Home » Oplossingen voor een stinkende yogamat: in 5 stappen fris
Oplossingen voor een stinkende yogamat: in 5 stappen fris
Peter
Laatst gewijzigd op
02 september 2021
Deel dit bericht op Pinterest:
Yoga is al jaren aan een ware opmars in het westen bezig, waaronder Nederland. En niet voor niets, want yoga heeft vele voordelen, waaronder een toename van kracht, flexibiliteit en algehele welbevinden en gezondheid. Daarnaast zijn er veel mensen die yoga inzetten tegen stress en onrust in het leven.
Nog zo’n mooi voordeel van yoga is dat je er geen bijzonder spullen voor nodig hebt. Nou ja, niets behalve een yogamat. En daar gaat dit artikel nu precies om: het voorzorgen van je yogamat zodat je stank en nare geurtjes kan voorkomen. En als het al te laat is: hoe je je stinkende yogamat weer lekker fris laat ruiken.
Zeker voor de mensen die veel tijd en moeite in yoga steken is een goede en fijne yogamat erg belangrijk. Deze wil je dan ook lekker fris houden en goed verzorgen zodat deze lang meegaat.
Nu is yoga niet een hele “high impact sport”, maar toch kan je er flink van zweten. Daarnaast kom je met je huid en haar in contact met je yogamat. En buiten dit alles, heb je nu eenmaal dat er bij normaal gebruik viezigheid op de mat terechtkomt, vaak via de voeten.
Al met al komt je yogamat dus in contact met stof, vuil, zweet en andere zaken. Zonder je yogamat goed te verzorgen, kan er gemakkelijk sprake zijn van een opbouw van stank veroorzakende bacteriën die lastig uit je yogamat zijn te verdrijven.
Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen, maar ook in gevallen waarin dat niet meer mogelijk is, kan je met de tips en trucs uit dit artikel je yogamat op de juiste manier schoon krijgen en de nare geurtjes eruit werken.
Lees maar snel verder om erachter te komen wat je zoal tegen de stank in je yogamat kunt doen.
De beste oplossing tegen een stinkende yogamat.
Zoals er vele verschillende yogi’s zijn, zo zijn er vele verschillende yogamatten. Een yogamat kan immers uit allerlei verschillende soorten materialen gemaakt worden, en daarom is het goed om op een zorgvuldige manier te werk te gaan.
De meeste producenten van yogamatten hebben was instructies voor de mat. Deze vindt je soms op een etiket onder op de mat, bij de verpakking waarin de yogamat geleverd is of op de website van de producent of leverancier.
Dus als er instructies bekend zijn voor jouw specifieke yogamat, is het verstandig om deze op te volgen. Vaak is dat de beste oplossing om je mat goed schoon te krijgen en ook tegen nare geurtjes.
Heeft de producent geen specifieke was instructies, of hebben die niet voldoende de stank uit je mat gehaald, dan zal je dat met de tips en trucs hieronder prima moeten lukken:
5 stappen naar een frisse yogamat
Vaker dan niet wordt een yogamat opgerold om mee te nemen of op te bergen. En dat is logisch, want daarmee bespaar je een hoop ruimte. Door je yogamat simpelweg regelmatig uit te rollen en open te laten liggen zijn de meeste geurtjes alweer snel verdwenen. Dit is dan ook de makkelijkste en eerste stap die je kunt ondernemen.
Heeft dat niets opgeleverd, dan is de volgende stap het buiten hangen van de yogamat. Dat mag over een stoel heen zijn, maar ook aan de waslijn. Het gaat erom dat je yogamat aan beide kanten lekker aan de lucht kan opfrissen en het liefst nog in aanraking komt met de zon. De Uv-stralen van de zon zijn immers bacteriedodend en gaan stank heel effectief tegen.
Is dat niet genoeg gebleken om van de stank in je yogamat af te komen, dan moet je “echt” aan het schoonmaken gaan. Een 1:1 verhouding van azijn en water is het beste. Door de zuurtegraad van azijn gaan bacteriën, schimmels en andere stankverwekkers snel weg en kan jij weer van een frisse yogamat gebruik maken. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je mat naar azijn gaat ruiken, want na een uurtje drogen ruik je het niet meer!
Nog steeds niet het resultaat waar je op had gehoopt? Probeer dan om na het aanbrengen van de azijn/water-oplossing een paar theelepeltjes bakingsoda over je yogamat te strooien. Het geheel zal een beetje een pasta-achtige mengsel opleveren, maar een betere natuurlijke stankbestrijding is er niet!
Als laatste stap raad ik je het gebruik van het een specialistisch middel om yogamatten met te reinigen aan. De beste is wat betreft Gaiam Yogamat Reiniger (link naar bol.com) het bevat biologische essentiële oliën met bewezen antibacteriële en hydraterende werking om je nieuwe mat in een mum van tijd weer heerlijk schoon te krijgen en lekker te laten ruiken. Zelf proberen? Zie hieronder:
Wanneer moet je je yogamar schoonmaken?
Tijdens het beoefenen van yoga wordt je mat nu eenmaal vies. Er komt zweet op terecht, maar ook haar, stof, huidschilfers en nog veel meer. Na enige tijd gaat de yogamat hierdoor nu eenmaal stinken en dat heeft alles te maken met de bacteriën die daarmee op de mat terechtkomen en zich gaan voortplanten.
Zodra je een vieze, of überhaupt “andere”, geur begint op te merken, is het tijd om je yogamat schoon te maken. Dat hoeft heus niet na iedere yogasessie of na een keer strekken, maar iedere 2 tot 4 weken de yogamat goed onder handen nemen is zeker geen overbodige luxe.
Let daarbij wel op dat je niet erg gaat gaat schrobben. Op een yogamat is vaak een dof laagje, kleine inkepingen of juist kleine bobbels voor extra grip. Die wil je niet met wegschuren door vreselijk op de mat tekeer te gaan tijdens een schoonmaakbeurt.
Hieronder lees je dan ook hoe je een stinkende yogamat op de juiste manier met de hand kunt wassen.
Hoe was je een yogamat met de hand?
Niet alle yogamatten kunnen in de wasmachine, maar daar ga ik hieronder dieper op in. Wel kan je alle yogamatten met de hand schoonmaken. Althans, wel als je dat op de juiste manier doet. En de allerbeste, veiligste en makkelijkste manier om met de hand een yogamaat te wassen is door deze goed te laten weken.
Door de mat alleen te weken en niet te gaan schrobben, hou je de grip op je mat goed in stand en werk je ook heel goed vieze geurtjes weg.
Het eerste dat je moet doe is de yogamat even afspoelen met water. Dit doe je om het grootste vuil weg te spoelen voordat je je yogamat in een lekker badje laat weken.
Vervolgens kan je in een bakje, emmertje of babybadje een sopje voor de yogamat klaarmaken. Gebruik hiervoor warm water dat niet al te heet is. Voeg een klein scheutje wasmiddel toe (gewoon de wasmiddel die je voor je kleren gebruikt) en plaats de mat volledig onder water.
Laat de yogamat lekker een nachtje staan om zelfs van de meest hardnekkige stank af te komen.
Wel is het ontzettend belangrijk dat je daarna de yogamat weer goed laat drogen. Doe dat altijd gewoon aan de lucht en nooit met behulp van de drogen, een föhn of ander hulpmiddel. Dit werkt stank en vieze geurtjes alleen maar in de hand!
Kan een yogamat in de wasmachine?
Er zijn yogamatten die de wasmachine in kunnen. Vaak staat dat dan aangegeven op wasinsctructies op de verpakking, op de mat zelf of in andere documentatie van de producent. Zij die wasvoorschriften er, volg die dan goed op. Zo niet, dan moet je als volgt te werk gaan.
Plaats de yogamat in een niet al te volle wasmachine. Maak gebruik van de handwas of de meest rustige wasprogramma die jouw wasmachine heeft. Zet de centrifugefunctie uit.
Qua temperatuur is het beste om 40 graden in te stellen en qua wasmiddel is het belangrijk om een mild wasmiddel te gebruiken. Zelf kan ik je de Dettol Hygienische Wastoevoeging (link naar bol.com) aanraden. Een klein scheutje van dit spul en je wasgoed of yogamat ruikt weer als nieuw!
Na het wassen in de wasmachine moet je yogamat weer lekker schoon en vrij van stank zijn. Maar het is ook belangrijk om dat zo te houden, droog je mat dan ook uitsluitend aan de lucht en doe deze zeker niet in de droger. Die is te warm en met veel te veel beweging.
Hieronder lees je meer over de dagelijkse verzorging en onderhoud van je yogamat.
Hoe ziet de dagelijkse verzorging van een yogamat eruit
Ik heb al verteld dat je een yogamat het beste eens in de 2 tot 4 weken goed schoon moet maken. Maar hoe zit dat dan met gebruik tussendoor en wat doe je met je mat na een flinke yogasessie?
De makkelijkste manier is simpelweg door gebruik te maken van een daarvoor bestemde spray. Met 1 a 2 sprays van bijvoorbeeld Nuvo Clean SportFresh spray (link naar bol.com) zorg je ervoor dat je zweet, bacteriën en andere stankveroorzakers van je yogamat houdt. Dat doe je het beste na iedere sessie. Vergeet niet om de mat goed te laten drogen voordat je het weer oprolt!
Geen spray bij de hand? Dan is het belangrijk om na ieder gebruik van de yogamat deze in ieder geval even schoon te vegen. Dat kan prima met je handdoek. Eenmaal thuisgekomen kan je mat openrollen en even uit laten luchten.
Rol hoe dan ook nooit een vochtige yogamat op, of het nu nat is van zweet, schoonmaakmiddel of een speciale spray voor de yogamat.
Je kan ook prima zelf een spray voor de yogamat maken met water water, een beetje azijn en een enkel druppeltje regulier afwasmiddel. Dat giet je gemakkelijk in een klein spuitflesje dat je altijd bij de hand kan houden. Goed voor je yogamat en voor je portemonnee!
Een tip die ik zelf nog nooit geprobeerd hebt, is om bij thuiskomst de gebruikte yogamat over stang van de douchegordijn te hangen en het heet water te laten lopen om je mat flink te laten stomen. Die zou een stinkende yogamat fris en schoon moeten laten ruiken en ook nog eens bacteriedodend zijn. Het proberen waard!
Lukt het niet om je yogamat schoon te krijgen
Lukt het je maar niet om de stank uit je yogamat te krijgen, dan is het wellicht tijd om een nieuwe aan te schaffen.
Eens in de zoveel tijd een nieuwe yogamat is altijd fijn toch?!
Nieuwe yogamat kopen? Ik kan je van harte de yogamatten van MANDUKA aanraden! Deze yogamatten liggen zeer stabiel op de grond, hebben geweldige grip en zijn erg fijn – ook voor langdurige sessies. Deze matten zijn goed schoon te houden en vocht en vuil werend waardoor je veel minder vaak last zal krijgen van een stinkende yogamat! Klik hier om het aanbod op bol.com te lezen en de gebruikerservaringen te lezen.
Ervaringen met een stinkende yogamat
Niets is erger dan de geur van een vuile yogamat. Zeker als je daarmee je buren in de jogastudio tot last bent. En ook al beoefen je yoga thuis, dan werkt het zeer afleidend. Een yogamat die lekker fris – of zelfs maar neutraal – ruikt is erg belangrijk.
Hopelijk heb ik je met dit artikel alles gegeven wat je nodig hebt om je mat fris en schoon te houden! Heb jij nog tips of methoden waar ik niet aan gedacht hebt, dan kan je die hieronder in de reacties kwijt! Van jouw ervaringen leren wij immers het meest!
Eventuele vragen over het schoonmaken en het verwijderen van stank uit een yogamat kan je hieronder kwijt. Ik beantwoord alle vragen graag en doe dat zo snel mogelijk!
Hallo! Ik ben Peter en ik ben al enige tijd bezig met het helpen van mensen om van allerlei stank en nare geurtjes in hun spullen en in hun omgeving af te komen. Ik ben op het idee voor deze website gekomen toen ik zelf last had van een onverklaarbare stank achter mijn koelkast. Die heb ik zelf kunnen verhelpen en nu wil ik daar andere mensen mee helpen!Het zou erg fijn zal als je mij zou willen helpen door mijn artikelen op sociale media te delen. Vooral Facebook en Pinterest zijn heel fijn. Bedankt alvast!
StankSpecialist.nl maakt gebruik van cookies. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen (en mogelijk ook buiten) onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen content of advertenties aan jouw interesses en profiel aan. Daarnaast is het dankzij cookies mogelijk informatie te delen via social media.AkkoordWeigerenMeer informatie
Privacybeleid
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.