Hoe laat je stinkende Yorkshire terriër weer lekker ruiken?

Deel dit bericht op Pinterest:

Hoe laat je stinkende yorkshire terrier weer lekker ruiken

Op deze blog krijg ik regelmatig de vraag over stinkende huisdieren en wat men daartegen kan doen. Maar om de een of andere reden zijn honden van het ras Yorkshire Terriër het vaakst in verband gebracht met stank, althans ik krijg er de meeste vragen over.

En waar dat nu eigenlijk aan ligt, weer ik niet. Wellicht hebben deze honden een bepaalde geur of ligt het aan hun vacht of karakter. Hoe dan ook, er is in principe dat geen “ras gerelateerde” reden waarom juist Yorkshire terriërs zouden stinken.

Zelf heb ik in het verleden ook weleens een yorkie gehad en naar mijn beste weten rook die niet meer of minder dan andere honden.

Hoe dan ook, er zijn voldoende redenen waarom honden een slechte geur kunnen verspreiden, zoals door gebrekkige verzorging of problemen aan de vacht, oren, mond of andere lichaamsdelen. Daarnaast zijn er ook ziekten, producten, medicijnen en oorzaken vanuit de omgeving die debet kunnen zijn aan de stank.

Wat je ook vaak genoeg hoort is dat een hond na het douchen heerlijk ruikt, maar daarna al gauw door het hele huis een vieze geur verspreidt. Gelukkig kan je daar zelf veel aan doen.

In dit artikel lees je precies waar de stank vandaan komt en wat je daar tegen kan doen. En hoewel dit artikel vooral gericht is op mensen met een Yorkshire terriër, zijn de meeste oplossingen prima voor honden van andere rassen te gebruiken.

PinterestHoe laat je stinkende yorkshire terrier weer lekker ruiken

Waar komt de geur van mijn Yorkshire terriër vandaan?

Wanneer het om de “normale”, lichaamseigen, geur van yorkie gaat, zijn er eigenlijk twee zaken die deze veroorzaken:

  • Transpiratievocht
  • Natuurlijke lichaamsolieen

In principe is het zo dat wanneer je je Yorkshire terriër regelmatig wast, er geen sprake van stank zal zijn. Je Yorkshire terriër gaat pas – eigenlijk net zoals bij mensen – stinken wanneer de viezigheid zich gaar ophopen en dus ook stank gaat veroorzaken.

De meeste mensen weten dit niet, maar het is inderdaad waar dat honden vooral via hun poten transpireren, dat betekent echter niet dat ze niet via hun huid transpireren.

Een kleine hoeveelheid transpiratie wordt wordt dan ook wel degelijk via de huis en via de haarzakjes uitgescheiden. Wanneer je je hond niet regelmatig wast, gaat hun zweet stinken. Niet anders dan bij mensen dus.

De natuurlijke lichaamsoliën worden op de huid aangetroffen en deze worden geproduceerd om zowel de huid als de vacht gezond te houden. Deze oliën hebben een bepaalde geur die, wanneer niet regelmatig wordt gewassen, stank veroorzaakt.

De basis van je Yorkshire terriër vrij van stank en nare geurtjes te houden is dan ook heel simpel: regelmatig wassen met een goede shampoo.

Ben je op zoek naar een goede shampoo? Dan kan ik je de hondenshampoo van Greenfields van harte aanraden! Klik hier om het aanbod op bol.com te bekijken, of ga direct voor onderstaande keuze speciaal voor je yorkie:

Gebruik de beste hondenshampoo voor je Yorkshire terriër

Een goede manier om je Yorkshire terriër lekker te laten ruiken, is door gebruik te maken van een goede hondenshampoo. Een goede shampoo verwijdert niet alleen de slechte geur, maar maakt het ook makkelijker om het haar te borstelen.

Er zijn veel verschillende hondenshampoos op de markt, maar een shampoo dat speciaal gemaakt is tegen nare geurtjes, hydraterend is een ook nog eens mild en hypoallergeen is, is simpelweg de juiste keuze voor jouw yorkie.

Ga opzoek naar een shampoo dat aan al deze kwaliteiten voldoen en je hond zal beter reuken dan ooit! Geen zin in een hele zoektocht, ga dan voor Greenfields Shampoo en Conditioner (link naar bol.com).

Naar mijn idee is dit de beste shampoo die er te krijgen is. Het voldoet aan alle hierboven genoemde kenmerken en heeft een lekker frisse geur die lang aanhoudt. Klik hier om alle de ervaringen van andere hondenbezitters op bol.com.

Andere mogelijke oorzaken voor slechte geur- en geurproblemen met de Yorkshire Terriër

Maar niet alleen de “normale” stankveroorzakers hoeven de boosdoener te zijn. Er kunnen vele oorzaken ten grondslag liggen aan de onfrisse geur van je yorkie. Te denken valt aan:

  •  Huidaandoeningen
  • Allergische reactie
  • Schimmelinfecties
  • Oorinfecties
  • Tandvleesziekte
  • Spijsverteringsproblemen
  • Voedingstekorten

En nog veel meer. Daarnaast zijn er niet-lichaamseigen oorzaken voor de stank van je Yorkshire terriër.

Zo zijn er enkele medicijnen die als bijwerking stank heeft. Denk daarbij aan bepaalde antibiotica of simpelweg medicinale shampoos die niet lekker reuken.

Uitwerpselen kunnen vast komen te zitten aan vacht aan de achterzijde van een hond, wat natuurlijk een vreselijke stank zal verspreiden. en denk maar niet dat de stank zich alleen tot de kont van je hond beperkt. Voor je het weet ruikt zijn vacht en je hele huis ernaar.

Iedereen kent wel de “natte honden lucht”. Waar dat aan ligt? Zelfs binnen een paar dagen na een goede wasbeurt begint het huid en de vacht weer vies te worden: lichaamsoliën, kleine voedseldeeltjes, zweet, vuil en zelfs een beetje uitwerpselen komen in het vacht terecht. Wanneer daar vocht op komt in de vorm van regenwater, ontstaat een ideale broedplaats voor stank veroorzakende bacteriën.

Hou je hond goed droog!

Heb je je yorkie net in bad gedaan of is zijn vacht op een andere manier nat wordt (uitgelaten in de regen bijvoorbeeld, enz.), dan is het verstandig om direct bij thuiskomst de vacht met een handdoek af te drogen. Het kan ook geen kwaad om de föhn te gebruiken mits je hond dat niet fijn vindt.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor wanneer je hond ’s winters in de sneeuw heeft gewandeld of in de herfst of lente door de modder heeft gerend. Vocht is een van de grootste boosdoeners op het gebied van stank.

Trouwens, je hoort vaak dat vaak douchen of shampoo schadelijk zou zijn voor de vacht of de huid van je hond, maar dat is simpelweg niet waar, zeker niet als je een milde en hydraterende shampoo gebruikt,

Zorg ervoor dat je Yorkshire terriër steeds lekker fris blijft ruiken door hem droog te houden. Dat is minstens zo belangrijk als het regelmatig badderen!

Huidaandoeningen bij yorkie's die stank kunnen veroorzaken

Om te beginnen is het goed om te benadrukken dat Yorkshire terriërs als ras geen bijzondere huidaandoeningen hebben. Uiteraard kan jouw hond die wel hebben, maar dat ligt dan aan de individu en niet aan de genetica van het yorkie ras.

Huidaandoeningen zoals een droge of geïrriteerde huid kunnen ervoor zorgen dat het lichaam meer (of juist minder) olie produceert dan normaal. Het is altijd verstandig om dat met de dierenarts op te nemen, maar je kan er zelf ook een hoop aan doen.

Als je yorkie geen huidprobleem heeft, is de beste methode om de ophoping van olie en transpiratie onder controle te houden. Zorg ervoor dat je hem eens in de 3 tot 4 weken een bad te geeft. Meer is in principe niet nodig en minder is zeker niet aan te raden.

Zorg er overigens voor dat je nooit een shampoo voor mensen gebruikt. Maak ook nooit gebruik van afwasmiddel, dit wordt weleens aangeraden in het geval van een vettige vacht, maar is zeker niet aan te raden!

Hondenshampoos zijn speciaal ontwikkeld voor honden en het kiezen van de juiste shampoo (en eventueel conditioner) is een belangrijk onderdeel van een goede verzorging.

Je hoeft geen terriër-specifieke shampoo te komen. Mijn aanraden is om vooral naar de gebruiksrecensies te lezen. Klik hier eens de gebruikservaringen van de beste hondenshampoos op bol.com te lezen. Wat mij betreft leer je het meest door naar de ervaringen van andere te luisteren dan dat je alleen af gaat op de verpakking.

Hou je hond goed droog! (1)

Yorkies moet je regelmatig borstelen

Regelmatig borstelen is essentieel om een ophoping aan vuil en viezigheid in de vacht van je terriër te houden en deze weer lekker te laten ruiken. Ook verwijder je daarmee gelijk dood of los haar dat je met het borstelen direct meeneemt. Ook verdeelt het borstelen de lichaamsoliën van je Yorkshire terriër en zorg je ervoor dat de vacht niet te vettig wordt.

Vaak wordt niet aan borstelen gedacht wanneer het om de geur van een hond gaat, maar probeer het eens, je zal het verschil direct merken.

Beddengoed regelmatig wassen

Net zoals jij er niet frisser op gaat ruiken wanneer je in een vies bed slaapt, geldt hetzelfde voor je yorkie en zijn mand of beddengoed.

Je kan je Yorkshire terriër langer beter laten ruiken door zijn beddengoed regelmatig te wassen. Slaapt je hond in een vuile mand, dan wordt die vieze geur weer overgedragen zodra de hond erop slaapt. Was daarom regelmatig het bed, de mand, de deken of het kussen waar je hond op slaapt om viezigheid en stank veroorzakende bacteriën te verwijderen.

Mijn aanraden hierbij is om het wassen van het beddengoed op dezelfde dag te doen als wanneer je je hond in bad doet. Je yorkie zal je dankbaar zijn dat hij in een lekker fris bedje mag slapen!

Beddengoed regelmatig wassen

Gezonde voeding en goede mondverzorging

Als laatste, maar zeker niet als minste, is het belangrijk om stil te staan bij een gezond dieet voor je yorkie. Een gezond en gevarieerd dieet houdt het vacht en de huis van je hond in goede conditie wat op zichzelf al stank tegengaat. Maar met een gezond dieet houd je je Yorkshire terriër zelf ook gewoon in topconditie waardoor je stank en nare geurtjes als gevolg van ziekte en aandoeningen kan voorkomen.

Naast dat een gezonde voeding voor de voedingswaarde belangrijke is, draagt deze ook bij aan de mondverzorging van de hond. Een goed voeding helpt om tandvlees, tandsteen en tandplak tegen te gaan en te voorkomen en zo een slechte adem te verhelpen. De voeding van je hond is daarmee belangrijker dan dat je zou denken.

Qua voeding kan ik je Royal Canin Mini (link naar bol.com) aanraden vanwege de samenstelling van de beste ingrediënten voor een gezonde en gevarieerde voeding van je yorkie. Daarnaast is dit voer vrij van vullers die bedoeld zijn om de zak te verzwaren zonder voor de Yorkshire terriër de benodigde vitaminen en mineralen te bevatten. Probeer deze maar:

Wat is jouw ervaring met een stinkende yorkshire terrier?

Heb jij een Yorkshire terriër die flink stinkt of stonk? Dan ben ik van harte benieuwd naar jouw ervaringen! Enig idee waar het vandaan komt, of ben je er inmiddels vanaf gekomen en kan je met ons delen wat voor jouw yorkie gewerkt heeft? Dan hoor ik dat graag!

Deel hieronder in de reacties jouw ervaringen met een stinkende yorkie door een berichtje achter te laten. Daar leren we immers het meeste van!

Heb je juist een vraag over het tegengaan van de stank, dan kan je die ook in de berichten onder dit artikel kwijt. Ik help je graag verder.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie