Stinkend putje in de garage: wat doe je eraan?

Deel dit bericht op Pinterest:

Steeds meer huizen in Nederland hebben de beschikking over een garage. Je ziet steeds meer flats met onderop garageboxen en ook veel nieuwbouwhuizen worden standaard geleverd met een garage naast de woning.

De garage dient tegenwoordig niet alleen meer als een plaats waar je je auto, motor, fiets of scooter neerzet, maar wordt steeds vaker ook voor andere zaken gebruikt. Denk maar aan een opslagruimte voor zaken die je niet binnen in je woning wilt hebben of als klusruimte voor een leuk project.

Waar je je garage ook voor gebruikt, het is altijd belangrijk om deze schoon en opgeruimd te houden. Ik krijg de laatste tijd steeds meer vragen van mensen over stank en nare geurtjes in de garage die meestal gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Wanneer je je garage volzet met allerlei troep dat daar niet thuis hoort, zoals volle vuilniszakken en ander afval dat je binnenshuis ook niet zou houden, dan is dat vragen om problemen. Stank in de garage ligt dan gemakkelijk op de loer.

Verreweg de grootste stankveroorzaker in een garage is het putje. Dat kan het putje zijn dat bestemd is voor vocht, vaak midden in de garage, of het putje (de smeerput) dat zich vaak bij de ingang van de garage bevindt.

Wie niet regelmatig de garage schoon houdt, loopt het risico op stank vanuit de putjes doordat viezigheid in de vorm van vocht, olie, takjes, blaadjes en ander viezigheid zich gaat ophopen.

In dit artikel vertel ik je precies waarom je last hebt van een stinkend putje in de garage en ook hoe je te werk moet gaan om er vanaf te komen.

Pinterest Stinkend putje in de garage wat doe je eraan (1)

Waarom stinkt het putje in mijn garage?

Vooropgesteld: de meeste mensen maken maar weinig gebruik van de afvoer in de garage. Doordat er geen regelmatige spoeling plaatsvindt van vuil water en ander viezigheid dat in het putje terechtkomt, vindt er een opbouw van bacterieen plaats en gaat het putje in de garage vanzelf stinken.

Putjes die in verbinding staan met het riool, hebben ook vaak een zwanenhals, waterslot of andere mechanisme om er voor te zorgen dat er ergens voldoende water wordt opgevangen om daarmee het rioollucht af te sluiten van de garage. Dit is een tweede veelvoorkomende oorzaak van een stinkend putje.

De derde meest voorkomende reden van een stinkend putje in de garage is het viezigheid van elders dat erin terecht komt. Denk aan auto’s of scooters die een beetje olie of benzine lekken. Maar ook modder, bladeren, gras en ander vuil kan via je banden (of onder je schoenen) mee de garage in worden genomen.

Komt dergelijk viezigheid in het putje terecht, dan gaan die al binnen een korte tijd rotten en zal er sprake zijn van schimmel en bacterieopbouw. Dit heeft weer stank tot gevolg en dat uit zich voor jou in een stinkend doucheputje.

Ben jij op zoek naar een hulpmiddel om de garage te reinigen? Zowel voor de garage zelf als voor het putje, is een rioolset ideaal. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga direct voor deze topper:

Waarom stinkt het putje in mijn garage

Wat kan ik tegen een stinkend putje in de garage doen?

Gelukkig is het tegengaan van stank in dit soort gevallen niet erg lastig. Daarnaast heb je er meestal geen bijzondere spullen voor nodig en kan je het prima zelf afhandelen.

We zagen hiervoor al dat de stank vanuit het putje in de garage meestal het gevolg is onvoldoende spoelen. Door veel te spoelen -met doodgewoon water- zorg je ervoor dat viezigheid niet de kans krijgt om te gaan rotten en dat de waterslot weer naar behoren functioneert omdat het rioollucht van de buitenlucht wordt afgesneden.

Heb je regelmatig last van een stinkend putje in de garage, of heb je er na het spoelen nog steeds last van, dan is het goed om het putje en de directe omgeving goed schoon te maken en te ontsmetten. Dat kan je eenvoudig doen met wat chloor.

Maak simpelweg een sopje door water met chloor te vermengen en maak het putje en de omgeving met behulp van een borstel of een spons goed schoon. Het restant van je sopje kan je in het putje kiepen om zo ook de leidingen goed te reinigen.

Maak je maar weinig gebruik van het putje in de garage, dan blijft het belangrijk om deze goed vochtig te houden. Daar is een makkelijk trucje voor. Neem een emmer met warm water en doe daar een kopje zonnebloem- of olijfolie in. Voeg een scheutje afwasmiddel toe om het goed te laten vermengen en giet dit in het putje in de garage.

Olie verdampt namelijk vele malen langzamer van water en daardoor zal je veel minder snel met stank te maken krijgen. Dit kan je overigens maandelijks bij wijze van onderhoud doen.

Wat kan ik tegen een stinkend putje in de garage doen

Let op! Voorzichtig met de smeerput

Veel garages hebben bij de uitgang een langwerpig putje, meer een opvangbak, dat tot doel heeft om gelekte benzine of olie op te vangen.

Dergelijke materialen mogen namelijk nooit in de grond of in het riool terecht komen en daardoor worden ze apart opgevangen.

Wanneer je smeerput vol gaat lopen, of uberhaupt vol komt te zitten met viezigheid is het belangrijk om deze te legen. Want ook de smeerput kan een oorzaak zijn van stank.

Houdt daarbij wel rekening met de werking van een smeerput: de opvangbak loopt iets af. Dat is zodat het “onwenselijk vuil” zoals olie en benzine niet eruit loopt. Olie is immers zwaarder dan water en komt daarin terecht. Het water ligt er dan als het ware bovenop.

Het regelmatig leeg halen en schoonmaken van een smeerput voorkomt een hele hoop stank en problemen. Zeker wanneer deze overloopt en het viezigheid in je reguliere put terecht komt.

Wat zijn jouw ervaringen met een stinkend putje in de garage?

Wat mij betreft is het stank-vrij houden van een putje in de garage niet bijster moeilijk. Hoofdzaak is om je garage netjes en schoon te houden. Vervolgens kan je door het regelmatig spoelen van de put en het periodiek reinigen met chloor een hele hoop stank en nare geurtjes van het doucheputje voorkomen.

Heeft dit artikel jouw geholpen, of heb jij zelf nog de goeden tip om je garage vrij van stank te houden, dan horen we dat graag van je!

Deel hieronder jouw ervaringen met een stinkend putje in de garage door in de reacties een berichtje achter te laten met jouw verhaal. We zijn vooral benieuwd wat de oorzaak van de stank was en hoe je er vanaf bent gekomen.

Mocht je juist vragen hebben over het tegengaan van stank vanuit een putje in de garage, dan kan je die hieronder kwijt. Ik beantwoord alle vragen graag.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie