Stinkend leidingwater in Nederland: hoe komt dat en wat doe je eraan?

Deel dit bericht op Pinterest:

Stinkend leidingwater in Nederland hoe komt dat en wat doe je eraan

We hebben het in Nederland wat leidingwater betreft best aardig. Ons leidingwater smaakt over het algemeen goed en heeft geen nare geurtjes.


Vergelijk dat maar eens met onze buurlanden zoals België, Duitsland en Frankrijk en je zal merken dat wij het zo slecht niet hebben. Het leidingwater kan daar stinken en ondrinkbaar zijn.


Maar ook bij ons hier in Nederland kan het gebeuren dat je te maken krijgt met stinkend leidingwater. Meestal heeft dat een logische verklaring, maar als je het niet vertrouwt doe je er goed aan het water niet te drinken en op onderzoek uit te gaan.


Leidingwater dat stinkt wil je immers niet drinken, maar wil je ook niet in douchen – of zelfs maar je handen mee wassen. Het is dus beter om gelijk actie te ondernemen, want in Nederland is dat in principe een abnormale situatie.


Ook moet je rekening houden met een verschil in water per drinkwaterbedrijf. Leidingwater van het ene bedrijf heeft een ander oorsprong dan een ander bedrijf en ook zit er verschil in de reiniging ervan en in het gebruik van toevoegingen als chloor.


Al met al zijn er dus veel redenen waarom jouw leiding water kan stinken of een vreemd geurtje of smaak kan hebben. In dit artikel gaan we dieper op deze redenen in en help ik je om er iets aan te doen.


Lees maar snel verder!

Pinterest Stinkend leidingwater in Nederland hoe komt dat en wat doe je eraan (1)

Wat kan de oorzaak zijn van stinkend leidingwater?

De meest voorkomende oorzaken van stinkend leidingwater in Nederland zijn als volgt:

  • Toevoegingen zoals chloor
  • Bij grondwater: seizoens- of temperatuurverschil
  • Verschil na verhuizing
  • Een verandering in hoe het drinkwaterbedrijf het water wint of zuivert
  • Problemen aan de leidingen

Wil je snel van een nare geur in de het leidingwater af komen, dan kan ik het gebruik van een goede waterfilter van harte aanraden. Klik hier om het aanbod aan waterfilters voor de kraan op bol.com te bekijken of ga voor deze aanrader:

Zoals ik in de inleiding van dit artikel al geschreven heb, hebben wij het in Nederland vrij goed qua drinkwater. Er is dan ook maar zelden echt iets mis met het water.

Verreweg de meeste meldingen die van stinkend leidingwater worden gedaan, zijn eenvoudig te verklaren door een verhuizing: mensen komen in aanraking met water dat op een andere manier wordt gezuiverd, een andere bron heeft of andere toevoegingen kent.

Een van die stank veroorzakers van leidingwater is chloor. Ook in Nederland wordt door de meeste leidingwater bedrijven nog steeds kleine beetjes chloor aan het water toegevoegd.

Hoewel het gaat om hoeveelheden die veel kleiner zijn dan vroeger of die men in andere landen kent.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is bacteriegroei in de leidingen. Wat er kan gebeuren is dat in de afvoer onder de kraan een (kleine) verstopping zit waaraan bacteriën zich hechten. Deze bacteriën veroorzaken een stinkend gas dat zich naar boven beweegt. Jij denk dat de stank in het leidingwater zit terwijl het juist in de afvoer zit.

Ook kunnen stank veroorzakende bacteriën terecht komen in je boiler of CV-ketel. Het is dan niet zozeer het leidingwater an sich dat stinkt, maar de bacteriën die erin terechtkomen. Je kunt dit zelf eenvoudig controleren door de geur en smaak van een kopje heet water te vergelijken met die van een kopje heet water. Wanneer er verschil in zit, dan weet je wat het probleem is!

Zou je de geur als muf omschrijven en ruik je het ook in je omgeving, dan zou je wel eens last kunnen hebben van een (kleine) lekkage. Doordat er onder, op of in de leiding schimmel gaat groeien, wordt een muffe geur veroorzaakt.

Wat kan de oorzaak zijn van stinkend leidingwater

Wat kan je doen tegen stinkend leidingwater?

Voordat je zelf vanalles gaat proberen is het altijd goed om even met het drinkwaterbedrijf te bellen. Wellicht is er ergens een storing of hebben zij iets veranderd in hun proces. Misschien zijn er wel meer meldingen binnengekomen.

Het is dus goed om bij stinkend leidingwater even met de leverancier contact op te nemen. Zij kunnen je vaak al snel aangeven of het aan hun kant zit of aan de jouwe.

Vind je je leidingwater stinken vanwege de toevoeging van chloor, dan kan je met behulp van een waterfilteringssysteem of actieve koolfilters (link naar bol.com) zelf je leidingwater zuiveren tegen stank, nare geurtjes en vieze smaakjes. 

Heeft het probleem juist met de afvoer of met de leidingen te maken, dan zijn er leidingreinigers en ontstoppers te koop die je daarbij kunnen helpen. Ook een vakman in de vorm van een loodgieter of een rioolreinigingsbedrijf zal je hierbij kunnen helpen.

Heb je het probleem alleen of extra wanneer je heet water gebruikt, dan zit het waarschijnlijk in je boiler. Je kan het probleem met de stank in het leidingwater dan zelf oplossen door de temperatuur van de boiler maximaal te zetten en flink door te spoelen.

Ben je verhuisd?

Ben je net verhuisd, hou er dan rekening mee dat het “stinkend leidingwater” simpelweg een komt omdat je “ander” water gewend bent. Wie bijvoorbeeld uit de randstad komt is meestal duinwater gewend, terwijl men in het oosten juist grondwater gewend is.

Twee bedrijven die allebei grondwater gebruiken, kunnen ook een verschil van smaak hebben. Bijvoorbeeld omdat de zuivering anders werkt of omdat zij meer of minder chloor toevoegen.

Heb je hierdoor het gevoel dat jouw leidingwater stinkt, vraag het dan eerst even na bij het drinkwaterbedrijf. Is er niets bijzonders aan de hand? Dan is het vast een kwestie van wennen en zal je na enige tijd het verschil niet meer merken

Geen zin om te wennen of vind jij het “nieuwe” water echt niet lekker? Dan kan een waterfilter of waterzuiveraar uitkomst bieden. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga voor deze aanrader met uitstekende gebruikerservaringen:

Heb jij ervaring met stinkend leidingwater?

Heb jij weleens last gehad van stinkend leidingwater, dan ben ik erg benieuwd naar jouw verhaal! Wat was de oorzaak van de stank en heb je er iets aan kunnen doen?


Deel jouw ervaring met stinkend leidingwater hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten.


Heb je juist nu last van stinkend leidingwater en heb je daar een vraag over, dan kan je je vraag hieronder kwijt. Ik beantwoord jouw vraag graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie