Vieze geur in bank: hoe haal je die eruit?

Deel dit bericht op Pinterest:

Vieze geur in bank

Mensen brengen meer tijd op hun bank door dan dat ze denken. Bankzn zijn dan ook echte magneten voor wat betreft vieze geuren. Wanneer je kinderen of huisdieren hebt, is het af en toe hebben van een vieze geur in je bank bijna onvermijdelijk.

De geur van huisdieren, gemorst eten en drinken, lichaamsgeuren en nog veel andere vieze geuren vinden na verloop van tijd hun weg naar je bank. Soms is de echt echt vies en andere keren is het meer een muffe geur.

Met stof bekleden banken laten veel meer geur door en absorberen de geur veel beter dan leren of kunststof baken. In dit artikel ga ik je op eenvoudige en wijze leren hoe je zeer effectief de vieze geur uit je bank kunt verwijderen.

De bekleding hoeft meestal niet grondig te worden gereinigd als deze verder niet zichtbaar vuil is. Het verwijderen van een vieze geur in een bank is een eenvoudig proces waarbij de geur wordt geabsorbeerd en wordt verwijderd voordat het in je bank kan trekken.

Afhankelijk van de oorzaak en de ernst, kan het nodig zijn om dit proces meerdere keren te herhalen of een andere techniek toe te passen. Hieronder lees je precies hoe dat zit.

Pinterest Vieze geur in bank

Met een stoomreiniger vieze geur uit de bank verwijderen

Heb je last van een vieze geur in de bank die je er niet zomaar uit krijgt? Dan biedt een stoomreiniger wellicht uitkomst! Stoom doodt vanwege de hoge temperatuur bacteriën en andere veroorzakers van een vieze geur. Een stoomreiniger is ook een ideaal hulpmiddel om je elders van vieze geuren te ontdoen, zoals geuren in het tapijt of in je matras.

Het gebruik van een stoomreiniger om een vieze geur uit de bank te verwijderen is eenvoudig: verwijder de kussens van je bank en leg ze opzij. Vul de stoomreiniger met water en sluit deze aan. Stoom eerst de rugleuning en armleuningen van de bank goed en grondig door. Vervolgens stoom je de rest.

Zorg ervoor dat je langzaam genoeg werkt zodat de hitte voldoende tijd heeft om zijn werk te doen. Herhaal dit proces voor de afzonderlijke kussen, vergeet daarbij de zijkanten niet. Laat de bank volledig drogen voordat je de kussens weer op de bank legt. Het helpt om een raampje in de kamer open te zetten.

Een stoomreiniger is multi-inzetbaar en hoeft niet duur te zijn. Klik hier om het aanbod aan stoomreingers op bol.com te bekijken of ga direct voor onderstaande alleskunner met uitstekende recensies:

Vieze geur in gestoffeerde banken

Stoffen banken of banken met stoffen bekleding staan erom bekend om vieze geuren lang vast te kunnen houden. Gelukkig hoeft het niet lastig te zijn om van die vieze geuren in de bank af te komen.

Ga als volgt te werk om vieze geuren uit een stoffen bank te krijgen:

 • Stofzuig de bank grondig, het liefst met een opzetstuk voor meubilair als je die hebt. Verwijder al het stof, haar en vuil. Doe hetzelfde voor eventuele kussens.
 • Bestrooi de bank en de kussens met bakingsoda (ook wel zuiveringszout genoemd). Zet de kussens wel even ergens apart en rechtop neer.
 • Laat het zuiveringszout minstens een half uur. De bakingsoda absorbeert de geuren van de stof en kussens.
 • Stofzuig de bank een tweede keer om de bakingsoda te verwijderen.

Je bank ruikt nu hopelijk weer lekker fris! Mocht dat nog niet helemaal het gewenste resultaat hebben opgeleverd, dan kan je aan de hand van onderstaand middel de stoffen bank iets grondiger reinigen.

Vieze geur in gestoffeerde banken

Zelfgemaakt middel tegen vieze geur in een stoffen bank

Meng onderstaande ingedienten in een spuitfles:

 • 1 kopje water
 • 1/2 kopje natuurazijn
 • 1/2 kopje 70% alcohol
 • Enkele druppels citroenolie of een kneepje verse citroensap
 • Eén druppel afwasmiddel

Deze spray verdrijft niet alleen vieze geurtjes, maar doodt ook nog eens bacteriën en zorgt voor een heerlijk frisse geur.

De spray is erg eenvoudig in gebruik. Je haalt de kussen van de bank en laat deze even apart. Vervolgens spray je de kussens aan beide kanten en de bank als geheel.

Eventueel overtollige spray kan je met stoffen of papieren doekjes afnemen en daarna aan de lucht goed laten drogen.

Vieze geur in kunststof of leren banken

Een kunststof of leren bank is vaak goed te reinigen en trekt veel minder viezigheid en vieze geurtjes aan dan een stoffen bank. Toch kan het voorkomen dat je op of in een leren bank last krijgt van vieze luchtjes. Hieronder leer ik je precies hoe je die kunt verwijderen.

Het allerbelangrijkste dat je tegen vieze geurtjes op een kunststof of leren bank kunt doen is om gemorste eten en drinken direct met een vochtig doekje op te vegen. Dat geldt ook voor ongelukjes van huisdieren en ander viezigheid dat op de bank terecht is gekomen.

Is er om wat voor reden dan ook een vieze geur in je leren of kunststoffen bank gaan zitten, die je er maar moeilijk uit krijgt? Met onderstaande twee tips moet dat zeker lukken!

Schoonmaken met citroensap

De meeste vieze geuren kan je er vaak met citroen uit krijgen. Dit is de minst ingrijpende manier om van vieze luchtjes in je bank af te komen.

Citroen neutraliseert de vieze geur en laat een schone, frisse geur achter, maar heeft ook blekende en anti-bacteriële eigenschappen.

Om je bank met citroen te reinigen, meng je gelijke delen water met citroensap en poets je je leren of kunsttoffen bank met een vochtige doek en het citroenmengsel schoon.

Het is daarna altijd goed om met een schone doek en water het citroensap weer weg te poetsen voordat het teveel in gaat werken.

Schoonmaken met citroensap

Schoonmaken met zeep

Niet alle soorten zeep zijn altijd even goed om op kunststoffen of leren banken te gebruiken. Een natuurlijke zeep, zoals castillezeep of juist gespecialiseerde zeep voor de jouw bank is altijd goed.

Meng een theelepel natuurlijke zeep, zoals castillezeep of leerzeep, met ongeveer 200ml warm water. Neem de bank grondig af met het sopje en vergeet daarbij de kussens niet.

Veeg vervolgens de zeepresten af met een vochtig doekje en laat de dank en de kussens daarna drogen. Met een beetje geluk ben je direct van de stank af!

De beste castillezeep is die van Dr Bronner. Klik hier om dit product op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze lekkere geur:

Krijg je een vieze geur niet uit je bank?

Mocht het zo zijn dat je na herhaaldelijk reinigen van de bank maar niet van die vieze geur afkomt, dan zit het probleem vaak dieper. Waarschijnlijk is de stank dan in het schuim binnen in de bank of in de kussens terecht gekomen.

Verwijder het schuim wanneer dat mogelijk is, vaak via een ritssluiting, en gebruik een stoomreiniger om deze schoon te maken.

 • Bankschuim is vaak wasbaar, dat kun je beter even voor de zekerheid nakijken.
 • Vaak kan je de stoffen omtrekken ook in de wasmachine wassen.
 • Maak bij het wassen gebruik van een hygiënische toevoeging.

Hou vieze geurtjes van je bank!

Nadat je de geur van je bank hebt verwijderd, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat die vieze geur nooit meer terug komt. Dat doe je als volgt:

 • Leren of kunststof banken neem je ten minste een keer per week af met een vochtige doek.
 • Stoffen en beklede banken dien je minimaal een keer per week grondig te stofzuigen.
 • Ben je in het bezit van een stoomreiniger, dan is het regelmatig stomen van de bank een goede manier om van vieze geurtjes af te komen.
 • Door gebruik te maken van een hoes, kan je je bank zelf beschermen en kan je deze makkelijker regelmatig wassen.

Ervaringen met het verwijderen van een vieze geur in de bank

Heb jij weleens last gehad van een vieze geur in de bank? Om wat voor geur ging het toen en hoe heb je deze uit de bank gehaald? Deel jouw ervaringen met ons door hieronder een berichtje achter te laten.

Ook wanneer je momenteel last hebt van een vieze geur in de bank, kan je hieronder je vraag kwijt. Ik probeer je dan zo snel mogelijk weer verder te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Vieze geur in bank: hoe haal je die eruit?”

 1. Ik ga overmorgen langs bij holland&barett voor castile zeep. Onze leren bank stinkt heel erg (vind ik, mijn nan ruikt niks). Niet altijd maar wel vaak, vooral savonds en smorgens. Soms ruik ik het al als ik de trap afloop dus ik hoop echt dat dit gaat helpen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie