Stank van de kattenbak tegengaan: 8 beste ideeën

Deel dit bericht op Pinterest:

Stank van de kattenbak tegengaan 8 beste ideeën

De lucht van kattenurine is penetrant en hardnekkig. Het is dan ook geen wonder dat een kattenbak al snel een verschrikkelijke stank kan produceren.

Een kattenbak staat immers bij jou binnenshuis, dus dat betekent dat een stinkende kattenbak voor een stinkend huis kan gaan zorgen. Dat wil niemand!

Wat nog erger is, is wanneer de kattenbak zo vies raakt dat de katten en geen gebruik meer van maken. Dan krijg je dat de kat naast de kattenbak zijn behoeft doet en dan ben je nog verder van huis.

Gelukkig is er veel dat je tegen de stank van de kattenbak kunt doen. Met onderstaande 8 tips, die je allen tegelijk of een voor een kunt proberen, kan je de kattenbak weer fris laten ruiken en toekomstige problemen voorkomen.

Lees nu snel verder om erachter te komen hoe je niet alleen jezelf een plezier doet, maar ook je kat!

Stank van de kattenbak tegengaan: 8 beste ideeën

1. Hou de kattenbak dagelijks schoon


De allereerste stap om de stank van de kattenbak drastisch te verminderen, is door de kattenbak dagelijks schoon te maken. Ik raad zelfs aan om de kattenbak tweemaal daags schoon te maken.

Door zowel ’s ochtends als ’s avonds een keer de kattenbak te legen, zorg je ervoor dat de klompjes urine of ontlasting niet te erg gaan stinken en er niet teveel tijd tussen schoonmaakrondes ontstaat.

Wanneer je je kattenbak goed schoon houdt, dan zal je ook merken dat je kat veel vaker van de kattenbak gebruik gaat maken en de kans op ongelukjes buiten de bak sterk wordt verkleind.

Je kan nog zoveel trucs, huismiddelen en andere methoden toepassen, maar wanneer je de basis van het dagelijks schoonmaken van de kattenbak niet zorgvuldig doet, loop je echt achter de feiten aan.

Trouwens, het simpelweg weghalen van de klompjes poep en plas is niet voldoende: na een schoonmaakbeurt is het belangrijk om een klein laagje nieuw kattenbakvulling toe te voegen.

Wat is de beste kattenbakvulling tegen stank?

Een vraag die vaak wordt gesteld is welke kattenbakvulling het beste tegen stank werkt. Er zijn ontzettend veel producten te krijgen, zoals geparfumeerde kattenbakvulling of vulling van afwijkende materialen.

Vaak wordt er ook nog eens dure kattenbakvulling door dierenartsen of dierenwinkels aangeraden. Maar in werkelijkheid hoeven die niet perse voor jou of jou kat het beste te zijn.

De beste kattenbakvulling tegen stank is simpelweg de vulling die jouw kat het liefst gebruikt. Is je kat eenmaal aan een bepaalde vulling gewend en maakt je kat er graag gebruik van? Gewoon blijven gebruiken.

Er zijn betere manieren om van de stank af te komen dan allerlei geuren, kleuren en toevoegingen qua kattenbakvulling aan te schaffen. Het kan soms even proberen zijn, maar heb je er eenmaal een die je kat gebruikt, blijf die dan gebruiken.

Tip! Ben je op zoek naar een goede kattenbakvulling? Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga gelijk voor deze meest populaire variant met de meeste en de beste resensies:

2. De kattenbak wekelijks wassen

Ben je eenmaal de kattenbak dagelijks aan het schoonmaken, dan is de volgende stap het wekelijks helemaal legen van de kattenbak, deze grondig wassen en met nieuwe vulling weer opvullen.

Met deze twee eenvoudige stappen ben je van het gros van de stank vanuit de kattenbak af. En je kat zal je ontzettend dankbaar zijn!

Het wassen van de kattenbak kat simpelweg met een sponsje en sopje met wat allesreiniger of afwasmiddel. Probeer sterk geurende producten te mijden, want je wilt je kat natuurlijk niet afschrikken.

Vooral producten die ammonia bevatten zijn sterk af te raden. Katten denken dan dat ze de urine van een andere kat ruiken en willen minder of geen gebruik van de kattenbak maken. Niet doen dus!

Wil je zeker zijn van een hygiënische schoonmaak, dan kan je prima een dopje chloor of bleekmiddel aan je sopje toevoegen.

3. Vervang de kattenbak

Naast het schoonhouden en reinigen van de kattenbak, is het ook belangrijk om regelmatig de kattenbak te vervangen. Ik raad je aan om dit ongeveer tweemaal per jaar te doen.

Door het gebruiken, het schoonmaken en schoonhouden van de bak loopt deze beschadigingen op in de vorm van krassen. Deze krassen zorgen ervoor dat vuil en stank zich makkelijker kan gaan concentreren en dat is lastiger schoonhouden.

Door de kattenbak zelf regelmatig te vervangen, zorg je ervoor dat vuil en stankveroorzakende bacteriën geen kans krijgen.

Klik hier om het aanbod aan kattenbakken op bol.com te bekijken of kies onderstaande kattenbak welke een favoriete keuze is van de meeste kattenbezitters:

4. Gebruik meer dan een bak en experimenteer met de lokatie

Niet alleen het schoonmaken en het vervangen van de kattenbak is belangrijk, maar ook de locatie en soms zelfs het aantal kattenbakken kan belangrijk zijn.

Heb je meerdere katten? Dan is de vuistregel voor iedere kat ergens in huis een kattenbak.

Heb je maar een kat, dan is het aanschaffen van een tweede kattenbak zeker de moeite waard om te proberen. Dat zorg voor minder geconcentreerd vuil en dus voor minder geconcentreerd stank. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Ten slotte kan het ook een idee zijn om af en toe van locatie te wisselen om te kijken of dat helpt. Waarom dat nou tegen stank zou moeten helpen? Als een kat zich niet op zijn gemak voelt in de bak, kan deze er makkelijk naast of tegenaan plassen. Probeer het eens.

5. Een goede ventilatie is belangrijk

Een goede ventilatie is erg belangrijk om stank en nare geurtjes uit de kattenbak snel uit huis te krijgen.

Veel mensen hebben de kattenbak in een hoekje, kastje of soms zelfs ergens onder gestald. Dat is helemaal niet verstandig. Op dergelijke plekken is weinig ventilatie en dus concentreert de geur zich alleen maar.

Door de kattenbak in een goed geventileerde, open ruime te plaatsen, zorg je ervoor dat de stank veel makkelijker weg kan. Een makkelijke oplossing waar je heel weinig voor hoeft te doen!

Trouwens, als de ruimte waar je de kattenbak plaatst geen prettige ruimte is, dan is de kans aanwezig dat je kat er veel minder (of slechter) van de bak gebruik zal maken. Zorg ervoor dat de bak in een fijne omgeving staat en je kat zal er graag gebruik van maken.

6. Maak gebruik van een schepje bakingsoda

Doe je al het bovenstaande en blijf je maar last hebben van een irritante, vieze geur vanuit de kattenbak die je maar niet weg krijgt? Dan kan bakingsoda een oplossing zijn.

Bakingsoda neemt namelijk geurtjes op en is volkomen ongevaarlijk voor je kat. Wat je dus kunt doen is simpelweg een schepje bakingsoda over de vulling strooien wanneer je deze vervangt.

Wat je in ieder geval niet moet doen is etherische oliën, bloemen, parfums, deodorant of meer van dergelijke producten in de kattenbakvulling doen.

Onbekende geuren kunnen katten wegjagen waardoor ze elders hun behoefte gaan doen. In het ergste geval kunnen ze de kat vergiftigen. Niet doen dus!

Bakingsoda koop je gemakkelijk online, probeer deze eens:

6. Maak gebruik van een schepje bakingsoda

7. Ongelukjes opruimen

Het is erg belangrijk om ongelukjes, van jou of van de kat, direct en op de juiste wijze schoon te maken.

Heb je tijdens het leegscheppen van de kattenbak met de kattenbakvulling gemorst? Gelijk opruimen! Dit om te voorkomen dat de stank in je tapijt, vloerbedekking of andere spullen in de omgeving trekt.

Hetzelfde geldt wanneer de kat buiten de kattenbak of er tegenaan poept of plast: direct opruimen met een geschikt schoonmaakmiddel. Laat het vooral niet zitten, want als de stank eenmaal ergens in zit, kan het verwijderen des te lastiger zijn.

8. Luchtfilters en luchtverfrissers

Zoals hierboven al kort aangestipt, is het zeer sterk af te raden om allerlei geurende spullen in de kattenbak te doen. Dat kan slechts zijn voor de gezondheid van je kat of de kat uit haar eigen kattenbak jagen.

Wat wel kan, is het gebruik van luchtverfrissers of luchtfilters in de omgeving. Naar gelang het product kunnen deze een lekkere geur verspreiden of geurtjes opnemen of neutraliseren.

Het fijne hiervan is, is dat het voor jou lekker ruikt en voor je kat ongevaarlijk is. Een slimmer alternatief dan iets in de bak gooien!

Luchtfilters heb je in alle soorten en maten. Klik hier om het aanbod aan luchtfilters op bol.com te bekijken of ga direct voor deze aanrader:

Luchtfilters en luchtverfrissers

Jouw ervaringen met de stank van de kattenbak

Heb je katten, dan hoort een ongelukje hier of een vies geurtje daar er nu eenmaal bij. Net als wij kunnen katten ziek worden en kunnen ze last krijgen van braken of diarree.

Hoe dan ook, iedereen met huisdieren weet dat dat er nu eenmaal bij hoort. Van elkaar kunnen we leren, dus als jij andere tips hebt tegen de stank van de kattenbak, dan hoor ik die graag!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie