Vieze geur uit jas verwijderen: 5 oplossingen en 2 oorzaken

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur uit jas verwijderen_ 5 oplossingen en 2 oorzaken

Een jas kan flink stinken. Je hebt een jas immers vooral buiten aan en ook daar kan je met nogal wat vieze luchtjes in aanraking komen. Ook wanneer je tijdens het fietsen je jas aan hebt kan je er flink in gaan stinken.

Hoewel het niet gek is dat er vieze geurtjes in je jas komen te zitten, je wil er natuurlijk wel vanaf komen. Soms is een simpele wasbeurt niet voldoende en dan blijf jij met de vraag zitten “hoe moet ik die vieze geur uit mijn jas verwijderen”?

De meest voorkomende vieze geuren die je in een jas kunt tegenkomen zijn goed te verwijderen. Afhankelijk van deze geuren ga ik je precies laten zien hoe je je jas weer lekker kunt laten ruiken.

Lees hieronder verder om erachter te komen hoe vieze geurtjes in je jas ontstaan, hoe je ze kunt verwijderen en hoe je ze in de toekomst kunt voorkomen.

Pinterest Vieze geur uit jas verwijderen_ 5 oplossingen en 2 oorzaken

Zweet is de meest voorkomende oorzak van een vieze geur in je jas

Tja, de stinkende geur van onder je oksels kan nu eenmaal ook in je jas gaan zitten. Dat kan angstzweet zijn, of zweet door inspanning. Maar hoe dan ook, de grootste boosdoener wat een stank in je jas betreft is zweet.

Vooral voor ons Nederlanders die vaak op die fiets zitten, komt een zweetlucht in de jas vrij vaak voor.

Hoewel zweet op zichzelf niet hoeft te stinken, is het een de samenspel van bacteriën, vocht, warmte het donker dat de voor de vieze geur in je jas zorgt.

Wanneer jij warm bent, zweet en je jas aan hebt, is dat de perfecte broedplaats voor bacteriën. En bacteriën die zich voortplanten, gaan stinken.

Ook maakt de stof waarvan je jas is gemaakt veel uit of deze makkelijk zal stinken of niet. Jassen die van synthetische stoffen zijn gemaakt, hebben vaker last van vieze geuren dan natuurlijke stoffen. Daarbij is ook nog het geval dat

Hoe moet je de vieze geur van zweet uit je jas verwijderen?

1. Goed luchten is de eerste stap om vieze geurtjes uit een jas te verwijderen. Het is dan ook altijd verstandig om je jas netjes aan een hangertje op te hangen dan deze ergens neer te gooien waar het niet goed kan doorluchten.

Heb je flink moeten fietsen, of is je jas om een andere reden vochtig, dan is het een goed idee om je jas binnenstebuiten op te hangen!

2. Week je jas voor het wassen in een oplossing van water en azijn. Het wassen van je jas in de wasmachine blijft nu eenmaal de minst bewerkelijke en snelste manier om een vieze geur in je jas te verwijderen.

Is het op reguliere manier wassen in de wasmachine niet voldoende om je jas lekker fris te laten ruiken? Probeer dan eens om deze voor het wassen je jas een avondje te laten weken in een oplossing van 1 deel azijn op 5 delen water.

Voor hardnekkige geurtjes kan je wat bakingsoda (zuiveringszout) toevoegen aan het azijnmengsel. Maar let er wel op dat dat iets kan gaan bruisen.

3. Maak gebruik van een hygiënische wastoevoeging. De wastoevoeging van Dettol bijvoorbeeld is antibacterieel en bijzonder effectief tegen vieze geurtjes.

Dettol voor de was bestel je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan Dettol wastoevoegingen op bol.com te bekijken of ga direct voor deze topper die ik zelf ook heel lekker vind ruiken:

4. Volg de aanwijzingen op het etiket. De aanwijzingen die op het etiket van je jas staan, staan er niet voor niets. Was en droog je jas zoveel mogelijk om de op het etiket omschreven wijze.

Schimmel veroorzaakt stank in je jas

Je jas op de verkeerde manier drogen na een wasbeurt of na een regenbui is funest voor je jas en zorgt voor de groei van schimmels die kunnen gaan stinken. En dat gebeurt sneller dan dat je zou denken.

Schimmel is niet alleen slecht voor de gezondheid, het ruikt ook niet erg fris! De grootste veroorzakers van schimmel zijn het niet voldoende luchten van je jas en op de verkeerde manier met een vochtige of natte jas omgaan.

Waar moet je zoal op letten om de stank van schimmel in je jas te voorkomen

  • Laat je jas nie te lang in de wasmachine liggen
  • Hang je jas binnenstebuiten op aan een kledinghanger om te drogen
  • Droog jassen het liefst aan de lucht en niet in een droger
  • Hang jassen bij voorkeur buiten of in een goed geventileerde ruimte op om te drogen
  • Gebruik niet teveel wasmiddel en bij voorkeur een natuurlijk alternatief

Ook hierbij geldt weer dat het weken van je jas in azijn de beste manier is om veilig schimmel van jassen te verwijderen, ook in het geval van leren jassen. Laat je jas een nachtje weken in een oplossing van 1 deel azijn op 5 delen water en was je jas daarna op de reguliere manier.

Schimmel veroorzaakt stank in je jas

Azijn is het beste middel om een vieze geur in je jas te verwijderen

Zoals je gemerkt hebt, is azijn het allerbeste middel om je jas van allerlei luchtjes te ontdoen. Dat komt omdat azijn vanwege de zuurtegraad een anti-bacteriële en anti-schimmel werking heeft.

Je kunt azijn ook veilig gebruiken op leer en alle andere materialen. Het zal je jas niet aantasten. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je jas naar zijn gaat ruiken, omdat de geur van azijn snel weer verdwijnt.

Heb je een hekel aan de geur van azijn, dan kan je wat citroen toevoegen of na afloop je jas was met een wastoevoeging van Dettol.

Dettol voor de was werkt bijzonder goed tegen vieze luchtjes. Klik hier om het aanbod aan Dettol wastoevoegingen op bol.com te bekijken of ga direct voor deze topper die je jas weer lekker fris en schoon laat ruiken:

Een laatste tip voor het reinigen van een leren jas is om na het wassen om de opfrisbeurt te volgen met een beetje leerconditioner of leerzeep, dit vooral om ervoor te zorgen dat het leer niet gaat uitdrogen.

Bakingsoda versterkt de werking van azijn en neemt vieze geurtjes op

Bakingsoda, ook wel zuiveringszout genoemd, werkt bijzonder goed om ongewenste geurtjes uit je jas op te nemen en je jas weer neutraal te laten ruiken. Ook versterkt het de werking van azijn.

Je kunt bakingsoda dus op twee manieren gebruiken:

  • Wil je je jas in azijn laten weken? Voeg daar dan simpelweg wat bakingsoda aan toe.
  • Alleen de werking van zuiveringszout proberen? Ga als volgt te werk:

Doe wat bakingsoda in een kommetje en voeg daar langzaam wat water aan toe totdat het een soort pasta wordt. Smeer dit overal op je jas en laat het een nachtje intrekken. De volgende dag spoel je je jas af en gooi je het in de wasmachine

Stoom maakt je jas mooi schoon en lekker fris

Stoom is een ontzettend goede manier om je jas hygiënisch schoon mee te maken en van vieze geurtjes te ontdoen. Je kunt je jas naar een stomerij brengen, of je stoomt je jas zelf.

Het zelf stomen van je jas is niet moeilijk, snel en nog goedkoop ook!

Stoom werkt zo goed om je jas mee schoon te maken en om vieze geurtjes te verwijderen omdat de hoge temperatuur van stoom bacteriën, schimmels en andere stankveroorzakers doodt.

Het is een kwestie van je stoomreiniger langzaam langs je jas halen en dit aan zowel de binnenkant als de buitenkant doen. Het allerbelangrijkste bij het stomen van je jas, is het drogen na afloop!

Zorg ervoor dat je je jas na het stomen snel droogt door deze (het liefst buiten) direct op te hangen en om het uur even binnenstebuiten (en/of weer terug) te keren.

Zelf je kleding proberen te stomen? Klik hier om het aanbod aan handstoomreinigers op bol.com te bekijken, of ga direct voor dit handzaam exemplaar:

Stoom maakt je jas mooi schoon en lekker fris

Extra tips tegen een stinkende jas

1. Hang je jas zoveel mogelijk buiten om te drogen. Goede ventilatie en frisse lucht helpt nog altijd het beste tegen vieze geurtjes.

2. Experimenteer met verschillende wasmiddelen, wastoevoegingen en wasverzachters. Soms werkt het eene product gewoon beter dan het andere.

3. Probeer een stinkende jas eens een nachtje in je vriezer te leggen. Vrieskou doodt ook bacteriën en schimmels.

4. Zorg ervoor dat je wasmachine en droger zelf ook schoon en fris zijn. Een vies apparaat gebruiken om je jas te wassen of te drogen is natuurlijk niet effectief om stank eruit te krijgen.

5. Was je jas altijd zo heet mogelijk, maar hou wel de instructies op het etiket in de gaten.

Conclusies en ervaringen met het verwijderen van een vieze geur uit je jas

Door het regelmatig grondig wassen van je jas, ruikt deze niet alleen frisser, maar gaat je jas ook nog eens langer mee.

De meeste vieze geuren kan je door het gebruik van azijn, bakingsoda, hitte of een hygiënische wastoevoeging verwijderen. Lukt het een niet, probeer dan eens wat anders!

Buiten drogen aan de lucht geniet altijd de voorkeur boven de droger!

Heb jij weleens een vieze geur uit een jas moeten verwijderen? Om wat voor geur ging het en hoe ben je daar toen vanaf gekomen? Deel jouw tips en ervaringen hieronder in de reacties.

Ook als je een vraag hebt, ben je van harte welkom om die hieronder te stellen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie