Vieze geur in meterkast: een gids tegen stank

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in meterkast_ een gids tegen stank

Een vieze geur in de meterkast kan op van alles duiden, of helemaal niets. Maar voor de zekerheid even de meest voor de hand liggende problemen nalopen is altijd de moeite waard.

De twee meest voorkomende geuren zijn een brandlucht en een muffe geur.

Een muffe geur hoeft niet perse op gevaar of problemen te duiden, maar is zeker het onderzoeken waard. Een brandlucht daarentegen moet direct worden nagekeken, want dan gaat er iets mis.

Hieronder lees je precies waar deze vieze geuren in de meterkast vandaan komen en wat je er tegen kunt doen.

Pinterest Vieze geur in meterkast_ een gids tegen stank

Wat is er aan de hand bij een vieze geur in de meterkast?

De meterkast is een veelal een aparte ruimte in een woning of bedrijfspand waar de technische zaken omtrent gas, elektriciteit en water worden geregeld. Je vindt er veelal de meters, de (hoofd)kranen en meer van dergelijke aansluitingen.

Ook is de meterkast de plaats waar meestal de stoppenkast te vinden is. De elektrische aansluiting wordt daar over diverse groepen verdeeld en door middel van zekeringen tegen problemen beveiligd.

Je zal begrijpen dat dit alles de nodige stank kan veroorzaken.

Vieze geur in meterkast door elektra

Een zekering die te heet wordt, moet doorslaan.

In het verleden betekende dit dat de draad die van de ene kant van de zekering naar de andere liep zou smelten, waardoor de verbinding verbroken werd en de stroom werd onderbroken. Dit betekende dat de stop smelten en brandde waardoor je inderdaad regelmatig een brandlucht kon ruiken.

Later is dit systeem, vervangen door de moderne zekeringen die werken door uit te schakelen bij problemen op het elektriciteitsnet. Vaak hoor je daarbij een klap uit de meterkast, maar vanwege het snelle doorslaan van de stop, zou je geen brandlucht moeten krijgen.

Wanneer je toch rond de zekeringen een brandlucht ruikt, kan dat komen door een defecte stop, of zelfs een verkeerd gemonteerde of defecte stoppenkast. Wanneer je vermoedt dat de stoppenkast op zich het probleem is, ga dan niet zelf aan de slag, maar schakel een elektricien in.

Vieze geur in meterkast door de gasaanlsluiting

Van een gaslucht in de meterkast mag nooit sprake zijn. Gasaansluitingen dienen zodanig te zijn aangesloten dat er geen gasverlies optreedt. Is dat we het geval, volg dat mijn advies hieronder op.

Van een gaslucht in de meterkast mag nooit sprake zijn. Gasaansluitingen dienen zodanig te zijn aangesloten dat er geen gasverlies optreedt. Is dat we het geval, volg dat mijn advies hieronder op.

Er zijn twee oorzaken van een muffe geur in de meterkast:

 • Slechte ventilatie
 • Lekkage

De meterkast is veelal een ruimte die niet dagelijks wordt opengemaakt of gelucht. Daardoor kan een muffe lucht ontstaan.

Een lekkage in de meterkast kan vaak het gevold zijn van waterleidingen die erdoorheen lopen en lekken. Een lekkage kan schimmelgroei in de hand werken dat vervolgens een vieze geur in de meterkast veroorzaakt.

Wat moet je doen wanner je een vieze geur in de meterkast ruikt?

Nu we weten wat die vieze luchtjes in de meterkast zijn en hoe ze ontstaan, is het belangrijk om te weten wat je moet doen om er vanaf te komen en wanneer er meer aan de hand is. Dat licht natuurlijk om wat voor geur het gaat.

Hieronder lees je precies wat je aan de meest voorkomende luchtjes kunt doen en of er sprake is van gevaar.

Brandlucht

Een brandlucht in de meterkast duidt op een probleem. En het is beter om die vlugger op te lossen dan later.

Wanneer het probleem in de zekeringen zit, dan kan je dat vrij eenvoudig zelf oplossen. Zit het probleem elders, of kan je het probleem niet achterhalen, schakel dan een elektricien in.

Wanneer een stop om wat voor reden dan ook, vaak een defect, niet uitslaat, kan deze gaan oververhitten. Het brandvertragend materiaal wat om de zekering zit, wordt warm, gaat smelten en begint te stinken. Dat is vaak wat je ruikt.

Het is belangrijk om hier direct actie op te ondernemen omdat dit na verloop van tijd brandgevaarlijk kan zijn.

Zet alle groepen uit en schakel ze een voor een uit om na te gaan welke zekering de stank geeft. Weet je welke het probleem veroorzaakt, dan is het belangrijk om deze zekering te vervangen.

Weet je niet welke het probleem geeft? Neem geen risico’s en vervang ze allemaal!

Als je zekering is doorgebrand en er geen geur is, kun je hem weer inschakelen. Als het niet meteen weer wordt uitslaat, is er waarschijnlijk een probleem met een van de apparaten op de groep.

Ga dan een voor een de aangesloten apparaten na om na te gaan waar het probleem precies zit.

Het is de moeite waard uw elektrische systeem regelmatig te controleren om dit soort problemen te voorkomen; een oud systeem heeft meer problemen dan een nieuw, maar dit hangt af van de kwaliteit van de installatie.

Brandlucht

Gaslucht

Een onverklaarbare gaslucht – en vooral een gaslucht in de meterkast – is reden om direct alarm te slaan. Daarvoor geldt het volgend advies:

 • Open je ramen
 • Doof open vuur
 • Doe geen elektrische apparaten of verlichting aan of uit
 • Bel het Nationaal Storingsnummer 0800-9009
 • Ga naar buiten en wacht op de storingsdienst

Muffe geur

Wordt de muffe geur in de meterkast veroorzaakt door vocht, bijvoorbeeld in het geval van een lekkage, dan is het belangrijk om eerst het onderliggend probleem aan te pakken.

Zit er schimmel of aanslag, dan kan je dat verwijderen door wat ammonia te mengen met water en dat met een doekje aan te brengen op de aangetaste plekken. Even een paar minuutjes in laten trekken en met een vochtige doek afnemen

Daarna is het belangrijk om goed te ventileren. Laat de deur van de meterkast in ieder geval zo lang open staan totdat alles helemaal droog is.

Wordt de muffe geur niet door vocht of schimmel veroorzaakt, maar simpelweg door een gebrek aan ventilatie? Ook dan is het belangrijk om goed te ventileren. Maar kennelijk is een structurele oplossingen beter.

Zorg ervoor dat er onderaan de deur een rooster gemonteerd is, waardoor er luchtcirculatie kan plaatsvinden. Een rooster monteren is niet moeilijk en kan desnoods door een handige klusser voor je worden gedaan.

Muffe geur

Ervaring met een vieze geur in de meterkast?

Heb jij weleens last gehad van een vieze geur in de meterkast? Wat bleek het uiteindelijk te zijn en hoe heb je het opgelost? Deel je ervaringen hieronder in de reacties.

Momenteel last van stank in de meterkast en heb je daar een vraag over? Stel gerust je vraag hieronder en ik doe mijn best om die voor je te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

11 gedachten over “Vieze geur in meterkast: een gids tegen stank”

 1. Wij ruiken een gasachtige lucht sinds er een slimme meter is geplaatst. Enexis heeft gemeten en zegt dat er geen lekkage is. Ook vond de monteur de geur anders dan die van aardgas. Sindsdien probeer ik alle andere oorzaken uit te sluiten, maar ik kom er niet achter. Als het weer eens heel erg is bel ik wel naar 112, want tot nu toe zijn instanties weinig behulpzaam in mijn speurtocht.

  Beantwoorden
  • Hoi Marco,

   Wat een vervelende situatie! Wel goed uiteraard dat je de netbeheerder hebt laten komen.

   Uit de bewoording “als het weer eens heel erg is” maak ik op dat het per dag kan verschillen. Dat zou je niet helemaal verwachten bij een aardgaslekkage. Heb je al eens naar de omgeving gekeken? Ik denk dan bijvoorbeeld aan schimmelopbouw door een lekkage of iets in die richting.

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
  • Hoi Marco,

   Wij hebben precies hetzelfde wat jij beschrijft, maar in eerste instantie was er wel een gaslek ontdekt door Enexis, en ook hersteld gelukkig, maar ik reuk Iloon nog een vreemde geur. Er is in onze kruipruimte geen vocht en vochtgeurof dood dier. Ik ben benieuwd of je al weet wat de oorzaak is geweest.
   Met dank. Reginald

   Beantwoorden
 2. Beste Peter, sinds onze verbouwing is afgerond ruiken we regelmatig maar op verschillende tijdstippen een soort van put lucht of rioollucht. Er is geen lekkage vastgesteld door de aannemer. Onder de vloer wordt niets geroken, er is gekeken of er een dood dier ligt. Dat lijkt niet het geval. Het ruiken van de geur is ook niet gekoppeld aan het gebruik van bijv de wasmachine, vaatwasser of douche… Heb jij een ingeving? Zowel wij als de aannemer weten het niet. Er wordt overwogen een rooktest te doen.

  Beantwoorden
  • Beste Niels,

   Als de aannemer het ter plaatse niet vast kan stellen, dan wordt het voor mij al helemaal lastig 🙂

   Maar je omschrijft de lucht als een put lucht of rioollucht. Dat zou ik niet zozeer in verband brengen met een dood dier of een lekkage.

   Ruik je het op een bepaalde plek in huis, is het specifiek de meterkast? En waar ik je niet over gehoord heb, waar zag de verbouwing precies op? Ruik je de geur wellicht in de buurt van een spouwmuur?

   Hoor graag en veel succes toegewenst!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
  • Hoi Grej,

   Een lijm- of ozongeur is voor mij echt een nieuwe omschrijving voor stank in de meterkast!

   Ik vraag mij af of de geur nog blijft hangen wanneer je de deur van de meterkast een dagje open laat staan.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 3. Goedemiddag,

  Sinds enige tijd hebben we soms een zurige lucht in de meterkast.het lijkt dat de waterleidingen stinken,het metaal dus,maar ik kan daar niets over vinden.
  Verder geen vocht in de meterkast. En we hebben geen kruipruimte.
  Kan je me helpen? Gr.Nicoline

  Beantwoorden
  • Hoi Nicoline,

   Het is vervelend om een zurige geur in de meterkast te hebben. De oorzaak kan variëren, maar het lijkt erop dat je de waterleidingen verdenkt.

   Controleer zorgvuldig de waterleidingen in de meterkast om te zien of er ergens lekkage is. Soms kan een kleine lekkage de oorzaak zijn van een onaangename geur. Ga er met een WC-papiertje langs of je niet ergens een druppeltje tegenkomt.

   Verder: zorg ervoor dat de meterkast goed geventileerd is. Een gebrek aan luchtcirculatie kan bijdragen aan ongewenste geuren. Heb je de deur naar de meterkast eens een nachtje open laten staan om te luchten?

   Succes en groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 4. Hoi hoi

  Ik heb al bijna 1 jaar rioollucht in mijn meterkast. 2 dagen terug maanden geen rioollucht gehad nu 2 dagen wel.
  Ik snap niet hoe dit komt.
  Soms blijft het luxht 1 week hange en dan 2 weken niet. Soms hangt lucht 3 maande en dan 4 weken niet.

  ik snap gewoon niet meer hoe dit komt.
  Maar wil
  Zsm van de geur af!!

  Beantwoorden
  • Hoi Funda,

   Dit hoor ik de laatste tijd wel vaker. Ik denk aan iets dat verband houd met de temperatuur/luchtvochtigheid. Zou je eens met een stukje keukenrond of WC-papier langs de buizen in de meterkast kunnen en kijken of je iets van vocht kan vinden. Als dat zo is, dan is schimmel het probleem.

   Succes en groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie