onnodig zwaar van.

Kattenbakvulling

Vuilnisbak lekker laten ruiken

Hierboven hebben we allerlei tips, trucs en methoden besproken waarmee je de bron van geur van je stinkende vuilnisbak aan kunnen pakken. Maar er zijn ook manier om direct van de stank af te komen door deze te maskeren. Bijvoorbeeld wanneer je het even heel druk hebt of met iets anders bezig bent.

Ook kan je onderstaande methoden gebruiken naast wat je hierboven al geleerd hebt. De twee beste methoden om je vuilnisbak lekker te laten ruiken lees je hieronder.

Drogerdoekjes

Drogerdoekjes kunnen niet alleen je wasgoed lekker laten ruiken, maak ook je vuilnisbak. Je kunt je gebruikte drogerdoekjes simpelweg blijven bewaren en wanneer je een nieuwe vuilniszak gaat gebruiken, doe je er eerst een gebruikt drogerdoekje in.

Ook kan je de drogerdoekjes rechtstreeks in de vuilnisbak doen en wanneer de geur echt heel erg is, kan je zelfs een ongebruikt drogerdoekje in de vuilnisbak doen. Dat verspreidt zelfs meer van die lekkere geur.

Essentiële oliën

Het grote voordeel van deze methode is dat je een geurtje naar keuze kan kiezen. Je vuilnisbak ruikt hierbij dan ook precies zoals jij wilt!

Voordat je een vuilniszak in je vuilnisbak doet, neem je een paar watjes, druppel je daar wat essentiële olie naar keuze op en leg je die onderop je bak. Wanneer je de zak weer gaat vervangen, doe je simpelweg weer het zelfde!

De keuze in geurtjes is groot, van pepermunt tot cederhout en van lavendel tot rozenhout. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken.

Essentiele olieen

Ervaringen met een vuilnisbak die stinkt?

Heb jij weleens last gehad van een stinkende vuilnisbak? Hoe heb jij dat opgelost, of heb je de handdoek in de ring moeten gooien en heb je toen een nieuwe gekocht? Ben je wellicht met een van bovenstaande tips aan de slag gegaan om je vuilnis weer beter te laten ruiken?

Hoe dan ook, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Plaats hieronder in de reacties een berichtje en deel jouw ervaring met ons. We kunnen vast veel van elkaar leren.

Ook wanneer je vragen hebt over het tegengaan van nare geurtjes in je vuilnisbak of elders, kan je hieronder je vraag kwijt. Die beantwoord ik graag zo goed en snel mogelijk!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie