Stank uit knuffels verwijderen: een eenvoudige gids!

Deel dit bericht op Pinterest:

Stank uit knuffels verwijderen_ een eenvoudige gids!

Iedereen heeft weleens een knuffel gehad, zoals een beertje om mee te slapen of een zachte pop om mee te spelen. In sommige gevallen gaan knuffels jaren mee. De knuffels die je als kind hebt gekregen, heb je jaren later nog in je bezit.

Sommige knuffels zien er soms na verloop van tijd alsof ze ieder moment uit elkaar kunnen vallen, maar dat valt meestal wel mee. De meeste knuffels komen overal en nergens terecht, worden te pas en te onpas overal neergegooid en kunnen door kinderen in hun mond worden gestopt.

Een van de kwaaltjes waar een knuffel mee te maken kan gaan krijgen is dat de knuffel kan gaan stinken. Dat hoeft geen groot probleem te zijn, want voor de meeste knuffels zijn manieren genoeg om ze goed schoon te maken.

Helaas kunnen niet alle knuffels zomaar de wasmachine in om ze van stank te ontdoen, dus het verwijderen van stank uit je knuffel zal op een andere manier moeten.

Door een knuffel op een verkeerde manier te wassen kan je er juist voor zorgen dat de knuffel meer gaat stinken, vervormen, verkleuren of zelfs scheuren.

In dit artikel leer ik je hoe je stank uit een knuffel kan verwijderen zonder je knuffel te beschadigen. Lees maar snel verder.

Pinterest Stank uit knuffels verwijderen_ een eenvoudige gids!

De beste manier om stank uit knuffels te verwijderen

Knuffels komen nu eenmaal overal terecht en komen dan ook met vocht, viezigheid, zweet en andere stankverwekkers in aanraking. Het is dan ook net vreemd dat een knuffel na verloop van tijd kan gaan stinken.

Hoe sneller je de stank uit de knuffel verwijdert, hoe makkelijker het zal zijn. Een flink ingetrokken geur vergt immers meer moeite.

Qua oorzaken van de stank van een knuffel is vocht de meest voorkomende. Vocht dat in een knuffel trekt biedt bacteriën en schimmels de ideale omstandigheden om zich in voort te planten en te gaan stinken.

Hieronder lees je precies wat je moet doen om van de stank in je knuffels af te komen zonder dat je ze hoeft weg te gooien. Veel succes!

Stap 1: De buitenkant

De eerste stap is het met de hand verwijderen van viezigheid aan de buitenkant. Buiten de knuffel even rustig ontdoen van stof en andere viezigheid is de allereerste stap om je knuffel vrij van stank te krijgen.

Aai de viezigheid van de knuffel af of gebruik een zachte borstel. Ga in ieder geval niet hard kloppen, dat is nergens voor nodig en kan de knuffel beschadigen.

Stap 2: Zijn er wasinstructies

Knuffels hebben tegenwoordig allemaal een etiket met uitleg over hoe de knuffel het beste gewassen kan worden. Is het etiket aanwezig, was de knuffel dan op de wijze zoals door het etiket wordt aangegeven.

Geen etiket (meer) op de knuffel? Niet getreurd. Als het een relatief bekend merk is, zoals bijvoorbeeld Beanie Babies van het merk Ty, kan je op de website van de fabrikant alsnog de wasinstructies terugvinden.

Als er niets meer te vinden is, hoeft dat ook geen probleem te zijn, ga rustig verder met de stappen in deze gids. We krijgen de stank heus wel uit je knuffel!

Kan je knuffel in de wasmachine? Maak dan gebruik van de Hygiënische wastoevoeging van Dettoll (link naar bol.com)  waarmee je je knuffel grondig schoon kunt krijgen zonder deze te beschadigen. Neem eens een kijkje!

Stap 3: De zon en frisse lucht

Door je knuffel even een half uurtje buiten in de zon te hangen, doodt je de meeste stankveroorzakende bacteriën en schimmels. Frisse lucht helpt daarnaast je knuffel weer heerlijk fris te laten ruiken.

Let wel dat je de knuffel niet buiten hangt wanneer het regent, want dan werk je stank juist in de hand. Laat de knuffel ook niet langer dan een half uur in de zon hangen, dit om verkleuring van de knuffel te voorkomen.

Stap 4: Schoonmaken met azijn

Merk je dat de vieze gier in je knuffel nu weg is, dan ben je klaar. Je kan de stappen 4 en 5 vervolgen, dan kan geen kwaad, maar is dan niet meer strikt noodzakelijk. Heeft je knuffel nog wel last van stank, dan gaan we gewoon verder!

Voeg gelijke delen water en azijn (gewoon natuur azijn uit de supermarkt is prima) toe aan een spuitfles en meng het goed door elkaar. Besproei je knuffel met met de azijnoplossing. Doe dat aan alle kanten.

Het is niet nodig dat de knuffel helemaal doorweekt is, lichtelijk vochtig is meer dan voldoende. Teveel kan geen kwaad, maar dan moet de knuffel langer drogen.

Azijn neutraliseert allerlei nare geurtjes en stankverwekkers in je knuffel door bacteriën en schimmels die zich diep in je knuffel bevinden te doden.

Stap 5: Nare geurtjes opnemen met bakingsoda

Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat genoemd, is niet alleen goed om koekjes mee te bakken, maar kan ook gebruikt worden om stank op te nemen. Baking soda neemt de geurtjes namelijk op en daarna kan je het gemakkelijk weggooien.

Hoe ga je te werk? Leg je knuffel op een opengeslagen oude krant. Strooi over alle kanten een klein laagje bakingsoda. Vouw vervolgens de krant dicht met de knuffel erin en laat deze 24 uur in de bakingsoda zitten. Na 24 uur haal je de knuffel eruit en stof je hem even goed af.

Je knuffel moet nu weer lekker fris ruiken!

Wist je dat je bakingsaoda gemakkelijk online kut bestellen? Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of ga direct voor onderstaand bekend merk met uitstekende recensies:

Kan je knuffel de wasmachine in? Ook daarmee kom je van nare geurtjes af!

Kan je stinkende of muf ruikende knuffel in een wasmachine worden gewassen, dan vertel ik je hieronder hoe je het beste te werk gaat.

Stap 1: Controle

Ook al staat er op het etiket dat een knuffel de wasmachine in kan, is het verstandig om even na te gaan of dat wel zo slim is. Zitten er geen oogjes los, of gaatjes in je knuffel waar de vulling uit kan?

Bekijk de knuffel even van alle kanten en ga na of de wasbeurt misschien niet meer kwaads dan goed doet.

Stap 2: Was je knuffel in een kussensloop

Leg je knuffel tijdens het wassen in een kussensloop. Je kan er rustig een knoop in zetten

Stap 2_ Was je knuffel in een kussensloop

Stap 3: Kies de juiste instelling

Kies de juiste instelling op de wasmachine door zo koud mogelijk te wassen en centrifuge functie te gebruiken.

Het beste gebruik je een wasmiddel dat bestemd is voor babykleertjes, of andere specialistische zachte en hypoallergene wasmiddelen. Een beetje wasverzachter mag best, maar is niet strikt noodzakelijk.

Een uitstekende optie is door gebruik te maken van een hygiënische wastoevoeging. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken of kies onderstaande toevoeging van Dettol waarmee je je knuffels grondig en veilig schoon kan krijgen:

Stap 4: Drogen

Drogen is de meest belangrijke stap van het opfrissen van een stinkende of muffe knuffel. Het is dan ook uitermate belangrijk om de knuffel volledig te laten drogen alvorens de knuffel op te bergen. Zet je je knuffel vochtig weg, dan werk je stank juist in de hand!

Doe een knuffel nooit in de droger, maar laat je knuffel aan de lucht drogen. Het liefst buiten!

Snelle manier om een knuffel schoon te maken

Geen tijd om je knuffel grondig schoon te maken, of wil je je knuffel alleen maar iets opfrissen? Ga dan als volgt te werk.

Neem een bakje warm water en doe daar een druppeltje wasverzachter en een druppeltje wasmiddel in. Pak vervolgens een washandje en veeg daar je knuffel mee af. Je knuffel hoeft niet erg nat te worden, alleen licht vochtig.

Wat belangrijk is, is dat je de knuffel volledig aan de lucht laat drogen. En doe geen dingen waardoor de knuffel alleen maar gaat stinken zoals het gebruik van een föhn of de wasmachine. Leg een knuffel ook nooit op de verwarming.

Snelle manier om een knuffel schoon te maken

Vervang de vulling van je knuffel

Heb je alles geprobeerd en blijft je knuffel muf ruiken of zelfs stinken, dan kan je het beste proberen om de vulling te vervangen. Waarschijnlijk is die gewoon te ver heen. Je ziet dat vaak bij knuffels die door lekkages vies zijn geworden.

Het vervangen van de vulling kan je zelf doen, of laten doen door een poppendokter. Het is geen lastige klus, maar voor oudere knuffels is het vaak verstandig om het te laten doen.

Conclusies en ervaringen

Heb jij weleens last gehad van een knuffel die stonk? Of heb je juist een muf ruikende knuffel kunnen verfrissen door het gebruik van bovengenoemde oplossingen? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties, daar kunnen we vast veel van leren.

Heb jij juist vragen over het opfrissen van een stinkende knuffel? Stel dan je vraag hieronder en ik doe mijn beste om daar zo goed en zo snel mogelijk op te reageren.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie