Stank van orchidee: Wat is het en wat doe je eraan?

Deel dit bericht op Pinterest:

Stank van orchidee_ Wat is het en wat doe je eraan_

Orchideeën zijn over het algemeen zeer geliefde bloemen die je in allerlei soorten, maten en kleuren kunt krijgen. Maar dat orchideeën ook allerlei verschillende geuren kunnen verspreiden is niet algemeen bekend.

Orchideeën kunnen zeer sterk ruiken: van zoete, aangename geuren tot de stank van verrotte eieren. Afhankelijk van de soort orchidee dat je hebt, de tijd van de dag en de jaargetijde kan deze heerlijk ruiken of erg stinken.

De meeste orchideeën ruiken ’s ochtends of ’s avonds het sterkst. Dit om aan te sluiten bij de actiefste tijden van de dag die hun specifieke bestuivers aanhouden. Dit is dan ook het doel van de lekker geur of de stank van een orchidee: het aantrekken van insecten ter bestuiving.

De meeste soorten geven ’s ochtends hun geur af, maar er zijn ook orchideeën die juist nachtelijke insecten als motten proberen aan te trekken. Deze geven dan weer ’s nachts hun geur af.

Ook de temperatuur kan invloed hebben op de geur van de orchidee: de stank (of juist de lekkere geur) is bij hogere temperaturen sterker.

Orchideeën zijn geliefde en fascinerende planten die heerlijk kunnen ruiken en soms kunnen stinken. Dit artikel gaat over de stank van de orchidee. Waar komt deze vandaan en moet je er iets tegen doen?

Pinterest Stank van orchidee_ Wat is het en wat doe je eraan_

Waarom stinkt een orchidee?

De geur van de orchidee is bedoeld om insecten aan te trekken om de orchidee te helpen bestuiven. De geur van een orchidee is daarbij afgestemd op de specifieke bestuiver.

Zoete, lekkere geuren trekken bijen en wespen aan. Maar bij het bestuiven van orchideen spelen kevers, vliegen, motten en muggen ook een rol. Deze insecten worden weer aangetrokken tot de orchidee die een bepaalde stank verspreidt.

Ook zijn er geuren die feromonen van insecten nabootsen, wederom met als die die bestuivers aan te trekken. Naast de geur, kan de kleur van de orchidee ook een rol spelen: orchideen met een lichte kleur verspreiden vaak een aangename geur. Donkere orchideen daarentegen verspreiden de welbekende stank.

Orchideen met een donkere kleurn en die daarbij stank verspreiden, doen dit om rottende planten of dieren na te bootsen. Daar komen allerlei insecten op af die heb bij het bestuiven helpen.

Vaak wordt gezegd dat orchideeën roofdieren proberen te verjagen met behulp van vieze geueren, maar dat is beslist niet waar. Het doel van de stank van orchideen is bedoelt om insecten aan te trekken die op rottend (planten) materiaal afkomen..

Wat kan je tegen de stank van een orchidee doen?

Stank van een orchidee is volkomen normaal en hoort simpelweg bij het houden van de plant. Maar ik kan me goed voorstellen dat je het niet ziet zitten om dagen lang in de stank te moeten zitten.

Gelukkig kan je heel makkelijk de stank van een orchidee tegengaan.

Hierboven heb je kunnen lezen dat de stank van een orchidee als doel heet het aantrekken van insecten om de orchidee te bestuiven. Dat duurt vaak niet erg lang.

Het tegengaan van de stank door de orchidee te bedekken met een stulp, een omgekeerde grotere pot of vaas of door er simpelweg een theedoek overheen te leggen is erg makkelijk.

Een orchidee doet het vooral goed bij een goede luchtcirculatie, maar je kunt een orchidee prima enkele dagen bedekken om de stank tegen te gaan. Ga uit van ongeveer een week, dat helpt jou tegen de stank van de orchidee en doet de plant zeker geen kwaad.

Soms is de stank van een orchidee niet goed

We zijn er hierboven vooral van uitgegaan dat je te maken hebt met een soort orchidee waarbij het de bedoeling is dat deze van tijd tot tijd stank verspreidt. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Soms is de stank van een orchidee een teken dat er iets mee aan de hand is.

Hieronder lees je de 4 meest voorkomende gevallen waarbij de stank van de orchidee juist een teken is dat er iets mee aan de hand is.

Soms is de stank van een orchidee niet goed

Zure geur uit de potgrond

De stank van een orchidee die ruikt naar bedorven plantaardig materiaal kan normaal zijn. Maar wanneer de stank meer als zuur valt te omschrijven, dan kan er iets aan de hand zijn.

Een orchidee die een zure stank afgeeft doet dat omdat deze onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een orchidee doet het het beste in voeding rijke potgrond met een goede luchtcirculatie.

Wanneer je merkt dat je orchidee zurig begint te ruiken, dan doe je er het beste aan zo spoedig mogelijk de potgrond te vervangen.

Stank dat gepaard gaat met verkleuring

Merk je dat je orchidee stinkt en gaat dat gepaard met een verkleuring van de plant, dan heeft dat vaak te maken met een overvloed aan water.

Door een teveel aan water, gaan het schors en de wortels van de orchidee rotten en gaat de orchidee een verschrikkelijke stank verspreiden.

De oplossing hiervoor is simpelweg minder water geven en zorgen voor een goede afwatering.

Stank in combinatie met warrige wortels

De meeste orchideeën hebben helemaal geen probleem met warrige wortels. Sterker nog, bij sommige orchideeën kunnen de wortels net op spaghetti gaan lijken. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn.

Merk je echter dat de plant gaat stinken en daarnaast warrige wortels heeft die grotendeels boven de grond staan, dan heeft de orchidee waarschijnlijk niet voldoende ruimte.

De oplossing hiervoor is je orchidee verpotten naar een ruimere pot en het toevoegen van wat extra potgrond.

Stank en een ongezond ogende plant

Ziet je orchidee er ziek uit en verspreidt deze een vieze stank, dan is er waarschijnlijk iets mee aan de hand. Vaak is het een geval van schimmelvorming door het geven van teveel water.

Merk je schimmel op je orchidee, gebruik dan een steriel mes om het aangetaste gebied te verwijderen. Behandel de plant met een anti-schimmel middel en verpot je orchidee naar een nieuwe pot.

Welke orchideen stinken en welke orchideen ruiken lekker?

Sommige orchideeën kunnen heerlijk zoet ruiken en andere kunnen weer vreselijk stinken. Wil je de stank van een orchidee voorkomen en een lekker ruikende orchidee kopen? Dan lees je hieronder welke je moet vermijden

Orchideen waarvan de geslachtsnaam begint met “Bulbophyllum” zijn de orchideen die als stinkend worden ervaren. Het kan gaan om:

  • Bulbophyllum psychoon
  • Bulbophyllum beccarii
  • Bulbophyllum echinolabium
  • Bulbophyllum orientale

De stank van deze orchideeën wordt weleens omschrijven als lijkenlucht, rioollucht, rotte eieren en nog veel meer vieze geuren!

Welke orchideen stinken en welke orchideen ruiken lekker?

Ervaringen met de stank van orchideeen?

Heb jij weleens last gehad van de stank van een orchidee? Lag dat toen aan de soort of was er iets met je plant aan de hand? Deel jouw ervaringen hieronder door een berichtje achter te laten bij de reacties.

Weet je je geen raad met de stank van een orchidee in huis en heb je daar vragen over? Stel je vraag hieronder in de reacties en ik doe mijn best om je verder te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie