Stank van buren: 3 meest voorkomende oorzaken

Deel dit bericht op Pinterest:

tank van buren_ 3 meest voorkomende oorkzaken

Bijna iedereen ervaart weleens overlast van de buren. Die overlast kan allerlei verschillende vormen aannemen, van de buurman die tot laat in de avond aan het drummen is of de buurvrouw die zich werkelijk overal mee moet bemoeien.

Maar ook stank van de buren is een veel voorkomend oorzaak van irritatie tussen buren. In dit artikel gaan we dieper in op de stank die van je buren af kan komen en hoe je dat nu aan moet pakken.

Zeker voor mensen die in flats wonen kan stank van de buren vaker voorkomen. Dunne muren, dicht op elkaar wonen en kleine ruimtes betekenen dat we al snel de geur van de buren op kunnen vangen.

De geuren uit het appartement van je buren kunnen vaak lekker zijn: denk eens aan iemand die iets lekkers aan het klaarmaken is. Maar de dezelfde buren die staan te barbecueën kunnen weer hele andere gevoelens bij je losmaken

Het is zeker niet makkelijk om de geuren die je zelf produceert bij je te houden, dus het kan een kwestie zijn van geven en nemen.

Meer over stank van de buren en de geuren uit je omgeving lees je hieronder.

Pinterest Stank van buren_ 3 meest voorkomende oorkzaken

De stank van sigaretten bij de buren

Wanneer je in een flat woont en onder je een kettingroker hebt die de hele dag uit het raam hangt om te roken of op het balkon van een sigaretje geniet, kan je met de stank van sigaretten van je buren te maken krijgen.

Naast dat de stank van roken vervelend is, is het voor rokers niet fijn om in de stank van tweedehands rook te zitten en verplicht mee te moeten roken. Maar wellicht staan de buren er niet eens bij stil dat jij last hebt van de stank van hun sigaretten.

Het eerste dat je in zo een situatie moet doen is het probleem bij je buren aankaarten. Wellicht willen de buren er dan al rekening mee houden en ben je gelijk al van het probleem (en de stank!) af.

Een volgende stap is het verzinnen van een mogelijke oplossing. Misschien kunnen ze tijdens doordeweekse dagen naar hartelust op het balkon roken omdat je dan toch op kantoor bent en toch niets van de stank meekrijgt.

Kijk of je tot een compromis kunt komen en leg uit wat het probleem voor jou precies is. Iemand die rookt, heeft er waarschijnlijk geen erg in hoe ver de stak van sigaretten kan komen. Leg rustig uit dat jij het gelijk al ruikt wanneer je het raam open doet.

Kom je er helemaal niet met de buren over de stank uit, dan lees je onderaan dit artikel wat je nog meer kunt doen.

De stank van sigaretten bij de buren

De kooklucht van je buren veroorzaakt stank

Stel je buren houden van lekker kruidig eten, veel gebakken vis en andere geurige etenswaren. Het is voedsel dat zij graag eten, maar jij zit in de stank van je buren. Hoe zit dat? Wie heeft het mis? Wat is de oplossing?

Voor veel mensen kan geur van bepaald voedsel of van bepaalde bereidingswijzen erg stinken. Jij kan lekker je patatjes aan het eten zijn, terwijl de buren nog uren in de frituurlucht zitten.

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn om te begrijpen dat dit niemands schuld is en vooral een kwestie is van bij elkaar in de buurt wonen. Het is vervelend dat je met geuren van de buren die voor jou “stank” zijn te maken krijgt, maar dat is iets waar je mee te maken krijgt en binnen het redelijke zal moeten accepteren.

Anders is natuurlijk wanneer bij de buren de hele dag de frituur aan staat en jij 24 uur per dag in stank zit. Of ieder weekend met de rook en de stank van de barbecue zit.

Ook hier is de oplossing weer om met je buren te praten en hen te informeren dat jij last hebt van stank en juist bij hen te informeren wat zijn aan het koken zijn. Door over en weer begrip proberen te tonen en “normaal” gedrag van elkaar te accepteren kan een stuk helpen!

De volgende stap is om te kijken of je niet toevallig tot een compromis kan komen. Je kunt bijvoorbeeld met je buren afspreken dat zij jou bijtijds laten weten wanneer zij gaan barbecueën , of een paar dagen per maand afspreken wanneer er gebarbecued kan worden.

Gaat het om het kooklucht, dan zou je bijvoorbeeld kunnen gaan kijken naar afzuigkappen of ventilatiemogelijkheden.

Hoe dan ook, wat je kunt doen als je er niet met elkaar uitkomt lees je helemaal onderaan dit artikel.

De stank van vuil en schimmel bij de buren

Sommige geuren, zoals kooklucht, is iets dat bij het naast elkaar wonen hoort. In meer of mindere mate moet je dit van elkaar accepteren en bij onwenselijk gedrag er het liefst samen uit komen.

Maar wanneer er sprake is van echte stank, stank afkomstig van bijvoorbuild vuil of schimmen, dan is dat niet iets dat je normaliter hoeft te dulden en kan je actie ondernemen.

Buren die stankoverlast veroorzaken doordat zij afval in de vorm van volle vuilniszakken en andere zaken overal en nergens laten slingeren, is een vervelende kwestie en moet zo snel mogelijk worden opgelost.

Rondslingerend afval stinkt, ziet er niet uit, trekt ongedierte aan en heeft nog vele andere nadelen. Reden des te meer om hier gelijk tot actie over te gaan.

Ook achterstallig onderhoud zoals schimmelvorming kan tot stank leiden. Schimmel kan onaangename luchtjes veroorzaken, maar het is ook slecht nieuws voor je longen.

Kijk in eerste instantie of je er samen uit kan komen. Laat je buren weten dat jij last hebt van de stank en kijk hoe er wordt gereageerd. Misschien is het enkel laten weten dat je er last van hebt al voldoende.

Dit is nou niet een onderwerp waar je een compromis over kunt sluiten. Het is dan ook beter om te vragen of je buren wellicht hulp nodig hebben. Wellicht kan een gemeentelijke instantie of en ander hulp bieden.

Kom je er samen met de buren over de stank niet uit, dan lees je hieronder wat je verder kunt doen.

De stank van vuil en schimmel bij de buren

Kom je er samen niet uit? Schakel de verhuurder of de VvE in

Wanneer je er onderling met de buren niet uitkomt, dan is het belangrijk om een derde partij erbij te betrekken. Dat zal veelal de verhuurder (de woningbouwvereniging) of de Vereniging van Eigenaren zijn.

Zoals bij de meeste geschillen waarbij je de woningbouw of de VvE in moet schakelen, is de beste eerste stap om je klacht schriftelijk bij hen in te dienen. En als dat bij jouw het geval is, moedig dan je andere buren aan die last hebben van de stank om hetzelgde te doen.

Het iaan te raden om een deadline vast te stellen waarbinnen je actie verwacht en om een bevestiging dat ze ermee bezig zijn. Als de geur of overlast zo erg is dat het je normale gebruik van jouw appartement belemmert, moet er direct actie worden overgenomen.

Zorg dat je regelmatig naar de voortgang van de kwestie informeert en probeer ondertussen goed contact met je buren te houden. Het heeft geen zin om de kwestie te laten escaleren, want dat lost vaak weinig op.

Ervaringen met de stank van buren

Heb jij weleens last gehad met stank dat van je buren afkomstig was? Om wat voor stank ging het en hoe heb je het met hen op weten te lossen? Deel je ervaringen hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten. Jou ervaringen kunnen andere helpen!

Laat hieronder een berichtje achter met je vraag wanneer jij hulp nodig hebt in het geval van last van stank van de buren. Ik doe mijn best om je zo goed mogelijk verder te helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie