Stinkend riool: de oorzaak en de oplossing van rioollucht in huis

Deel dit bericht op Pinterest:

Stinkend riool de oorzaak en de oplossing van rioollucht in huis (2)

Wanneer je in of om huis een rioollucht ruikt, dan kan er iets mis zijn wat je onmiddellijke aandacht behoeft. De geur van een stinkend riool is niets is dat je niet zomaar mag negeren, dus kom direct in actie. In dit artikel leg ik je precies uit wat je moet doen.

Ruik je in de badkamer, het toilet of de keuken een erge rioollucht, dan kan dat duiden op een verstopping, een lekkage of andere problemen. In het minst erge geval is het simpelweg de stinkende geur van het riool dat ontsnapt omdat je sifon of waterslot niet meer werkzaam is.

Maar in andere gevallen kan het duiden op een kostbaar probleem waarvoor je een loodgieter in moet schakelen.

Sowieso mag je een probleem als dit nooit zomaar negeren. Een stinkende rioollucht in huis kan, naast dat het heel vervelend is, schadelijk zijn voor de gezondheid.

In rioollucht kan namelijk een flinke hoeveelheid aan methaangas of waterstofsulfide zitten. Beide stoffen zijn in grote hoeveelheden giftig en kunnen leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en andere ongemakken. Kortom: ruik je de lucht van een stinkend riool waar dat niet hoort? Dan is er werk aan de winkel.

De eerste stap is altijd het zoeken naar de oorzaak van het probleem. Je neus kan je daarbij goed op weg helpen, maar staar je daarbij niet blind op alleen het toilet of de badkamer. Ook wasmachines, vaatwassers en meer van dergelijke apparatuur kunnen de boosdoener zijn.

Aan de hand van dit artikel kun je snel en effectief tot de oorzaak van je stinkend rioolgeur komen en deze oplossen. Lees maar snel verder om erachter te komen hoe!

Pinterest Stinkend riool de oorzaak en de oplossing van rioollucht in huis

Snel van een stinkend lucht in het riool af?

Verreweg de meeste voorkomende oorzaken van lucht van stinkend riool in of om huis zijn:

 • Een (klein) verstopping
 • Niet functionerend waterslot

Met een eenvoudig een-tweetje kunnen we deze beiden problemen snel een eenvoudig oplossen zonder veel moeite. Het enige dat je nodig hebt, is 2 flesjes van een goede ontstopper en je kunt aan de slag.

Ga als volgt te werk:

 • Giet een scheutje ontstopper in iedere afvoer in huis.
 • Laat de ontstopper minstens een uurtje inwerken.
 • Spoel na met ruim water uit alle kranen in huis en spoel daarbij ook de toiletten even door.

Rioollucht in huis dat van een van deze oorzaken afkomstig is, moet hierbij opgelost zijn. Zo niet, dan lees je hieronder wat je kunt doen.

Snel van een stinkend lucht in het riool af (1)

Waarom komt mijn stinkend riool vandaan?

Heb je last van een stinkende rioollucht in huis, maar weet je niet precies waar je het probleem moet zoeken? Dan heb je misschien iets aan onderstaande lijst van de voorkomendste oorzaken.

 • ¬†Verstopping
 • Lekkage
 • Slecht gemonteerde fittingen
 • Verkeerd gemonteerde leidingen
 • Versleten ringetjes
 • Droog sifon of zwanenhals

Om jezelf een hoop tijd, geld en moeite te besparen is het verstandig om eerst zelf even een kijkje te nemen voordat je de loodgieter of een rioleringsbedrijf belt. De geur van een stinkend riool is NAMELIJK meestal goed zelf op te lossen.

Wanneer alle leiding bij je in huis op de juiste manier zijn gemonteerd en er zijn geen onderdelen aan vervanging toe, dan kun je het bijna zeker zelf af en is het zonde om iemand in te schakelen. Dat kan altijd nog!

Het is dan een kwestie om het advies hieronder na te lopen en als dat het lucht van een stinkend riool niet heeft verholpen, dan is het inderdaad tijd om de vakman in te schakelen.

Wat kan je tegen een stinkend lucht uit het riool doen?

Het is nooit een goed idee om lang met het oplossen van een dergelijk probleem. Merk je de lucht van een stinkend riool in huis, onderneem dan direct actie en wacht niet totdat het probleem erger wordt. Het gaat meestal niet vanzelf weg, maar wordt juist erger.

Ga als volgt te werk:

Spoel eerst alle leidingen even goed door met water. Dat geldt voor alle leidingen in huis, dus ook de douche, het toilet (doorspoelen) en alle wastafel. Denk ook aan het laten draaien van het schoonmaakprogramma van witgoed zoals de vaatwasser en de wasmachine.

Giet een scheutje rioolontstopper in alle leidingen waar dat mogelijk is. Je zult vast niet overal bij kunnen, zoals bij de afvoer van de wasmachine of de vaatwasser, dan is het verstandig om deze even leeg te draaien met wat azijn en bakingsoda.

Spoel alles zo mogelijk na met heet water. Geen heetwaterkraan in de buurt? Dan kun je in de waterkoker wat water koken en dat erin gieten.

Wacht even een avondje af en ga de volgende dag na of de geur van stinkend riool al uit je huis is verdwenen. Is dat wel het geval? Mooi! Zo niet, lees dan hieronder verder wat je kunt doen.

Nog steeds last van een stinkend riool?

Helaas, het oplossen van het stinkend riool lucht wordt toch iets lastiger dan gehoopt. Maar ook dit kun je prima zelf af.

Ga langs alle wastafels en zichtbare afvoerleidingen op zoek naar de verschillende sifons. Dat zijn de leidingen met een u-bocht, ook wel een zwanenhals genoemd dat het stinkend rioollucht van de woning scheidt door een laagje water.

Ga er met je handen langs en voel of er geen vocht water vrijkomt. Controleer ook de omgeving om te zien of er nergens water ligt. Is dat wel het geval, dan heb je het probleem gevonden, althans de omgeving van het probleem.

Er kunnen nu een paar zaken aan de hand zijn:

 • Je moet een leiding of een fitting aandraaien omdat deze los zit.
 • Er is een rubberen ring op de aansluiting versleten die vervangen moet worden.
 • In de sifon zelf is een ophoping van viezigheid ontstaan.

Je kunt beter het makkelijkste eerst proberen. Probeer alle aansluitingen in de omgeving vast te draaien. Als er iets meer meegeeft bij het draaien dan dat je zou verwachten, dan zal dat je probleem zijn.

Zit alles goed dicht aangesloten, maar heb je nog steeds last van vocht en stinkend riool, dan moet je met een emmertje onder de wastafel de sifon opendraaien. Zit daar misschien een hoop viezigheid in gevangen dat schoongemaakt moet worden?

Het vervelendste is wanneer je nog steeds last hebt van vocht en stank, maar het probleem niet direct ziet. Het probleem is dan hoogstwaarschijnlijk een rubberen ring om de aansluiting dat is versleten. Dat is een kwestie van de aansluitingen opendraaien op zoek naar het kapotte of versleten ringetje en deze vervangen. Die ringetjes zijn voor een paar cent bij de bouwmarkt te krijgen.

Probleem niet kunnen vinden, of zelf niet op kunnen lossen? Helaas, het is tijd om de loodgieter in te schakelen!

Nog steeds last van een stinkend riool

Ervaringen met een stinkend riool of rioollucht in huis?

Van je huis moet je genieten, maar dat wordt wel heel moeilijk wanneer je thuis in de stank zit vanwege een stinkend riool of een rioollucht dat door een of andere afvoer in huis naar boven komt.

Het is dan een kwestie van aan de hand van de informatie in dit artikel het makkelijkste eerst proberen en steeds systematisch op zoek te gaan naar het probleem.

Het meeste kun je in principe zelf doen, maar soms kan het probleem zo geniepig of zo lastig op te lossen zijn dat je het beste een loodgieter of andere vakman in kunt schakelen.

Heb je weleens last gehad van een rioollucht in huis? Waar lag dat toen aan en -vooral- hoe ben je daar vanaf gekomen? Laat hieronder je tips en ervaringen achter om andere mensen op te weg te helpen.

Ook wanneer je er zelf niet uitkomt en een vraag hebt over het verhelpen van een stinkend riool of rioollucht in huis, kun je die hieronder kwijt. Ik help je graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Stinkend riool: de oorzaak en de oplossing van rioollucht in huis”

 1. Hallo Peter,
  Ik heb last van rioolstank. alle chiffons zijn schoon,
  onder de vloer geen lekkerij. Weet nu niet meer, wat te doen.
  Het begon in de hal en nu ook in de woonkamer.
  Wie weet raad

  Beantwoorden

Plaats een reactie