Vieze geur in kledingkast verwijderen: 5+ top tips!

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in kledingkast verwijderen_ 5+ top tips!

Een van de laatste plekken waar je thuis last wilt hebben van een vieze geur is de kledingkast. Dat is immers de plek waar je je kleding bewaart en als daar een vieze geur in komt te zitten, dan loop je daar toch de hele dag mee rond.

Een vieze geur in de kledingkast kan een hele hoop oorzaken hebben, waarvan de meeste te maken hebben met verkeerde of slechte schoonmaakgewoonten of problemen met vocht.

In dit artikel geef ik je meer dan 9 tips waarmee je ervoor kan zorgen dat je kledingkast -en daarmee je kleding- heerlijk fris gaat ruiken. Daarnaast help ik je stap voor stap de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Mocht het zo zijn dat jij last hebt van een vieze geur in de kledingkast, dan kan je een of meerdere van de genoemde tips inzitten. Er zit ongetwijfeld wel een goede voor je tussen. Veel leesplezier!

Pinterest Vieze geur in kledingkast verwijderen_ 5+ top tips!

Schoonmaakgids tegen een vieze geur in de kledingkast

Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je je kledingkast grondig en op de juiste manier kunt schoonmaken om eventuele nare geurtjes te verwijderen en je kledingkast weer stralend schoon en fris te krijgen.

Stap 1: Maak je kledingkast leeg

Haal je kledingkast helemaal leeg. Alles moet eruit, dus ook uit de laatjes, van eventuele hangers en van de planken.

Leg de kleding vervolgens op een goed overzichtelijke plek neer, waar daar moeten we straks nog iets mee.

Stap 2: Grondig reinigen

Neem de stofzuiger en zuig je kast eerst grondig uit. Vergeet de bodem en eventuele laatjes niet.

Maak vervolgens in een emmertje een mengsel van ongeveer 500ml water en 5 eetlepels bleekmiddel. Voeg eventueel wat citroensap of een etherische olie toe voor de geur.

Met dit mengsel gaan we de kast grondig reinigen. Gebruik een doekje om je kast van top tot teen af te nemen. Niet alleen de binnenkant, maar ook de achterkant.

Stap 3: Drogen en organiseren

Nu moet je de kledingkast grondig drogen. Doe je dat niet, dan zal je kledingkast vanzelf weer een vieze geur krijgen en kan je opnieuw starten met het verwijderen daarvan.

Laat tijdens het drogen een aantal ramen en deuren open om het drogen te versnellen.

Terwijl je kast aan het drogen is, kan jij je kleding organiseren. Het belangrijkste is om ieder kledingstuk even na te gaan om te kijken of het schoon is, fris ruikt en droog is. Is dat het geval, dan kan het terug de kledingkast in. Zo niet, dan moet het eerst opnieuw gewassen worden.

Stap 4: Vocht opnemen, geuren opnemen en de kast verfrissen

De volgende drie producten kunnen je goed helpen bij het verwijderen van toekomstige nare geurtjes in je kast:

Vocht en nare geurtjes opnemen en daarnaast een frisse geur door je kast te verspreiden is de beste manier om een nare geur uit je kast te verwijderen en te houden!

Stap 5: Waar moet je nu nog op letten?

Je kledingkast is nu volkomen stankvrij! Maar dat wil je natuurlijk ook langere tijd zo houden.

De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is door goed opletten wat je kast in gaat en hoe je je kast organiseert. Prop je kast nooit te vol. Er moet immers voldoende ruimte zijn voor luchtcirculatie.

Verder is het belangrijk om alleen schone en volledig droge kleren in de kledingkast op te bergen. Al heb je ene kledingstuk maar een paar minuutjes aangehad, dan mag het niet terug de kast in. Hetzelfde geldt voor kledingstukken die nog een beetje damp of vochtig zijn: niet terug in de kast!

Tips om een vieze geur in de kledingkast te verwijderen

Hieronder lees je mijn favoriete trucjes om een kledingkast lekker te laten ruiken. Pas er een toe, of meerdere tegelijk. Het is belangrijk om iets te kiezen wat voor jou werkt en dat je langere tijd vol kunt houden.

1. Bakingsoda

Bakingsoda is een natuurlijk middel dat geurtjes absorbeert. Het is spotgoedkoop en makkelijk te verkrijgen. Je vult simpelweg een bakje met een klein laagje bakingsoda en plaatst dit ergens (open!) in de kast.

Na een maand gooi je de bakingsoda weer weg en vul je het bakje opnieuw met een laagje bakingsoda.

Tip: bakingsoda en natriumbicarbonaat is precies hetzelfde. Bakingsoda uit de supermarkt kost vaak meer dan een zakje merkloos natriumbicarbonaat. Doe je portemonnee een lol een neem eens een kijkje naar dit product:

2. Zeep

Het klinkt wat ouderwets, maar een wat stukken zeep verspreid over de kast zorgt voor een heerlijk frisse geur die je zelf uit kan kiezen.

Je kan de zeep zelfs in de verpakking laten, of met een klein scheurtje in de verpakking achterin de kast zetten. Wat jij wilt! Natuurlijk kan je het ook in een bakje doen waar je de deksel losjes op hebt gezet. Wees creaties.

3. Wattenbolletjes met essentiele olieen

Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een essentiele of geconcentreerde geurolie van te krijgen. Vaak is de geur zo vervlogen, maar wanneer je het op een wattenbolletje doet, zal de lekkere geur langere tijd werken.

Neem een schoteltje en plaats daar wat plukjes of bolletjes watten op. Druppel een essentiële olie naar keuze over de watjes heen en plaats het schoteltje in je kledingkast. In plaatse van een vieze geur, heeft je kledingkast nu een heerlijk frisse geur naar keuze.

3. Wattenbolletjes met essentiele olieen

4. Zelfgemaakte potpourri of kruidenzakjes

Neem heel eenvoudig wat textielen zakjes, zoals van katoen, en vul deze met gedroogde bladeren van planten en kruiden die jij lekker vindt ruiken. Zelfs gedroogde citrusschillen kunnen erin, net wat jij lekker vindt.

5. Sprays en andere producten

Er zijn ontzettend veel verschillende producten op de markt die vieze geurtjes opnemen, onschadelijk maken of camoufleren. Denk aan sprays, buideltjes, zakjes en andere geurverspreiders.

Het fijne hieraan is dat er een ontzettend groot aanbod is en dat je dan ook een flinke keuze hebt. Het nadeel is dat niet alle middeltjes even goed werken. Mijn aanraden is dan ook om altijd online te kopen en de recensies goed door te nemen.

6. Cederhout

Cederhout is een heerlijk fris en schoon ruikende geur. De oliën in cederhout gaat lang mee en geven het gelijkmatig af aan de hun omgeving. Een perfect hulpmiddel om je kledingkast heerlijk fris te laten ruiken!

Cederhout is er in alle soorten en maten te krijgen. Ook specifiek voor kledingkasten, dit omdat cederhout ook nog eens een motten- en insectenwerende werking heeft.

Je kan cederhout in de vorm van balletjes krijgen voor in laatjes, als hangers om je kleding aan op te hangen of als kleide stukken hout voor elders in de kast ideaal! Klik hier voor het aanbod op bol.com, of ga direct voor deze toppers:

Waar komt de vieze geur in de kast nu eigenlijk vandaan?

Je denk misschien dat je kast een vieze geur heeft omdat je je stinkende sportschoenen er in opbergt, maar dat hoeft niet perse waar te zijn. Vaker dan niet is er iets anders aan de hand. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van stank in de kast:

Oorzaak 1: Vocht

Zo’n donkere kast is een ideale omgeving voor bacteriën wanneer er vocht in terecht komt. Zelfs een beetje vocht in de vorm van wasgoed dat niet helemaal droog de kast in gaat is al voldoende om bacteriën en schimmels een perfecte broedplaats te geven.

Berg dan ook nooit vochtige producten op in je kast en laat de kast na het schoonmaken altijd goed luchten!

Oorzaak 2: Ventilatie

In navolging op Oorzaak 1, is het ook belangrijk om gebrek aan ventilatie te benoemen. Je kan je kledingkast zo goed mogelijk tegen allerlei vieze geurtjes beschermen, maar de beste geurverwijderaar blijft altijd nog wel vieze lucht.

De kast goed ventileren is niet zo lastig als het lijkt: laat af en toe een deur open en doe je kast niet te vol. Door deze twee gemakkelijke tips te onthouden, zorg je voor een frisse kledingkast!

Ventilation

Oorzaak 3: Stankveroorzakers in de kast

Andere oorzaken van een vieze geur in de kast zijn onder andere:

 • Vieze of gedragen kleding weer in de kast doen: doe dat niet.
 • Roken in huis: roken is altijd slecht, ook voor je kledingkast!
 • Huisdieren: heb je huisdieren, dan zorg je er het beste voor dat zij niet in de kast kunnen.
 • Insecten en andere plaagdieren: heb je last van bijvoorbeeld motten, doe daar dan direct iets mee.
 • Lekkages: lekkages werken schimmel en bacteriën in de hand, schakel zo snel mogelijk een loodgieter in.
 • Gebruik je kleding kast alleen voor kleding: schoonmaakhulpmiddelen zoals een dweil of stoomreiniger in de kast opbergen is geen goed idee.

Conclusies en ervaringen met een vieze geur in de kledingkast

Wanneer je last hebt van een vieze geur in de kledingkast, dan heeft dat meestal te maken met vocht. Vocht is de grootste stankveroorzaker in de kledingkast omdat dit bacterie- en schimmelgroei bevordert.

Door je kast een grondig schoon te maken en de rest van de adviezen op te volgen, zorg je ervoor dat je kast weer fris gaat ruiken en fris blijft ruiken.

Heb jij een of meer van bovengenoemde tips gebruikt of weet jij misschien een andere manier om een vieze geur in de kledingkast te verwijderen, dan hoor ik dat graag! Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties.

Laat ook een berichtje achter wanneer je vragen hebt over het tegengaan van een vieze geur in de kledingkast. Ik beantwoord alle vragen graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Vieze geur in kledingkast verwijderen: 5+ top tips!”

 1. Beste Peter,
  Bedankt voor je post “Vieze geur in kledingkast verwijderen: 5+ top tips!”; ik ben al ad slag gegaan met stap 2 (reinigen met water&bleek), voor de hangers dan, want die wil ik ook doen om te voorkomen dat “het” via die weg terug in de kast komt…
  Vraagje: als je je kast hiermee reinigt, moet je het dan niet afspoelen vooraleer je de kast droogt? Of is dat niet nodig?
  Dank voor je antwoord!
  Vriendelijke groeten,
  Elisabeth

  Beantwoorden

Plaats een reactie