Stank van zwavel: waar komt het vandaan en wat doe je ertegen

Deel dit bericht op Pinterest:

Stank van zwavel_ waar komt het vandaan en wat doe je ertegen

Vooropgesteld moet worden dat wanneer er in huis een stank van zwavel hangt, dat er iets mis is. Voor vrijwel iedereen is de stank van zwavel, een geur die mensen vaak als “rotte eieren” omschrijven onaangenaam en opvallend.

Hoewel er niets ernstigs aan de hand hoeft te zijn, kan het duiden op ernstige problemen in huis zoals lekkend gas of allerhande lekkages.

Om erachter te komen wat nu daadwerkelijk het probleem is, is het belangrijk om de bron van de geur op te sporen. Daarvoor kan je met je neus de volgen en hopelijk op de juiste plek uit te komen. Maar je maakt veel meer kans wanneer je de tips uit dit artikel ter harte neemt.

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van de stank van zwavel in huis, waar je het probleem veelal moet zoeken en wat je moet doen om ervan af te komen. Lees nu snel verder.

PinterestStank van zwavel_ waar komt het vandaan en wat doe je ertegen

Zwavel, rotte eieren en gaslucht

Hoewel de meeste oorzaken van de stank van zwavel niet heel gevaarlijk zijn, is het altijd goed om in het achterhoofd te houden dat door veel mensen een gaslucht wordt geassocieerd met de stank van zwavel of de geur van rotte eieren.

Vermoed je dat de geur in kwestie van gas afkomstig is of zo kunnen zijn? Volg dan het volgend advies op:

 • Open alle ramen en deuren om de luchtcirculatie de bevorderen.
 • Draai de hoofdkraan in de meterkast helemaal dicht.
 • Gebruik geen vuur en doe geen elektrisch apparatuur aan of uit.
 • Ga naar buiten en bel het landelijk storingsnummer 0800 – 9009.
 • Volg de instructies.

Blijkt de zwavellucht het na onderzoek toch niets met gas te maken te hebben, dan heeft het probleem een andere. Andere veel voorkomende oorzaken vind je hieronder.

De stank van zwavel door heel het huis?

Is het zo dat de stank van zwavel niet op een of enkele makkelijk aanwijsbare plekken te ruiken is, maar zit het door heel het huis? De kans is dan groot dat de oorzaak van de zwavellucht in je ventilatiesysteem of WTW-installatie ligt.

Het probleem zou zowel aan de installatie zelf of aan de leidingen kunnen liggen. Negen van de tien keer is het probleem met het vervangen van de filters opgelost en kan je gemakkelijk zelf verhelpen.

Maar vochtproblemen of ingewikkelde technische mankementen kan je vaak minder goed zelf oplossen. Daarvoor kan het inschakelen van een monteur of een loodgieter aan te bevelen zijn.

Besluit je om iemand in te schakelen, vergeet dan niet om te vermelden dat je in huis last heb gehad van de stank van zwavel en dat dat de reden is hoe je op het probleem bent gestuit.

 

De stank van zwavel door heel het huis_

Zwavellucht in de keuken, het toilet of de badkamer? Is het de afvoer?

Beperkt de stank van zwavel zich alleen tot de keuken, het toilet of de badkamer? Dan is de kans groot dat de stank van de afvoer komt.

De stank van zwavel dat uit de afvoer komt, heeft meestal te maken met een (gedeeltelijk) verstopte leiding. Daardoor kan allerlei viezigheid zich gaan ophopen en door de donkere en vochtige omgeving zich snel gaan vermenigvuldigen.

Voor je het weet, gaan de bacteriën zich ontzettend snel voortplanten en zit je in een huis vol stank. De stank van zwavel inderdaad.

Wat ook nog weleens voorkomt is dat, wanneer een gootsteen niet vaak wordt gebruikt, het waterslot droog komt te liggen en het lucht uit de riool naar bovenomt.

De zwanenhals die onder je de wasbak zit, zorgt ervoor dat er altijd wat water in de leiding blijft, waardoor er geen rioollucht naar boven kan komen. Wanneer je langere tijd de gootsteen niet gebruikt, dan werkt dit mechanisme niet meer.

Wat kan je doen tegen een zwavellucht uit de afvoer?

Om de stank van zwavel uit deze ruimten te weren, is er gelukkig niet veel nodig. Door het doorlopen van een paar eenvoudige stappen kan je het probleem goed zelf oplossen. En mocht dat niet lukken, dan kan je altijd nog een rioolbedrijf inschakelen.

 • Begin door goed te spoelen met veel heet water.
 • Schep twee eetlepels bakingsoda in iedere afvoer in huis en giet er een kopje azijn overheen.
 • Giet een rioolontstopper in iedere afvoer en laat deze een nachtje inwerken.
 • Spoel na met een ruime hoeveelheid heet water.

Nog niet van de stank af? Dan wordt het tijd om een loodgieter of een rioleringsbedrijf te raadplegen.

Een goede rioolontstopper is die hieronder, deze vind ik zelf de beste. Anders zou je eens hier naar het assortiment op bol.com kunnen kijken.

Wat kan je doen tegen een zwavellucht uit de afvoer_

Zwavellucht uit het toilet of de badkamer

Ondanks dat het toilet en de badkamer nu niet perse bekend staan als de meest lekker ruikende ruimten binnen huis, is er iets aan de hand als ze naar zwavel stinken.

Ligt het niet aan de afvoer? Dan is er iets anders aan de hand. Ook hier zal het probleem waarschijnlijk zitten in bacteriën die zich ergens flink ophopen en vermenigvuldigen.

Met wat bleek en water kan je deze bacteriën prima doden en je badkamer of toilet vrij van de zwavel krijgen. Chloor is hierbij ook een prima alternatief, maar meng beide producten nooit!

Ruikt je witgoed naar zwavel?

Vaatwassers, koelkasten en wasmachines willen ook nog weleens een zwavelgeur veroorzaken. Ook hierbij geldt weer dat er iets verstopt zit, meestal een afvoer, waardoor bacteriën zich gaan ophopen.

Meestal kan je door een grondige wasbeurt het probleem goed zelf verhelpen, maar wanneer je het niet kan vinden dan is het bellen van een monteur vaak de enige oplossing.

Ervaring met de stank van zwavel?

Heb jij weleens last gehad van de stank van zwavel in huis? Waar bleek het toen aan te liggen en hoe ben je er uiteindelijk vanaf gekomen? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties door een bericht achter te laten.

Ook wanneer je momenteel last hebt van een zwavellucht in huis waar je maar niet afkomt, kan je hieronder je vraag kwijt. Ik help je graag verder.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

4 gedachten over “Stank van zwavel: waar komt het vandaan en wat doe je ertegen”

 1. Verhelderd geschreven artikel over de zwavellucht in het huis. Ik merk sinds dit weekend dat ik smorgens en begin van de avond deze lucht mijn huis binnendringt vanuit de openstaande ramen boven en beneden. Nu is er geen open putje of iets dergelijks in de achtertuin aan het water. Kan de zwavellucht van de kerosine van vliegtuigen komen?
  Groet, Ella

  Beantwoorden
  • Hoi Ella,

   Of het kan? Ja hoor. Maar voor de hand liggend vind ik het niet.

   Ik denk eerder aan de verbarandingslucht van een verwarming van een van je buren. Kerosinekachels, pelletkachels, etc. Die lucht zou ik overigens niet bepaald als zwavellucht kwalificeren, maar je weet maar nooit.

   Heb je iemand anders eens laten ruiken? Vond die het ook naar zwavel ruiken?

   Hoor graag!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Hoi. Gaslek is gemaakt, maar bleek gaslucht uit afvoer van wasmachine te komen. Alles door gespoeld en gaslucht was even weg. Maar na 10 dagen weer terug. Wat te doen? Gemeente bellen omdat t waarschijnlijk door t riool komt?
  Wonen nu 5 jaar in dit huis. Eerder nooit geroken.
  Wel vanaf dag 1 af en toe rioollucht in huis. Buren gaven aan dat straat pas vernieuwde riolering heeft gekregen echter ligt er tegen ons huis aan een zeer oude rioolpot. Dit is toch iets wat de gemeente dan moet oplossen en bekostigen?
  Groetjes Corine

  Beantwoorden
  • Beste Corine,

   Als de gaslucht uit de afvoer van de wasmachine blijft komen, ondanks dat je alles al hebt doorgespoeld, is het verstandig om de gemeente te bellen. Het is inderdaad mogelijk dat de rioolgeur die je eerder hebt geroken en de gaslucht nu gerelateerd zijn. Het kan zijn dat de oude rioolput tegen jullie huis aan de boosdoener is. De gemeente is verantwoordelijk voor het rioolstelsel (voorbij de buitenmuren) en zou daarom ook moeten helpen bij het oplossen van deze problemen en de kosten moeten dragen. Het is aan te raden om hier snel actie op te ondernemen, zodat het probleem zo snel mogelijk opgelost kan worden en je veilig en zonder onaangename geuren kunt wonen.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie