Vieze geur in de koelkast: 5 stappen tegen nare geurtjes

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in de koelkast 5 stappen tegen nare geurtjes

We kennen het allemaal: je koopt groente, fruit of zuivel en stopt dat netjes in de koelkast weg. Je vergeet wat je in huis hebt gehaald, of je plannen zijn veranderd en voordat je het weet heb je last van een vieze geur in de koelkast.

De koelkast is van nature een donkere en vochtige omgeving en dus deels een goede omgeving voor bacteriën, schimmels en andere stankveroorzakers om in te verblijven.

Hoe langer de veroorzakers van stank in de koelkast ongezien blijven, hoe erger de vieze geur wordt en hoe lastiger het wordt om deze te verwijderen.

Maar bedorven of voedsel dat voer de datum is, is maar een deel van het probleem. Het niet op de juiste manier opslaan van restjes, niet-opgeruimde ongelukjes en het niet regelmatig schoonmaken van de koelkast zijn ook veel voorkomende oorzaken van een vieze geur.

Hieronder geef ik eerst een stappenplan tegen een vieze geur in de koelkast. Vervolgens lees je nog veel meer tips, trucs en uitleg over het verwijderen van stank.

Ga maar snel aan de slag, want de koelkast is waarschijnlijk de laatste plek in huis waar je van stank en nare geurtjes last wilt hebben!

Pinterest Vieze geur in de koelkast 5 stappen tegen nare geurtjes

5 stappen tegen een vieze geur in de koelkast

Hieronder lees je in 5 eenvoudige stappen wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je koelkast weer lekker fris en schoon ruikt.

Stap 1: Haal de koelkast leeg

Voordat je aan de slag kunt gaan met het bestrijden van een vieze geur in de koelkast is het erg belangrijk dat je de koelkast uit zet en vervolgens helemaal leeg haalt. Niet alleen al het voedsel moet eruit, maar het is ook aan te raden om alle laatjes, rekjes en andere accessoires te verwijderen.

Je hoeft die accessoires niet gelijk grondig schoon te maken, maar door er even wat keukenreiniger op de te spuiten of ze in een sopje van warm water en wat afwasmiddel te leggen, ben je een heel eind op weg.

Stap 2: Een goed schoonmaakmiddel

Hoewel je met een willekeurige keukenreiniger, allesreiniger of een natuurlijke oplossing ver kan komen, raad ik het gebruik van een gespecialiseerd en daarvoor bestemd product aan.

De koelkast is immers een ruimte waar je voedsel bewaart en je wilt die vanzelfsprekend hygiënisch schoon hebben. Alleen een geur maskeren is niet voldoende, gemorst eten en drinken moet worden schoongemaakt en aangehard viezigheid moet je effectief los kunnen maken.

Voor de beste schoonmaakbeurt van je koelkast, raad ik het gebruik van Witte Reus Spray Keukenreiniger (link naar bol.com) aan.

Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende schoonmaakmiddelen te krijgen.  Klik hier om het aanbod van alle geschikte schoonmaakmiddelen op bol.com te bekijken of ga direct voor mijn aanrader:

In combinatie met een goed schoonmaakmiddel raad ik het gebruik van een microvezel doek aan. Dergelijke doeken zijn speciaal bestemd om zelfs de kleinste deeltjes viezigheid en stankveroorzakers weg te werken. Daarnaast is het verstandig om een zacht schuursponsje bij de hand te hebben.

Stap 3: Schoonmaken

Je bent nu klaar om met het echte schoonmaakwerk aan de slag te gaan en de vieze geurtjes uit je koelkast te werken.

Spray de schoonmaakmiddel royaal in en om de koelkast. Vergeet de buitenkant en alle randjes van de deur niet. Vervolgens kan je met behulp van je de microvezel doek en de schuurspons de koelkast grondig onder handen nemen.

Vervolgens is het belangrijk om de rekjes, lades en alle andere accessoires die je uit de koelkast hebt gehaald op dezelfde manier te reinigen.

Alleen al door dit te doen, zou je koelkast stukken frisser moeten gaan ruiken. Maar, we zijn nog niet klaar.

Neem wat bakingsoda (natruimbicarbonaat) op je spons of microvezeldoek en wrijf deze goed in op alle reeds schoongemaakte oppervlakken. Bakingsoda is een natuurlijk absorberende stof en zal ervoor zorgen dat zelfs de meest hardnekkige vieze geurtjes uit je koelkast verdwijnen.

Nare geurtjes in de koelkast voorkomen

Stap 4: Navegen en drogen

Ben je eenmaal klaar met het “echte” schoonmaakwerk, dan is het tijd om de puntjes op de i te zetten. Even belangrijk als het schoonmaken, is het navegen en het drogen van je koelkast.

Neem alle schoongemaakte oppervlakken met een vochtige doek af. Het is belangrijk om tussendoor goed de doek af te spoelen zodat je het achtergebleven schoonmaakmiddel en de bakingsoda echt weghaalt.

Vervolgens is het belangrijk om zowel de koelkast als alle accessoires goed aan de lucht te laten drogen. Laat de deur van de koelkast open staan en zet nog geen spullen terug totdat de koelkast helemaal droog is.

Stap 5: Terugzetten en weggooien

Is de koelkast eenmaal goed droog, dan kan je de koelkast weer aan zetten. Laat de koelkast eerst goed op de juiste temperatuur komen (ongeveer 4 graden Celsius) en ruim de koelkast in. Vergeet niet om bij het inruimen goed naar de houdbaarheidsdata van alle producten te kijken. Gooi weg wat weg moet!

Nare geurtjes in de koelkast voorkomen

Is je koelkast eenmaal vrij van nare geurtjes en goed schoongemaakt, dan is het belangrijk om de koelkast zo te houden. Door onderstaande tips toe te passen, zorg je ervoor dat je koelkast voor langere tijd fris blijft ruiken.

Stel de koelkast altijd goed in en hou deze op de juiste temperatuur. Rond 4 graden Celsius is ideaal.

Maak de koelkast wekelijks schoon en houd maandelijks een grote schoonmaak door de stappen hierboven te volgen.

Laat een schoteltje bakingsoda in de koelkast staan, deze absorbeert nare geurtjes en is tot een week lang effectief. Na een week leeg je het bakje en vervang je de bakingsoda voor verse.

Maak gebruik van goed afsluitbare bakjes om voedsel in te bewaren. Bij voorkeur glazen bakjes, deze houden minder geur vast.

Azijn is een effectief en natuurlijk alternatief voor schoonmaakmiddelen. Probeer het eens!

Stel de ventilatie in de koelkast zo hoog mogelijk in. Hoe meer ventilatie, hoe gelijkmatiger de temperatuur in je koelkast zal zijn.

Houd een thermometer in de koelkast om de temperatuur in de gaten te houden.

Stap 3 Schoonmaken

Ervaring met een vieze geur in de koelkast?

Wie bovengenoemde adviezen opvolgt zal zeker van de vieze geur in de koelkast verlost zijn. Merk je dat de vieze geur ook na een grondige schoonmaakbeurt blijft hangen, dan is de kans aanwezig dat er iets met de koelkast aan de hand is. Dan is het een goed idee om een monteur in te schakelen.

Heb jij weleens last gehad van een vieze geur in de koelkast, dan ben ik benieuwd wat jij allemaal gedaan hebt om van de stank af te komen. Wellicht heb jij nog goede tips die je met ons kunt delen!

Je kunt jouw ervaringen delen door hieronder in de reacties een berichtje achter te laten. Ook wanneer je vragen hebt over het verwijderen van stank in de koelkast of anderszins, kun je die hieronder kwijt.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie