Vieze geur in glazen uit de vaatwasser: 10+ tips

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in glazen uit de vaatwasser 10+ tips

Er is niets zo vervelend dan een pas schoongemaakte glas uit de vaatwasser pakken om vervolgens met een vieze geur in het glas te worden geconfronteerd.

Een vieze geur in glazen is iets dat vaker voorkomt en wat wel vaker tot frustraties leidt. Ik krijg dan ook relatief vaak de vraag om daar iets op deze blog over te schrijven.

De geur waar men over klagen loopt uiteen van de geur van rotte eieren, tot een vislucht of een muffe geur. Hoe je de geur ook omschrijft, de meeste vormen van stank in glazen zijn gelukkig makkelijk op te lossen.

Dat een glas met een vieze geur uit een vaatwasser kan komen is iets dat veel mensen vreemd vinden. Je wast je glazen immers af om ze schoon en fris te maken!

Soms ligt het probleem aan de zeep die je gebruikt, soms aan de hulpmiddelen die je gebruikt of juist aan jouw manier van drogen. Om te beslissen hoe je het probleem aanpakt, moet je natuurlijk wel weten waar de vieze geur in je glazen vandaan komt.

We beginnen dit artikel dan ook met de meest voorkomende redenen van een vieze geur in glazen en daarna gaan we uitgebreid kijken hoe je die geur kunt tegengaan. Lees maar snel verder!

PinterestVieze geur in de badkamer 5 oorzaken en oplossingen (1)

Hoe kunnen pas gewassen glazen stinken

Je zou het wellicht niet verwachten, maar het is een probleem dat vaak voorkomt. Het klink wellicht wat onlogisch dat pas gewassen glazen stinkend uit de vaatwasser komen, maar toch komt het vaker voor dan je denkt.

Dat glazen met een vieze geur uit de vaatwasser komen kan meerdere oorzaken hebben. De drie meest voorkomende oorzaken vind je hieronder.

Je vaatwasser is vies

De vaatwasser komt met allerlei soorten etensresten in contact. Tel daar de zeepresten en ander viezigheid bij op en je hebt een prima voedingsbodem voor bacteriën en andere stankveroorzakers.

Bedenk je maar eens dat het water steeds met dergelijk vuil in contact komt en daarmee jouw glazen worden schoongemaakt. Geen wonder dat je glazen blijven stinken!

Afhankelijk van je vaatwasser kan het een kwestie zijn van regelmatig het zelfreinigingsprogramma draaien. Is dat geen optie, dan zal je zelf de vaatwasser van binnen moeten gaan schoonmaken. Hieronder lees je daar meer over.

Tip: probeer eens een middel dat speciaal bestemd is om de vaatwasser mee schoon te maken, zoals de Finish Integrale Machine Reiniger (link naar bol.com)

Je gebruikt een verkeerde afwasmiddel

Wederom iets dat onlogisch klinkt, maar je afwasmiddel kan oorzaak zijn van stank. Hoe dat zit? Dat heeft voornamelijk te maken met de mate van mineralen in het water.

Opbouw van mineralen staat ook wel bekend als kalkaanslag en zie je terug op je glazen door de doffe, of zelfs witte, aanslag dat het achterlaat.

Deze mineralen blijven op het glas achter en in tegenstelling tot aan het glas, kunnen bacteriën en andere micro-organismen heel makkelijk aan de aanslag of kalklaag op de glas blijven plakken. Ook wanneer de aanslag (nog) niet zichtbaar is.

In de vaatwasser wordt gebruikt gemaakt van vaatwasserzout om dit tegen te gaan. Dit zout onthardt het water en zorgt ervoor dat er geen kalkaanslag of andere mineralen op je glazen achter kan blijven.

Maak je van vaatwasserzout gebruik, dan zal je zien dat de vieze geur in je glazen ook stukken minder wordt. De bacteriën kunnen dan immers niet meer aan je glazen blijven plakken en dan ben jij van de stank af!

Ook in de afwasmiddel zelf zitten ingrediënten die water ontharden. De beste hiervan heten fosfonaten. Deze zitten tot maximaal 5% in je afwasmiddel en zijn essentieel om glazen fris te laten ruiken. Let dus op de verpakkingen!

Vaatwasmiddel koop je gemakkelijk online! Klik hier om het aanbod aan vaatwasmiddelen op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze topper die gemakkelijk nare geurtjes tegen gaat:

Je gebruikt een verkeerde afwasmiddel

Je laat je glazen niet voldoende drogen

Stank en vieze geuren worden veelal door bacteriën veroorzaakt. Een van de voornaamste aantrekkers van bacteriën is vocht. Wanneer je je glazen dan ook niet goed laat drogen wanneer je ze uit de vaatwasser haalt, dan liggen de stankveroorzakende bacteriën op de loer.

Is de vaatwasser eenmaal klaar met draaien, dan doe je er goed aan om de deur te openen en de tray uit te schuiven. Zo kunnen je glazen goed aan de lucht drogen en goed op kamertemperatuur komen voordat je ze weg zet.

De vaatwasser schoonhouden om stinkende glazen te voorkomen

Zoals hierboven al even kort aangestipt, kan de vaatwasser zelf oorzaak zijn van stinkende glazen. Je kan je glazen immers wel steeds in de vaatwasser zetten om te wassen, maar wanneer je je vaatwasser niet op de juiste manier verzorgt, zullen ze nooit echt schoon worden.

Hieronder lees je een drietal tips die jou kunnen helpen om je vaatwasser schoon te krijgen en te houden!

1. Verwijder etensresten

Etensresten die in de vaatwasser blijven zitten gaan op den duur niet alleen stank veroorzaken, ze zorgen ook nog eens voor verstoppingen en andere problemen aan het apparaat zelf.

Het is dus belangrijk om na iedere wasbeurt, wanneer je de vaatwasser hebt leeggeruimd, goed te controleren of er geen zichtbaar vastzittende etensresten zijn.

Het merendeel van de etensresten wordt met het vuil water weggespoeld, maar als er iets achterblijft, is het belangrijk om dat met de hand weg te halen.

1. Verwijder etensresten

2. Houd de filter schoon

Afhankelijk van de vaatwasser zit er onderaan of achteraan het apparaat een filter dat etensresten en ander (groot) vuil opvangt. Het is belangrijk om deze filter regelmatig schoon te maken.

Voor het schoonmaken van de filter heb je niets bijzonders nodig. Met een sponsje, warmwater en een scheutje afwasmiddel kom je al een heel eind!

Door regelmatig de filter schoon te aken, voorkom je dat er vastzittende etensresten gaan stinken, rotten of de afvoer blokkeren.

Is de filter niet makkelijk te vinden? Pak dan even het boekje van je vaatwasser erbij. In de gebruikshandleiding staat hoe je erbij kunt en hoe je de filter op de beste manier kunt reinigen.

3. Maak de vaatwasser regelmatig schoon

Het schoonmaken van de vaatwasser is iets dat je regelmatig moet doen. Mijn aanraden is om in ieder geval wekelijks de vaatwasser goed schoon te maken. Dat kan met een zelfreinigingsprogramma of even met de hand.

Heeft de vaatwasser een zelfreinigingsprogramma dan is dat makkelijk! Zo niet, dan is het schoonmaken met de had niet lastig:

Maak een sopje van ongeveer een liter water, 100 ml bleekmiddel en een kneepje afwasmiddel. Vervolgens kan je met een sponsje de gehele vaatwasser aan de binnenzijde afnemen.

Na afloop laat je de vaatwasser leeg een volledig wasprogramma draaien op de hoogst mogelijke temperatuur.

Trouwens, dit kun je ook prima doen voordat je de zelfreinigsingsprogramma aanzet!

Je vaatwasser moet nu weer heerlijk fris ruiken en de glazen die er uit komen ook!

Tip: probeer eens een middel dat speciaal bestemd is om de vaatwasser mee schoon te maken, zoals de Finish Integrale Machine Reiniger (link naar bol.com)

Wat kan je nog meer doen om stinkende glazen te voorkomen?

De vaatwasser zelf is niet de enige plek waar je het probleem van stinkende glazen moet zoeken. De vieze geur die in je glazen achterblijven kan ook (deels) een andere oorzaak hebben.

Hieronder lees je de 4 belangrijkste tips om je glazen fris te laten ruiken

Tip 1. Afnemen en afspoelen

Voordat je je glazen en ander vaat de vaatwasser in doet, is het een goed idee om even met een papieren doekje zoveel mogelijk af te nemen. Daarnaast kan je je vaat nog even snel met warm water spoelen voordat je het in de vaatwasser doet.

Hiermee zorg je ervoor dat er geen etensresten in de vaatwasser terecht kunnen komen en dat het water dat in je vaatwasser met de vaat in aanraking komt zo schoon en fris mogelijk is.

Tip 2. Vaatwasserzout en afwasmiddel

Gebruik altijd een toevoeging van vaatwasserzout in de vaatwasser. Je zal direct het verschil merken. Je vaat komt er niet alleen qua geur beter uit, maar je glazen zullen helderder zijn dan gebruikelijk.

Qua afwasmiddel is het belangrijk om een product te kiezen met een zo hoog mogelijke (5%) concentratie aan fosfonaten. Dit kan je lezen op de achterkant van het etiket.

Deze producten hoor je naast elkaar te gebruiken laten je glazen weer heerlijk en als nieuw ruiken! Klik hier om het aanbod aan zout voor de vaatwasser op bol.com te bekijken of ga direct voor onderstaande topper met de beste recensies:

Tip 3. Het leegruimen van de vaatwasser

Is je vaat eenmaal schoon, dan is het tijd om de vaatwasser leeg te ruimen. Maar doe dat wel wanneer alles helemaal droog en op kamertemperatuur is.

Twijfel of je iets droog is? Ga er dan even met een vaatdoek langs voordat je het wegzet.

Tip 4. Schoon materiaal

Deze ligt misschien iets voor de hand, maar ik heb het vaak genoeg gezien om het toch maar te benoemen: sponzen, afwasborstels en vaatdoeken bevatten vangen ontzettend veek bacterieen en viezigheid.

Het vocht gecombineerd met de poreuze omgeving is een ideale broedplaats voor deze microscopische ziekteverwekkers. Doe jezelf, en je vaat, een lol en vervang je sponzen, doekjes, borstels en dergelijke regelmatig.

Ervaring met stinkende glazen uit de vaatwasser

Heb jij ook weleens last (gehad) van glazen die stinkend uit de vaatwasser kwamen? Heb jij een van bovengenoemde tips gebruikt om dit probleem op te lossen, of heb je wellicht andere oplossing voor ons?

Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten. Heb je juist een vraag over het tegengaan van stank in je glazen, dan kan je die hieronder kwijt. Ik beantwoord alle vragen graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

4 gedachten over “Vieze geur in glazen uit de vaatwasser: 10+ tips”

 1. Hi, dank voor alle info op je website. Ik lees dat je zelf last had van stank áchter de koelkast.
  Hier is mijn probleem – misschien heb je een idee: als de afwasmachine enige tijd draait en opwarmt, komt er een vislucht van búiten de afwasmachine.
  De afwasmachine is naast de koelkast ingebouwd en de lucht komt precies tussen die twee vandaan – als ik het tenminste goed heb opgespoord… Enig idee?
  Met hartelijke groet,
  Thea

  Beantwoorden
  • Hoi Thea,

   Dit is een bijzondere… Om hier een zinnig antwoord op te geven heb ik wel iets meer informatie nodig.

   Ik vraag mij namelijk af of je die vislucht binnen in de afwasmachine ruikt nadat deze klaar is. Of ruik je het juist alleen tijdens het draaien?

   Ben benieuwd!

   Gr,
   Peter

   Beantwoorden
 2. hallo , ik houd mijn vaatwasser goed schoon , maar toch af en toe een nare lucht ! dus eens opgelet wat er gegeten was : sla met eieren en slasaus of iets met mayonaise , dan was het weer raak ! anders nooit !

  Beantwoorden
  • Hoi Jaantje,

   Wellicht dat de geur bij jou dan met het “vettige” van de mayo of de slasaus te maken heeft? Iets warmer zetten of een ontvetter erbij (azijn, citroen, druppel regulier afwasmiddel) en je weet het zeker!

   Gr,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie