Vieze geur in de badkamer: 5 oorzaken en oplossingen

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in de badkamer 5 oorzaken en oplossingen (1

Een vieze geur in de badkamer is iets dat iedereen wel eens overkomen is. Vaak ben je er na een goede schoonmaakbeurt vanaf, maar soms blijft de stank toch langer in je badkamer rondhangen dan je had gehoopt.

Dergelijke nare geurtjes in de badkamer kunnen veel verschillende oorzaken hebben en dus zijn er ook meerdere oplossingen. Hieronder lees je precies waar je allemaal op moet letten om je badkamer weer lekker fris te laten ruiken.

Eerst geef ik wat algemene informatie over de nare geurtjes die je tegen kan komen en hoe je er snel vanaf kunt komen. Daarna gaan we dieper in op de meest voorkomende oorzaken en wat je daar zoal tegen kan doen.

Wacht niet langer en lees verder om erachter te komen hoe je van de vieze geur in je badkamer af kunt komen.

Pinterest Vieze geur in de badkamer 5 oorzaken en oplossingen

Hoe snel van een vieze geur in de badkamer af te komen

Weet je niet precies wat de oorzaak is van de vieze geur in je badkamer en blijft de geur al een aantal dagen of zelfs langere tijd hangen? Dan is de kans groot dat je met een rioollucht te maken hebt..

Het “fijne” aan deze oorzaak van stank is dat de naam al zegt waar je het moet zoeken: het riool. Meestal kan je er zelf al heel gauw iets aan doen. Kom je er met deze stappen toch niet uit, dan kan je hieronder naar een ander oorzaak kijken.

Wel is het belangrijk om snel iets aan een rioollucht te doen. Het is ten eerste een teken dat er ergens iets niet goed is en ten tweede is het nou ook niet erg fris en gezond om dag in dag uit een rioollucht binnen te krijgen.

Ontstoppen en spoelen

De reden dat we dit artikel hiermee beginnen is omdat een vieze geur in de badkamer dat een rioollucht als oorzaak heeft meestal lekker snel en gemakkelijk is op te lossen.

Ga als volgt te werk:

Stap 1: Laat alle kranen een minuutje voluit lopen. Dit doe je allereerst om te kijken of het water goed weg loopt en ten tweede om de waterstop (een laagje water in een U-vormig buis) te herstellen. Dit zorgt ervoor dat een rioollucht niet meer naar boven kan.

Tip! Vergeet de douche niet, een eventueel toilet, het kraantje voor de wasmachine en meer van dergelijke bronnen.

Stap 2: Doe een beetje gootsteenontstopper in alle buizen en afvoeren. Niet alleen de wastafel, maar bijvoorbeeld ook het doucheputje en de afvoer van de wasmachine. Dit doe je niet alleen tegen verstoppingen, maar ook om bacteriën en andere stankveroorzakers tegen te gaan.

Als dit je probleem heeft opgelost en ben je van de stank in de badkamer af, dan ben je klaar! Zo niet, lees dan gauw verder!

Tip: Een goede gootsteenontstopper koop je eenvoudig online. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga direct voor de volgende topper met uitstekende recensies:

Ontstoppen en spoelen

Heb je een lekkage?

Mocht het voorgaande je probleem niet hebben opgelost, en merk je nog steeds een rioollucht in je badkamer? Een lekkage is een ander veel voorkomend probleem.

Ga de badkamer na op water dat er niet hoort. Veeg met je hand langs de onderzijde van wastafel. Voelt dat nat aan?

Lekt er ergens een kraantje of juist een afvoerbuis?

Meestal is dit een kwestie van een rubbertje vervangen, maar soms moet er een loodgieter aan te pas komen. Dat weet je pas wanneer je het probleem hebt gevonden.

Andere oorzaken van een rioollucht in de badkamer

 • Toilet in de badkamer
 • Kapotte (stand)leiding
 • Wasmachine defect

5 Meest voorkomende oorzaken en oplossingen van een vieze geur in de badkamer

De badkamer is een ruimte in huis waar vieze geurtjes vaak voorkomen. Met de methode hierboven ben je vaak snel van stank, maar wanneer dat niet het geval is dan kunnen de tips hieronder je vast helpen.

Afhankelijk van de oorzaak van de geur, vertel ik je precies wat je moet doen om de stank te verhelpen.

1. Vloer goed schoonmaken

De vloer in de badkamer is een verzamelplaats voor haren, huidschilfers, tandpasta, zeepresten en andere viezigheid. Al dit vuil vormt een perfecte voedingsbasis voor bacteriën en andere stankverwekkers.

Heb je weleens in de douche gestaan en dat het je is opgevallen hoe glad de ondergrond aanvoelt? Dat komt door het laagje bacteriën die zich daarop is voort gaan planten.

Bij het voortplanten van deze bacteriën komen er allerlei vieze luchtjes vrij. De stank die je in je badkamer krijgt kan dan omschrijven worden als rotte eieren, muf, rioollucht of meer van dergelijke noemers.

Gelukkig is het vrij makkelijk om dit tegen te gaan. Met behulp van een scheutje chloor of bleekmiddel en een spons, kom je een heel eind! Vermeid zachtere schoonmaakmiddelen en ga direct voor de bacteriedodende middelen. Daar zit immers het probleem.

Mocht je een stoomreiniger hebben, dan is dit de perfecte klus voor een stoomreiniger.

Bedenk je ook dat al deze viezigheid tijdens het douchen ook nog eens in het doucheputje komt. In de wastafel komt ongetwijfeld gel, haarlak en tandpasta terecht. Het is dus ook belangrijk om de afvoer goed schoon te maken. Ik raad hiervoor het gebruik van een goede ontstopper aan.

Een goed schoonmaakmiddel koop je gemakkelijk online! Klik hier om het aanbod aan schoonmaakmiddelen voor de badkamer op bol.com te bekijken, of ga voor deze populaire oplossing:

2. Neem het toilet onder de loep

Voor wie een toilet in de badkamer heeft, kan het verstandig zijn om deze eens goed onder de loep te nemen wanneer je last hebt van een vieze geur die je maar niet kwijt raakt.

De meest voorkomende plaatsen om naar te kijken zijn:

 • De stortbak
 • De afvoer naar het riool
 • De valpijpmanchet aan de achterzijde van de pot
 • Een gebarsten pot

De meeste problemen omtrent een toilet kan je zelf oplossen door het vervangen van een onderdeel, die zijn veelal los verkrijgbaar in de bouwmarkt. Lukt je dat niet, dan kan het inschakelen van een loodgieter uitkomst bieden.

3. Slechte ventilatie

Een badkamer is een ruimte waar veelal warm water wordt gebruikt. Dit komt in de lucht te zitten en kan vervolgens bij een slechts ventilatie niet weg.

Wanneer de vochtige lucht je badkamer niet uit kan, werkt dat schimmel- en bacteriegroei in de hand. De stank die men hierdoor in de badkamer treft wordt vaak als muf omschreven. Reden te meer om goed te ventileren.

Heb je een mechanische of elektrische ventilatie in de badkamer, dan is het belangrijk om deze in ieder geval tijdens het douchen goed hoog te zetten. Heb je die niet, dan is het belangrijk om een raam open te zetten of achteraf zeer goed te luchten.

3. Slechte ventilatie

4. Overloopgat in de wastafel schoonmaken

Het gaatje dat veelal midden-boven in de wastafel zit, heet een overloopgat. Een dergelijk gat zorgt voor de afvoer van water wanneer deze niet door de reguliere afvoer naar beneden kan.

Een dergelijk overloopgat gaat ongelukjes zoals overstroomde wastafels tegen. Maar wanneer het overloopgat niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan er een ranzige geur uit komen!

Immers, het overloopgat komt ook met vocht en viezigheid in aanraking en maar weinig mensen maken deze goed schoon.

Je kunt het overloopgat met een allesreiniger uitbaggeren, maar makkelijker is met behulp van een beetje ontstopper. Ga als volgt te werk:

 • Plaats een gootsteenstop over de afvoer van de wastafel.
 • Laat de wastafel volstromen met warm water en draai vervolgens de kraan dicht.
 • Doe een kleine hoeveelheid ontstopper in het water.
 • Draai de kraan weer een beetje open zodat het water met de ontstopper langzaam het overloopgat in stroomt

5. Wastafelplug en trekknop

Een wastafelplug en de bijbehorende trekknop zijn handige hulpmiddelen om in plaats van een gootsteenstop de afvoer af te sluiten. Maar het is wel belangrijk om deze regelmatig te reinigen.

In de wastafelplug komt van alles terecht, van zeepresten tot haren en tandpasta, het is dan ook belangrijk dat je deze regelmatig reinigt om bacteriegroei en andere stankverwekkers te voorkomen.

Badkamer schoon en stank-vrij schoonmaken? Onderstaand schoonmaakpakket van HG is daarvoor een ideale oplossing. De gebruikservaringen en recensies zijn lovend; kijk maar:

Ook last gehad van een vieze geur in de badkamer?


Met behulp van de tips, trucs en methoden in de artikel ben je hopelijk eenvoudig van de vieze geur in je badkamer af gekomen.

Wellicht heb jij zelf ook nog goede tips, producten of huismiddelen waarmee je van de stank in de badkamer af weet te komen? Zo ja, deel jouw ervaringen met het schoon en stankvrij maken van je badkamer hieronder in de reacties.

Ook wanneer je vragen hebt over het verwijderen van stank en nare geurtjes in de badkamer, kan je die hieronder kwijt.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie