Vieze geur uit hout krijgen: 10+ methoden en tips

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur uit hout krijgen_ 10+ methoden en tips

Mensen denken dat hout een hard materiaal is waar maar moeilijk iets in kan gaan zitten. Niets is minder waar. Hout is een poreus materiaal dat ideaal is voor bacteriën en microben om zich in te nestelen.

Zeker wanneer het hout niet voldoende is afgewerkt, dan kunnen er maar al te makkelijk vieze geurtjes in gaan zitten.

Daar staat tegenover dat hout een robuust materiaal is dat goed is schoon te maken. Het verwijderen van vieze geurtjes uit hout hoeft daarom niet al te lastig te zijn.

Soms is een goede wasbeurt alles dat nodig is om een vieze geur uit hout te verwijderen. Soms is er meer voor nodig en daarom staan er in het artikel maar liefst meer dan 15 methoden om van vieze geurtjes in hout af te komen.

Pinterest Vieze geur uit hout krijgen_ 10+ methoden en tips

De beste manier om een vieze geur uit hout te krijgen

Een goede en eenvoudige manier om vieze geurtjes uit hout te verwijderen is door gebruik te maken van een sopje van doodgewoon afwasmiddel. Afwasmiddel werkt ontvettend, heeft een aangename geur en verwijderd stank verwekkende bacteriën.

Om met afwasmiddel hout grondig te reinigen, hoef je slechts een sopje van wat afwasmiddel te maken en met een vochtig doekje het hout af te nemen. Vervolgens spoel je het zeep uit je doekje en neem je het hout alleen met water af. Ten slotte laat je het hout aan de lucht drogen.

Wil je je sopje extra sterk maken, dan kan je er azijn aan toevoegen. Azijn werkt vanwege de zuurtegraad bacteriedodend en is dan ook een goed middel om van stank en vieze geurtjes in hout af te komen.

Maak een sopje van 1 deel azijn en 3 delen water. Voeg er een kneepje afwasmiddel aan toe en ga als hierboven omschreven te werk.

Wanneer het hout te nat is geworden, dan kan je het simpelweg droog deppen en daarna weer aan de lucht laten drogen.

Gaat het om een houten kast, dressoir of ander houten meubel dat van binnen een vieze geur heeft, dan is het een goed idee om de binnenkant met wat bakingsoda te bestrooien en in te wrijven.

Bakingsoda neemt allerlei vieze geurtjes op en kan je er simpelweg een avondje in laten zitten. De volgende dag veeg je de binnenkant weer af met een vochtig doekje.

Je hout of houten meubel moet nu helemaal vrij zijn van vieze luchtjes en weer lekker fris ruiken. Omdat dit proces het hout of het houtwerk niet schaadt, kan je het zo vaak toepassen als je wilt. Het zal er alleen maar lekkerder en schoner op worden.

De beste manier om een vieze geur uit hout te krijgen

Aanvullende tips en adviezen bij hout

 • Soms kom je niet van vieze geuren in hout af. Dat is vooral bij triplex en dergelijk geperste houtsoorten het geval. Dit omdat er chemische stoffen in het hout zelf verwerkt zitten.
 • Voordat je met welk middel dan ook aan de slag gaat, probeer het eerst op een klein stukje om te controleren of het je hout niet schaadt.
 • Hou mag nooit langdurig nat blijven. Neem vocht af met een doekje en laat het vervolgens aan de lucht drogen.

Tip 1: Maak gebruik van een speciaal voor hout bestemd middel

Je kan van alles proberen, maar waarschijnlijk werkt niets zo goed als een middel dat specifiek bedoeld is om nare geurtjes uit hout te verwijderen.

Er zijn ontzettend veel schoonmaakmiddelen voor hout op de markt, dus neem eens een kijkje op bol.com door hier te klikken en het aanbod daar te bekijken. Zelf heb ik goede ervaringen met het volgend middel:

Tip 2: Een oplossing van ammonia tegen geurtjes in hout

Hout neemt allerlei geuren op en kan gemakkelijk allerlei bacteriën en microben huisvesten. Een middel dat goed is om bacteriën te doden zal de geur ook zeker ten goede komen. Een voorbeeld daarvan is ammonia.

Neem een doekje en giet hier wat ammonia overheen. Wring het doek goed uit en neem er zorgvuldig het hout of houtwerk mee af.

Wanneer je klaar bent, spoel je het doekje goed uit met water en veeg je het geheel na met alleen water. Droog het af met een droge doek en laat het hout aan de lucht drogen. Je moet nu van de vieze geur af zijn.

Tip 3: Gebruik azijn om hout schoon te maken

Azijn is een geweldig schoonmaakmiddel voor mensen die geen chemische producten willen gebruiken. Daarnaast is azijn sterk genoeg om bacteriën te doden en stank tegen te gaan, maar zacht genoeg om het hout niet te beschadigen.

Azijn kan je onverdund gebruiken om het houtwerk met een doekje af te nemen. Laat het hout niet te nat worden en laat het houtwerk of het houten meubel na afloop aan de lucht drogen.

Tip 4: Gebruiken kranten om nare geurtjes op te nemen

Wanneer je eenmaal van nare geurtjes in hout af bent, wil je dat vast ook zo houden. Dat kan je doen door binnenin houten meubels wat propjes van kranten te maken en deze erin te laten liggen.

Kranten nemen vocht en vieze geurtjes op en voorkomen dat je hout gaat stinken. Na een week of twee is het belangrijk om de krantenproppen te vervangen.

Tip 5: Absorbeerd geur met andere middelen

Middelen zoals kattenbakvulling en bakingsoda kunnen vieze geurtjes absorberen. Giet een beetje in een kommetje of op een schoteltje en laat dit binnen in het houtwerk of de houten meubel staan.

Door van een absorberende stof gebruik te maken, zorg je ervoor dat de vieze geurtjes daarin gaan zitten en niet in je hout.

Tip 6: Zorg dat vieze geurtjes niet het hout in kunnen

Door hout de verven of te beitsen, kan je voorkomen dat nare geurtjes het houtwerk in trekken. Ook andere middelen zoals grondverf, lak, pregneer en allerlei andere middelen waarmee je nare geurtjes buiten kan sluiten.

Tip 7: Gebruik alcohol om hout hygienisch schoon te maken

Omdat de meeste stank in hout komt doordat er in het poreuze hout bacterieen genesteld zitten, is alcohol een zeer effectief middel om van vieze geuren af te komen.

Wel moet je ervoor zorgen dat je het alcohol voldoende verdunt. Ik raad een verhouding van 1 deel alcohol op 19 delen water aan. Een sterkte van 5% is voldoende om van geurtjes in hout af te komen.

Tip 7_ Gebruik alcohol om hout hygienisch schoon te maken

Tip 8: Houten meubels luchten is belangrijk

Laat houten meubels zoveel mogelijk open staan. Dat hoeft uiteraard niet overdag of wanneer je bezoek hebt, maar goed luchten voorkomt nare geurtjes.

Daarnaast zorgt de luchtcirculatie ervoor dat de kas van binnen goed droog blijft en dat gaat weer schimmels en bacteriën tegen.

Tip 9: Zet hout in de zon

Zonlicht doodt bacteriën en gaat daardoor stank tegen. Het vervelende is dat je een grote houten kast niet even buiten kan zetten. Maar wanneer het bijvoorbeeld om planken, een tafel of om stoelen gaat, kan je deze eenvoudig buiten in de zon zetten.

Na een een paar uur ben je van de vieze geurtjes in het houtwerk af!

Tip 10: Schuren kan tegen vieze geurtjes helpen

Is het mogelijk om het hout in kwestie op te schuren? Dat kan al goed tegen stank en vieze geurtjes werken. Doordat je hiermee de buitenste laag verwijdert waar de meeste stankveroorzakers in zitten, ben je eigenlijk gelijk en zonder veel moeite van van de geur af.

Tip 11: Drogerdoekjes tegen nare geurtjes in kastjes

Die drogerdoekjes met van die frisse geurtjes zijn niet alleen goed om je wasgoed lekker fris te laten ruiken. Je kan ze ook in houten laden of kasten zetten.

Leg simpelweg eens in de maand een vers drogerdoekje in een hoekje van een houten kast of lade en binnen de kortste keren ruikt het hout weer heerlijk!

Deze heerlijke ruikende buideltjes kan ik van harte aanraden:

Wat zijn jouw tips en ervaringen met vieze luchtjes in hout?

De 11 tips om vieze geurtjes uit hout te verwijderen die ik hierboven neergezet heb zijn vast en zeker niet de enige methoden om van stinkend hout af te komen. 

Heb jij weleens last gehad van nare geurtjes in hout of houten meubelen en heb jij een gouden tip waarmee je destijds die geur heb kunnen verwijderen? Deel deze dan hieronder in de reacties met ons!

Ook wanneer je vragen hebt over het verwijderen van nare geurtjes in hout kan je die hieronder kwijt. Ik help je graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

18 gedachten over “Vieze geur uit hout krijgen: 10+ methoden en tips”

 1. Goede middag Peter,

  Allereerst de beste wensen voor 2021.

  Ik heb namelijk een schaal met een goed sluitende houtendeksel. Had gedroogd vis in de schaal gedaan en per ongeluk was ik dit vergeten.
  Dit onaangename geur is gaan trekken bij de houten deksel.

  Heb op allerlei manieren de deksel proberen geurvrij te krijgen met azijn, dreft en ook baking soda. De onaangename geur blijft toch hangen.

  Enig idee hoe dit verder te behandelen?

  Alvast dank.
  Groete,
  Erwin

  Beantwoorden
  • Beste Erwin,

   Jij ook de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.

   Een vislucht in hout is een van de meest penetrante en lastigste geuren die je maar kan krijgen.

   Hoe groot is de deksel? Als deze in een pan past, zou je de deksel in een pan met heet water (net van de kook) kunnen laten weken met wat azijn en een scheutje wasverzachter.

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Wij blijken lekkage vanuit schoorsteen te hebben en achter ons glaswol isolatie ruikt het muf en zit er schimmel. Door de schoorsteen te repareren, komen we dan nog Vd muffe lucht af? Zit er al een poos, komen er nu pas achter wat oorzaak is…

  Beantwoorden
  • Beste Esther,

   Je zal vast van de lucht afkomen, maar niet alleen door de reparatie. Je zal de schimmel moeten doden (schoonmaken) en vervolgens de omgeving goed laten luchten. Daarna repareren om er vanaf te komen.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 3. Ik heb een probleem met een houten vloer. Er lag een stuk zeil op en onder dat zeil is jarenlang kattenpies geweest. De geur van de pies zit diep in het hout . De vloer is afgelakt maar deels versleten en er zitten naden tussen de planken.. hoe kan ik die stank eruit krijgen?

  Beantwoorden
  • Beste Arline,

   Jarenlang kattenpies in hout… Ik geef je weinig kans om dat nog op een makkelijke/goedkope manier op te lossen.

   Het beste kan je het volgende proberen:

   Maak een flink mengsel van azijn en bakingsoda. Mag een soort pasta worden, een beetje zoals tandpasta. Vervolgens smeer je dat over het gehele oppervlak waar het stinkt. Laat dat een avondje intrekken. De volgende dag, terwijl het er nog ligt, goed stomen met een stoomreiniger. Daarna de boel afnemen en laten drogen.

   Dat kan je een keer of 2-3 proberen. Als dat niet werkt, dan vrees ik het ergste!

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 4. Hoi Peter, wij hadden hier een kamerscherm uit mangohout in ons vorig appartement in de living staan. Echter hadden we last van condensatie. Hierdoor is er een slecht geurtje in het hout van ons kamerscherm. Heb azijn en wasmiddel en deze dan in de zon laten drogen maar helpt niet. De (vochtige) geur kan ik maar niet wegkrijgen. Kan u ons helpen aub?

  Beantwoorden
  • Beste Myriam,

   Wat vervelend zeg! Normaal gesproken zou je door het schoonmaken met azijn en het goed laten drogen/luchten al een heel eind op weg moeten zijn. Ik vermoed daarom dat je last hebt van schimmels in het hout.

   Probeer eens een beetje sterk verdund alcohol om je mangohouten meubel schoon te maken. Wanneer deze weer volledig droog is, is het goed om deze met wat bijenwas na te vegen. Lijkt mij het proberen waard!

   Succes en groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 5. Beste Peter,

  Ik kocht onlangs een woning, de kamers hebben oude ingemaakte kasten waarvan de binnenkant uit spaanplaat bestaat. De kasten ruiken vreselijk muf en ik krijg de geur niet weg. Wat ik al heb geprobeerd is een reiniger op basis van enzymen, en zakjes met actieve kool in de kasten plaatsen. Enige tips? Helaas zijn de kasten niet bruikbaar op deze manier.

  Beantwoorden
  • Beste Sjoera,

   Kool werkt tegen chemicaliën, maar ik verwacht niet dat dat hier het probleem is. Die reiniger zou dan een beter resultaat moeten geven.

   Ik vermoed dat hier simpelweg sprake is van in het hout getrokken nare geurtjes, waarschijnlijk door het niet luchten door de vorige bewoners.

   Probeer eens met een reinigingsmiddel voor hout schoon te maken en dat vervolgens goed aan de lucht te laten drogen. Dit een keer of 3 a 4 dagen achter elkaar herhalen en je bent er hoogstwaarschijnlijk vanaf.

   Succes!

   Gr,
   Peter

   Beantwoorden
 6. Beste Peter,

  Ík heb ooit een antieke stoel, gevonden bij een vuilnisbak, gerestaureerd. Er bleek wat houtworm in te zitten. Ik heb toen oliedom een middel tegen houtworm met de kwast op het hout aangebracht. De stoel ziet er prachtig uit maar stinkt na zeven jaar, vooral met warm weer nog flink. Ik wil hem nu wel weer op straat zetten. Is er nog wat aan te doen ? Groet John

  Beantwoorden
  • Beste John,

   Dat is een lastige… Als het geen antieke stoel was geweest, had ik je aanbevolen om deze een aantal dagen achter elkaar in de zon te zetten. Daar moet je deze tijd van het jaar wel geluk mee hebben 🙂

   Nadeel is dat dat weer voor verkleuring kan zorgen. En je moet nu erg uitkijken voor regen. (vocht is ook funest) Ik zou in deze situatie in ieder geval NIET met allerlei middeltjes aan de haal gaan. Ik denk dat je het dan erger zult maken.

   Hoop dat je er iets aan hebt!

   Gr,
   Peter

   Beantwoorden
 7. Beste, we hebben een chalet van 50 jaar oud in hout en hebben last van een ‘ oude’ geur die in kledij dringt. Wanneer we 24 u zijn in de chalet geweest, spreekt iedereen ons aan over het feit dat we naar ‘ oud’ ruiken. Een deel van de chalet is in massief hout en de binnenwanden in geperst karton. Graag jouw advies.

  Beantwoorden
  • Beste Inge,

   Dank voor je vraag. Ik vind het moeilijk beantwoorden, want ik kan me niet echt een geur dat naar “oud” ruikt voorstellen. Is “muf” een goede omschrijving? Want dan denk ik aan vocht. Zit ik warm, of is het echt iets anders?

   Hoor graag!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 8. Goedendag! We hebben laatst een 2e hands lundia kast gekocht, maar er zit een hele nare (rook) lucht aan.
  Afgewassen met water en afwasmiddel geen resultaat
  Afgewassen met azijn en alcohol (+/- 30%) geen resultaat
  Afgeschuurt klein beetje verbetering (maar je komt niet in die spleten waarin de planken ingeschoven worden)
  Ik zit te denken om
  Te stomen
  Te lakken

  Heb jij nog goede bruikbare tips (mijn vrouw kan echt niet tegen geuren)
  Hartelijk dank alvast
  Ferdinand

  Beantwoorden
  • Beste Ferdinand,

   De meest voor de hand liggende opties heb je al toegepast. Stomen en lakken zal ook zeker helpen.

   Als je die rook lucht door iets anders wilt vervangen zou je kunnen proberen om te stomen met een scheutje wasverzachter in de stoomreiniger!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 9. Hallo,

  Ik heb onlangs een houten kastje gekocht maar deze ruikt enorm muf, heb ze al afgeschuurd en geschilderd en vernist. Staat in de jongste zijn kamer maar het blijft enorm muf stinken.
  Tijdens de dag staat alles open en het venster ook volledig open en toch blijft het zo.
  Hopelijk kunt u mij verder helpen.
  Mvg
  Hannelore

  Beantwoorden
  • Beste Hannelore,

   Wanneer een geur echt diep in het hout is getrokken kan het lastig zijn om die te verwijderen. In principe heb je de basis al gedaan. Wat je zou kunnen proberen is kijken of je de geur kunt verdringen of maskeren met iets anders. Denk daarbij aan het plaatse want een bakje heet water met een paar druppels wasverzachter erin, of het plaatsen van een paar cederhouten ballen.

   Succes!

   Gr,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie