Stank van kippen: 5 tips tegen een stinkende kippenhok

Deel dit bericht op Pinterest:

Stank van kippen_ 5 tips tegen een stinkende kippenhok

De stank van kippen of die van een kippenhok is iets dat je vaker hoort. Maar waar mensen niet bij stilstaan is dat kippen op zich eigenlijk niet stinken. Ook een goed schoon kippenhok hoeft zeker geen vieze geurtjes te hebben.

Een kippenhok dat slecht worden odnerhouden en maar zelden of nooit wordt schoongemaakt, zal inderdaad na verloop van tijd gaan stinken. Maar goed, datzelfde geldt in principe ook voor andere (huis)dieren waar niet goed voor wordt gezorgd.

Een kippenhok vrij houden van stank is niet lastig om te doen. In dit artikel lees je waar de vieze geurtjes van kippen of kippenhokken vandaan komen en wat je kunt doen om stankoverlast te voorkomen.

Pinterest Stank van kippen_ 5 tips tegen een stinkende kippenhok

Stinken kippen?

Nee, kippen zelf stinken van nature niet. De omgeving waar ze in leven kan echter wel gaan stinken wanneer deze niet goed wordt verzorgd.

De uitwerpselen van kippen bestaan uit een mengeling van poep en urine. Kippen hebben de hele dag door ontlasting, wat betekent dat regelmatig schoonmaken erg belangrijk is om stank en vieze geurtjes te voorkomen.

Daarnaast is het zo dat kippen voortdurend in hun omgeving aan het wroeten zijn op zoek naar voedsel. Dit zorgt weer voor verspreiding van de viezigheid door het hele hok en over de ondergrond.

Kippen stinken niet, maar het hok wel

Kippen stinken niet, maar het hok wel. Tenzij je deze regelmatig schoonmaakt uiteraard!

Dat kippen zouden stinken is iets dat je veel hoort. Kippen zouden erom bekend staan om stankoverlast voor buren te veroorzaken en voor een hoop rommel te zorgen. Helaas berust dit op een misverstand. Alleen slecht verzorgde kippen en een niet onderhouden kippenhok stinken. Kippen houden betekent niet perse dat ook jouw tuin zal gaan stinken.

De beste manier om te voorkomen dat je te maken krijgt met een stinkende kippenhok of stinkende kippen, is om het hok regelmatig schoon te maken en de uitwerpselen zo vaak mogelijk te verwijderen. Een goed bodem voor in je kippenhok is daarbij van wezenlijk belang.

Hieronder lees je vijf tips over hoe je stank en vieze geuren kunt vermijden.

5 tips tegen stank in het kippenhok

Het is niet zo moeilijk om het hok schoon en fris te houden als je deze maar om de paar dagen een beetje schoonmaakt. De basis van het schoonmaken vormen de vijf tips die je hieronder kunt terugvinden.

5 tips tegen stank in het kippenhok

Tip 1. Vocht is de grootste oorzaak van stank

Een van de beste manieren om stank in het kippenhok te voorkomen of tegen te gaan is door ervoor te zorgen dat het hok niet te vochtig wordt. Door regelmatig de bodem te vervangen, uitwerpselen te verwijderen en gemorst water op te ruimen voorkom je dat het hok en de kippen gaan stinken.

Let dus goed op bij het water geven. Maak je gebruik van een kraantje, zorg er dan voor dat deze niet lekt en altijd goed wordt dichtgedraaid.

Tip 2. Zorg voor voldoende ventilatie

Net zoals bij jou in huis, is het belangrijk om een kippenhok goed te ventileren. Nu zal dat voor een buitenren niet zo’n probleem zijn, maar het bedekte deel van je hoek moet voldoende ventilatieopeningen hebben. Zorg voor voldoende luchtcirculatie. Is dat niet mogelijk, dan kan je het installeren van een ventilator overwegen. Dit is een van de makkelijkste manieren om je kippenhok droog en fris te houden.

Tip 3. Strooi eens wat verse kruiden in het hok

Verse kruiden ruiken niet alleen lekker, je kippen zullen het zien als een heerlijk extraatje. Strooi rustig eens was laurier blaadjes, muntblaadjes, peterselie of andere geurige kruiden uit over de bodem van je kippenhok.

Strooi eens wat verse kruiden in het hok

Tip 4. Vervang vies strooisel om de paar dagen

Gebruik altijd droog strooisel als bodem voor je kippenhok. Hoe droger en absorberender het materiaal, des te makkelijker het vocht opneemt. Het opnemen van vocht, waaronder uitwerpselen, gaat stank en nare geurtjes tegen en maakt het ook nog eens stukken makkelijker om het kippenhok goed schoon te houden.

Het is niet nodig om iedere dag aan het ruimen te gaan, maar wanneer je het om de twee a drie dagen bijhoudt en wekelijks een grote schoonmaak houdt, kom je een heel eind en zal er van stank geen sprake zijn.

Tip 5. Grote schoonmaak

Het volledig uitmesten en grondig schoonmaken van het kippenhok is belangrijk om regelmatig te doen. Mijn advies is altijd 4 keer per jaar, dat komt neer op 1 keer per kwartaal.

Haal daarbij alle strooisel en ander ondergrond uit het hok en maak de vloer en het hok zelf goed schoon met een verdund sopje.

Wat voor strooisel kan ik het beste gebruiken?

Strooisel als ondergrond is een belangrijk onderdeel om je kippen gelukkig, gezond en stank-vrij te houden. In het kippenhok zorgt de bodembedekking voor een zacht oppervlak waar de kippen op kunnen lopen en het absorbeert uitwerpselen en geuren.

Het strooisel in het kippenhok moet minstens enkele centimeters dik zij, maar hoe meer, hoe beter. Er zijn veel bodembedekkingsmaterialen om uit te kiezen, van regulier stro tot allerlei exotische materialen.

Maak hoe dan ook nooit gebruik van gras of hooi omdat dat niet voldoende absorbeert, niet goed is voor je kippen en op den duur voor meer stank en problemen zal zorgen.

Drie goede alternatieven strooisels die stank en vieze luchtjes in het kippenhok tegengaan zijn:

  • Boekweitdoppen: Boekweitdoppen zijn ideaal strooisel voor in het legnest van kippen. Boekweitdoppen zijn licht en zacht en nemen makkelijk vocht op zonder zelf hinderlijk vochtig te worden. Indien u last heeft van één of meerdere kippen die eieren aanpikken, bieden boekweitdoppen ook uitkomst. Omdat de eieren gemakkelijk wegzakken in een laag boekweitdoppen, ziet de kip het ei niet meer liggen.
  • Olifantsgras (bekijk op bol.com): Door de vocht absorberende eigenschappen is Olifantsgras zeer efficiënt om te gebruiken in kippenhokken. Olifantsgras neemt namelijk tot 3 keer zoveel vocht op als gewoon strooisel. Doordat Olifantsgras ook de stikstof uit urine opneemt, wordt de ammoniakgeur verminderd.
  • Hennepvezel (klik hier om dit product op bol.com te bekijken): Hennepvezel is een 100% natuurlijke en milieuvriendelijke bodembedekking. Het hoge absorptievermogen, neemt vieze geurtjes snel en efficient op. Hennepvezelstrooisel is zeer geschikt voor mensen en dieren met een stofallergie en is zeer zuinig in het gebruik.

Ervaring ontmoette stank van Kippen

Heb jij weleens last gehad van de stank van kippen of van een stinkend kippenhok? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties een berichtje achter te laten. Wellicht kan jij meet jou tips andere mensen met hetzelfde probleem helpen!

Mocht je momenteel last hebben van stank vanuit het kippenhok of kippen die een vieze geur afgeven, dan kan je hieronder je vraag kwijt en doe ik mijn best om je verder te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

6 gedachten over “Stank van kippen: 5 tips tegen een stinkende kippenhok”

  1. Ik heb kippen .maar mijn vraag is het Tinkt zo op de grond niet in de kippen hok maar buiten .het is zo slikboel op de grond wat kan ik er tegen dozn

    Beantwoorden
    • Beste Elisabeth,

      Ik heb het idee dat je niet voldoende vaak (in het hok zelf) de bodembedekking vervangt. Goed (droog!) stro, of zelfs iets van hennepstrooisel is erg belangrijk!

      Groetjes,
      Peter

      Beantwoorden
    • Beste Elisabeth,

      Ik zou eerst eens beginnen met het verwijderen van de kak en schijt, het goed schoonmaken van de ondergrond en vervolgens opnieuw bedekken met goed droog materiaal.

      Je vraag is wel erg open om er gericht advies op te geven!

      Groetjes,
      Peter

      Beantwoorden
  2. De buitenren voor 3 krielkippenis zwarte grond waar ze heel de dag scharrelen en krabben maar na verloop van tijd verhard de bovenlaag en als ik die dan hark komt de stank naar boven is er iets om die grond ventileerbaar te maken

    Beantwoorden
    • Beste C.Aarts,

      Ik zou iets door de grond mengen. Houtsnippers bijvoorbeeld. Of kokos. Er zijn heel veel opties! Neem eens een kijkje in een tuincentrum zou ik zeggen.

      Groetjes,
      Peter

      Beantwoorden

Plaats een reactie