Toilet blijft stinken: 8 oorzaken en oplossingen!

Deel dit bericht op Pinterest:

Toilet blijft stinken_ 8 oorzaken en oplossingen!


Vraag je je weleens af hoe het komt dat je toilet maar blijft stinken, ook nadat deze grondig is schoongemaakt? Dan is dit het artikel voor jou!

Aan de hand van de 8 meest voorkomende oorzaken van stank uit het toilet, bied ik je tips, trucs en oplossingen over hoe je van die vervelende geur af kan komen.

Met wat luchtverfrisser kan je prima de stank wat verdoezelen, maar dat werkt maar tijdelijk. En wanneer het echt erg wordt, kan je het probleem beter bij zijn oorzaak oplossen. Daar help ik je graag bij.

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waardoor je toilet toch blijft stinken, ook na een schoonmaakbeurt en gelukkig zijn de meeste ook vrij eenvoudig te verhelpen. Lees hieronder snel verder om van de stank uit het toilet af te komen!

Toilet blijft stinken_ 8 oorzaken en oplossingen! (1)

Een snelle oplossing voor een stinkend toilet!

Ik kan me best voorstellen dat je op zoek bent naar een snelle oplossing om van de stank in het toilet af te komen zonder heel het artikel te hoeven doorlezen. Helaas moet ik je dan een beetje teleurstellen.

Om voor goed van het probleem af te komen, zal je toch iets aan de oorzaak moeten doen. Maar tot die tijd, kan je best gebruik maken van een snelle oplossing om even niet met die ranzige geur geconfronteerd te worden.

Om direct een heerlijk frisse geur in de WC te krijgen die heel de dag blijft hangen, is een Air Wick Essential Mist Automatische Geurverspreider (link naar bol.com) de perfecte oplossing.

Zoek je meer iets dat de oorzaak van het probleem aanpakt? Dan is heeft HG een zeer geschikte oplossing voor je: de HG Alle Nare Geurtjes Weg Spray. Zie het product hieronder of klik hier voor alle geuroplossingen van bol.com

1. Er wordt niet goed of niet vaak genoeg schoongemaakt

Het schoonmaken van het toilet is erg belangrijk om vieze geurtjes buiten de deur te houden. Niet alleen vaak genoeg schoonmaken is belangrijk, maar ook op de juiste manier en met de juiste spullen.

Het allerbeste middel om een toilet goed schoon en vrij van stank te krijgen is bleekmiddel. Desnoods met een geurtje. Met bleek doodt je alle schimmels, bacteriën en andere stankverwekkers. Eventueel zijn er verschillende soorten bleekmiddelen met een lekker geurtje te krijgen.

Bij het schoonmaken is het belangrijk dat je -alles- in de badkamer schoonmaakt. Dus niet alleen de WC-pot, maar ook de vloer, de muur en zelfs het ventilatierooster.

Maar wat dacht je van de wc-borstel en het potje waar je deze in doet? Of het zitje voor je peuter? Allemaal spullen in de badkamer waar die vieze geur vandaan kan komen. Maak je badkamer dan ook altijd helemaal goed schoon, en alle spullen erin ook!

. Er wordt niet goed of niet vaak genoeg schoongemaakt

2. Onvoldoende water in de pot


Dat laagje water onderaan in de WC pot heeft een hele belangrijke functie: het afsluiten van de riool zodat er geen stank naar boven kan komen. Dit heet een waterslot.

Het kan voorkomen dat er onvoldoende water in de pot terecht komt zodat je ook na het schoonmaken een vieze geur vanuit je toilet blijft houden. De geur is dan het rioollucht dat naar boven kan komen vanwege onvoldoende water.

Dat er onvoldoende water in de pot zit kan een heleboel oorzaken hebben:

  • Weinig gebruik van het toilet
  • Verdamping
  • Lekkage
  • Onvoldoende spoelwater
  • Verstopping

Om er achter te komen waar het probleem zit, is het goed om het toilet door te trekken en te kijken of er voldoende water in zit. Zo ja, dan heb je voldoende spoelwater en zit er “boven” geen verstopping.

Laat nu de deksel enige tijd naar beneden en kijk of er na verloop van tijd minder water in de pot zit. Dan is er geen sprake van verdamping of een lekkage.

Je kan vervolgens slechts tot de conclusie dat de vieze geur uit het toilet ergens anders vandaan komt, of dat er weinig van het toilet gebruik wordt gemaakt. Denk je het tweede? Probeer dan eens per dag even door te spoelen, ook al is het toilet ongebruikt gebleven.

3. Kitrand onder het toilet beschadigd

De kitrand onder je toilet houdt vieze geurtjes zoals rioollucht en andere onaangename luchtjes buiten de deur. Het is belangrijk dat die in goede conditie blijft.

Vermoed je dat het probleem van de aanhoudende stank uit je toilet weleens hiermee te maken kan hebben? Dan kom je daar snel genoeg achter.

Neem eens een kijkje naar de kitrand en let daarbij op barstjes, scheuren, verkleuringen of zelfs schimmels? Zie je iets zitten? Dan is dat waarschijnlijk de oorzaak van jouw stankprobleem

Haal met een stanleymes de oude kitrand weg, maak de omgeving goed schoon en droog en breng vervolgens een nieuwe kitrand aan.

De beste kit die je voor deze klus kunt gebruiken is een kit speciaal bestemd voor sanitait, zoals de Bizon Siliconenkit voor Sanitair (klik hier om dit product op bol.com te bekijken) 

4. Schimmels en bacterieen

Het toilet is de plek in huis waar veel viezigheid terecht komt. Dat gepaard met vocht in een omgeving dat het merendeel van de dag donker is en je hebt de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën.

Laten schimmels en bacteriën nu net de meest voorkomende stankveroorzakers in huis zijn! Dus heb je je toilet schoongemaakt en blijf je nog met een vieze geur zitten? Dan is de kans groot dat er ergens in of rondom het toilet sprake is van schimmels of bacteriën die je niet goed hebt schoongemaakt.

De allerbeste middel om in en om het toilet van schimmels en bacteriën af te komen is bleekmiddel. Dit middel doodt deze stankveroorzakers direct wanneer het ermee in aanraking komt.

5. Kapotte WC pot

Mensen staan er niet vaak bij stil, maar een WC-pot kan ook stuk. En een kapotte WC-pot kan zeker een oorzaak zijn van een aanhoudende stank vanuit het toilet terwijl deze wel goed schoon is.

Dat komt omdat de WC-pot rioollucht en andere nare geurtjes tegenhoudt. Wanneer er ook maar een klein scheurtje in komt, kan de lucht naar boven komen en zit jij in de stank.

In eerste instantie kan je een scheurtje prima dichtkitten, maar dat houdt eens op. Als je merkt dat de WC-pot gebarsten is of anderszins niet meer in orde is, is het beter om een nieuwe WC-pot aan te schaffen.

5. Kapotte WC pot

6. Onvoldoende luchtafvoer of ventilatie

In iedere toilet of badkamer heb je wel een ventilatierooster waar vocht en nare geurtjes door naar buiten kunnen. Wanneer deze verstopt komen te zitten, kunnen vieze geurtjes niet meer weg en zit jij in de stank. Hoe goed je ook schoonmaakt!

Om te beginnen, kan je met een stofzuiger proberen om het rooster goed schoon te maken. Helpt dit niet, dan is de kans groot dat het elders verstopt zit.

Wellicht zit de afvoer verstopt door een vogelnestje, bladeren of ander viezigheid. Kan je dat zelf niet zien, of kan je er zelf niet bij, dan is het inschakelen van een schoorsteenveger vaak een goede oplossing. Een schoorsteenveger kan ook de ventilatiebuizen voor je schoonmaken.

Woon je in een flat, dan zou de stank ook nog van de buren vandaan kunnen komen. Daar kan je helaas niets aan doen, behalve eens met de buren overleggen of zij iets ruiken. Wellicht zou je daar de VvE of woningbouw bij kunnen betrekken.

7. Problemen met de montage

Aan een toilet kan van alles stuk: schroeven kunnen los raken, kraantjes kunnen kapot, rubbertjes kunnen het begeven, de pot kan gaan wiebelen, kitranden kunnen stuk, de vlotter kan kapot en nog veel meer.

Kan je er makkelijk bij en heb je verstand van zaken, dan kan je er wellicht zelf eens naar kijken. Een rubbertje kan iedereen wel vervangen en een schroef aandraaien is ook niet zo lastig.

Maar toiletten zijn met de tijd steeds complexer geworden en bij de meeste zwevende toiletten kan je vaak niet eens veel doen. Dan moet je wel een loodgieter inschakelen.

Heb je van alles geprobeerd en blijft de toilet stinken? Dan zit hier mogelijk je probleem.

8. Stortbak wordt nooit schoongemaakt

We hebben nu wel de meeste voor de hand liggende problemen van een stinkend toilet wel benoemd, maar er is een boosdoener waar je weinig over hoort: de stortbak!

Er is bijna niemand die de stortbak schoonmaakt. Soms wel van buiten, maar van binnen niet. En dat terwijl het schoonmaken niet lastig is:

Spoel de toilet goed door, maak het klepje aan de bovenkant los en doe er een kneepje bleekmiddel in. Laat de stortbak helemaal vol lopen en trek een uurtje niet door.

Na een uurtje kan je doortrekken en moet je van je stankprobleem af zijn!

Tip! Zit er niet anders op dan een nieuwe stortbak of nieuwe onderdelen zoals een vlotter kopen? Klik dan hier voor het aanbod aan stortbakken en aanverwante zaken van bol.com.

Ervaringen met een toilet dat blijft stinken?

De meeste mensen die last hebben van stank op het toilet grijpen direct naar luchtverfrissers en geursprays. Dat is prima, maar lost vaak het onderliggend probleem niet op.

In dit artikel heb ik aan de hand van de 8 meest voorkomende oorzaken van ene stinkend toilet opgegeven wat je kunt doen om van de stank af te komen. Gelukkig kan je er is de meeste gevallen zelf prima mee aan de slag.

Goed schoonmaken, regelmatig onderhoud en ingrijpen bij problemen is het beste dat je kan doen om problemen met aanhoudende stank te voorkomen.

Heb jij ervaring met een toilet dat na het schoonmaken maar een vieze lucht blijft afgeven? Wat heb je er toen aan gedaan om er vanaf te komen. Heb je wellicht een van de tips genoemd in dit artikel gebruik?

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie