Mensen met een lichtere huid willen niets liever dan een mooie zomerse gloed. En zeg nu zelf: een gezond kleurtje ziet er toch veel mooier uit!
Al sinds jaar en dag liggen mensen in onder de zon of gaan ze naar de zonnebank voor een mooi gebruind kleurtje. Zonnebanken zijn dan ook razendpopulair geworden omdat ze je binnen een zeer korte tijd mooi bruin kunnen laten worden.
Maar is je die vreemde geur van een zonnebank weleens opgevallen? De stank van de zonnebank zelf en ook na afloop die vreemde geur op je huid? Je hebt vooraf de zonnebank netjes schoon gemaakt en misschien allerlei geurtjes en sprays op je huid geprobeerd om er vanaf te komen. Maar toch krijg je die vreemde geur…
In dit artikel leer je precies waar de geur van de zonnebank vandaan komt en wat er tegen kan doen.


Waar komt de vieze geur van de zonnebank vandaan?
Dat je huid bruin wordt (en ook een vieze geur kan krijgen) heeft alles te maken met het stofje melanine in je huid. Door de ultraviolette (uv) straling van de zonnebank wordt je huid snel bruin.
Maar door de snelle verkleuring, treedt er een chemische reactie op waardoor je die vieze geur krijgt.
Kortom, het stofje “melanine” is de oorzaak. Ultraviolet licht zorgt ervoor dat melanine groter, bruin wordt. Tijdens die chemische reactie, komt die aroma vrij.
Dit is trouwens heel normaal en kan geen kwaad. Of je nu binnen onder de zonnebank of buiten onder de zon aan het zonnen bent, deze reactie treedt altijd op. Wel is het zo dan het onder de zonnebank bruinen voor een viezere geur zorgt dan anders.
Sommige crèmes en lotions zouden de geur minimaliseren of helemaal voorkomen, maar uiteindelijk zal je merken dat je er altijd wel een bepaalde geur aan overhoudt.
Een andere bron van de vieze zonnebankgeur is door het gebruik van een slecht gereinigde zonnebank. Zoals iedereen weet, gedijen stankveroorzakende bacteriën in warmere omgevingen, een zonnebank is dan ook een perfecte broedplaats.
Daarnaast blijven, wanneer de zonnebank niet goed wordt schoonmaakt, de huidschilfers van degene die voor je heeft liggen zonnen lekker stinken waardoor de geur nog slechter wordt.
Hieronder lees je precies wat je aan de stank van de zonnebank kunt doen.


Wat kan je tegen de stank van de zonnebank doen?
Hoewel een beetje geur onvermijdelijk is, het is immers een natuurlijk proces, kan je zelf een hoop tegen de kenmerkende zonnebankgeur doen. Hieronder lees je de 3 beste oplossingen tegen de stank van de zonnebank.
Voor het zonnen: Maak de zonnebank altijd goed schoen
Op een zonnebank liggen gedurende de dag meerdere mensen. Het is onvermijdelijk dat die mensen van alles achterlaten, zoal dode huidcellen, bacteriën en huidolieen.
Deze menseigen cellen gaan onder de warmte en de uv-stralen van de zonnebank alleen maar erger stinken.
Om dit alles tegen te gaan, is het belangrijk om de zonnebank voor gebruik goed te reinigen. Dat mag niet met bijtende stoffen als ammonia, bleek of alcohol maar met speciaal daarvoor bestemde anti-bacteriële zonnebankreiniger.
Meestal ligt deze in de zonnestudio voor je klaar. Spuit deze royaal over de zonnebank (dus niet op het doekje!) en neem de zonnebank daarna met een papieren doekje af.
Daarna herhaal je dit een tweede keer om er zeker van te zijn dat je niet in de stank van een ander ligt.
Nu ben je helemaal klaar om hygiënisch schoon en zonder vieze geurtjes in de zonnebank plaats te nemen.
Heb je thuis een zonnebank, of wil je liever zelf iets meenemen naar de zonnestudio om de zonnebank schoon te maken? Bekijk hier het aanbod aan zonnebankreinigers op bol.com of kies direct dit professionele schoonmaakmiddel:
Na het zonnen: Verzorg de huid
Hierboven heb ik omschreven hoe de zonnebank je huid mooi bruin maakt. Maar naast dit proces, heeft het een aantal (vervelende) neveneffecten. Dode huidcellen en natuurlijke oliën reageren ook op de uv-stralen en laten ook vieze geur achter.
Het is dan ook belangrijk om na het zonnen direct even te douchen. Dit helpt je huid af te koelen en je te ontdoen van de viezigheid waar je tijdens het zonnen mee in aanraking bent gekomen.
Na het douchen is het belangrijk om je huid te verzorgen met een goede, vochtinbrengende lotion – een moisturizer. Een goede lotion op basis van natuurlijke vetten is het beste. Denk daarbij aan argaan-olie, cacao-olie, kokos-olie of hennep-olie.
Vermijdt de chemische troep die je in de zonnebank kunt kopen zoveel mogelijk, maar geef je huid de natuurlijke verzorging die het na het zonnen nodig heeft.
Zelf ben ik een voorstander van olie op basis van hennep. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of kies dit product dat ik zelf ook altijd gebruik:


Zelfbruiner als alternatief
Er is naast de zonnebank een ander alternatief om een mooi bruin kleurtje te krijgen.
Een zelfbruiner kan je thuis gemakkelijk aanbrengen, wanneer je maar wilt, zonder naar de zonnestudio te hoeven gaan.
Zelfbruiners zijn ook een geweldig alternatief omdat je niet in de uv-stralen zit om dat mooie kleurtje te krijgen. Blootstelling aan grote hoeveelheden uv-straling kan kankerverwekkend zijn, dus af en toe eens afwisselen met een goede zelfbruiner is wel zo gezond!
En waar het hier natuurlijk om gaat: door het gebruik van een zelfbruiner vindt niet dezelfde chemische reactie plaats als onder de zonnebank. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over de nare geur van de zonnebank.
Wie mooi zijn moet lijden zeggen ze weleens, maar als je het goed doet, kan je zeker genieten van een natuurlijke bruine kleur zonder risico’s om je huid te schaden of die vreemde geur van de zonnebank.
Zelfbruiners zijn er ontzettend veel van, maar de allerbeste blijft naar mijn idee Marc Inbane Natural Tanning Spray Zelfbruiner die hieronder staat. Of klik hier om naar het aanbod zelfbruiners op bol.com te gaan.
Misvattingen over de vieze geur van de zonnebank
Je komt weleens op het internet vreemde theorieën tegen over waar die geur van de zonnebank nu vandaan komt:
- Je zou je huid bakken zoals in een magnetron.
- De doodt je cellen onder de zonnebank en die gaan stinken.
- Er wordt niet schoongemaakt in de zonnestudio.
En nog veel meer van dat moois kom je tegen. Maar, nee, het is over het algemeen niet waar.
Die kenmerkende zonnebankgeur komt doordat de uv-stralen en de melanine in je huid een chemische reactie veroorzaken en daarbij komt die geur vrij.
Heb jij ooit een vieze geur na het gebruik van de zonnebanken ervaren?
Heb je weleens onder de zonnebank gelegen, dan heb je vast die geur ervaren. Soms ruikt de zonnebank zelf al vies en dan weet je dat je extra goed moet schoonmaken met een daarvoor bestemd middel.
De stank na afloop is vrij normaal en is goed tegen te gaan door achteraf te douchen en je in te smeren met een vochtinbrengende lotion.
Wat heb jij gemerkt over de vieze geur tijdens en na het zonnen? Heb jij nog horrorverhalen over stinkende zonnebanken of heb jij juist de gouden tip om van die vieze geur na het zonnen af te komen?
Deel hieronder jou ervaringen met ons door een berichtje achter te laten. Mocht je nog vragen hebben over de geur van de zonnebank, dan kan je die hieronder stellen!