Vieze geur in laarzen: 15+ tips tegen de stank

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in laarzen_ 15+ tips tegen de stank

Op een warme dag je laarzen aantrekken is bijna niet te doen zonder dat je laarzen na afloop vies gaan ruiken. De geur van stinkende schoenen of stinkende voeten is een van de meest onsmakelijke geuren die er maar is. En laarzen maken die vieze geur alleen maar erger.

Stinkende schoenen of stinkende voeten kunnen ook een bron van schaamte zijn. Maar het is niet altijd jouw schuld, want hoge temperaturen leiden van nature tot zweetvoeten, wat op zijn beurt leidt tot vocht in schoenen dat onaangename geurtjes veroorzaakt.

Je laarzen zomaar weggooien is niet echt een optie, want vaak zijn laarzen relatief duur. Gelukkig is er veel dat je kunt doen om vieze geuren uit je laarzen te verwijderen, daar gaan we het in dit artikel uitgebreid over hebben.

Sommige schoenen, zoals gympen, sportschoenen of sandalen, kan je gewoon in de wasmachine gooien. Laarzen daarentegen laten zich niet zo makkelijk in de wasmachine schoonmaken, dus heb je een andere oplossing nodig om van de geur in je laarzen af te komen.

Er zijn gelukkig veel verschillende oplossingen om een vieze geur in laarzen te verwijderen, maar het is belangrijk om te onthouden dat de oorzaak van de vieze geur bijna altijd bacteriën afkomstig van je voeten is. Gelukkig kunnen we daar veel mee doen!

In dit artikel leer je alles dat je moet weten over waar de vieze geur in laarzen vandaan komt en wat je daar tegen kunt doen.

Pinterest Vieze geur in laarzen_ 15+ tips tegen de stank

Stinkende voeten zorgen voor een vieze geur in je laarzen

Overal op je huid en bijna overal waar je mee in aanraking komt, zijn bacteriën te vinden. Dat hoeft niet erg te zijn, maar afhankelijk van de bacteriën en de omstandigheden kunnen die bacteriën gaan stinken.

Bacteriën gedijen vooral goed bij donker, vochtig en warme omstandigheden. En laten jou laarzen nu perfect aan die criteria voldoen! In jouw laarzen kunnen de bacteriën zich gaan vermenigvuldigen, met een vieze geur tot gevolg.

Op zoek naar een snelle oplossing?

Zelfs als je je voeten elke dag met antibacteriële zeep was, wil dat nog niet zeggen dat het de groei van bacteriën zal verhinderen. Nee, helemaal van alle bacteriën afkomen is niet te doen en ook niet nuttig..

Hoe eenvoudig het ook klinkt, het gebruik van talkpoeder op je voeten voordat je je sokken aantrekt is het snelste dat je kunt doen om een vieze geur in je laarzen te voorkomen.

Uiteraard blijft het belangrijk om je laarzen schoon te houden en sokken te dragen van weinig absorberende materialen. Ook helpt het om niet de hele dag je laarzen aan te houden, maar ze regelmatig uit te trekken om te luchten.

Zijn je voeten eenmaal goed bezweet en komt het vocht op je zolen terecht, dan is het eigenlijk al te laat. De bacteriën gaan zich vermenigvuldigen en je laarzen gaan na verloop van tijd stinken.

Welke producten werken tegen vieze geuren in laarzen

Er zijn ontzettend veel bedrijven op de markt die producten aanbieden tegen nare geurtjes in je laarzen. Sommige producten werken beter dan andere om de nare geurtjes tegen te gaan en sommige werken helemaal niet.

Hieronder lees je de verschillende soorten producten die er bestaan en mijn eventuele aanraders op dit gebied.

Schoenenspray: bijna alle schoenenwinkels verkopen wel een eigen voetenspray of schoenenspray. Helaas werken deze vooral als een soort van deodorant en maskeren zij slecht te stank in plaats van daadwerkelijk de vieze geur uit je laarzen te verwijderen.

Inlegzolen tegen stank: er bestaan inlegzolen die speciaal zijn ontwikkeld om vocht op te nemen of bacteriën te doden. Deze zijn zeer effectief, maar hebben helaas een tijdelijke werking. Goede inlegzolen kunnen de stank in je laarzen wel enkele maanden tot een half jaar tegengaan. Andere maskeren de geur slechts door het verspreiden van een parfum. Daar heb je helaas niets aan. Klik hier voor het aanbod op bol.com

Antischimmelpoeder en antibacteriële sprays voor je voeten: deze kan je bij iedere drogist kopen en hoeven niet bijzonder duur te zijn. Door de bacteriën op je voeten en in je schoenen te doden, zorgen deze producten ervoor dat je geen last meer krijgt van nare geurtjes in je schoenen of laarzen.

Wat kan je zelf doen om vieze geurtjes uit je laarzen te verwijderen?

Met de tips hieronder kan je snel aan de slag met het bestrijden van vieze geurtjes in je laarzen. Lees de verschillende tips eens goed door, want er zit vast iets voor je tussen.

Bewaar Je laarzen op de juiste plaatst

Bewaar je laarzen het liefst op een plaats waar ze goed kunnen drogen en met voldoende luchtcirculatie in contact komen.

Bacteriën gedijen goed op donkere, warme en vochtige locaties. Probeer dan ook een lichte, droge en koele omgeving te vinden om je laarzen na gebruik terug te leggen.

Je kunt het drogen van je laarzen stimuleren door deze vol te proberen met oude kranten of om er wat talkpoeder in te strooien.

Wissel je sokken vaak en draag geen katoenen sokken

Net als het schoonhouden van je voeten, zal het vaak wisselen van sokken de vorming van stinkende bacteriën verminderen.

Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van katoen, omdat katoen juist vocht in plaats van het via de huid afvoert Hierdoor raken je voeten sneller vochtig en zal je sneller last krijgen van stinkende voeten en laarzen. In plaats van katoenen sokken, gebruik je liever andere natuurlijke vezels, zoals sokken van hennepvezels

Wissel je sokken vaak en draag geen katoenen sokken

Hou je laarzen altijd goed schoon

Het schoonmaken en schoonhouden van je laarzen is belangrijk om vieze geurtjes in je laarzen te voorkomen. Gelukkig kan je dat met een paar stappen eenvoudig doen.

1. Haal de zolen uit je laarzen en laat deze buiten je laarzen drogen of luchten.
2. Maak de binnenkant van je laarzen schoen met een mengsel van water en azijn.
3. Poets de buitenkant van je laarzen, afhankelijk van het materiaal, met een daarvoor bestemd middel.

Laat je laarzen altijd aan de lucht drogen en spuit het liefst na met een goede schoenenspray.

Huismiddelen tegen vieze geur in je laarzen

Laat je laarzen buiten op het balkon of in de tuin ontluchten.

  • Hebben je laarzen veters en een tong? Doe de tong helemaal omhoog zodat er meer lucht bij kan.
  • Strooi eens wat zout in je laarzen om de stankveroorzakende bacteriën te doden.
  • Gebruik een paar druppels cederhout in je laarzen, dit doodt bacteriën.
  • Gebruik een föhn op de koudste stand om je laarzen sneller te drogen.
  • Vul je laarzen een nachtje met wat kattenbakvulling staan om stank en vocht te absorberen.
  • Strooi bakingsoda (zuiveringszout) in je laarzen en laat deze ’s nachts staan.
  • Leg je laarzen overnacht in de vriezer om de bacteriën te doden.
  • Strooi voor gebruik altijd wat talkpoeder op je voeten.
  • Laat ’s nachts wat citroenschillen in je laarzen liggen voor een frisse citrusgeur.
  • Maak de binnenkant van je laarzen eens schoon met 70% alcohol

Naast deze oplossingen heb je natuurlijk een tal van commerciële producten. Vooral natuurlijke producten op basis van cederhout zijn echte aanraders. Dit omdat cederhout heerlijk fris ruikt en schimmel- en bacteriedodende effecten heeft.

Huismiddelen tegen vieze geur in je laarzen

Ervaringen met een vieze geur in laarzen

Heb jij weleens last gehad van een vieze geur in je laarzen? Kwam dat omdat je last had van veel zweten of juist vanwege stinkvoeten? Maar nog veel belangrijker: hoe ben je er uiteindelijk vanaf gekomen?

Deel jouw ervaringen met ons door jouw ervaringen hieronder in de reacties te plaatsen. Je zult ons daar vast veel mee kunnen helpen!

Mocht jij momenteel last hebben van stank in je laarzen en heb je daar vragen over, schroom niet om hieronder je vraag te stellen. Ik doe mijn best op je vraag zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie