Stinkend onkruid en wat je ertegen kan doen

Deel dit bericht op Pinterest:

Of je nu een groot fan van tuinieren bent, of gewoon iemand met een simpel achtertuintje, is onkruid iets waar je mee te maken kan krijgen. Onkruid is in principe een verzamelnaam voor allerlei soorten planten en kruiden die groeien op plaatsen waar je dat nu net niet wilt hebben.

Sommige planten worden als onkruid aangemerkt omdat zo ontzettend snel groeien, zeer vaak voorkomen of zich ontzettend makkelijk verspreiden. Daarbij worden sommige planten altijd als onkruid gezien terwijl andere niet altijd als onkruid gelden. Aan sommige soorten onkruid kunnen nog mooie bloemen groeien ook!

Onkruid wordt vaak als lastig ervaren omdat het maar lastig kan zijn om weg te krijgen, maar dat is niet het enig probleem… Onkruid kan namelijk ook vreselijk stinken!

Een tuin vol mooie bloemen en planten kan dan al gauw verpest worden door een wildgroei aan stinkend onkruid. En wanneer dat onkruid lastig is weg te halen, heb je pas echt een probleem. Veel mensen ervaren stinkend onkruid dan ook als erg vervelend. En dat is precies waar dit artikel over gaat.

Vaak is het regelmatig -op de juiste manier- wieden van onkruid voldoende. Soms is het goed vol planten van een bepaald deel van de tuin juist voldoende. En andere keren heb je er iets extra’s voor nodig.

Lees verder om erachter te komen wat stinkend onkruid nu precies is en hoe je het blijvend weg kan krijgen.

Pinterest Vieze geur van mottenballen verwijderen tips en alternatieven (1)

Wat is stinkend onkruid precies?

Stinkend onkruid is niet perse een enkele soort onkruid, maar meer een verzamelnaam voor ongewenste planten die zich makkelijk voort kunnen planten en een onaangename geur hebben. De witte krodde is waarschijnlijk de meest sterk geurende onkruid die wij in Nederland hebben, maar ook brandnetels en andere kruiden kunnen flink stinken!

Sommige soorten onkruid kunnen tot wel 20.000 zaden per plant produceren. Deze zaden kunnen ieder wel 20 jaar in de grond leven en zelfs ijskoude winters overleven. Heb je eenmaal een probleem met onkruid in de tuin, dan ben je niet blij.

Wanneer de onkruid ook nog eens stinkt, dan is het belang van een goede bestrijding gemakkelijk in te zien!

Wat de geur betreft, die kan zeer sterk en penetrant zijn. Denk aan een hele sterke, rottende knoflook of zelfs een vuilnisszakkenlucht.

Er zijn grof gezegd twee verschillende soorten onkruid die je van elkaar moet onderscheiden om effectief stinkend onkruid tegen te gaan. De ene soort begint in de lente te groeien en kan de hele zomer voor problemen blijven zorgen. De andere groeit in de herfst en de winter.

Hoewel beide soorten onkruid op dezelfde manier kunnen worden aangepakt, is het dus wel belangrijk om voor jezelf na te gaan wanneer je moet bestrijden. Als je gelukt hebt alleen in de warmere of in de koudere maanden, maar als je geen geluk hebt, moet ben je er het hele jaar mee bezig!

Ben je op zoek naar een middel om snel en gericht mee onkruid te bestrijden? Klik dan hier om het aanbod aan onkruidverdelgers op bol.com te bekijken of ga voor deze aanrader:

Voorzorgsmaatregelen bij de bestrijding

Tijdens het wieden van onkruid is het belangrijk om altijd handschoenen te gebruiken. Deze beschermt niet alleen je handen tegen krassen en steken, maar ook nog eens tegen de stank van het onkruid.

Goede handschoenen zijn in de vingers vaak geribbeld voor een goede grip. Dit is erg belangrijk omdat je bij het wieden van het stinkend onkruid zoveel mogelijk de wortels mee moet pakken.

Sommige soorten onkruid kunnen irritatie opleveren, de brandnetel is daar een goed voorbeeld van!

Wanneer het wieden van het stinkend onkruid op de ouderwetse manier niet lukt, dan kan het gebruik van chemicali├źn, zogenaamde herbiciden of onkruidverdelgers worden gebruikt. Ook daarbij zijn handschoenen erg belangrijk.

Voorzorgsmaatregelen bij de bestrijding

Hoe kom je blijvend van stinkend onkruid af?

Hoe je van stinkend onkruid af komt, ligt er vooral aan waar het groeit en wat er in de buurt zit groeit.

Verreweg de meest effectieve manier van onkruid bestrijden is door het gebruik van middelen op basis van Glyfosaat. Je strooit een beetje op en in de omgeving van het onkruid en deze is zo dood. Glyfosaat is echter erg gevaarlijk voor dieren en andere planten. Je doodt er bijvoorbeeld ook je gras mee en dat is niet de bedoeling.

Voor mensen met een ernstig onkruidprobleem is Glyfosaat nog goed verkrijgbaar. Klik hier om het middel op bol.com te bestellen.

Andere, mildere middelen, zijn veelal middelen op basis van een zuur, zoals azijnzuur. Dergelijke middelen moeten echt op het onkruid terechtkomen wil het voor het stinkend onkruid dodelijk zijn. Het voordeel is weer wel dat het veilig is voor mensen en huisdieren. Andere planten hebben er ook minder last van.

De meest gerichte, maar tijdrovende, manier is om het onkruid per plantje te verwijderen. Dat kan met de hand, maar ook met een onkruidtrekker of onkruidbrander. Vooral een onkruidbrander is erg effectief omdat je daarmee direct de duizenden zaadjes aanpakt. Ook ben je in een klap van de vieze geur van het onkruid af.

Ten slotte kan het aangroeien van een gezond gazon of andere beplanting de aangroei van stinkend onkruid afremmen doordat deze de voedingsstoffen die het onkruid nodig heeft opneemt.

Ben je op zoek naar een natuurlijk en veilig manier van onkruid bestrijden? Probeer dan eens landbouwzout! Volg de link hieronder om de gebruikerservaringen te lezen!

Veel voorkomende soorten stinkend onkruid

In Nederland komen veel verschillende soorten onkruid voor. De een stinkt daarbij meer dan de ander.

De in Nederland meest voorkomende soorten stinkend onkruid zijn (in willekeurige volgorde):

Straatgras – Poa annua
Kleine brandnetel – Urtica urens
Gewone melkdistel – Sonchus oleraceus
Kleine veldkers – Cardamine hirsuta
Asterfijnstraal – Conyza
Gewoon biggenkruid – Hypochaeris radicata
De paardenbloem – Taraxacum officinale
Vogelmuur – Stellaria media
Witte krodde – Thlaspi arvense

Meer weten over allerlei soorten van onkruid? Het boek Onkruid Herkennen van Henk Glas (link naar bol.com) is een echte aanrader!

Veel voorkomende soorten stinkend onkruid

Jouw ervaringen met stinkend onkruid

Stinkend onkruid is geen pretje, maar laat zich vaak makkelijk met enig inzet bestrijden. en hoeft meestal niet op een andere manier dan ander onkruid bestreden te worden. Wel is het altijd belangrijk om bij de bestrijding goed op de planten in de omgeving te letten en deze niet onnodig schade aan te brengen.

Heb jij weleens last gehad van stinkend onkruid in de tuin? Dan horen wij graag wat jouw ervaring daarmee is. Weet je toevallig om wat voor soort onkruid het ging en hoe ben je er vanaf gekomen.

Deel jouw tips en ervaringen hieronder door een berichtje achter te laten in de reacties. Mocht je juist vragen hebben over het bestrijden van stinkend onkruid, dan kan je die hieronder kwijt. Ik doe mijn best om alle vragen zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie