Vieze geur uit radiator: 3 oorzaken van stank

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur uit radiator_ 3 oorzaken van stank

Het zit er weer aan te komen: de koudere herfst en winter maanden. Nog even en dan is het tijd om de verwarming weer aan te doen en de radiatoren voluit te zetten.

Maar wanneer je opeens last krijgt van een vieze geur uit de radiator, dan is dat niet fijn. Gelukkig hoeft er niet direct een probleem te zijn. Zeker wanneer je de radiator voor het eerst weer aan zet na de zomer.

Maar goed, een vieze geur uit de radiator is nooit fijn. Zeker niet wanneer het onverklaarbaar is. Niet getreurd! Aan de hand van 3 verschillende oorzaken van stank uit de radiator ga ik je helpen daar iets aan te doen.

Lees nu verder om erachter te komen wat jij kan doen tegen de vieze geur van stof, schimmel en verf afkomstig van de radiator.

Pinterest Vieze geur uit radiator_ 3 oorzaken van stank

Een brandlucht uit de radiator door stof en viezigheid

Verreweg de meest voorkomende vieze geur waar mensen over klagen is een soort brandlucht afkomstig van de radiator. Wanneer dit gebeurt vlak na het aanzetten van de radiator, is er waarschijnlijk niets aan de hand.

Wat je ruikt is het branden van stof en andere viezigheid die op de radiatoren terecht is gekomen. Nu je de radiator aanzet, gaan die kleine beetjes stof warm worden en vanwege de warmte opstijgen.

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is de radiatoren goed met de stofzuiger schoonmaken. Gebruik opzetstukken om achter en tussen de radiator te komen en je bent binnen een mum van tijd van de vieze geur in de radiator af.

Nog een stapje extra? Maak dan gebruik van een lekker geurtje in de stofzuiger. Deze verspreidt je eenvoudig door te stofzuigen. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga direct voor deze heerlijk frisse geur:

Let wel, houdt de brandlucht langere tijd aan of komt deze zonder verklaring op, dan is het belangrijk om de monteur of een loodgieter in te schakelen, want dan is er meer aan de hand.

Een brandlucht uit de radiator door stof en viezigheid

Schimmel veroorzaakt een vieze geur uit de radiator

Schimmel is een ander veel voorkomend probleem die vieze geurtjes veroorzaakt. Maar wat heeft dat precies met je radiator te maken? Dat leg ik je hieronder uit.

Je radiator geeft warmte af door het warme water wat er in de buizen en in je radiatoren door het huis stroomt. Wanneer er een lek ontstaat, kan onder of achter je radiator schimmel ontstaan en zit jij in de vieze lucht.

Zeker wanneer de radiator boven tapijt hangt of voor behand, dan kan dit langere tijd onopgemerkt blijven.

Het eerste dat je moet doen wanneer je last hebt van een onverklaarbare vieze lucht of zelfs stank vanuit je radiator hebt is om na te ga of er geen lekkage is. Begin altijd bij het ontluchtingsmechanisme van de radiator, moet deze wellicht aangedraaid worden?

Zo niet, en je weet nog steeds niet waar het probleem zich bevindt, kijk dan of je een van deze tekenen ziet:

 • Vocht of verkleuring onder de radiator
 • Roest op de radiator of de leidingen
 • Schimmelvorming op of rondom de radiator

Schimmel is niet alleen de veroorzaker van een vieze lucht rondom de radiator maar is ook gewoon slecht voor je gezondheid. Los het probleem direct op. Wanneer dat het simpel aandraaien van de ontluchtingsmechanisme is, ben je snel klaar.

Zit het probleem echter elders, dan zou je een monteur of loodgieter in moeten schakelen. De schimmel kan je eenvoudig verwijderen met een schimmelverwijderaar. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga direct voor deze aanrader:

Let er wel op dat als dit probleem zich eenmaal voorgedaan heeft, dan je ook stappen moet zetten om het tapijt en andere plekken waar zich schimmel gevormd heeft te reinigen.

De geur waar mensen met dit probleem over klagen is een vieze geur dat lijkt op die van rioollucht, natte hond, rotte eieren en meer van die omschrijvingen.

Geur afkomstig van verf rondom de radiator

Is je radiator mooi schoon en heb je verder geen last van technische storingen of schimmelvorming? Dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Heb je wellicht net geverfd in de omgeving? Want wanneer verf voor het eerst warm wordt, kan dat ook een vieze lucht geven. Al helemaal wanneer je de radiator zelf hebt geverfd.

Het enige dat je hiertegen kan doen is goed luchten en flink stoken. zo gaat de geur sneller weg en heb je er geen last meer van.

Nieuwe radiatoren hebben dit probleem vrijwel altijd. Na het afwerken, zijn ze volledig ongebruikt en wanneer de radiator voor het eerst wordt gebruikt, kan deze flink gaan stinken. Wederom een kwestie van luchten en afwachten.

Geur afkomstig van verf rondom de radiator

Heb jij ervaring met een vieze lucht uit de radiator?

Heb jij ervaring met een vieze lucht uit de radiator? Waar kwam dat eigenlijk door, door iets dat hierboven vermeld staat, of had die stank een andere oorzaak? Hoe ben je er toen vanaf gekomen? Deel jouw ervaringen door hieronder ene berichtje achter te laten.

Momenteel last van een vieze lucht in huis waarvan jij denkt dat het door de radiator afkomt? En heb je daar een vraag over? Stel deze hieronder en ik help je graag verder!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

4 gedachten over “Vieze geur uit radiator: 3 oorzaken van stank”

 1. Goed middag,
  De ruimten waar de radiator van de cv uitstaat ruik vies.Ik denk dat het de radiatorenzijn Geen lekkages gevonden .
  Systeem helemaal ontlucht.De ontluchtings ventielen goed vastgedraait.geen resultaat.het water wat uit de radiator komt ruikt naar wat ik in de ruimte ruik.
  De radiartoren die open zijn geen probleem ,in die ruimten geen vervelende geur.
  Wat kan de oorzaak zijn?
  Ik hoor het graag.

  Beantwoorden
  • Beste Fred,

   Als je de geur duidelijk in het water ruikt dan is er iets goed mis. De oorzaak kan iets simpels zijn als wat bacteriegroei of iets vervelender zoals oxidatie in de radiatoren.

   Hoe dan ook is mijn aanraden om dagelijks wat water uit de installatie te laten lopen en weer te vervangen met wat vers water. Verder lijkt het mij verstandig dat je ook de radiatoren in de ruimten waar je de stank hebt ook even laat draaien. Ik denk dat er dan snel vanaf zult zijn.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Goedemiddag,

  Ik heb vandaag ontdekt dat de geur die ik al enige weken waarnam in mijn nieuwe huis UIT de radiator komt. Ik heb wat water afgetapt van de radiator en ik rook gelijk eenzelfde zure metaalachtige lucht als die ik in mijn woonkamer rook. Echt indringend gore lucht.
  Blijkbaar wordt dat op een af andere manier toch in de ruimte gebracht. Terwijl ik toch ook wel bij en aan de radiator heb geroken en dan niks indringends ruik. Dus ik kon het eerst niet plaatsen. Dacht misschien aan hondenpies van vorige bewoner of ergens iets van achter een muur.
  Nu heb ik uit deze radiator zo’n 10 liter water laten stromen en allemaal stinkend water. Nu merkte ik dat de druk wegviel dus dat heb ik nu voor even hersteld. Maar ik wil de radiator binnenkort een keer volledig leeg laten lopen en kijken of het probleem dan verholpen is. Radiatoren in andere ruimtes hebben deze stank niet. Lijkt dus alleen bij deze radiator te zijn. Enig idee of deze radiator dan misschien beter vervangen kan worden? Misschien ergens iets kapot aan de binnenkant waardoor deze lucht alleen hier ontstaat?
  PS het is de radiator van de woonkamer waar de thermostaat hangt.

  Gr Jan

  Beantwoorden
  • Beste Jan,

   Als het mijn radiator zou zijn, zou het ik het niet direct vervangen. Eerst de radiatoren eens volledig leeg laten lopen, of liever zelfs een paar keer doorspoelen, lijkt mij in eerste instantie veel verstandiger en beter voor de portemonnee. Je zou eens extra kunnen kijken naar de onderdelen waar speling in zit, zoals de eventuele kraantjes, punten van ontluchting, thermostaatknoppen, buisaansluitingen e.d.

   Hopelijk ben je er snel vanaf!

   Gr,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie