Stank van achter de koelkast: waar komt het vandaan?

Deel dit bericht op Pinterest:

Stank van achter de koelkast_ waar komt het vandaan_

Heb je last van stank in de keuken, maar kan je niet precies achterhalen waar die vandaan komt? Dan is de kans groot dat de de stank van achter de koelkast vandaan komt.

Stank van achter de koelkast kan een vreselijk ranzige geur zijn, zeker wanneer de oorzaak het lekbakje achter is waar de koelkast condensatievocht opvangt.

Vaak gaat zo’n bakje achterin de koelkast veel te lang voordat men het schoonmaakt. In de tussentijd kan er van alles in terecht komen en zelfs in gaan groeien.

De meeste mensen weten vaak niet eens dat er zo een bakje aan de achterkant van de koelkast zit en daar komen ze dan achter wanneer het te laat is en het lekbakje vol zit met meer dan alleen condensatievocht!

De geur van het mengsel aan schimmels, bacteriën en ander viezigheid kan soms erg extreem zijn. De stank is dan niet alleen achter de koelkast de ruiken, maar door de gehele keuken en soms wel door het hele huis!

In dit artikel leg ik je precies uit waar de stank van achter de koelkast nu eigenlijk vandaan komt en wat je er zoal aan kunt doen! Lees maar snel verder!

Pinterest Stank van achter de koelkast_ waar komt het vandaan_

Waar komt de stank van achter de koelkast vandaan?

De meest voor de hand liggende oorzaak van stank van achter de koelkast heeft alles te maken met het afvoer van condenswater. Dat leg ik hieronder uit. Maar mocht hier de oorzaak van jouw stank niet zijn, dan lees je onderaan dit artikel waar je het nog meer kan zoeken.

Wanneer je de koelkast open doet en tegen de achterwand aan kijkt, zie je vaak een klein gaatje met een trechter-achtige afloop dat er naartoe leidt. Dit is een afvoergaatje voor condenswater, of voor bijvoorbeeld smeltwater van ijs dat tegen de achterwand ontstaat.

Door dat gaatje druipt water en ander vocht en dat komt vervolgens op een warm deel van de koelunit terecht. Dat vocht hoort min of meer direct te verdampen.

Soms gaat er teveel vocht tegelijk door het gaatje in de achterwand of er komt iets in terecht (lekkende voedselverpakkingen) dat niet direct verdampt.

Vervolgens komt het vocht dat niet direct verdampt in een opvangbakje aan de achterzijde van de koelkast terecht. Ook daar kan het nog verdampen, want het lekbakje zit ook tegen warme onderdelen van de koelkast aan.

Meestal leidt dat niet tot problemen. Maar wanneer er iets in het bakje terecht komt dat niet verdampt, of teveel vocht dat niet snel genoeg verdampt, kan het schimmel- en bacteriegroei in de hand werken. Achter de koelkast is het warm, donker en vochtig. Een ideale plaats voor stankveroorzakers.

Wanneer je na het ruiken van die verschrikkelijke stank erachter komt wat het probleem is en je trekt je koelkast van de muur dan zie je vaker dan niet een bakje dat helemaal vol ligt met prut en schimmel.

De stank is onbeschrijfelijk vies en penetrant. En dat komt omdat achter de koelkast de laatste plaats is waar men het probleem zoekt en het daardoor langer door kan woekeren.

Tip: In en om de koelkast schoonmaken, doe je het best met een daarvoor bestemd middel. Klik hier om het aanbod aan keukenreinigers op bol.com te bekijken, of kies direct onderstaande topper:

Hoe los ik stank van achter de koelkast op?

De stank van achter de koelkast wegkrijgen is gelukkig niet erg lastig. Indien het probleem inderdaad aan condensatievocht of het lekbakje achter ligt, dan los je het zoals hier onder staat op. Zo niet, dan vind je de oplossing verderop in dit artikel.

 • Open eerst de deur van de koelkast en zoek het gaatje dat naar het lekbakje gaat. Dat is een gaatje van nog geen centimeter en bevindt zich veelal in het midden van de achterwand. Bij de meeste koelkasten loopt de achterkant iets af richting het gaatje om zo vocht op te vangen.
 • Zorg ervoor dat het gaatje goed vrij is, prik er desnoods even in met een tandenstoker, of als je hebt een pijpenrager. Het kan zijn dat het gaatje deels verstopt is waardoor het afvoeren van vocht niet goed gaat.
 • Neem even snel de binnenkant van de koelkast door, lekt er ergens voedsel of vocht dat het condensatiegaatje in kan? Dan is dat de oorzaak. Niets kunnen vinden? Geen probleem, we kijken gewoon verder.
 • Trek nu de koelkast van de muur zodat de achterzijde goed zichtbaar is. Ga opzoek naar een lekbakje waar een buisje in uitloopt. Dat is de lekbak waar het condensatievocht in terechtkomt en waar het gaatje middenin de achterwand van de koelkast toe leidt. Dit opvangbakje zit bij iedere koelkast op een andere plek, maar meestal richting de onderzijde.
 • Wanneer het bakje vol zit, heb je de oorzaak van de stank van achter de koelkast gevonden. Vaak zal je zien dat het bakje helemaal zwart ziet van de smurrie, schimmels, en bacteriën. De stank oplossen is nu vrij eenvoudig: maak met een flinke hoeveelheid chloor of bleekmiddel het bakje goed schoon en je bent van de stank af!

Blijkt dit niet de oorzaak van jou stankprobleem te zijn. Geen stress, we kijken rustig verder. Hieronder gaan we dieper in op andere oorzaken dan alleen het lekbakje. Er zijn immers nog andere oorzaken van stank dat achter de koelkast vandaan lijkt te komen!

Tip: De koelkast van nare geurtjes ontdoen, doe je het best met een daarvoor bestemd middel. Klik hier om het aanbod aan keukenreinigers op bol.com te bekijken, of ga gelijk voor het middel hieronder:

Waar kan stank achter de koelkast nog meer vandaan komen?

Er zijn ontzettend veel verschillende oorzaken van stank van achter de koelkast. Sommige oorzaken van de stank zijn lastiger op te lossen dan andere, maar je komt er met een beetje inzet vast vanaf.

Wat voor geur ruik je?

De ene geur kan op een andere oorzaak duiden dan de ander. Hieronder lees je aan de hand van hoe je de geur zou omschrijven wat het probleem kan zijn en hoe je die oplost.

Wel raad ik je van harte aan om, voordat je verder gaat de adviezen die eerder in dit artikel stonden eerst op te volgen alvorens hiermee door te gaan.

De meest voorkomende stanken rond de koelkast:

Een chemicaliën- of ammoniaklucht

In de koelkast zit koelvloeistof en zitten er gassen die zorgen voor de afvoer warmte. Ook zit er het e.e.a. aan lucht en vochtcirculatie in dat kan gaan lekken en daarmee kan gaan stinken. Het lekken kan prima binnenin de koelkast zijn, dus je hoeft het niet pers definitie te zien.

Het beste is om niet direct van alles open te gaan zitten maken of te onderzoeken. Neem contact op met de fabrikant en vraag om advies.

Een chemicalieen- of ammoniaklucht

Een rook- of brandlucht

Als je geluk hebt, wordt dit probleem veroorzaakt door een opbouw van stof aan de achterzijde van de koelkast dat kan gaan branden. Dit klinkt gevaarlijker dan dat het is, maar het is wel belangrijk om de achterzijde van de koelkast schoon te maken.

Dat kan door de koelkast van de muur te schuiven en de achterzijde grondig te stofzuigen en vervolgens met een licht-vochtig doekje af te nemen. Zorg er wel voor dat je even de stroom van de koelkast haalt.

Heb je minder geluk, dan is de oorzaak van de stank achter je koelkast afkomstig van een kapotte ventilator. Die zal vervangen moeten worden. Deze onderdelen luisteren erg nauw, dus je zal contact op moeten nemen met de fabrikant.

Een rook- of brandlucht

Een vislucht of de lucht van rottend voedsel

Deze geuren duiden vaker dan niet op rottend voedsel. De stank dat van achter je koelkast uit lijkt te komen, kan evengoed in of zelfs onder de koelkast zijn oorzaak hebben.

Trek de koelkast open en ga zorgvuldig alle verpakkingen na. Stinkt er iets? Is er iets over datum? Als er niets is te vinden, dan zal de stank niet van achter de koelkast komen, maar van onder de koelkast komen. Schuif de koelkast helemaal opzij en ga na of er niets onder de koelkast ligt te rotten.

Tip: Een daarvoor bestemd reinigingsmiddel is altijd nog het beste voor je koelkast. Klik hier om het aanbod aan keukenreinigers op bol.com te bekijken, of neem eens een kijkje naar deze aanrader:

Stapsgewijs de koelkast schoonmaken om stankproblemen op te lossen

Heb je bovenstaande adviezen helemaal opgevolgd en wil je nu je koelkast even grondig reinigen? Hieronder vertel ik je stap voor stap hoe je dat het beste kunt doen.

1. Haal de koelkast helemaal leeg. Ga vervolgens alle etenswaren na of deze nog goed zijn, of moeten worden weggegooid. Bij twijfel, liever weggooien.

2. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met wat warm water en azijn. Vergeet alle trays, bakjes, roosters en andere plekken niet.

3. Ontkoppel de koelkast, trek deze van de muur en verschuif deze helemaal van zijn plaats. Maak nu onder en achter de koelkast goed schoon.

4. Zet de koelkast terug op zijn plaats en vul de koelkast weer met de etenswaren die je eruit hebt gehaald.

5. Plaats een open bakje met een klein laagje bakingsoda in de koelkast. Bakingsoda, ook wel natriumbicarbonaat genoemd, kan je gewoon in de supermarkt kopen. Bakingsoda neemt geurtjes op, dus je koelkast zal langere tijd fris ruiken. Gooi eens er week de bakingsoda weg en vervang deze met ene nieuw laagje.

Je bent nu als het goed is van de stank van in, om en achter je koelkast af! Hieronder lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat de stank ook voorgoed weg blijft.

Voorkom dat nare geurtjes terugkomen

Ben je eenmaal van de stank af of heb je je koelkast goed opgeruimd, dan wil je er vast voor zorgen dat de koelkast ook langere tijd fris blijft ruiken. Dat doe je als volt:

 • Hou altijd een open bakje met een laagje bakingsoda in de koelkast, dat neemt nare geurtjes effectief op. Vervang de bakingsoda regelmatig!
 • Maak je koelkast nooit schoon met chemicaliën, wat azijn of een natuurlijk schoonmaakmiddel is het beste.
 • Hou voedsel altijd in goed afgesloten bakjes, zakjes, flesjes, potjes en andere goed afsluitbare verpakkingen.
 • Laat de deur van je koelkast niet te lang onnodig open.
 • Stop de koelkast nooit te vol en hou deze goed overzichtelijk.

Conclusies en ervaringen met een stank van achter de koelkast

Zelf ben ik eens na een vakantie thuisgekomen en stonk heel mijn huis. Na veel zoeken bleek het probleem te zijn dat er aanmaaklimonade lekte en via het condensatiegaatje het lekbakje achter de koelkast is gelopen. Dat was gaan rotten en schimmelen.

Na veel zoeken ben ik er pas achter gekomen waar het probleem nu zat. Een eenmaal gevonden, heb ik het gelukkig snel op kunnen lossen.

Al met al is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je koelkast altijd opgeruimd en netjes is en dat je zo het overzicht bewaart. Daarmee voorkom je een hoop problemen en zal je maar zelden last krijgen van stank.

Heb jij ervaringen met stank achter de koelkast? Hoe ben jij erop gestuit, wat bleek het probleem te zijn en -vooral- hoe heb jij de stank kunnen verwijderen? Deel jouw ervaringen hieronder door een berichtje achter te laten.

Ook wanneer je bovenstaande tips hebt geprobeerd, hoor ik graag of die je geholpen hebben. Mocht je vragen hebben over het verwijderen van stank achter de koelkast, ook dan kan je die hieronder kwijt. Ik beantwoord alle vragen graag.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

16 gedachten over “Stank van achter de koelkast: waar komt het vandaan?”

 1. Fantastisch artikel!
  Hondenvlees (kippenhartjes) ontdooid in ijskast, geen schaal onder gezet, lekkend zakje, in afvoer gelopen en in lekbakje terecht gekomen. Stank! Vreselijk😱🥶🤮
  Door deze wijze raad opgelost!
  Dankjewel

  Beantwoorden
 2. 2 weken lang gezocht naar die vieze stank in me hut. En inderdaad het lekbakje zat vol. Gadver😒. Bedankt Peter!
  #Peterweethetbeter!🤪

  Beantwoorden
 3. Onze koelkast stinkt sinds drie dagen alles al nagekeken tot het lekbakje toe. bakje azijn er in gezet maar nog ruikt het vies. Wij denken dat het door de verhuizing komt maar dan had het toch al vier weken geleden moeten zijn het is een Samsung van bijna vijf jaar oud
  De vriezer blaast ook erg het is net of er een ventilator blijft draaien bakje achter is schoon maar ik zie nergens waar een verstopping kan zitten🙈

  Beantwoorden
  • Beste Marja,

   Kijk eens tegen de achterwand binnen in de koelkast, zie je een aflopende V-vormige uitsteksel op de wand? In het midden zit een gaatje dat vocht opvangt. Die kan gaan verstoppen. Probeer dat gaatjes eens goed schoon te maken. Misschien zit daar het probleem wel.

   Succes en groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 4. Hoi Peter
  Heb sinds een week ook last van een onaangename geur, wat nu blijkt achter de koelkast vandaan te komen.
  Maar zojuist van de kant gehad maar de achterkant is geheel dicht. Waar zou je dan het lekbakje moeten zoeken?
  Groetjes Franka

  Beantwoorden
  • Beste Franka,

   Het lekbakje kan je soms in de koelkast zelf terugvinden. Tegen de achterwand in de koelkast zit dan een soort aflopende V-vorm dat uitmond in een gaatje. Het bakje zit dan iets daaronder en kan je uit de koelkast pakken.

   Wat ook kan is dat het lekbakje onder de koelkast zit. Dat zal je iemand moeten vragen om je te helpen en de koelkast iets naar voren moeten kantelen zodat je erbij kunt.

   Hoe dan ook zit het bakje altijd tegen de achterwand aan.

   Hoop dat je er iets aan hebt!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 5. Hoi Peter ik heb een lg koelkast van 3 jaar oud, als hij aanstaat gaat ie enorm stinken ruik het door het hele huis lekbakje is schoon heeft wel ong een jaar uitgestaan wordt gek van de lucht.

  Beantwoorden
  • Hoi Jo,

   Een koelkast dat alleen stink wanneer het aanstaat is een slecht teken! Dat zou betekenen dat er iets mis (lek?) is aan de buizen of de condensor (wellicht te weinig/geen vloeistof?). Mijn eerste ingeving is dat je toe bent aan een nieuwe koelkast. Dat is wel zuur na maar 3 jaar… Maar de prijs van een monteur met voorrijdkosten en al zal kosten-baten wellicht niet opwegen tegen vervanging. Dit afhankelijk van je toestel.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 6. man wat meurt dat, bakje inderdaad achter koelkast,
  achteraf gezien, er heeft een pak melk gelekt. uiteraard koelkast van binnen schoongemaakt echter niet aan dat afvoergaatkje gedacht. totdat wij hem konden geuren, net franse kaas maar dan niet zo verfijnd. stonk vreselijk!

  Beantwoorden
 7. Beste,
  Gedurende een week heb ik last van een sterke kaasgeur die van achter m’n koelkast komt. Het gaatje voor het condensvocht is vrij. Maar helaas is m’n koelkast ingebouwd en kan ik de achterkant niet bekijken`. Mag ik azijn of een ander product in het condensgaatje gieten?

  Beantwoorden
  • Hoi Sonia,

   Een beetje azijn kan geen kwaad. Maar let wel, als er sprake is van een verstopping, dan zal ook je azijn niet lekker weg kunnen lopen.

   Ik zou toch echt hulp van iemand inschakelen die de koelkast even er even uit kan halen.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 8. Hoi Peter,
  Bedankt voor je duidelijke verhaal. Bij ons zit het lekbakje achter het rooster en kan ik er moeilijk bij om schoon te maken. Heb je daar nog een tip voor? Kan ik dat losmaken? Het is in de loop van de tijd heel smerig beschimmeld geworden en er blijft ook water de koelkast staan. Het afvoerpijpje loopt wel af nu.
  Hoor graag van je.

  Vriendelijke groet, Fred.

  Beantwoorden
  • Hoi Fred,

   Tja, hoe je erbij moet komen, hangt af van de constructie van je koelkast. Om welk type gaat het? Kan je online geen boekje vinden?

   Zou je er op de een of andere manier met wat bleekmiddel bij kunnen? (Rietje?) Dat zou al enorm schelen.

   Succes!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie