Vieze geur in de afwasmachine? Dat los je zo op!

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in de afwasmachine_ Dat los je zo op!

De afwasmachine is nou juist de plek in huis waar je niet geconfronteerd wilt worden met vieze geurtjes. Je maakt er dagelijks je bestek, glazen en borden in schoon en wie wil er eten van borden die stinken omdat ze uit een vies ruikende afwasmachine komen?!

Het is dan ook heel vervelend wanneer je bij het opendoen van de afwasmachine geconfronteerd wordt met een vieze geur. Dat betekent dat je snel actie moet ondernemen, want het zal er niet vanzelf beter op worden.

Om een vieze geur in de afwasmachine zo doeltreffend mogelijk aan te pakken, is het verstandig om erachter te komen wat de oorzaak van de stank is. Dat zal veelal liggen aan een combinatie van factoren, waaronder opbouw van zeepresten, bacteriën of schimmels.

Dat de afwasmachine na verloop van tijd gaat stinken is zo gek nog niet, je doet er immers dagelijks vuile vaat in waar nog restjes eten en drinken in kunnen zitten. Dat, tezamen met de zeepresten, zorgen vaak voor een vieze geur.

In dit artikel leg ik je precies uit waar zo’n vieze geur vandaan komt en wat je tegen de vieze geur in de afwasmachine kunt doen om er snel vanaf te komen. Lees nu snel verder.

Pinterest Vieze geur in de afwasmachine_ Dat los je zo op!

De beste oplossingen tegen een vieze geur in de afwasmachine

Hieronder lees je de 5 beste oplossingen tegen een vieze geur in de afwasmachine. Wanneer je deze toepast, kan je er zeker van zijn dat je snel van de stank in je afwasmachine afkomt en dat die ook wegblijft!

Chloor of bleekmiddel

Veroorzakers van stank zijn veelal micro-organismen in de vorm van bacteriën en schimmels. Door deze te doden kan je je ervan verzekeren dat je snel van de nare luchtjes af bent.

Het toepassen van deze methode is niet lastig en een flesje chloor kost nagenoeg niets. Giet simpelweg een scheutje chloor (of bleekmiddel) waar je normaliter de zeep in de machine doet, stel je afwasmachine op de langste wasprogramma en op de hoogste temperatuur in. Laat de afwasmachine nu lekker zijn gang gaan.

Na afloop is het belangrijk om goed het zeepbakje schoon te maken met wat lauw water en ook de deur en de binnenkant even goed af te nemen. Laat vervolgens de deur open staan totdat je afwasmachine van binnen helemaal droog is.

Je moet nu van de stank af zijn!

Wist je dat HG een speciale reinigingsmiddel heeft voor stinkende vaatwassers? Probeer deze eens:

Chloor en bleekmiddel

Rubberen afdichting reinigen

Wanneer de binnenkant of het zeepbakje vuil is, heb je dat snel genoeg door. Maar de echte stankveroorzaker is vaak de rubberen afdichting van de deur. Hier kan na verloop van tijd allerlei viezigheid in terecht komen.

Doordat de afdichting vaak geribbeld is, zie je niet dat die vuil is en sta je er vaak niet bij stil. Toch is het belangrijk om deze schoon te maken.

Heb je ‘m al een tijd niet schoongemaakt, neem dan een rol keukenpapier en grijp zoveel mogelijk viezigheid tussen de rubber weg. Blijf doorgaan totdat er niets meer overblijft.

Vervolgens neem je een vochtige doek met een druppeltje chloor of bleek en reinig je hiermee het rubber zo grondig mogelijk. Je zal zien dat er flink wat schimmel uit komt. Spoel altijd goed na, draai desnoods een leeg wasje.

Na iedere wasbeurt is het een goede idee om de rubberen afdichting even af te nemen. Dat hoeft niet lang te duren: even een vochtige doek eroverheen halen en je bent klaar. Dit zal je op den duur enorm in de vieze geurtjes schelen!

Maak gebruik van de zelfsreiniginsprogramma

Zelf ben ik er ook schuldig aan, maar de meeste mensen gebruiken de zelfreinigingsprogramma van de afwasmachine veel te weinig. Bijna iedere afwasmachine heeft er een en hij zit er niet voor niets op.

Uit onwetendheid of om geld, energie of water te besparen wordt deze functie niet gebruikt. Doe dat wel. Het gaat niet alleen stank tegen, maar zorgt er ook nog eens voor dat je afwasmachine veel langer mee gaat. Op den duur bespaar je er geld mee!

Zet de temperatuur van de afwasmachine lekker hoog en draai de het zelfreinigingsprogramma regelmatig. Tegenwoordig doe ik dat eens in de twee weken. Ik raad jou van harte aan om hetzelfde te doen.

Door gebruik te maken van een middel als onderstaande integrale reinigingsmiddel voor de vaatwasser, heb je een nog beter resultaat. Klik hier om het hele aanbod aan reinigingsmiddelen voor de vaatwasser op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze topper:

Regelmatig ontstoppen

Soms kan het voorkomen dat je na het grondig schoonmaken en het opvolgen van alle adviezen nog altijd last hebt van een vieze geur in de afwasmachine. Vaak zit het probleem dan niet zozeer in de afwasmachine, als in de afvoer.

In de afvoer kan immers ook allerlei viezigheid en zeepresten gaan ophopen die na verloop van tijd kunnen gaan stinken. De oplossing is vrij eenvoudig: maak de afvoerslang los van de afvoer en doe daar wat ontstopper in.

Eens paar maand een scheutje ontstopper in de afvoer doen (niet in de afwasmachine!) zorgt ervoor dat je geen last hebt van stank uit de afvoer. Zelfs wanneer je geen verstopping hebt of wanneer er geen sprake is van een zichtbare ophoping kan deze techniek heel wat schelen.

Probeer het maar eens!

Een ontstopper koop je heel makkelijk online. Klik hier om het aanbod aan ontstoppers op bol.com te bekijken, of kies de ontstopper van HG welke ik je persoonlijk aan kan raden:

Vieze geurtjes opnemen

Met behulp van bovenstaande adviezen heb je ervoor gezorgd dat je de oorzaak van de vieze geur in de afwasmachine hebt aangepakt. Maar het is een goed idee om ook de uitwerking ervan aan te pakken.

Zijn de stank-veroorzakende bacteriën en schimmels eenmaal gedood, dan wil je immers dat er een lekker fris ruikende afwasmachine tegenover staat. En laten we wel wezen: chloor en bleek ruiken niet zo fris!

Tijdens het regelmatig draaien van het zelfreinigingsprogramma voeg je een mengsel van azijn en bakingsoda (natriumbicarbonaat) toe aan de afwasmachine. Een kopje, of ongeveer 200ml, azijn is prima. Qua bakingsoda voeg je een eetlepel of 2 a 3 toe. Laat de het zelfreinigingsprogramma zijn ding doen en je afwasmachine ruikt weer als nieuw.

Heeft jouw afwasmachine geen zelfreinigingsprogramma, dan zet je je afwasmachine aan op een volledige programma (wassen op hoog temperatuur en maximaal centrifugeren).

Het gebruik van azijn en bakingsoda werkt trouwens ook erg goed tegen kalkaanslag en voorkomt ook nog eens verstoppingen.

Hoe voorkom je stank vanuit de afwasmachine

Voorkomen is beter dan genezen. Met de volgende tips zorg jij ervoor dat je uberhaupt geen last meer krijgt van vieze geurtjes in de afwasmachine!

Was op de juiste temperatuur: Vaak wordt door producenten van afwasmiddelen aangegeven dat er op heel koel kan worden gewassen. En hoe leuk dat ook klinkt, vanaf 60c a 80c ben je pas echt goed aan het schoonmaken.

Maak gebruik van de juiste afwasmiddelen: Een goed afwasmiddel is de investering dubbel en dwars waard.

Laat de afwasmachine luchten: Veel mensen sluiten na gebruik direct de deur van de afwasmachine. Dat is niet goed, want daarmee werk je schimmel- en bacteriegroei in de hand. Laat de deur altijd open staan totdat de afwasmachine van binnen helemaal droog is.

Wat te doen tegen de geur van rotte eieren in de afwasmachine

Er zijn twee soorten stank die vaak als voorbeeld worden genoemd van nare geurtjes waar men in de afwasmachine mee te maken heeft, dat is de stank van rotte eieren en een rioollucht. In de onderstaande delen gaan we deze twee soorten stank nog eens extra onder de loep nemen.

Een geur in de afwasmachine dat wordt omschreven als de stank van rotte eieren wordt meestal veroorzaakt door een opbouw van bacteriën, schimmels en zeepresten die aanwezig zijn.

De zeep- en voedselresten kunnen gaan rotten, schimmels en bacteriën gaan zich in de donkere en vochtige omgeving van jouw afwasmachine voortplanten en jij zit vervolgens met een flinke stank.

Door regelmatig gebruik te maken van een schoonmaakmiddel voor de vaatwasser, bespaar je je een hoop moeite. Klik hier om het aanbod aan reinigingsmiddelen op bol.com te bekijken, of neem eens een kijkje naar deze:

De geur van rotte eieren oplossen

De oplossing tegen deze nare geur in de afwasmachine ligt in het schoonmaken. Ga als volgt te werk:

 • Neem met een vochtige doek en wat bleekmiddel of chloor de hele buitenkant van de afwasmachine af. Maak vervolgens de deur en de rubberen deursluiting helemaal schoon.
 • Voeg een scheutje ontstopper toe aan de buis waar de afvoer naartoe gaat.
 • Voeg 300 ml chloor of bleekmiddel toe aan een kopje waslade van de afwasmachine en laat het apparaat op de hoogste stand een volledig wasprogramma doorlopen.
 • Maak het zeepbakje van de afwasmachine goed schoon.

Je afwasmachine is nu helemaal schoon. Het is nu een kwestie van de afwasmachine schoon houden door de uitgebreide adviezen die ik hierboven heb gegeven goed en regelmatig op te volgen.

Er komt een rioollucht uit de afwasmachine

Een rioollucht uit de afwasmachine is een ander veelgehoord probleem. Deze nare geur heeft meestal twee oorzaken:

 • Er is sprake van een opbouw van viezigheid als zeepresten, voedselrestjes en dergelijke in het riool.
 • Je hebt de afwasmachine een tijd lang niet gebruikt waardoor er geen waterslot meer aanwezig is.

Beide problemen zijn relatief makkelijk te verhelpen. Ik leg hieronder uit hoe te werk te gaan.

Een rioollucht verhelpen

Een rioollucht verhelpen

Het verwijderen van een rioollucht is over het algemeen een relatief makkelijk op te lossen probleem. Ga als volgt te werk:

 • Ontkoppel de afvoerslang van je afwasmachine naar het riool.
 • Giet een scheutje ontstopper in de afvoer naar het riool.
 • Giet er direct een liter kokent water in.
 • Voeg nu het restant van de ontstopper toe en laat deze de opgegeven tijd inwerken.
 • Spoel volgens de instructies van de ontstopper na.
 • Laat nu een lege was draaien op een uitgebreid programma met een temperatuur van 60c.
Een middel dat perfect is voor het reinigen van de afvoer waar je wasmachine op aangesloten is, is onderstaand middel van HG:

Conclusies en ervaringen met een vieze geur in de afwasmachine

Hetis nu eenmaal een feit dat een afwasmachine met veel viezigheid in aanraking komt. Wanneer je de afwasmachine niet regelmatig grondig schoonmaakt, gaat die viezigheid zich opbouwen en zit jij met de stank.

De vieze geur vanuit de afwasmachine is dan ook vaak een opbouw van zeepresten, bacterieen en schimmels die gaan stinken. Gelukkig is de oplossing vrij eenvoudig.

Door regelmatig grondig schoon te maken, de riool vrij van viezigheid te houden en kwetsbare onderdelen zoals het zeepbakje of de rubberen deurafdichting schoonmaakt, voorkom je nare luchtjes en zorg je ervoor dat de afwasmachine langer meegaat.

Heb jij bovenstaande tips geprobeerd, of weet jij er misschien nog meer? Deel dan jouw ervaringen met een vieze geur in de afwasmachine door hieronder in de reacties een berichtje achter te laten. Ook wanneer je vragen hebt, kan je die hieronder kwijt. Ik help je graag verder!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie