Vieze geur in de oven: 5+ eenvoudige oplossingen

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in de oven_ 5+ eenvoudige oplossingen (2)

Wie in de keuken een vieze geur ruikt, doet er goed aan ook eens naar de oven te kijken (of te ruiken!). Vieze geurtjes vanuit de kuiken worden vaak veroorzaakt door de stank vanuit de oven.

Veel mensen slaan de oven over, omdat ze vaak het idee hebben dat een sterke geur nu eenmaal bij de oven hoort of dat de oven al zo lang niet is gebruikt dat ze het niet meer als voor de hand liggende oorzaak zien.

Maar een oven kan wel degelijk, zelfs vrij vaak, oorzaak zijn van nare geurtjes. Er kan veel mis gaan bij het gebruik van de oven, denk aan gemorst vet dat gaat branden of etensresten die gaan rotten.

In dit artikel benoem ik de meest voorkomende oorzaken en bijbehorende geuren en oplossingen voor stank vanuit de oven. Aan de hand van de drie meest voorkomende oorzaken van een vieze geur in de oven gaan we kijken wat we eraan kunnen doen.

Ook geef ik een hele lijst aan tips waarmee je kan zorgen dat je oven altijd lekker blijft ruiken. Lees nu maar snel verder!

Pinterest Vieze geur in de oven_ 5+ eenvoudige oplossingen

Drie meest voorkomende oorzaken van een vieze geur in de oven

Ovens kunnen nu eenmaal stank veroorzaken. Dat is helemaal niet zo gek wanneer je bedenkt dat er eten in klaargemaakt wordt dat kan aanbranden, morsen, rotten en nog veel meer!

Maar dat er eten in een oven wordt klaargemaakt betekent ook dat we er voorzichtig mee om moeten gaan. We kunnen immers niet zomaar allerlei hardnekkige en chemische middelen in de oven gaan gebruiken.

Hieronder lees je de drie meest voorkomende oorzaken van een vieze geur in de oven en mijn oplossingen erop.

Tip! Een goede ovenreiniger is een goede manier om nare geurtjes te bestrijden. Klik hier om het aanbod aan ovenreinigers op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze topper:

Een chemische lucht

Voor de mensen met die net een nieuwe oven hebben gekocht, is dit een veel voorkomend probleem: een chemische lucht vanuit de oven. Vaak wordt deze lucht omschreven als een chemische lucht, een geur van plastic of oude knakworstjes.

Deze lucht komt voor bij nieuwe ovens, of ovens die niet vaak zijn gebruikt. De binnenkant van een oven wordt door de fabrikant voorzien van een laagje isolatie waarmee de binnenkant van de oven wordt voorzien om de hete lucht zoveel mogelijk binnen te houden.

Dit laagje isolatie kan flink gaan stinken de eerste keren dat het goed heet wordt. Gelukkig gaat dat na verloop van tijd weg en kan het geen kwaad.

Het is dan ook altijd aan te raden om een nieuwe oven in te laten draaien door deze een half uurtje te laten branden. Vooraf kan je de oven nog even goed schoonmaken.

Blijf je last houden van de chemische lucht? Ga dan als volgt te werk:

 • Neem de binnenkant van de oven af met een doekje warm water met een druppeltje azijn.
 • Laat de oven 30 minuten op de hoogste stand branden.
 • Zet de deur van de oven open en laat deze volledig afkoelen.
 • Herhaal de eerste drie stappen zeker 3 keer.

Je oven moet nu van de chemische lucht zijn ontdaan. Is dat niet het geval, dan is het belangrijk contact op te nemen met de leverancier van de oven. Meestal hoeft dat niet en lost dit probleem de vieze geur vanuit de oven prima op!

Een brandlucht of de geur van verbrand voedsel

De oorzaak van deze lucht is precies zoals het klinkt: er brand iets in de oven. Meestal is dat ongevaarlijk, maar wel erg vervelend.

Een brandlucht komt meestal doordat er eten of vet is gemorst en dat is vervolgens onderop de oven terecht gekomen. Iedere keer dat de oven aan staat worden deze etensresten weer verbrand en daardoor ontstaat er een vieze geur in de oven.

De meeste moderne ovens hebben hier een zelf reinigende functie voor. Vaak zorgt de oven er dan door middel van ventilatie voor dat de etensresten in een opvangbakje terecht komen en dan hoef jij het alleen maar te legen.

Maar of je oven nu wel of niet een zelfreinigingsfunctie heeft, het is altijd goed om af en toe zelf de oven grondig schoon te maken.

Hoe ga je te werk om de vieze geur van verbrand voedsel uit je oven te halen:

 • Zorg ervoor dat de oven helemaal is afgekoeld.
 • Haal de oven helemaal leeg, alle trays en platen moeten eruit.
 • Met een stofzuiger kan je de oven goed uitzuigen. Verwijder wel eerst alle borstels en opzetstukken, maak gebruik van de kale slang.
 • Vervolgens maak je de oven met warm water en azijn goed schoon.
 • Laat de oven aan de lucht drogen door de ovendeur open te laten.

Let wel, of je nu last hebt van stank of niet, het is altijd verstandig om tijdens als na het gebruik van de oven te zorgen voor voldoende ventilatie.

Tip! Een goede ovenreiniger is een goede manier om nare geurtjes te bestrijden. Klik hier om het aanbod aan ovenreinigers op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze topper:

Een brandlucht of de geur van verbrand voedsel (1)

Een gaslucht, zwavellucht of de geur van rotte eieren

Merk je een gaslucht, een zwavellucht of de geur van rotte eieren uit je oven komen, dan kan er sprake zijn van een gaslek. Het is belangrijk om daar uiterst zorgvuldig mee om te gaan. Volg deze insructies op:

 • Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht.
 • Open deuren en ramen.
 • Maak geen vuur.
 • Doe lampen of elektrische apparaten niet aan of uit.
 • Bel het Nationaal Storingsnummer 0800-9009.
 • Ga naar buiten en wacht op de storingsdienst.

Tips tegen stank in de oven

 • Maak je oven regelmatig schoon, ook wanneer je de oven al even niet hebt gebruikt.
 • Voorzie je oven van een lekkere geur: Vul een bakpan met een laagje water en voeg daar citroensap, vanille, kaneel, nootmuskaat of een andere lekkere geur aan toe.
 • Aangekoekt vuil kan je het beste schoonmaken met bakingsoda, azijn of een combinatie van de twee.
 • Probeer zoveel mogelijk schoon te maken met natuurlijke schoonmaakmiddelen.
 • Na gebruik altijd nagaan of er niets is gevallen, vooral vet of voedsel dat kan rotten.
 • Maak geen gebruik van chemische producten die ammonia of bleek bevatten, die zorgen alleen maar voor meer stank.
Tip! Bakingsoda is het allerbeste middel tegen stank en nare geurtjes. Klik hier om op bol.com bakingsoda te bestellen, of neem eens een kijkje naar het merk hieronder:
Tips tegen stank in de oven (2)

Conclusies en ervaringen met een vieze geur in de oven

Het regelmatig schoonmaken van de oven zorgt ervoor dat je oven altijd lekker fris blijft ruiken. Vooral door gebruik te maken van natuurlijke schoonmaakmiddel of huismiddelen als bakingsoda en azijn.

De meest voorkomende redenen van nare luchtjes in de oven zijn het niet vaak genoeg schoonmaken, gemorst voedsel of een defecte oven. Ook een nieuwe oven kan flink stinken! Vermeid zoveel mogelijk het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen.

Heb jij ervaring met stank vanuit de oven? Hoe heb jij dat toen opgelost en heb je ervaring met de bovengenoemde middelen en methoden? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten.

Ook wanneer je vragen hebt over het verwijderen van een vieze geur in de oven kan je die hieronder kwijt. Stel je vraag en ik doe mijn best om erop te antwoorden en je weer verder te helpen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Vieze geur in de oven: 5+ eenvoudige oplossingen”

 1. We hebben sinds dec een neff hetelucht oven. Sinds enkele dagen stinkt hij vreselijk aan de rand rondom de oven. Het lijkt op een lijnvlucht echt vreselijk.
  Gebruik oven niet iedere week maar is al wel vaker gebruikt. Schoon gemaakt met zelf reiniging programma
  Jullie nog tips of contact met neff opnemen?

  Beantwoorden
  • Hoi Joost,

   Met Neff contact opnemen is natuurlijk altijd goed. Is de omgeving van de oven stoffig? Zou het verband stof kunnen zijn dat je ruikt?

   En wat bedoel je met de rand rondom de oven? De buitenkant?

   Gr,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie