Vieze geur van mottenballen verwijderen: tips en alternatieven

Deel dit bericht op Pinterest:

Viezegeur van mottenballen verwijderen tips en alternatieven

Iedereen kent die penetrante geur van mottenballen wel. Het is de geur die je aan oma’s kledingkast doet denken of aan je kledingstukken die uit de opslag komen.

De vieze geur van mottenballen wordt veroorzaakt door het stofje waar het van gemaakt is: naftaleen, of de modernere variant para-dichloorbenzeen.

De ronde ongediertebestrijders worden gebruikt om motten en andere insecten op afstand te houden door het verspreiden van de giftige lucht. Maar de geur alleen al is effectief om je kleding en andere voorwerpen tegen een breed scala aan insecten te bestrijden.

Hoe effectief mottenballen ook zijn, de vieze geur blijft een groot nadeel. Je wilt immers niet naar je werk met kleding dat riekt van mottenballen.

De vieze geur van mottenballen is niet alleen sterk en penetrant, het blijft ook nog eens ontzettend lang in je kleding, kast en op andere plekken hangen.

Zelfs na het wassen of het luchten van je kleding kan de vieze geur van de mottenballen er nog in blijven zitten. En dat is dan ook precies de reden waarom ik dit artikel geschreven heb: om jou de helpen van de stank van mottenballen af te komen.

Hoe je dat precies doet, lees je in het artikel hieronder. Aan de hand van diverse methoden, tips en trucs kom je ongetwijfeld van de stank af!

Pinterest Vieze geur van mottenballen verwijderen tips en alternatieven

De stank van mottenballen uit kleding verwijderen

De meest voorkomende plaats waar men last heeft van de stank van mottenballen is in kleding. Dat komt deels door het opnemende vermogen van textiel, maar ook omdat je kleding veelal in een ongeventileerde kast vol met mottenballengeur ligt.

Er zijn twee zeer effectieve methoden om van de vieze geur van mottenballen in kleding af te komen.

Methode 1: het gebruik van azijn

Plaats het kledingstuk in kwestie in een teiltje of emmer met gelijke delen water en azijn en laat het mengsel een nachtje intrekken. De volgende dag kan je je kleding weer op de normale wijze wassen en dan ruikt je kleding weer heerlijk fris!

Methode 1: het gebruik van azijn

Methode 2: gebruik een hygienische wastoevoeging

Je wast je kleding op de normale wijze in de wasmachine, maar voegt daar een scheutje wastoevoeging aan toe. Deze hygiënische wastoevoegingen zijn speciaal bestemd om kleding extra schoon en vrij van nare vlekken en nare geurtjes te krijgen.

In mijn ervaring is de wastoevoeging van Dettol met gemak de beste! Ook eens een hygiënische wastoevoegingen proberen? Klik dan hier om het gehele aanbod op bol.com te bekijken, of ga direct voor die van Dettol:

Haal de geur van mottenballen uit kasten en kamers

Heb je eenmaal gebruik gemaakt van mottenballen om je kleding of andere spullen vrij van motten te houden, dan is de kans zeer aannemelijk dat niet alleen de kast, maar ook hele kamer naar mottenballen is gaan ruiken.

Zeker wanneer je langere tijd van mottenballen gebruik hebt gemaakt, kan het een hele klus worden om de vieze geur van mottenballen uit de kast of kamer te verwijderen.

Er zijn ontzettend veel producten op de markt waarmee je de geur kan maskeren, zoals geurkaarsen, luchtverfrissers, oliën en meer van dergelijks. Maar het beste wat je kunt doen is daadwerkelijk de geur uit je huis verwijderen en niet alleen verdoezelen.

De twee beste hulpmiddelen daarbij zijn azijn en bakingsoda. Deze twee wondermiddelen zorgen ervoor dat je blijvend van de lucht van mottenballen af komt. Ga als volgt te werk:

Vermeng gelijke delen water en azijn in een spuitfles. Deze oplossing is de basis om de omgeving mee schoon te maken. Spuit het simpelweg op zoveel mogelijk oppervlakken in de kasten en/of kamer en breng het goed aan met een microvezel doek.

De bakingsoda kan je daarna gebruiken wanneer je merkt dat de geur van de mottenballen nog aanwezig is. Neem een klein emmertje warm water en voeg daar wat bakingsoda aan toe totdat het water goed wit kleurt.

Geen bakingsoda in huis? Klik dan hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga direct voor onderstaand bekend merk:

Met het sopje van bakingsoda en een spons kan je de omgeving afnemen. Wel is het belangrijk dat je het sopje een uurtje laat intrekken en het daarna weer met water afneemt.

Wanneer je aan het schoonmaken bent is het belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen. Laat dan ook altijd een raam of deur open. Niet alleen voor het drogen, maar frisse lucht helpt je ook van de geur van mottenballen af te komen.

Ben je eenmaal klaar met schoonmaken, dan neem je een paar schoteltjes en doe je op ieder schoteltje een eetlepel bakingsoda. Verspreid de schoteltjes over de schoongemaakte ruimte om eventuele nare geurtjes op te nemen. Plaats uiteraard ook een schoteltje in je kledingkast!

Ten slotte raad ik altijd aan om, voordat je een nieuwe oppervlakte schoonmaakt, altijd eerst even op een onopvallende plek te controleren of het schoonmaakmiddel geen strepen of schade achterlaat.

De lucht van mottenballen uit schoenen verwijderen

Het verwijderen van de lucht van mottenballen uit schoenen en laarzen doe je eigenlijk niet anders dan zoals hierboven omschreven:

  • Maak de buitenkant van je schoenen goed schoon met azijn, water en een doekje.
  • Breng war bakingsoda aan in de binnenkant van je schoon of laars en verspreid deze gelijkmatig.
  • Laat alles een avondje intrekken.
  • De volgende dag zuig je met een stofzuiger de bakingsoda uit je schoenen en daarna spoel je het geheel af.
  • Laat je schoenen aan de lucht drogen.

Je bent nu van de mottenballenlucht in je schoenen af!

De lucht van mottenballen uit schoenen verwijderen

Maak textiel en beddengoed vrij van mottenballengeur

Textiel zoals beddengoed, kussens, maar ook gordijnen en allerlei meubelovertrekken zijn vaak vanwege het formaat iets lastiger om van de mottenballen te ontluchten.

Heb je de mogelijkheid om dergelijk textiel in de zon te hangen, dan is dat een goed begin. De UV-stralen van de zon doden stankverwekkers namelijk zeer effectief.

Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd en zijn er nog andere manieren om je textiel weer fris te laten ruiken. Wassen met de eerder genoemde hygiënische wastoevoeging is een zeer goede oplossing.

In mijn ervaring is de wastoevoeging van Dettol met gemak de beste! Ook eens een hygiënische wastoevoegingen proberen? Klik dan hier om het gehele aanbod op bol.com te bekijken, of ga direct voor onderstaande aanrader van Dettol:

Ben je in het bezit van een stoomreiniger, dan is het ophangen van het textiel in kwestie en dat eens goed stomen en vervolgens flink laten luchten een ander alternatief.

Ook kan je met een spuitfles en een mengsel van water en azijn het textiel lichtjes bespuiten. Het kan daarna wel even duren totdat de geur van azijn er ook uit is, maar dat gaat vanzelf.

Alternatieven voor het gebruik van mottenballen

Mottenballen zijn een zeer effectief hulpmiddel om motten en andere insecten op afstand te houden. Ze zijn klein, doen hun werk goed en zijn op allerlei plaatsen -niet alleen de klerenkast- in te zetten.

Het grote nadeel blijft tot de nare geur die mottenballen in hun omgeving achterlaten. Gelukkig zijn er een aantal alternatieven voor mottenballen die even goed, zo niet beter, werken en niet het nadeel van de vieze geur hebben.

De voornaamste reden dat mottenballen worden gebruikt is om insecten en andere plaagdieren uit kleding en andere spullen te weren. Hieronder tref je een aantal ideeën om hetzelfde te bewerkstelligen zonder de stank.

Het beste alternatief voor mottenballen: cederhout

Cederhout is met recht het allerbeste alternatief voor ouderwetse mottenballen. Sterker nog, cederhout is op zich een natuurlijke mottenbal.

De olie dat in cederhout zit is giftig voor allerlei insecten en ander ongedierte terwijl het voor mensen volkomen veilig is en nog lekker ruikt ook.

Je kunt cederhout in allerlei vormen en als allerlei objecten krijgen, van kledinghangers tot balletjes. Klik hier om het aanbod aan cederhouten producten op bol.com te bekijken! Het zal je verbazen wat er allemaal te krijgen is.

Meer tips om zonder mottenballen je kleding veilig te houden

Maak gebruik van essentiële oliën, deze sterke -lekkere- geuren houden insecten op afstand en laten hun omgeving lekker fris achter.

Heel je kledingkast regelmatig leeg en maak deze goed schoon.

Gebruik tijdens het wassen van je kleding altijd een scheutje hygiënische wastoevoeging.

Bewaar kleding en schoenen die je niet gebruikt in goed afsluitbare plastic verpakkingen.

Voordat je besluit om kleding langere tijd op te slaan, zorg ervoor dat je het goed gewassen hebt en dat het droog is.

Plaats in kledingkasten natuurlijke insectenbestrijders zoals kaneelstokjes, lavendel, rozemarijn of wat laurierblad.

Nadelen van mottenballen naast de stank

Mottenballen zijn gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen zoals naftaleen of para-dichloorbenzeen en worden gebruikt om motten en andere insecten op afstand te houden.

Maar deze stofjes geen niet alleen een nare lucht af, ze kunnen bij langere en intensieve blootstelling gevaarlijk zijn. Naftaleen staat te boek als kankerverwekkend en para-dichloorbenzeen is niet eens goedgekeurd als officieel (insecten)bestrijdingsmiddel.

Al met al zijn mottenballen helemaal niet aan te raden om voor de bestrijding van insecten in huis te gebruiken. Naast de stank is er ook gewoon een reëel gezondheidsrisico en dat is dan ook de reden dat ik adviseer om naar alternatieven te kijken.

Jouw ervaringen met de vieze lucht van mottenballen

Hoewel ze zeer zeker goed werken, zijn mottenballen schadelijk voor de gezondheid en verspreiden ook nog eens een zeer onaangename lucht. Nu er goede -en beter ruikende- alternatieven zijn, raad ik het gebruik van mottenballen af en adviseer ik naar iets anders over te stappen. Cederhout is bijvoorbeeld een goed alternatief.

Maar ook al wil je overstappen op iets anders, je blijft met die vieze geur an mottenballen in huis zitten. In dit artikel heb ik diverse manieren belicht waarop je van de stank in huis af kunt komen.

Heb jij de ideeën uit dit artikel geprobeerd, of weet je een betere manier om de stank van mottenballen uit kleding of elders te verwijderen? Deel dan je ervaringen hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten.

Mocht je vragen hebben over het verwijderen van de geur van mottenballen, ook dan kan je hieronder een berichtje achterlaten en zal ik mijn best doen om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie