Stinkend putje in de wasbak schoonmaken: 4 beste methoden

Deel dit bericht op Pinterest:

Stinkend putje in de wasbak schoonmaken 4 beste methoden

De putjes in de wasbak van je keuken, badkamer, toilet en in alle andere ruimtes in huis moeten regelmatig worden schoongemaakt om stank en nare geurtjes te voorkomen.


Wie niet regelmatig het putje schoonmaakt, zal op den duur met stank te maken krijgen. Dit kan je zelf gemakkelijk voorkomen. Maar het oplossen van een putje dat al is gaan stinken vergt meer moeite.


Het is altijd beter om het probleem bij de wortel aan te pakken, dan om nare geurtjes te verdoezelen met etherische oliën, geurkaarsjes of andere lekkere geurtjes.


Maar ook de mensen die dagelijks gebruik maken van een afvoerplug of afvoerstop kunnen te maken krijgen met een stinkend putje in de wasbak.


Stank wordt namelijk veroorzaakt door een opbouw van viezigheid in de vorm van etensrestjes, afwasmiddel, vet, haartjes en meer. Die verstoppen de afvoer deels of zelfs in zijn geheel en dan wordt het een broedplaats voor bacteriën.


Goed en regelmatig schoonmaken van het putje en de afvoer en door voorzichtig te zijn met wat je naar wegspoelt zijn essentieel.


Lees maar snel verder om erachter te komen hoe je zo snel en zo goed mogelijk van een stinkend putje in de wasbak af kan komen. Met behulp van onderstaande informatie, tips en trucs moet je dat zeker lukken!

Pinterest Stinkend putje in de wasbak schoonmaken 4 beste methoden

Wat is door oorzaak van een stinkend putje in de wasbak?

Een stinkend doucheputje kan veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn de volgende:

Een grote of kleine verstopping

Doordat er viezigheid in de vorm van etensresten, zeepresten, haar en allerlei ander viezigheid door het putje in de afvoer komt, kan de afvoer geheel of gedeeltelijk verstopt raken. In beide gevallen zullen stank veroorzakende bacteriën en schimmels zich aan de verstopping gaan hechten.

Het regelmatig gebruiken van een onderhoudsdosis gootsteenontstopper voorkomt al heel veel stankproblemen! Klik hier om het aanbod aan ontstoppers op bol.com te bekijken, of ga voor deze aanrader:

Een niet functionerend waterslot

Iedere wastafel heeft daaronder wel een sifon, zwanenhals, s-bocht, u-bocht of een mechanisme onder een andere benaming die door middel van een laagje water ervoor zorgt dat het rioollucht niet uit het putje kan ontsnappen met vreselijke stankoverlast tot gevolg.

Lekkages of slecht aangelegde leidingen

Kleine en grote lekkages kunnen de opbouw van schimmels en bacteriën tot gevolg hebben. Verkeerd aangelegde leidingen, zoals afvoerbuizen die haaks op elkaar zijn gemonteerd met terugslag tot gevolg, kunnen de oorzaak zijn van stank uit het putje in de wasbak.

Wat is door oorzaak van een stinkend putje in de wasbak

Wat kan je tegen een stinkend putje in de wasbak doen?

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om een stinkend putje weer lekker te laten ruiken, maar ik zal me in dit artikel tot de 4 beste methoden beperken.


Onderstaande manieren om van de stank uit en putje af te komen, heb ik zelf geprobeerd en ik weet dat ze goed werken. Doe er je voordeel mee:

Eenvoudig: heet water

Met alleen maar wat heet water kan je al veel doen om stank tegen te gaan of te voorkomen. Heet water lost viezigheid op en doodt bacteriën, schimmels en andere stank veroorzakers.


Geniet simpelweg een volle waterkoker (of ketel, of pot) langzaam door het putje in de wasbak. Laat het even een kwartiertje inwerken en spoel daarna na met wat koud water.


Dit is altijd de aller eerste stap bij het bestrijden van stank vanuit een putje of bij het oplossen van een verstopping.


Wil je net iets krachtigers doen, dan kan je ook wat azijn door het putje gieten. Gewoon eenvoudig natuurazijn of schoonmaakazijn uit de supermarkt, het hoeft niets bijzonders te zijn. Giet 1 kopje tot 1 liter door het putje, laat dit een paar minuten intrekken en giet dan pas het kokend water erin.


De zuren in het azijn lossen vet op en doden bacteriën en andere veroorzakers van stank.

Huismiddel: Bakingsoda en azijn

Je kunt eenvoudig zelf een gootsteenontstopper maken door een mengsel van azijn en bakingsoda door het putje te gieten. Ga als volgt te werk:

  • Giet eerst ongeveer een liter kokend water door het putje.
  • Giet grofweg een flinke kop bakingsoda over het putje. Dit zal niet direct naar beneden gaan.
  • Spoel nu na met ongeveer twee flinke koppen, of een halve liter azijn.
  •  Laat het mengsel ongeveer een half uur zijn werk doen.

Je zal merken dat het mengsel gaat bruisen, maar dat is juist goed en betekent dat het zijn werk doet. Bakingsoda neemt stank en nare geurtjes erg goed op en azijn is weer erg goed in het doden van bacteriën en het oplossen van verstoppingen. Een zeer goede combinatie dus!

Bakingsoda is over het algemeen een geweldig middel tegen stank, het neemt van nature namelijk geur op en is daarom zeer veelzijdig. Klik hier om het aanbod aan baking soda op bol.com te bekijken, of kies dit bekend merk:

Handig: Maak je sifon schoon

Kijk onder de wastafel van het putje dat stinkt. De kans is groot dat je een stuk afvoer ziet met een soort bakje of kommetje dat je eraf kan schroeven. Dat heet een sifon ofwel een zwanenhals. Plaats hier een een emmer onder en schroef het bakje eraf.


Goei eventueel opgevangen viezigheid in de vuilnisbak, spoel het goed af en schroef het weer op zijn plek. Laat je de kraan even een minuutje lopen om het waterslot te herstellen. Is de stank uit het putje al minder?

Gemakkelijk: Gebruik een ontstopper

Hebben de tips hierboven niet tot het gewenste resultaat geleid en zit jij nog in de stank? Dan zou ik ervoor kiezen om een goede ontstopper te gebruiken.

Daarmee maak je niet alleen de leiding goed schoon en ga je verstoppingen tegen, maar je doodt ook nog eens de bacteriën en schimmels die de stank uit het putje veroorzaken.

Ontstoppers zijn overal te koop, maar het beste koop je een goede. Mijn advies is om hier te klikken en naar het aanbod van bol.com te gaan, daar kan je goed de gebruikerservaringen van andere doornemen en een keuze maken. Geen zin in? Kies dan degene die ik zelf kan aanraden:

Hoe hou je het putje schoon en fris?

Ben je eindelijk van de stank af, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je dezelfde situatie in de toekomst voorkomt.


Voorkomen van stank is gemakkelijk dan vieze geurtjes verwijderen, daarom adviseer ik altijd om met aandacht het putje in de wasbak goed schoon te maken.


Doe dat door het toepassen van de volgende tips:

  • Maak altijd gebruik van eengootsteenplug om ervoor te zorgen dat grotere viezigheid en etensresten niet door de afvoer spoelen.
  • Giet nooit rechtstreeks etensresten, vet, zeep of andere viezigheid in de gootsteen. Vang het op in een melkpak en gooi het in de prullenbak. Per ongeluk toch gedaan? Spoel dan goed na met heet water.
  • Iedere keer dat je bijvoorbeeld eieren kookt, of thee zet, giet dan het restant van het water door het putje.
  • Maak regelmatig gebruik van een klein beetje ontstopper. Dat kan geen kwaad voor je leidingen, maar houdt deze juist in topconditie. Daarnaast gaat het effectief stank en nare geurtjes tegen.
Hoe hou je het putje schoon en fris

Wat zijn jouw ervaringen met een stinkende putje in de wasbak?

Door regelmatig de onderhoudstips in dit artikel toe te passen en bij stank direct in te grijpen, kan jij jezelf verzekeren van een putje dat niet stinkt.


Heet water, ontstopper, azijn, baking soda en meer van dergelijke aanraders zijn de beste middelen tegen een stinkend putje in de wasbak.


Verder is het belangrijk om zo min mogelijk viezigheid door de afvoer te spoelen en gebruik te maken van een afvoerstop of afvoerplug.


Heb jij nog meer tips tegen stank vanuit een putje, dan hoor ik die graag van je! Deel je ervaringen met een stinkend putje hieronder in de reacties en laat ons weten hoe jij er vanaf bent gekomen!


Heb jij juist een vraag over het bestrijden van een vieze geur vanuit een putje in de wasbak, stel dan hieronder je vraag en ik zal mijn best doen om deze zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie