Vieze geur in textiel: 4 stappen tegen stinkend textiel

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in textiel_ 4 stappen tegen stinkend textiel

Allerlei soorten textiel kunnen vrij gemakkelijk vieze geurtjes opnemen. Textiel is over het algemeen een vrij poreus materiaal en het is dan ook niet gek dat je vrij snel last hebt van opgenomen en stank.

Zelf nieuwe stukken textiel kunnen al bij aankoop vies ruiken. Vaak komt dat door de kleurstof of door de chemicaliën waarmee de stof is behandeld. Maar het probleem beperkt zich niet tot oud materiaal.

Het is niet nodig om drastische maatregelen te nemen en het textiel met de vieze geur weg te gooien. Het verwijderen van een vieze geur uit textiel hoeft niet moeilijk te zijn als je maar weet hoe dat moet.

Hieronder lees je in 4 stappen hoe je van de vieze geur in textiel af moet komen en daarna geef ik nog veel meer informatie over waar je op moet letten en hoe je van nare geurtjes af kunt komen.

Pinterest Vieze geur in textiel_ 4 stappen tegen stinkend textiel

4 stappen tegen een vieze geur in textiel

Aan de hand van de volgende vier stappen kun je effectief van bijna alle vieze geurtjes in textiel afkomen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is azijn en bakingsoda.

Met behulp van deze middelen kan je van bijna alle nare geurtjes afkomen. Lees hieronder hoe je dat precies doet.

Stap 1: Weken in azijn

Azijn is van nature een effectief middel tegen stank en nare geurtjes omdat geurveroorzakers door het zuur in azijn worden bestreden.

Plaats het te behandelen textiel in een bak of emmer die voldoende groot is en voeg voldoende azijn toe om het hele stuk textiel onder het azijn te krijgen. Kom je een beetje tekort, dan kan je wat water toevoegen, maar dat is niet nodig.

Laat het textiel 1 a 2 uurtjes in het azijnbad weken.

Stap 1_ Weken in azijn

Stap 2: Doe het stuk in de wasmaschine

Wassen in de wasmachine is een hele goede manier om van vieze geurtjes in textiel af te komen. Zeker wanneer je het stuk eerst in azijn hebt laten weken en wanneer je het daarna op de juiste manier wast.

Was de stof altijd volgens de instructies op het etiket. Gebruik daarbij een zo lang mogelijke cyclus en een zo warm mogelijk wasprogramma.

Hitte doodt bacteriën en andere stankverwekkende stoffen.

Stap 3: Drogen aan de lucht

Frisse lucht is altijd goed tegen nare geurtjes. Dus ook tegen nare geurtjes in textiel. Het is in ieder geval stukken beter dan de droger. De droger is inderdaad makkelijk, maar niets is beter voor een lekker geurtje dan frisse lucht.

Hang de stof bij voorkeur buiten op aan een droogrek of binnen in een goed geventileerde ruimte

Stap 4: Behandel na met bakingsoda

Bakingsoda, of in het Nederlands ook wel zuiveringszout genoemd, is een natuurlijke en bijzonder effectieve geurverwijderaar. Het is vooral effectief bij textiel omdat het tot diep in de vezels door kan dringen en de nare geur op kan nemen.

Heb je na bovenstaande stappen opgevolgd te hebben nog steeds last van een vieze geur in het textiel, dan is er nog een laatste oplossing: bakingsoda. Wrijf de droge bakingsoda goed in het textiel. Neem daarbij beide zijden mee.

Het kan nodig zijn om het stuk een beetje vochtig te maken, maar dat is niet erg. Wrijf het stuk goed in en laat de soda zeker een avondje intrekken.

De volgende dag kan het stuk textiel met de reguliere was mee (let op de instructies op het etiket) en moet jij van de vieze geur af zijn.

Heeft de vieze geur in je textiel wellicht een bepaalde oorzaak?

Heb je wellicht vaker last van stank in textiel? Het zou dan zomaar kunnen dat de vieze geur een logische verklaring heeft, namelijk: de wasmachine en het verkeerd gebruik ervan.

Is je wasmachine wel goed schoon?

Wat je vaak hoort is dat textiel dat uit de wasmachine komt na het wassen al een vieze geur heeft. wanneer dat het geval is, dan ligt het meestal niet aan het textiel, maar dan komt de stank vaak rechtstreeks uit de wasmachine.

Een slecht onderhouden of een wasmachine die niet regelmatig wordt schoongemaakt is daar veelal de oorzaak van.

In een wasmachine kan heel makkelijk vuil, zeepresten en andere zaken ophopen. Wasmachines zijn na het wassen vaak nog even vochtig, warm en ze zijn donker van binnen: een perfecte broedplaats voor bacteriën!

Heeft jou wasmachine een zelfreinigingsprogramma, maak daar dan regelmatig gebruik van! Heeft jouw wasmachine dat niet, dan kan je met een daarvoor bestemd middel of met wat natuurazijn met de hand je wasmachine schoonmaken.

Is je wasmachine wel goed schoon_

Was je wel op de juiste manier?

De was doen gebeurt meestal zonder erbij na te denken, maar dat kan nadelig zijn wanneer je last hebt van nare geurtjes waar je vanaf wilt komen. Goed letten op een aantal belangrijke punten zorgt ervoor dat je was er stukken frisser uit komt.

  • Wasmiddel: Maak gebruikt van een wasmiddel dat geschikt is voor het textiel dat jij wilt gaan wassen. Ga voor een kwalitatief goede wasmiddel en gebruik het middel precies zoals aangeraden. Door te weinig wasmiddel wordt je kleding niet schoon en bij teveel wasmiddel krijg je juist stinkende zeepresten.
  • Temperatuur: Hitte doodt stankveroorzakende bacteriën. Was daarom altijd zo heet mogelijk, maar wel binnen het toelaatbare temperatuur zoals op het etiket van et stuk textiel staat vermeldt.
  • Duur van het programma: Hoe langer je wast, hoe schoner. Ja, wellicht niet even goed voor de natuur, maar hoe meer water er wordt gebruikt en hoe vaker het textiel wordt gespoeld, hoe beter van nare luchtjes afkomt!
  • Wastoevoeging: Door het gebruik van een goede wastoevoeging, ga je vlekken, verkleuring en luchtjes tegen. Ik raad zelf het gebruik van de Dettol Hygiënische Wastoevoeging aan. Bekijk dit product op bol.com door deze linkte volgen.

Meer tips tegen een vieze geur in textiel

Heb je bovenstaande adviezen opgevolgd en heb je nog steeds last van een vieze geur in textiel? Wellicht kom je met onderstaande schoonmaaktips verder. Probeer het eens!

Azijn

Door bij bij het wassen in de wasmachine een half kopje tot een kopje azijn toe te voegen, kan je je was nog schoner en vrij van geurtjes maken.

Azijn doodt bacteriën en gaat zeepresten en verstoppingen tegen. Het is dus een goed middel om aan de dagelijkse was toe te voegen.

Ben he bang dat je was naar de azijn gaat ruiken? Dat is nergens voor nodig. Gebruik niet teveel en gebruik naast azijn regulier wasmiddel. Je zal er niets van merken.

Borax

Borax is de laatste jaren in Nederland vooral populair geweest om zelf van dat slijmspeelgoed voor kinderen mee te maken. Maar het is ook een geweldig schoonmaakmiddel om je textiel hygiënisch schoon en vrij van geurtjes te krijgen.

Voeg een beetje aan de wasmachine toe bij de dagelijkse was of week je textiel in een oplossing van borax en water voordat je het gaat wassen.

Zonlicht

Zonlicht doodt bacteriën. En om rechtstreeks contact met zonlicht te krijgen moet het textiel buiten hangen. Twee vliegen in een klap: frisse lucht en bacteriedodend licht!

Hang je textiel dus altijd bij voorkeur buiten in het zonlicht. Maar niet te lang, want het nadeel is dan de kleuren in je textiel kunnen gaan vervagen.

Bakingsoda

Een andere geurverwijderaar is bakingsoda, ofwel zuiveringszout. Ook dit middel kan je zowel rechtstreeks bij de was doen of vooraf het textiel weken in een badje van water met bakingsoda.

Bakingsoda neemt vieze geuren snel op en is daarom effectief om er vanaf te komen.

Wastoevoeging

Een goede wastoevoeging gaat vlekken, verkleuring en nare luchtjes tegen. Ik raad zelf het gebruik van de Dettol Hygiënische Wastoevoeging aan. Bekijk dit product op bol.com door deze link te volgen. Of ga direct voor deze:

Heb jij ervaring met vieze geur in textiel?

Het zal iedereen weleens overkomen zijn en ik ben dan ook erg benieuwd naar jouw ervaringen met een vieze geur in textiel. Om wat voor lucht ging het, waar kwam het vandaan en vooral: hoe ben je er vanaf gekomen. Deel jij ervaringen hieronder in de reacties.

Heb jij momenteel last van een vieze geur in textiel en heb je hulp nodig om die te verwijderen? Laat dan hieronder een berichtje achter en kom er zo snel mogelijk op terug.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie