Stank van pannenkoeken: 2 veel voorkomende geuren

Deel dit bericht op Pinterest:

Stank van pannekoeken_ 2 veel voorkomende geuren

In Nederland leven we nu eenmaal in een land waar pannenkoeken een traditioneel lekkernij zijn. Voor de een is dat goed nieuws omdat zij wel van een lekkere pannenkoek houden, maar anderen vinden het maar vies en kunnen de stank van pannenkoeken niet uitstaan.

Pannenkoeken zijn ook nog eens een favoriet diner na kinderfeestjes en bij verjaardagen. Wanneer het zo ver is, kan iedereen dat in de omgeving ruiken: de hele buurt ruikt naar pannekoeken. Iedereen heeft dat wel een keer meegemaakt: een keer inademen en je weet gelijk dat de buren pannenkoeken bakken.

Wat de stank van pannenkoeken betreft, zijn er twee veel voorkomende klachten die je hoort: de geur van verbrand boter of verbrand olie of de de overweldigende geur van eieren.

Wat de stank van de pannenkoeken in kwestie ook moge zijn, in dit artikel leg ik je precies uit wat je er tegen kunt doen!

Pinterest Stank van pannekoeken_ 2 veel voorkomende geuren

Te hoge temperatuur is de meest voorkomende oorzaak van de stank van pannenkoeken.

Om pannenkoeken te bakken heb je vet nodig. Doorgaans zal dat zijn bij pannenkoeken in de vorm van boter of olie zijn. Wanneer de boter of de olie waarmee je de pannenkoeken aan het bakken bent te heet wordt, dan zullen je pannenkoeken, de pan en je boter binnen de kortste keren gaan stinken.

Verschillende soorten vetten gaan op verschillende temperaturen aanbranden. Zo ligt de verbrandingstemperatuur van sommige plantaardige olieen iets lager dan die van regulier boter. Weer andere olieen, de soorten waarmee je frituurt zoals kokosolie, weer stukken hoger.

Afhankelijk van het recept dat je gebruikt, zal je er voor moeten zorgen dat je de juiste soort vet gebruikt. Kies een olie dat past bij je recept. Zo zal je voor de Nederlandse pannekoek eerder voor boter kiezen en voor de Amerikaanse Pancake juist voor een olie zoals zonnebloemolie gaan.

Maar ook al maak je gebruik van de juiste soort boter of olie, wanneer je je pan te heet laat worden, gaat deze toch tijdens het bakken van de pannenkoeken stinken.

Om de stank van pannenkoeken te voorkomen, moet je dus:

1. Een juiste vet kiezen
2. De pan niet te heet laten worden
3. Een geschikte pan gebruiken.

Nu kan je om de temperatuur te meten wel heel moeilijk gaan zitten doen met thermometers of pannen met van die temperatuurindicatoren, maar er is nog een makkelijkere manier om de stank van pannenkoeken te voorkomen: voorkom rook.

Wanneer het vet te heet wordt, gaat deze roken. Heb kan even uitproberen zijn, maar wanneer je de temperatuur krijgt dat je pan na enkele minuten op het vuur niet gaat roken, dan zit je goed. Gelukkig hoef je hier maar een keer achter te komen en dan kan je voor altijd stank-vrij pannenkoeken bakken.

Trouwens, hoe lager de temperatuur, des te luchtiger je pannenkoeken. Dus naast het voorkomen van stank en nare luchtjes is het ook nog eens een goede manier om lekkere pannenkoeken te bakken!

Een nare geur van eieren

Wanneer je eieren gebruikt om pannenkoeken te maken, dan kan het inderdaad zo zijn dat je pannenkoeken of de omgeving iets naar eieren gaan ruiken. Maar wanneer de stank gaat overheersen, dan is er meer aan de hand.

Sommige mensen zijn nu eenmaal gevoelig voor de geur van eieren. Eieren, vooral rotte eieren, worden vaak in verband gebracht met stank en nare geurtjes. Zo ook bij pannekoeken. Weet je dat je daarvoor gevoelig bent, dan kan dat het probleem zijn en kan je er weinig aan doen.

Voor mensen die echt niet tegen de geur van eieren kunnen is de beste oplossing om een recept zonder eieren te zoeken. Het is heel goed mogelijk om pannenkoeken zonder eieren te maken. Zelf heb ik dat ook weleens uit noodzaak moeten doen toen ik geen eieren in huis had.

Maar wat je ook kan doen, is het eigeel weggooien en deze voor een extra eiwit inruilen. Voor iedere ei in het recept gebruik je dan twee eiwitten. Het is toch vaak het eigeel in een recept dat de stank veroorzaakt. Laat die gewoon weg.

Het klopt dat je pannenkoeken dan iets anders kunnen gaan smaken of een andere textuur kunnen hebben, maar dat moet je maar op de koop toe nemen. Het is naar mijn mening in ieder geval net zo lekker!

Een nare geur van eieren

De stank in je pannenkoeken verdoezelen

Vind je de smaak van de pannenkoeken niet helemaal lekker, of wil je juist stank of nare geurtjes voorkomen, dan kan je overwegen om iets extra’s toe te voegen.

Zelf vind ik een paar druppels vanille extract in de pannenkoeken lekker. Dit geeft je pannenkoeken extra smaak en voorkomt nare geurtjes.

Naast extract kan je ook voor vanillesuiker kiezen. Dan krijg je iets zoetere pannenkoeken met een lekkere vanillesmaak.

Voorkom stank door je pannenkoeken extra lekker te maken. Is dat niet even handig?!

De vieze geur van pannekoeken uit huis krijgen

Heb je pannenkoeken gebakken en wil je van die vieze stank af? Of zijn je buren in de omgeving pannenkoeken aan het maken en heb je daar last van? Hoe dan ook, met onderstaande tip ben je snel en effectief van de stank van pannenkoeken af.

  • Breng een liter water aan de kook.
  • Voeg een dopje wasverzachter aan het water toe.
  •  Zet de temperatuur op zijn laagst.
  • Na vijf minuten zet je het vuur helemaal uit.
  • Laat het het geurige stoom je huis verfrissen totdat het water is afgekoeld.

Je bent nu helemaal van de stank van pannekoeken af!

De vieze geur van pannekoeken uit huis krijgen

Wat zijn jouw ervaringen met de stank van pannekoeken?

Heb jij weleens last gehad van de stank van pannenkoeken toen jijzelf of iemand in de omgeving pannenkoeken aan het maken was? Om wat voor een geur ging het en hoe ben je er toen vanaf gekomen.

Deel hieronder in de reacties jouw tips om de nare geurtjes van pannenkoeken te verdrijven of te voorkomen. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat natuurlijk ook graag in de reacties!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie