Hoe vieze geur in handdoeken verwijderen: 10+ tips!

Deel dit bericht op Pinterest:

Hoe vieze geur in handdoeken verwijderen_ 10+ tips!

Een handdoek is bij uitstek hetgeen waarvan je wilt dat het lekker schoon en fris is, je maakt er immers vrijwel dagelijks gebruik van en je gebruik het nog over heel je lijf ook.

Een vieze geur in handdoeken is dan ook direct reden om actie te ondernemen. Het is niet fijn, het is niet fris en het is een teken dat er ergens in het schoonmaakproces iets niet goed gaat.

Wanneer je na het wassen van je handdoeken nog steeds met een vieze geur zit, dan vraag je je wellicht af hoe dat nu eigenlijk kan en misschien ga je zelfs twijfelen aan de vraag of je handdoeken nu wel echt schoon zijn of niet.

Handdoeken worden dagelijks vochtig, hangen het merendeel van de dag in een donkere badkamer en laat het daar na vaak een lekker temperatuurtje hebben. Dit zijn de drie beste omstandigheden voor bacteriën en schimmels om in te groeien. En laat dat nu juist de grote stankveroorzakers zijn.

In dit artikel ga ik je precies uitleggen waar die vieze geur in je handdoek vandaan komt en wat je daar zoal aan kunt doen. Lees maar snel verder om erachter te komen hoe je je handdoeken weer lekker schoon en fris kunt krijgen.

Pinterest Hoe vieze geur in handdoeken verwijderen_ 10+ tips!

Waar komt de vieze geur in handdoeken vandaan?

Stank wordt veroorzaakt door schimmels en bacteriën. En inderdaad, om wat voor reden dan ook zijn die in je handdoek terechtgekomen waardoor deze een vieze geur heeft gekregen.

Zoals je wellicht van ander textiel weet, kan vocht een flinke stank veroorzaken. Denk maar eens aan de geur van een theedoek, keukendoek of een dweil.

De vieze, muffe geur die je handdoek krijgt heeft dan ook alles te maken het vocht waar het mee in aanraking komt. Zowel na het douchen, als na het wassen. Daarom kan ook een nog niet gebruikte, of zelfs net gewassen, handdoek stinken.

Samen met vocht is donker en warmte te ideale omstandigheden voor bacteriën en schimmels om zich in te vermenigvuldigen. Een handdoek die stinkt, stinkt dan ook omdat het een broedplaats is geworden voor bacteriën en schimmels.

De beste en meest eenvoudige manier om van een vieze geur in je handdoeken af te komen is dan ook om ze zowel na het wassen als na gebruik goed te laten drogen. Een vochtige handdoek tot balletje oprollen, direct in de wasmand gooien of opvouwen is vragen om problemen!

De beste manier om hier snel verandering in te brengen is door gebruik te maken van een goed ophangsysteem voor gebruikte handdoeken. Er zijn van die systemen die je achterop een deur kunt monteren, of zelfs over een deur kunt hangen, waardoor je ze in de volle breedte en zonder te vouwen kunt ophangen.

Tip! Een hygienische wastoevoeging zoals onderstaand product van Dettol is een perfect begin om nare geurtjes te voorkomen. Probeer het eens! Kies het product hieronder of klik hier voor het gehele aanbod aan wastoevoegingen op bol.com.

De tweede plaats waar het mis gaat is na het wassen of na het drogen. Na het wassen is het belangrijk dat je je handdoeken -en eigenlijk al het wasgoed- direct ophangt of in de droger doet.

Handdoeken die uit de droger komen moeten weer goed worden gecontroleerd, want een vochtige handdoek opvouwen en wegdoen gaat ook weer voor nare geurtjes zorgen.

En ten slotte kom je bij de apparaten zelf aan. In je wasmachine of in je droger kunnen bij verkeerd gebruik ook weer hele stankveroorzakende bacterie-koloniën voorkomen.

Het is dan ook erg belangrijk dat je je apparaat goed schoonmaakt, goed droog houdt en op de juiste manier gebruikt en onderhoudt.

Dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar hieronder leg ik je precies uit hoe je van die vieze geur in je handdoeken af kan komen.

Hoe voorkom je de vieze geur van handdoeken?

Zelfs schone handdoeken kunnen met een vieze geur uit de wasmachine komen. Wanneer dat het geval is, is het belangrijk dat je direct actie onderneemt.

Hoe je dat doet, lees je in de tips hieronder. Pas er een, enkele of pas ze allemaal tegelijk toe om je stinkende handdoeken weer lekker schoon en fris te laten ruiken.

1. Maak tijdens het wassen gebruik van een toevoeging

Alles staat of valt bij het doden van de bacteriën en schimmels. Maar het gebruik van allerlei hardnekkige chemicaliën zal je handdoeken meer kwaads doen dan goeds.

Een goed natuurlijk middel dat je aan je was toe kan voegen is azijn. En maak je geen zorgen, dat ruik je na afloop niet. Voeg simpelweg een kopje, of ongeveer 250 ml, azijn toe aan de was zoals je dat altijd doet.

Azijn is lichtzuur en heeft een dodelijk effect op allerlei bacteriën, schimmels en andere stankveroorzakers. Het is ook nog eens extra goed voor je wasmachine om met azijn te wassen.

Tip! Ook kan je gebruik maken van een hygiënische wastoevoeging, zoals de wastoevoeging van Dettol (link naar bol.com). Dit middel doodt bacteriën en laat een heerlijk frisse geur achter in je wasgoed. Perfect! Klik hieronder op het middel om het eens te proberen!

2. Gebruik bakingsoda

Bakingsoda ofwel natriumbicarbonaat is niet alleen een bakmiddel, maar ook een extreem sterk geurabsorberend middel. Voeg 100gr toe aan de was en je zal zien dat zowel je handdoeken als je wasmachine zelf daarna een stuk frisser ruiken!

En wederom, bakingsoda is volkomen onschadelijk en zelfs goed voor zowel je handdoeken als je wasmachine.

3. Drogen. En goed!

Alles staat of valt bij hoe je je handdoeken droogt. Wanneer je ze niet volledig of niet op de juiste manier droogt, schep je weer die perfecte omgeving voor bacteriën. Ik vertel je precies hoe je dat kunt voorkomen.

Naar mijn idee is het buiten aan de frisse lucht laten drogen van je handdoeken het beste dat je kan doen om je handdoeken te laten drogen. Uiteraard snap ik dat dat niet altijd kan en dat de wasdroger een logischere optie is.

Verder is het ontzettend belangrijk om direct nadat het wassen klaar is, je handdoeken op te hangen. Laat ze nooit in een wasmand of in de wasmachine liggen.

Of je nu gebruik maakt van de droger of je wasgoed ophangt. Controleer altijd of de handdoeken goed droeg zijn. Vouw je ze ook maar iets vochtig op, dan heb je er binnen de kortste keren weer een vieze geur in je handdoeken.

Wat je nooit moet doen is het proberen te versnellen van het drogen door gebruik te maken van een föhn of door je wasgoed over de verwarming te hangen. De hete lucht in combinatie met het vocht werkt alleen maar stank in de hand. Wees geduldig!

Tip! Een goede luchtdoorlatende wasmand doet wonderen. Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken en kies er een die jouw handdoeken lekker fris houdt!

3. Drogen. En goed!

4. Juist gebruik van de handdoeken

We hebben het nu gehad over het wassen en drogen van je handdoeken, maar we moeten ook naar het gebruik ervan kijken.

Je handdoeken kunnen heerlijk fris uit de wasmachine komen, maar vanzelf weer stinken als je er op de verkeerde manier mee omgaat.

Of je nu een tweede keer gebruik wil maken van je handdoek, of ze na een enkele keer gebruiken opnieuw wilt wassen, je moet ze na gebruik altijd ophangen!

Zelfs als je ook maar even je gezicht afdroogt, hang je handdoek na wat voor gebruik dan ook altijd op om het volledig te laten drogen. En doe dat helemaal ongevouwen, want een gevouwen handdoek droogt stukken minder snel.

De beste tips voor frisse handdoeken

 • Hang je handdoek direct na gebruik op, ook als je je handdoek wilt wassen. Niet opgevouwen, niet opgerold, maar goed uithangen.
 • Leg een natte of vochtige handdoek nooit in de wasmand.
 • Berg alleen handdoeken op die helemaal droog zijn.
 • Meer wasmiddel of wasverzachter betekent niet altijd schoner wasgoed. Een teveel aan wasmiddel kan je handdoeken een plakkerig laagje geven. Dat leidt weer tot een vieze geur in je handdoeken.
 • Gebruik liever geen wasverzachter voor je handdoeken. Een kopje azijn of een hygiënische wastoevoeging zoals Dettol Hygienische wastoevoeging (link naar bol.com) is de betere optie.
 • Maak je wasmachine en je droger na gebruik altijd goed schoon. Laat ze na gebruik altijd drogen en afkoelen met het deurtje open.
De beste tips voor frisse handdoeken

Conclusies en ervaringen met een vieze geur in je handdoeken

Een vieze geur in je handdoeken kan iedereen overkomen. En eigenlijk is de truc om je handdoeken lekker fris en schoon te houden niet lastig: hou ze altijd ze droog mogelijk.

Handdoeken zijn nu eenmaal gemaakt om vocht op te nemen, maar dat is nu ook de beste omgeving voor stankveroorzakers als bacteriën en schimmels in te gedijen. Laat je handdoeken zo goed mogelijk drogen en je bent van de vieze geur af!

Heb jij weleens last gehad van een vieze geur in je handdoeken? Deel jou ervaringen hieronder in de reacties door een berichtje achter te laten. Ik hoor het ook graag wanneer jij bovenstaande tips hebt geprobeerd of wanneer je andere goede tips hebt!

Mocht je juist vragen hebben over het verwijderen van een vieze geur uit je handdoeken, ook dan kan je je vraag hieronder kwijt. Ik beantwoord alle vragen zo snel en zo goed mogelijk!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

8 gedachten over “Hoe vieze geur in handdoeken verwijderen: 10+ tips!”

 1. Ik heb 3 jaar lang n kopje azijn naast mijn gewone wasmiddel in de machine gedaan. Dit was op aanraden van mijn pedicure om zwemmerseczeem te voorkomen.
  Mijn Miele wasmachine hield er met 5 jaar mee op. De monteur vroeg mij wat ik in mijn machine gooide en ik vertelde hem van de azijn.
  Dat was de oorzaak dat de machine niet meer te repareren viel. Het zit zo dat de trommelophanging van alle merken wasmachines is gemaakt van aluminium.
  Azijn vreet aluminium aan.
  Het kostte mij dus een nieuwe machine.
  Ik zal nooit meer azijn gebruiken in mijn machines.
  Ook ik heb af en toe dat mijn donkere handdoeken stinken.
  Dank voor de tip van Dettoltoevoeging. dat ga ik eerst maar eens proberen.

  Beantwoorden
  • Hoi Feh,

   Het is echt een fabeltje dat azijn aluminium aanvreet. En zeker niet in zo een extreem opgeloste mate als in een wasmachine. Dat was gewoon een praatje van de monteur om de schuld bij jou neer te leggen.

   Gebruik gerust azijn in de wasmachine!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Hallo Peter,
  Hoe kan het dat alléén mijn handdoeken niet echt fris ruiken, maar de rest van de was, uit dezelfde wasbeurt wel.

  Groetjes,
  Jacqueline

  Beantwoorden
  • Hoi Jacqueline,

   Dat is heel goed mogelijk en kan vele oorzaken hebben. Denk hierbij aan meerdere dagen met dezelfde handdoek doen, de handdoek niet goed laten luchten, in een balletje bewaren totdat het gewassen wordt in plaats van laten luchten. Dat zijn allemaal dingen die niet van toepassing zijn op ander wasgoed of juist bij handdoeken extra belangrijk zijn.

   Maar goed, als je het precies wil weten, zal je iets meer informatie moeten geven. Wat voor soort wasgoed gaat het om, hoe ga je met de handdoeken om, hoe stel je de wasmachine in enzovoorts.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 3. Hallo, onze badhanddoeken stinken na 1x gebruik. Ze worden zoals altijd netjes opgehangen – helemaal open, niet aan een haakje. Ze ruiken zo erg dat de badkamer er dan ook naar ruikt. Ik vind het zo vies. Ik ben sinds enkele maanden wel overgestapt op ECO wasprogramma 60 graden voor de handdoeken en lakens, om energie te besparen. Zou het daaraan kunnen liggen? Ik doe altijd azijn bij het wasprogramma, geen wasverzachter. Maak de machine om de paar maanden zuiver. Daar zou het ook niet aan mogen liggen. In de droger deed ik de was op ‘kastdroog’, probeer het nu recent op het ‘langere programma’ maar dat heeft geen effect op de ‘geur’ van de handdoeken. De rest van m’n wasgoed ruikt gewoon fris. Heel raar… Zou het misschien aan de stof van de handdoeken kunnen liggen? Ik denk dat ze uit een soort van bamboe-vezel gemaakt zijn. Geen zuivere katoen dus. Ben benieuwd wat je hiervan denkt. Mvg, Britta

  Beantwoorden
  • Hoi Britta,

   Bedankt voor je bericht. Het is begrijpelijk dat je last hebt van de muffe geur van de handdoeken. Het lijkt erop dat je al veel stappen hebt ondernomen om het probleem op te lossen, maar het is goed om te kijken naar andere mogelijke oorzaken.

   Als je onlangs bent overgestapt op een ECO wasprogramma met een lagere temperatuur kan dit een rol spelen. Bij een lagere temperatuur worden bacteriën en schimmels niet altijd goed gedood, waardoor er een onaangename geur kan ontstaan. Het is mogelijk dat de handdoeken niet genoeg worden gedesinfecteerd bij het wassen op 60 graden. Probeer de handdoeken eens op 90 graden te wassen om te zien of dit de geur vermindert.

   Bamboe-vezel handdoeken kunnen ook een rol spelen in de geur die je ruikt. Deze stof heeft van nature antibacteriële eigenschappen, maar als de handdoeken niet goed worden gewassen en gedroogd kan er toch een muffe geur ontstaan. Het is daarom belangrijk om de handdoeken goed uit te spreiden na het gebruik en te zorgen voor voldoende ventilatie. Ook kan het helpen om de handdoeken in de zon te laten drogen, dit heeft een desinfecterend effect en kan de geur verminderen.

   Hopelijk helpen deze tips je om van de nare geur in de handdoeken af te komen.

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie