Stinkend water uit de kraan: oorzaken en oplossingen

Deel dit bericht op Pinterest:

Stinkend water uit de kraan oorzaken en oplossingen

Er is niets zo vies als het inschenken van een glas water om tot de conclusie te komen dat je een glaasje vol stinkend kraanwater in de hand hebt. Dat kan even schrikken zijn, maar het is verstandig om kalm te blijven en goed te achterhalen waar het probleem in zit zonder allerlei conclusies te trekken.

De geur van het water kan veel zeggen over het probleem en over waar de stank vandaan komt. Zo heb je een muffe geur, de geur van rotte eieren, een chloorlucht en een paar andere omschrijvingen die duiden op problemen met het water dat uit de kraan komt.

Door het uitvoeren van een paar eenvoudige controles, kan je er vaak snel achter komen waar die stank uit de kraan vandaan komt en weet je gelijk hoe je het moet verhelpen.

Hieronder lees je precies hoe je zelf kan uitzoeken wat het probleem is en aan de hand daarvan wat je moet doen om het tegen te gaan.

Last van stinkend water uit de kraan? Geen probleem, lees maar snel verder hoe je dat op moet lossen!

Pinterest Stinkend water uit de kraan oorzaken en oplossingen (1)

Waar komt het stinkend water vandaan?

Om na te gaan waar het probleem zit, is het verstandig om een paar korte proeven te doen. Hiermee weet je binnen enkele minuten vaak al wat de oorzaak is van het stinkend water uit de kraan en waar je de oplossing moet vinden.

Hebben de buren er ook last van?

Vraag bij een van je buren na of zij ook last hebben van stinkend water uit de kraan. Is dit wel het geval, dan heeft een verdere zoektocht naar de oorzaak of de oplossing geen zin. Je zal dan bij je waterbedrijf terecht moeten.

Hebben je buren er geen last van, dan ligt de oorzaak bij jou in huis of in de omgeving en zal je verder moeten zoeken.

Heb jij er bij alle kranen in huis last van?

Probeer uit alle kranen in huis een beetje water te tappen in verschillende, schone, glazen. Ruik goed of de stank alleen vanuit een enkele kraan komt, of uit meerdere kraanen.

Is het probleem in alle kranen te vinden, dan doe je er weer goed aan om naar je waterbedrijf te bellen voor hulp. Het probleem ligt hoogstwaarschijnlijk daar.

Komt het stinkend water maar uit een enkele of een aantal kranen, dan ben je weer een stapje dichter bij het probleem.

Stinkt zowel het warme als het koude water?

Het is nu belangrijk om na te gaan of de stank zowel in het warme als in het koude water te vinden is. Zit het probleem alleen in het warme water en niet in het koude water, dan moet je het probleem in de boiler, CV of geiser zoeken.

Komt uit de koude kraan al een vieze geur, dan weet je in de omgeving van welke kraan het probleem zit.

Is het niet toevallig het glas?

Voor de zekerheid: glazen kunnen flink stinken. Ook pas schoongemaakte glazen, of zu nu uit de vaatwasser komen of dat je ze met de hand hebt gewassen.

Voordat je aan het water gaat snuffelen is het dan ook erg verstandig om even na te gaan of de vieze geur die je hebt geroken niet gewoon in het glas zit, want dat probleem heeft natuurlijk weer in hele andere oplossing!

Vertrouw je het water niet vanwege de stank? Je kan een eenvoudig hulpmiddel kopen om het water te zuiveren, klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken. Toch liever een blijvende en vaste oplossing? Probeer dan eens een kraanfilter zoals deze:

Is het niet toevallig het glas

Hoe verhelp je stinkend water uit de kraan?

Nu je weet waar het probleem zit en of je er zelf mee aan de slag moet, kunnen we naar de oplossingen gaan kijken.

Het verhelpen van een probleem met stinkend water kan erg lastig zijn, of juist heel gemakkelijk, afhankelijk van wat het probleem is.

Om je hier weer mee op weg te helpen, lees je hieronder per “geur” wat het is en wat je ermee aan moet.

Water ruikt naar chloor of heeft een chemische lucht

In Nederland wordt door de meeste waterbedrijven geen gebruik gemaakt van chloor. Er zijn wel een aantal bedrijven die hele kleine hoeveelheden aan het drinkwater toevoegen, maar dat is echt minimaal.

In principe zou je hier dus nooit een chemische geur of smaak aan het water mogen ruiken of proeven.

Vaak is ontstaat het probleem door een opbouw van bacteriën in leiding die niet regelmatig worden gebruikt. De oplossing is dan vaak simpel: laat een minuut of 3 de water flink doorlopen. Je zal merken dat je na enkele minuten de geur niet meer in een nieuw glas water zal ruiken.

Wat eventueel wel kan, is dat de geur weg is en na enkele dagen/weken weer terug komt. Dat is een slecht teken, want meestal betekent dat dat je ergens een (kleine) lekkage hebt zitten. In dit geval is het verstandig om de omgeving goed na te gaan op vochtopbouw en de lekkage te (laten) repareren)

Tip! Heb je buiten Nederland last van een chloorlucht of chemische lucht, dan kan dat heel goed zo zijn omdat daar ook daadwerkelijk chloor aan het water wordt toegevoegd. In het buitenland is dat namelijk wel gebruikelijk en zijn de hoeveelheden stukken hoger dan hier.

Water ruikt naar chloor of heeft een chemische lucht (1)

De geur van rotte eieren

Omschrijf je de geur of smaak van het water als rotte eieren, dan is het probleem vrij duidelijk: je hebt last van een bepaald soort bacteriën in de leidingen die bepaalde stoffen uit het water opnemen en een afvalstof in het water uitscheiden dat een vieze geur heeft en ruikt naar rotte eieren.

Hoewel het erg vies klinkt, zijn deze bacteriën ongevaarlijk en is dit een van de meest voorkomende oorzaken wanneer het gaat om een smerig glas water!

Wat je het beste kunt door is vaak en veel doorspoelen, een beetje zonde van het water, maar toch de beste manier om die bacterieen weg te krijgen.

Als het bacterieprobleem na de warmwater voorziening zit, is het goed om deze even flink heet te zetten en met heet water de leidingen door te spoelen. Hitte doodt immers de meeste bacteriën op slag.

Maar ja, als het probleem verder in de leidingen aanwezig is, is dit weer geen optie omdat het water daar nooit warm is. Dan heeft alleen veel en vaak spoelen zin.

Water ruikt muf

Heeft het water een muffe geur en is het een probleem waarvoor je bij het drinkwaterbedrijf terecht moet? Dan ligt je leiding hoogstwaarschijnlijk ergens open. Wellicht heb je dan ergens last van een (kleine) lekkage. Ook heb je kans dat er op een andere manier iets in je leiding terecht is gekomen dat er niet hoort.

Dergelijke problemen kan je vaak gemakkelijk verhelpen door je kraan een minuut of drie vol open te zetten en flink door te spoelen.

Lost dit het probleem niet op, dan zit het probleem of dieper (en dan moet je een loodgieter inschakelen) of zal er ergens sprake zijn van een kleine lekkage.

Een kleine lekkage is namelijk meer dan voldoende om, waar het water en de lucht met elkaar in aanraking komen, voor schimmelgroei te zorgen. De schimmels kan dan in het water terechtkomen en jij zit vervolgens met een glaasje muf water.

Benzine- of gaslucht aan het drinkwater

Ruikt of smaakt je water naar benzine, gas of olie, dan is er iets goed mis. Dat komt vrijwel alleen voor wanneer dergelijke stoffen met het drinkwater in aanraking komen.

Je ziet dat eigenlijk alleen in afgelegen gebieden met een eigen waterpomp of in het buitenland. In de stad, vooral in oudere woningen, kan je dat ook hebben wanneer je nog een ouderwetse benzinetank onder de grond hebt.

Hoe dan ook, het water mag je niet meer drinken totdat je het drinkwaterbedrijf hebt ingeschakeld en het onderliggend probleem is verholpen.

Neem hoe dan ook het zekere voor het onzeker! Je kan een eenvoudig hulpmiddel kopen om het water te zuiveren of te testen, klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken. Toch liever een gezonde, goedkope en blijvende en vaste oplossing? Probeer dan eens een keramische kraanfilter zoals deze:

En wat als het probleem in de boiler of C.V. ketel zit?

Zeker wanneer je een tijdje de boiler of C.V.-ketel niet hebt gebruik, kan deze een vieze lucht geven – althans, het warme water dat je uit de kraan tapt.

Vaak wordt de geur dan omschreven als die van rotte eieren of een rioollucht. Ook hierbij is de oorzaak een opbouw van bacteriën. Je ziet dit het meest na een vakantie.

De oplossing is gelukkig niet lastig: zet de boiler of C.V.-ketel op de hoogste stand en spoel flink heet water door. Hiermee doodt je de bacteriën en spoel je ze uit de leidingen en je ketel. Erg makkelijk!

Wanneer je toch een onderhoudscontract hebt met een monteur voor de Cv-ketel of boiler, dan is het goed om deze even te laten komen. Het vervangen van het verwarmingselement kan ook nog eens helpen.

Ervaringen met stinkend water vanuit de kraan

Een vieze geur van water uit de kraan kan allerlei oorzaken hebben, maar de meeste zijn gelukkig niet schadelijk voor de gezondheid en vaak prima zelf op te lossen door te spoelen en de temperatuur hoog te zetten.

Heb jij nog meer tips of ideeën die ik in dit artikel kan verwerken, dan hoor ik dat graag. Ook wanneer jij zelf ervaringen hebt op het gebied van stinkend water uit de kraan, hoor ik dat graag. Door jouw ervaringen te delen, help je andere mensen.

Laat ons hieronder in de reacties weten of jij weleens last hebt gehad van stinkend water, wat de oorzaak was en hoe je dat hebt opgelost.

Mocht je juist vragen hebben over de oorzaak of de oplossingen van stank uit de kraan, dan kan je die hieronder kwijt. Ik doe mijn best om alle vragen zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie