Vieze geur in fles: wat doe je aan een stinkende waterfles?

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in fles wat doe je aan een stinkende waterfles (1)

Heb je een waterfles of een ander soort fles die maar muf blijft ruiken? Dan ben je niet de enige! Een veelgestelde vraag die ik krijg is wat te doen aan een stinkende fles die ook na het schoonmaken maar muf en vies blijft ruiken.

In dit artikel gaan we bekijken wat je kunt doen om blijvend van de stank in je waterfles af te komen en hoe je die muffe geur ook in de toekomst kunnen blijven voorkomen.

Nu mensen zich steeds meer bewust van hun omgeving raken en we steeds meer afstappen van voor het milieu schadelijke voorwerpen (zoals plastic wegwerp bekertjes) zijn massaal op de hervulbare waterfles overgestapt.

Niet alleen de milieu is een veelgehoorde reden, maar ook de gezondheid en fitness. Gedurende de dag voldoende water drinken is erg goed voor je en dat is dan ook een belangrijke reden dat mensen steeds vaker een bidon of ander navulbare fles om uit te drinken bij zich hebben.

Wat de goede redenen om voor een fles te kiezen ook moge zijn, het grote nadeel van de vieze geur dat er na verloop van tijd ik gaat zitten is een veel gehoord probleem.

Door op de juiste manier je fles of bidon schoon te maken, kan je een vieze geur in de fles voorkomen. Dit is niet alleen fijn, maar ook stukken gezonden. Lees maar snel verder om erachter te komen hoe je je fles stankvrij en lekker fris kunt houden.

Vieze geur in fles wat doe je aan een stinkende waterfles

Hoe kom je van een vieze geur in je fles af

Even afgezien van een muffe lucht, kan een vieze of stinkende waterfles ook nog eens slecht zijn voor je gezondheid. Die stank komt immers ergens vandaan en meestal is die dan ook afkomstig van bacteriën, schimmels of zelfs virussen. Bah!

Dergelijke micro-organismen gedijen het beste in een vochtige en donkere omgeving. Laat jouw drinkfles nou een prima omgeving zijn voor deze stankverwekkers. Een muffe geur in je fles ligt dan ook al snel op de loer.

Het regelmatig omspoelen en het dagelijks op de juiste manier schoonmaken van je navulbare fles of bidon is de eerste stap, hieronder lees je precies wat je moet doen om van een muffe geur af te komen.

Maak gebruik van een flessenborstel

Een van de grootste problemen bij het schoonmaken van een fles is de vorm. Daardoor kan je niet goed de binnenkant van de fles of bidon schoonmaken en blijft er vuil in achter.

Nu denk je misschien dat het schoonmaken van de binnenkant niet zo belangrijk is omdat er toch maar water in gaat, maar dat is verkeerd gedacht. Immers de stank wordt veelal door bacteriën en schimmels veroorzaakt en die komen nu eenmaal gemakkelijk in je fles terecht. Het vocht (water) in de fles is alleen maar goed voor de microscopische beestjes.

De beste oplossing om je fles goed schoon te maken en om nare luchtjes te verwijderen is door gebruik te maken van een flessenborstel. Met een flessenborstel kom je tot helemaal onderaan de fles, tussen alle randjes en in alle gaatjes.

Een flessenborstel is niet duur en bestel je gemakkelijk online. Klik hier om het aanbod aan flessenborstels op bol.com te bekijken, of ga voor deze aanrader:

Maak altijd handmatig schoon met water en zeep

Wanneer je dagelijks je fles met water en zeep wast en dat grondig met behulp van een flessenborstel doet, ben je erg goed op weg om van nare luchtjes in je waterfles af te komen.

Veel mensen denken dat het gebruik van zeep of warm water niet nodig is omdat er toch alleen maar water in gezeten heeft. Dat is zeker niet waar. Je wast de fles immers niet om van restjes water af te komen, het gaat juist om die stank veroorzakende bacterieen en andere microorganismen. Temeer omdat het moeilijk kan zijn om er altijd even goed bij te komen.

Hoewel op vrijwel iedere fles staat dat je het veilig in de vaatwasser kan schoonmaken, raad ik dat van harte af. In mijn ervaring is de vaatwasser bij lange na niet even goed als handmatig met een borstel wassen.

Erge stank? Probeer kokend water!

Ben je een keer vergeten om je waterfles of bidon te wassen, of is de stank heel erg? Probeer dan om je fles een nachtje in een sopje met heet water te leggen.

Breng een pan water aan de kook (dat kan natuurlijk ook met de waterkoker) en knijp er een scheutje afwasmiddel in. Doe het vuur uit en laats de fles of bidon met alle onderdelen zoals de dop of het drinktuitje in het het sopje. Laat nu je fles in een nachtje in het sopje trekken.

Je zal de volgende dag merken dat je fles weer lekker fris ruikt en jij van alle muffe geurtjes af bent. Is dat niet het geval, dan kan je over op onderstaande oplossingen: bakingsoda of azijn.

Fles reinigen met bakingsoda

Bakingsoda is een zeer populaire oplossing voor allerlei nare geurtjes. Dit vanwege de handige eigenschap dat bakingsoda zeer effectief allerlei geurtjes opneemt.

Bakingsoda wordt ook wel verkocht onder de noemer natriumbicarbonaat. Je hebt geen bijzondere soort nodig, dezelfde bakingsoda waar je cake of koekjes mee bakt is prima geschikt. Bakingsoda kan je in de supermarkt kopen, of online. Klik hier om het aanbod aan bakingsoda op bol.com te bekijken.

Ga als volgt te werk:

 • Spoel je fles helemaal om met heet water
 • Voeg een flinke hoeveelheid bakingsoda toe aan de vochtige fles
 • Laat de bakingsoda een uurtje inwerken
 • Vul de fles met bakingsoda en al tot aan de top toe met heet water
 • Doe de dop op de fles en schud het geheel goed door elkaar
 • Laat het geheel ’s nachts intrekken
 • De volgende dag kan je je fles als gebruikelijk wassen en je bent van de stank af!
Fles reinigen met bakingsoda

Geurtjes verwijderen met azijn

Azijn is, net als bakingsoda, een product dat vaak wordt ingezet om nare geurtjes te verwijderen. Vanwege de zuurtegraad van azijn, doodt azijn allerlei microorganismen zoals bacterieen, schimmels en andere stankveroorzakers.

Vul je waterfles of bidon met onverdund natuurazijn en laat deze snachts (met de dop erop) intrekken. De volgende dag maak je je fles goed schoen met water en zeep en dan ben je van de nare geurtjes af.

Het kan zijn dat er dan nog een azijngeur in je fles achterblijft. Als dat het geval is, kan je je fles nog eens met een heet sopje vullen en deze een avondje laten staan.

Geen tijd en liever snel van de stank in je fles af?

Er zijn ontzettend veel producten op de markt die beweren je vaat schoon en fris achter te laten. Dat is helaas niet altijd het geval.

Wil je er zeker van zijn dat je snel en gemakkelijk van nare geurtjes af bent? Maak dan gebruik van Dreft Extra Hygiëne (link naar bol.com) om je waterfles snel schoon te maken. Dit middel gaat effectief nare geurtjes tegen en is prima geschikt om dagelijks te gebruiken.

Ook eens proberen? 

Goed drogen en de stank in je waterfles

Je kan je fles of bidon nog zo goed wassen, maar alles staat of valt bij het op de juiste manier drogen van de fles. Dat is eigenlijk nog belangrijker dan het schoonmaken, want je kan alle bovengenoemde adviezen hebben opgevolgd maar nog steeds van stank last krijgen wanneer je je fles niet goed droogt.

Klaar met schoonmaken? Ga als volgt te werk:

 • Maak de fles zowel van binnen als van buiten met een droge theedoek schoon.
 • Laat de fles daarna nog zeker zo’n 15 minuten aan de lucht drogen met de drop eraf.
 • Bewaar de fles ook altijd zonder dop.
 • Bij voorkeur bewaar je je schone en droge fles in de koelkast. Dit om bacteriegroei en stank te voorkomen.
Goed drogen en de stank in je waterfles

Ervaringen met nare geurtjes in flessen

Je voorkomt een hoop problemen door de flessen en bidons op de juiste manier schoon te maken, te drogen en te bewaren. Door gebruik te maken van de adviezen in dit artikel zorg je er effectief voor de bacteriën en andere stankveroorzakers geen kans maken.

Ik weet dan ook zeker dat je aan de hand van deze tips je waterfles schoon en fris kunt houden. Heb jij meer tips? Laat die dan hieronder in de reacties achter!

Heb jij weleens last gehad van nare geurtjes in je fles of bidon? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties. Ik ben vooral benieuwd hoe jij er uiteindelijk vanaf bent gekomen!

Mocht je nog vragen hebben over het tegengaan van stank in je drinkflessen, ook dan ben je van harte welkom om een berichtje achter te laten. Ik beantwoord alle vragen graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie