Stinkend Perzisch tapijt verzorgen: hoe doe je dat?

Deel dit bericht op Pinterest:

Stinkend Perzisch tapijt verzorgen hoe doe je dat

Wist je dat de geur van een echt Perzisch tapijt iets over de leeftijd kan zeggen? Dat er een bepaalde geur aan je tapijt hangt, kan vrij normaal zijn. Maar stank is zeker niet de bedoeling, zeker niet voor een Perzisch tapijt.

Wie weleens een Perzisch tapijt of een ander antieke tapijt heeft gehad, weet hoe lastig het schoonmaken en schoonhouden ervan is. Des te meer omdat je dit kostbaar bezig graag mooi en schoon wilt houden.

Heb je te maken met een Perzisch tapijt dat daadwerkelijk stinkt, dan is dat erg vervelend. Dat wijst namelijk op een onderliggend probleem, dat kan van alles zijn, van vuil tot schimmel.

Mijt, vlooien, motten, viezigheid van huisdieren, schimmels, haar en stof zijn enkele van de meest voorkomende zaken die schade toebrengen aan en stank veroorzaken in jouw Perzisch tapijt.

Een Perzisch tapijt of ander antieke tapijt is een flinke investering en die wil je -begrijpelijk- zo lang mogelijk mooi en fris houden. Zeker wanneer je het tapijt in je woonkamer hebt liggen, wil je niet dat zoiets moois door stank verpest wordt!

In dit artikel lees je precies hoe je je tapijt vrij van stank en viezigheid houdt en hoe je, wanneer je al te laat bent, je stinkend Perzisch tapijt weer goed kunt laten ruiken.

Pinterest Stinkend Perzisch tapijt verzorgen hoe doe je dat

Het merk HG is de absolute topper op het gebied van reinigingsproducten voor het tapijt. Klik hier om het aanbod aan tapijtreinigers op bol.com te bekijken, of ga direct voor onderstaande aanrader:

De muffe geur in een Perzisch tapijt

Of je nu een echt, oud en kostbaar Perzisch tapijt hebt, of een decoratieve namaak, je wilt deze altijd zo mooi en schoon mogelijk houden.

Naast dat hun tapijt makkelijk vies wordt, klagen vele mensen met een Perzisch tapijt over de geur. Een echt antieke Perzisch tapijt heeft nu eenmaal een “oude” geur. En dat is vrij normaal.

Dit, naast de kosten, is een veelgehoorde reden dat mensen voor een namaak tapijt gaan. Immers kan niet iedereen zich een echte antieke tapijt veroorloven

Uiteraard kan je ervoor kiezen om een tapijt dat stinkt door een vakman laten reinigen, maar dat is een kostbare zaak. En eigenlijk kan je dat prima zelf doen. Stank verwijderen uit een tapijt is over het algemeen niet zo lastig.

Een muffe geur in een Perzisch tapijt komt 9 van de 10 keer door de aanwezigheid van schimmels. Andere stank veroorzakers zijn ongelukjes van kinderen en huisdieren, slechte schoonmaak gewoonten en nog veel meer.

Het reinigen van een stinkend Perzisch tapijt kan een kwestie zijn van rustig experimenteren, maar met onderstaande tips moet je dat zeker lukken!

Leg je tapijt in de zon

Zonlicht is een geweldig hulpmiddel bij het verwijderen van stank uit een tapijt. Dat komt omdat de Uv-stralen van de zon bacteriën en schimmels doden. En die dat zijn nou net de grote veroorzakers van stank.

Een ander voordelen van het plaatsen van je tapijt in de zon is dat je tapijt goed wordt ontlucht maar vooral ook erg goed opdroogt.

Vochtige tapijtvezels zijn de ideale plaats voor bacteriën en schimmels en die kunnen goed verstopt zitten binnenin je tapijt. Regelmatig je tapijt in de buitenlucht aan de zon blootstellen is ideaal.

En nee, je hoeft niet bang te zijn dat de zonlicht je tapijt zal beschadigen of dat de kleuren zullen vervagen. Eén a twee uur is meer dan voldoende en dat zal je tapijt geen kwaad doen.

Wel moet je er goed opletten dat het niet regent, want een paar druppeltjes water op je tapijt kan weer voor een flink stankprobleem zorgen.

Het beste hang je je stinkend Perzisch tapijt over twee waslijnen of over twee stoelen zodat er ook aan de onderkant lucht kan doorstromen. Een ideale manier om je tapijt te ontluchten.

Het fijne aan deze manier van stank bestrijden is dat je na een uurtje of twee direct resultaat moet merken. Gewoon even aan je tapijt ruiken of je al verschil merk, en zo niet kan je het morgen weer 1 of 2 uurtjes in de zon laten hangen.

Leg je tapijt in de zon

Baking soda is ook voor je stinkend Perzisch tapijt veilig

Baking soda is wat mij betreft een van de allerbeste wapens in de strijd tegen stank. Baking soda, officieel Natriumbicarbonaat, is een poeder dat -zoals de naam al doet vermoeden- bij het bakken wordt gebruikt.

Maar naast bij het bakken van taart en koekjes, kan deze poeder ook worden gebruikt om nare geurtjes te verwijderen. Dat komt omdat het erg geur-absorberend is en vanwege het kleine poeder formaat zelf in de fijnste tapijtvezels kan komen.

Daarnaast kan baking soda volkomen droog worden gebruikt en dat is weer een groot voordeel bij het gebruik op een tapijt. Vocht werkt stank immers in de hand en dat wil je nu juist in je Perzisch tapijt zien te voorkomen.

De voordelen van baking soda voor het verwijderen van nare geurtjes in je tapijt op een rij:

 • Absorbeert stank
 • Neemt vocht op
 • Tast je tapijt niet aan
 • Is makkelijk op te zuigen
 • Spot goedkoop
Een geschikte baking soda kopen? Klik hier om het aanbod aan bakingsoda op bol.com te bekijken of kies voor onderstaand bekend merk: 

Hoe gebruik je de baking soda om je Perzisch tapijt van stank te ontdoen? Nou, heel eenvoudig! Ga als volgt te werk.

Open de verpakking en strooi uit de losse pols wat baking soda over je tapijt. Neem vervolgens een zachte borstel en verspreid dit over je tapijt heen. Neem de tijd om de poeder goed in het tapijt te borstelen.

De meeste mensen denken dat ze nu klaar zijn, maar dat is zeker niet waar. Je bent immers de achterkant vergeten! Draai het tapijt om herhaal de vorige stappen op de achterkant van het tapijt. Via de achterkant van het tapijt zit je immers sneller bij de diepste vezels van het tapijt.

Laat de poeder vervolgens minimaal een uurtje inwerken, maar een avondje heeft mijn voorkeur. De volgende dag kan je gemakkelijk je tapijt met de stofzuiger schoonzuigen of desgewenst uitkloppen. En wederom… Vergeet de achterkant niet!

Baking soda is ook voor je stinkend Perzisch tapijt veilig

Het luchten van een tapijt gaat stank tegen

Niet iedereen kan of wil zijn tapijt buiten hangen. Sommige mensen wonen in een appartement of flat en weer andere zijn bang dat zonlicht hun kostbaar Perzisch tapijt zal doen vervagen. Hoe dan ook, er is een andere oplossing.

Het luchten van je tapijt is erg belangrijk en niet alleen tegen stank, maar ook tegen vocht. In de lucht zit nu eenmaal een bepaalde mate van vocht en dat komt dus ook op je tapijt terecht. Dat kan je nooit helemaal tegengaan, dus het is erg belangrijk om regelmatig je tapijt te luchten.

Het luchten van je tapijt kan eenvoudig door deze op te hangen, of over een aantal stoelen heen te hangen. Je kan je tapijt dan voor het raam zetten, maar uiteraard niet als het regent. Ook kan je een doodgewoon ventilator op het tapijt zetten om voor luchtcirculatie te zorgen.

Een volkomen veilige manier om een duur Perzisch tapijt van stank, nare geurtjes en vocht te ontdoen.

Huismiddelen op stinkend tapijt

Er zijn ontzettend veel verschillende huismiddelen die in meer of mindere mate op een stinkend tapijt zijn in te zetten. Van sommige weet ik dat ze prima werken, denk daarbij aan:

 • Citroensap
 • Ammonia
 • Azijn
 • Afwasmiddel
 • Waterstofperoxide
 •  Etherische Olieen

Toch moet ik je helaas afraden om dergelijke middelen op je stinkend Perzisch tapijt te gebruiken. Ik snap dat je graag van de stank af wilt, maar de kans op schade is te groot.

Wil je toch een gokje wagen, probeer het middel dan op een klein en onopvallend plekje. Wacht even een half uurtje. Geen sprake van schade of het vervagen van de kleuren? Dan zou je het kunnen gebruiken.

Tea tree olie op het tapijt

Tea tree olie is een natuurlijk antibacterieel en antischimmel middel. Verdun de tea olie met wat water in een spuitfles en je kunt dit veilig op je tapijt spuiten. Denk aan een oplossing van een theelepel olie per 200 ml water. Pas dit echter alleen toe wanneer je in de gelegenheid bent om daarna direct je tapijt te laten luchten!

Kattenbakvulling en je tapijt

Je zou het niet zeggen, maar kattenbakvulling is een ideaal materiaal om je kostbaar tapijt mee schoon te maken. Dat komt omdat kattenbakvulling vocht en stank opneemt en makkelijk is weg te zuigen. Daarnaast is het ontzettend goedkoop en echt overal te krijgen.

Strooi wat kattenbakvulling rechtstreeks op het tapijt en veeg het met de hand over het tapijt. Na een uurtje kan je het simpelweg met de stofzuiger weer opzuigen. Vergeet niet hetzelfde met de achterkant van je tapijt te doen! Je zal versteld staan van het resultaat!

Tip! Bij het verspreiden van de steentjes over het tapijt moet je voorzichtig zijn, doe je het te hard, dan kan je je tapijt weer beschadigen. Kies daarom een product als deze om je tapijt te beschermen en voor het allerbeste resultaat:

Heb jij ervaring met een stinkend Perzisch tapijt

Een tapijt is bedoeld als decoratief stuk dat je ergens mooi in de kamer kunt plaatsen. Het brengt karakter, kleur en leven in je kamer en het is dan ook zonde als dit door een vieze geur teniet wordt gedaan.

Er zijn veel bedrijven die je overal voor waarschuwen en je met torenhoge rekeningen opzadelen om je stinkend Perzisch tapijt te reinigen. Maar dat is nergens voor nodig. Je kan prima met behulp van de bovenstaande tips zelf je tapijt weer vrij van stank krijgen.

Of je nu een echt Perzisch tapijt hebt, een namaak, een ander antieke kleed of een erfstuk waarvan je het simpelweg niet weet, de tips in dit artikel zullen je kunnen helpen je kleed weer op te frissen.

Heb jij wellicht ervaring met een stinkend tapijt en heb jij tips waarmee je ons zou kunnen helpen? Deel dan hieronder in de reacties en laat jouw tips achter. Daarmee kan je andere mensen met hetzelfde probleem vast helpen.

Mocht je juist een vraag hebben over het verwijderen van stank uit je Perzisch tapijt of ander kleed, dan kan je die hieronder kwijt. Ik doe mijn best om alle vragen zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie