Stank vanuit de kruipruimte: 5+ oorzaken en oplossingen

Deel dit bericht op Pinterest:

Stank vanuit de kruipruimte 5+ oorzaken en oplossingen

De kruipruimte is bij uitstek de plek in huis waar mensen niet vaak komen. Last van stank vanuit de kruipruimte is dan ook een van de weinig voorkomende redenen dat mensen in hun kruipruimte komen.

Wat ook voorkomt is dat mensen door het hele huis last hebben van stank of een muffe lucht die ze maar niet thuis kunnen brengen. De kruipruimte is dan ook vaak waar men terecht komt bij onverklaarbare luchtjes in huis.

De gemiddelde kruipruimte, zeker een zonder ventilatie, kan gemakkelijk de plaats zijn waar de stank in huis vandaan komt: ongedierte zoals muizen en ratten, maar ook stankverwekkers als bacteriën en schimmels kunnen daar prima gedijen.

Voordat je aan de slag kunt met het bestrijden van de stank vanuit de kruipruimte, is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de stank. Alleen dan kan je vieze luchtjes effectief te lijf.

Hieronder lees je meer over de 5 meest voorkomende oorzaken van stank vanuit de kruipruimte, hoe je die kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Stank vanuit de kruipruimte 5+ oorzaken en oplossingen (1)

Wat is de oorzaak van stank vanuit de kruipruimte

Wanneer je net verhuisd bent en last hebt van stank vanuit de kruipruimte, dan hebben de meeste mensen al snel de oorzaak gevonden. Maar mensen die al jaren ergens wonen, staan vaak te kijken dat de vieze geur waar ze last van hebben uit de kruipruimte komt.

“Ik kom nooit in de kruipruimte” of “De kruipruimte is helemaal leeg” zijn veelgehoorde excuses om het probleem maar niet onder de woning te zoeken.

Ook al kom je nooit in de kruipruimte en gaat de deur of luik nooit open, ratten of muizen zitten er zo. En ook een lekkage is een reele mogelijkheid.

Oud rommel

Vaker dan niet is oud rommel in de kruipruimte een oorzaak van nare luchtjes. De lucht wordt vaak als muf of onfris omschreven.

Vooral textiel zoals dekens, gordijnen of lakens kunnen na verloop van tijd een muffe goor veroorzaken.

Het beste dat je hier tegen kan doen is je kruipruimte niet als opslag gebruiken: hou de kruipruimte altijd leeg.

Kom je net ergens wonen, zorg dan dat je de kruipruimte leeghaalt voordat je gaat verhuizen. Woon je er al een tijd, dan is het tijd om een grote schoonmaak te houden!

Dode ratten, muizen en ander ongedierte

Dode ratten en muizen in de kruiruimte zijn een van de meest voorkomende oorzaken van stank. Maar ook andere dieren, zoals bijvoorbeeld vogels, kunnen hun weg vinden naar jouw kruipruimte op zoek naar voedsel, vocht en onderkomen.

Wanneer je vermoed dat het probleem aan een dode rat, muis of ander dier kan liggen, dan is de oplossing makkelijk: verwijder het dode dier. Daarna even schoonmaken met wat chloor en je bent snel van de stank af.

Maar vaak is het niet zo makkelijk. Je kan het lijkje niet vinden en dan is het een kwestie van wachten totdat het lijkje helemaal is uitgedroogd. Daarna zal de geur vanzelf verdwijnen. Helaas kan dit proces wel 2 tot 3 weken in beslag nemen.

Urine en uitwerpselen

Maar niet alleen van dode dieren kan je last hebben in de kruipruimte. Ook levende dieren kunnen voor flink war nare geurtjes in je kruipruimte zorgen.

Hebben de dieren eenmaal hun weg gevonden naar jouw kruipruimte, dan is het een kwestie van tijd totdat je last krijgt van stank. De lucht van poep en plas gaat na verloop van tijd vanzelf door het huis heen.

Deze stankproblemen in de kruipruimte los je eigenlijk maar op een manier op: het ongedierte dat de urine en uitwerpselen verspreidt verwijderen.

Dat doe je het best met vallen en zeker niet met gif. Als lokaas kan je het beste pindakaas gebruiken, want dit is niet alleen voor ratten en muizen effectief, maar ook vogels en ander veel voorkomend ongedierte.

Last van ratten of muizen in de kruipruimte? Klik hier om het aanbod aan muizen- en rattenvallen op bol.com te bekijken, of ga voor onderstaande moderne toppers met uitstekende recensies:

Schimmel

Heb je last van een vieze, muffe lucht dat je door heel het huis ruikt en vermoeddelijk vanuit de kruipruimte omhoog komt? Dan kan schimmel een de oorzaak zijn van stank in je kruipruimte.

Komt er eenmaal vocht in je kruipruimte terecht, dan kan dat voor flinke problemen zorgen – waaronder stank.

De oorzaak van die zit ‘m dan vooral in schimmelgroei. Een donkere omgeving als een kruipruimte waar weinig luchtbeweging is en ook nog vocht in terecht komt, werkt de groei van schimmel in de hand.

Ongemoeid gelaten schimmel kan voor meer problemen zorgen dan alleen at stank in je kruipruimte – het is nog eens ongezond ook!

Tegengaan van schimmelgroei doe je door de kruipruimte vrij van vocht te houden, dat wil bijvoorbeeld zeggen dat lekkages moet oplossen, voor goede afwatering moet zorgen en ook de ventilatie op peil moet houden.

5. Controleer de kruipruimte periodiek

Lekkages en rioolproblemen

Problemen met riool, afvoer en lekkages kunnen zorgen voor stank en ander ongemak. Zeker in een ruimte waar je het niet snel door hebt, is het belangrijk om snel en kordaat op te treden.

Regelmatig de kruipruimte inspecteren op problemen is het beste dat je kan doen. Dat hoeft niet vaak, maar even maandelijks een oogje in het zeil houden is al veel meer dan dat andere doen.

Met een maandelijkse controle ben je vaak op tijd om erger te voorkomen!

Wat kan je nog meer doen tegen stank vanuit de kruipruimte?

Stank vanuit de kruipruimte is bijzonder vervelend. Niet in de minste plaats omdat de vieze geur binnen de kortste keren overal in huis is te ruiken.

Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat warme lucht omhoog rijst. De grond onder je huis is nogal koud en je huis zelf is warm. De warmte van je woning warmt de lucht in de kruipruimte op en daardoor stijgt het op en komt het overal in je huis terecht.

Maar wat kan je nu doen tegen de stank?

1. Pak de oorzaak aan

Weet je de oorzaak van de stank, dan is het eerste dat je moet doen de bron zelf aanpakken. Dan zit je waarschijnlijk nog even in de stank, maar dan is de oorzaak in ieder geval opgelost.

Weet je niet precies waar de oorzaak zit, dan kan alsnog door met de stappen die hieronder staan om jouw stankprobleem op te lossen.

2. Opruimen

Gebruik je kruipruimte niet als opslag, maar houd deze leeg. Er mag niets in je kruipruimte staan behalve techniek zoals leidingen en buizen.

3. Zorg voor een goede afwatering en controleer de leidingen

Controleer de kruipruimte op tekenen van vocht afkomstig van lekkages of een slechte afwatering.

Dit probleem oplossen kan zo gemakkelijk zijn als het aandraaien van een leiding of het inschakelen van een loodgieter.

Een rondje om je huis om te bekijken of er niet toevallig hemelwater verkeerd wordt afgewaterd is ook aan te raden.

Hoe dan ook, vocht in de kruipruimte moet te allen tijde worden vermeden.

4. Ventilatie

Zorg ervoor dat er ventilatie in de kruipruimte is. Dat kan door het aanbrengen van een rooster of door regelmatig de deur of luik naar de kruipruimte open te houden.

5. Controleer de kruipruimte periodiek

De meeste mensen komen niet eens jaarlijks in hun kruipruimte, laat staan met enige regelmaat. Toch is dat goed om eens in de maand te doen.

Door even te controleren of er geen ongedierte zit, of geen vochtplekken aanwezig zijn, kan je een hoop ongemak van stank en schade voorkomen!

5. Controleer de kruipruimte periodiek

Snelle tips tegen stank vanuit de kruipruimte

  • Strooi bakingsoda door de kruipruimte. Bakingsoda neemt vocht en nare geurtjes op en is daardoor zeer aan te raden om regelmatig in de kruipruimte te gebruiken. Geen zin in een laagje wit poeder? Door de bakingsoda in wat schaaltjes te gieten, kan het ook heel wat nare geurtjes opnemen. Bakingsoda nodig? Klik hier om het aanbod aan bakingsoda op bol.com te bekijken.
  • Plaats een bakje luchtontvochtiger in de kruipruimte. Deze dient wel regelmatig vervangen te worden om het effect te behouden.
  • Gooi wat mottenballen in de kruipruimte. Mottenballen werken niet alleen tegen motten, maar stoot ook een verscheidenheid aan ander ongedierte af, zoals ratten, muizen en insecten.

Ervaringen met stank uit de kruipruimte

Door je kruipruimte leeg te houden, regelmatig te controleren en eventuele problemen effectief op te pakken, kom je een heel eind.

Heb jij gebruik gemaakt van de tips in dit artikel, dan ben ik benieuwd naar jouw ervaringen! Ook wanneer je op een andere manier van de stank af bent gekomen, dan hoor ik jouw tips maar al te graag.

Deel je ervaringen met stank vanuit de kruipruimte hieronder in de reacties. Ook wanneer je een vraag hebt, dan kan je die hieronder kwijt. Ik beantwoord alle vragen graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie